Σβίλενγκραντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το οικόσημο του Σβίλενγκραντ.

Το Σβίλενγκραντ (βουλγαρικά: Свиленград) είναι πόλη στην επαρχία Χάσκοβο, στη νοτιοκεντρική Βουλγαρία, που βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδας. Είναι το διοικητικό κέντρο του ομώνυμου δήμου Σβίλενγκραντ. Από τον Δεκέμβριο του 2009, η πόλη έχει πληθυσμό 18.132 κατοίκους.[1]

Το Σβίλενγκραντ βρίσκεται κοντά στα οδικά όρια της Ελλάδας και της Τουρκίας (θεωρητικά ένα από τα μεγαλύτερα οδικά τελωνεία στην Ευρώπη). Το Σβίλενγκραντ βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά της Σόφιας και της Φιλιππούπολης, νότια της Βάρνας και του Πύργου, δυτικά της Αδριανούπολης και βόρεια της κοντινότερης ελληνικής κοινότητας Ορμένιο και Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα. Υπάρχει υψηλότερο επίπεδο εργασίας απ' ότι στα γύρω χωριά. Οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται για τις τελωνειακές και τις συνοριακές βιομηχανίες π.χ. εξυπηρέτηση TIR, ξενοδοχεία, συνοριακή αστυνομία κλπ. Το κέντρο της πόλης έχει έναν πεζόδρομο γεμάτο κυρίως με καφετέριες, μπαρ, καταστήματα τηλεφώνου και ξενοδοχεία. Η πόλη διαθέτει 3 καταστήματα ενοικίασης DVD, δύο κινηματογράφους και μια βιβλιοθήκη. Ο ποταμός Έβρος ρέει μέσω του Σβίλενγκραντ. Συνορεύει με την περιφερειακή ενότητα Έβρου της Ελλάδας προς νότο. Τα βουνά της Ροδόπης βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά. Η περιοχή στα νοτιοδυτικά είναι φημισμένη για τα οπωροφόρα δέντρα της.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την οθωμανική εποχή, το όνομα της πόλης ήταν Τζισρ-ι Μουσταφαπασά (τουρκικά: Cisr-i Mustafapaşa), το οποίο σήμαινε «Γέφυρα του Μουσταφά Πασά». Το 1529 ανεγέρθηκε η Παλιά Γέφυρα (βουλγαρικά: Старият мост) πάνω από τον Έβρο, ένα από τα σύμβολα της πόλης. Η πόλη παραχωρήθηκε στη Βουλγαρία το 1912 μετά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο.

Κοινότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φρούριο του Μεζέκ, Νεούτζικον.
Η Γέφυρα πάνω από τον ποταμό Έβρο.
Κάστρο της Μάτοτσινα.
Κάστρο της Μάτοτσινα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]