Κατάλογος πόλεων της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο κατάλογος των πόλεων της Ελλάδας περιλαμβάνει τα πολεοδομικά συγκροτήματα της Ελλάδας με μόνιμο πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του μόνιμου πληθυσμού της απογραφής του 2011 που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.[1]

Όπως προκύπτει από τα σχετικά πληθυσμιακά στοιχεία, μόλις έξι είναι οι πόλεις της Ελλάδας με πληθυσμούς μεγαλύτερους των 100.000 κατοίκων: η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λάρισα. Τρεις πόλεις (ο Βόλος, τα Ιωάννινα και τα Τρίκαλα) έχουν πληθυσμούς από 60 έως 100 χιλιάδες κατοίκους, 15 πόλεις έχουν πληθυσμούς από 40 έως 59 χιλιάδες, 22 πόλεις από 20 έως 39 χιλιάδες, ενώ υπάρχουν και 32 μικρές ελληνικές πόλεις με πληθυσμούς μεταξύ 10 και 19 χιλιάδων κατοίκων.

Παρατηρήσεις σχετικά με τον κατάλογο:

  • Δεν περιλαμβάνονται προάστια, δηλαδή αστικές περιοχές ή πόλεις, οι οποίες, αν και συνήθως έχουν σημαντικό πληθυσμό και αποτελούν χωριστούς Δήμους, εντάσσονται στον πολεοδομικό ιστό μίας μεγαλύτερης και σημαντικότερης πόλης. Για παράδειγμα, η Καλλιθέα Αττικής, παρ΄ ότι έχει 100.641 κατοίκους και είναι διακριτός Δήμος, θεωρείται νότιο προάστιο της Αθήνας. Σημειώνεται επίσης, ότι ο Πειραιάς, παρ΄ όλο που έχει πολεοδομικά ενωθεί με την Αθήνα, για ιστορικούς λόγους θεωρείται χωριστή πόλη που έχει τα δικά της προάστια, ανάμεσα στα οποία τη Νίκαια και τη Δραπετσώνα.
  • Σε περίπτωση όπου υπάρχει πολεοδομικό συγκρότημα που περιλαμβάνει δύο ή παραπάνω οικισμούς, Δημοτικές Ενότητες ή Δήμους, όπως στις περιπτώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τότε υπάρχει σχετική σημείωση και ο εμφανιζόμενος πληθυσμός της πόλης προκύπτει από το άθροισμα των σχετικών επιμέρους πληθυσμών. Ειδικά στην περίπτωση της Αθήνας, προστίθενται οι πληθυσμοί των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεντρικού, Βορείου, Δυτικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών, δεδομένου ότι όλοι οι Δήμοι που ανήκουν σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες εντάσσονται στο πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών.
Κατάταξη Πόλη Πληθυσμός 2011 Γεωγραφικό διαμέρισμα Περιφέρεια
1 Αθήνα 3.753.875[Σημ. 1] Στερεά Ελλάδα Αττικής
2 Θεσσαλονίκη 892.656[Σημ. 2] Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
3 Πειραιάς 448.997[Σημ. 3] Στερεά Ελλάδα Αττικής
4 Πάτρα 213.984[Σημ. 4] Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
5 Ηράκλειο 173.993 Κρήτη Κρήτης
6 Λάρισα 144.651 Θεσσαλία Θεσσαλίας
7 Βόλος 86.046 Θεσσαλία Θεσσαλίας
8 Ιωάννινα 65.574 Ήπειρος Ηπείρου
9 Τρίκαλα 61.653 Θεσσαλία Θεσσαλίας
10 Σέρρες 59.125 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
11 Χαλκίδα 58.287 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
12 Αλεξανδρούπολη 57.812 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
13 Ξάνθη 56.122 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
14 Κατερίνη 55.997 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
15 Αγρίνιο 55.097 [Σημ. 5] Στερεά Ελλάδα Δυτική Ελλάδας
16 Καλαμάτα 54.100 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
17 Καβάλα 54.027 Μακεδονία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
18 Χανιά 53.910 Κρήτη Κρήτης
19 Λαμία 52.006 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
20 Κομοτηνή 50.990 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
21 Ρόδος 49.541 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
22 Δράμα 44.823 Μακεδονία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
23 Βέροια 43.158 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
24 Κοζάνη 41.066 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
25 Καρδίτσα 38.554 Θεσσαλία Θεσσαλίας
26 Ρέθυμνο 32.468 Κρήτη Κρήτης
27 Πτολεμαΐδα 32.142 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
28 Τρίπολη 30.866 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
29 Κόρινθος 30.176 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
30 Γέρακας 29.939 Στερεά Ελλάδα Αττικής
31 Γιαννιτσά 29.789 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
32 Μυτιλήνη 27.871 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Βορείου Αιγαίου
33 Χίος 26.850 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Βορείου Αιγαίου
34 Σαλαμίνα 25.370 Στερεά Ελλάδα Αττικής
35 Ελευσίνα 24.910 Στερεά Ελλάδα Αττικής
36 Κέρκυρα 24.838 Νησιά Ιονίου Πελάγους Ιονίων Νήσων
37 Πύργος 24.359 Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
38 Μέγαρα 23.456 Στερεά Ελλάδα Αττικής
39 Κιλκίς 22.914 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
40 Θήβα 22.883 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
41 Άργος 22.209 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
42 Άρτα 21.895 Ήπειρος Ηπείρου
43 Άρτεμη (Λούτσα) 21.488 Στερεά Ελλάδα Αττικής
44 Λιβαδειά 21.379 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
45 Ωραιόκαστρο 20.852 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
46 Αίγιο 20.422 Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
47 Κως 19.432 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
48 Κορωπί 19.164 Στερεά Ελλάδα Αττικής
49 Πρέβεζα 19.042 Ήπειρος Ηπείρου
50 Νάουσα 18.882 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
51 Περαία 18.546 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
52 Ορεστιάδα 18.426 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
53 Έδεσσα 18.229 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
54 Φλώρινα 17.686 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
55 Αμαλιάδα 16.763 Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
56 Παλλήνη 16.415 Στερεά Ελλάδα Αττικής
57 Σπάρτη 16.239 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
58 Θέρμη 16.004 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
59 Βάρη 15.885 Στερεά Ελλάδα Αττικής
60 Νέα Μάκρη 15.554 Στερεά Ελλάδα Αττικής
61 Αλεξάνδρεια 14.821 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
62 Παιανία 14.595 Στερεά Ελλάδα Αττικής
63 Καλύβια Θορικού 14.424 Στερεά Ελλάδα Αττικής
64 Ναύπλιο 14.203 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
65 Ναύπακτος 13.415 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
66 Καστοριά 13.387 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
67 Γρεβενά 13.137 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
68 Νέα Αλικαρνασσός 12.925 Κρήτη Κρήτης
69 Μεσολόγγι 12.785 Στερεά Ελλάδα Δυτική Ελλάδας
70 Γάζι 12.606 Κρήτη Κρήτης
71 Ιεράπετρα 12.355 Κρήτη Κρήτης
72 Κάλυμνος (Πόθια) 12.324 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
73 Ραφήνα 12.168 Στερεά Ελλάδα Αττικής
74 Λουτράκι 11.564 Στερεά Ελλάδα Πελοποννήσου
75 Άγιος Νικόλαος 11.421 Κρήτη Κρήτης
76 Ερμούπολη 11.407 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
77 Ιαλυσός 11.331 Νησιά Αιγαίου Νοτίου Αιγαίου
78 Τύρναβος 11.069 Θεσσαλία Θεσσαλίας
79 Γλυκά Νερά 11.049 Στερεά Ελλάδα Αττικής

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άθροισμα πληθυσμών των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεντρικού Τομέα Αθηνών (1.029.520), Βορείου Τομέα Αθηνών (592.490), Δυτικού Τομέα Αθηνών (489.675) και Νοτίου Τομέα Αθηνών (529.826), καθώς και της Βούλας (28.364), η οποία παρ΄ ότι δεν ανήκει στον Νότιο Τομέα Αθηνών, θεωρείται νότιο προάστιο της πόλης
  2. Άθροισμα πληθυσμών του Δήμου Θεσσαλονίκης, των Δήμων Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού - Ευόσμου, Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά και του πληθυσμού της Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη. Δεν προσμετρώνται πληθυσμοί άλλων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι περιλαμβάνουν αγροτικές εκτάσεις και οικισμούς εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
  3. Άθροισμα πληθυσμών όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενοτήτας Πειραιώς: Πειραιώς (163.688), Νίκαιας - Αγίου Ιωάννου Ρέντη (105.430), Κερατσινίου - Δραπετσώνας: (91.045), Κορυδαλλού (63.445) και Περάματος (25.389).
  4. Άθροισμα πληθυσμών όλων των δημοτικών ενοτήτων του καλλικρατικού δήμου Πατρέων.
  5. Στον πληθυσμό του Αγρινίου (46.899), προστίθενται οι πληθυσμοί των κοινοτήτων του Αγίου Κωνσταντίνου (6.534) και του Δοκιμίου (1.664), οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον πολεοδομικό ιστό του Αγρινίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]