Σιθωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιθωνία
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σιθωνία
40°5′52″N 23°52′6″E
ΧώραΕλλάδα[1]
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Σιθωνίας
Γεωγραφική υπαγωγήΧαλκιδική
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η Σιθωνία όπως φαίνεται από δορυφορική εικόνα.
Η Σιθωνία όπως φαίνεται σε δορυφορική εικόνα.
Σιθωνία: Η ακτογραμμή της Βουρβουρούς
Ο Αθως απο την τρανη αμμουδα

Η Σιθωνία είναι χερσόνησος του νομού Χαλκιδικής και αποτελεί την λεγόμενη μεσαία χερσόνησο από τις τρεις του νομού. Η χερσόνησος της Σιθωνίας χαρακτηρίζεται από γραφικές περιοχές με έντονο ανάγλυφο και τις οργανωμένες ή απομονωμένες παραλίες της, καθώς και δάση πεύκου που χαρακτηρίζουν το τοπίο της.[2] Σύμφωνα με μυθογράφους, το όνομα της περιοχής δόθηκε από τον μυθικό βασιλιά της Θράκης Σίθωνα.[3]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την χερσόνησο περιβάλλουν ο Σιγγιτικός κόλπος στα ανατολικά (σήμερα γνωστό ως Κόλπος Αγίου Όρους) και ο Τορωναίος κόλπος στα δυτικά (σήμερα γνωστό ως Κόλπος Κασσάνδρας). Το βουνό όρος Ίταμος βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου. Ανάμεσα στα πολλά μέρη της Σιθωνίας, είναι η αρχαία πόλη, το κάστρο και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στη Τορώνη, οι ανεμόμυλοι στη Συκιά και η εκκλησία του 16ου αιώνα στη Νικήτη. Η Νικήτη αποτελεί και την έδρα του δήμου Σιθωνίας. Το Πόρτο Κουφό είναι ο μεγαλύτερος όρμος και το πιο φυσικά ασφαλές λιμάνι στην Ελλάδα, που μνημονεύεται από τον Θουκυδίδη. Μεγαλύτερος οικισμός είναι ο Νέος Μαρμαράς, που βρίσκεται στην μέση της χερσονήσου και είναι το κυριότερο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα του Πόρτο Καρράς. Στον μυχό της χερσονήσου βρίσκεται η περιοχή Καρτάλια, όπου βρίσκονται μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες, όπως το Αζάπικο, η Τριστινίκα, ο Κόρακας, ο Μαραθιάς, το Καλαμίτσι, το Κριαρίτσι κ.ά.. Στην άλλη πλευρά βρίσκουμε τον ημιορεινό οικισμό της Συκιάς με την παραλία της, την τουριστική Σάρτη, την Βουρβουρού και τον Όρμο Παναγιάς, που βρίσκεται στη αρχή της χερσονήσου.

Προστατευόμενη τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου, από τη Βουρβουρού μέχρι το Νότιο άκρο, συνολικής έκτασης 233,34 τ.χλμ., είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000. [4][5] Η βλάστηση περιλαμβάνει κυρίως δάση χαλέπιων πεύκων και μαύρων πεύκων στην κεντρική ορεινή περιοχή, ενώ τα πεδινά έχουν θαμνώδη βλάστηση (φρύγανα). Η περιοχή είναι σημαντική για τη μετανάστευση και την αναπαραγωγή αρκετών προστατευόμενων ειδών της ορνιθοπανίδας, με συμπεριλαμβανόμενα: θαλασσοκόρακες, σταυραετοί, σπιζαετοί, χρυσογέρακα, κιτρινοσουσουράδες και Βλάχοι.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GEOnet Names Server. 11  Ιουνίου 2018. -828222.
  2. Ιστοσ. Halkidiki.Com, Σιθωνία
  3. «Σίθωνας». mythotopia.eu. Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2023. 
  4. «Chersonisos Sithonias». Protected Planet. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019. 
  5. «N2K GR1270014 dataforms». natura2000.eea.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019.