Κατάλογος πόλεων της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο κατάλογος των πόλεων της Ελλάδας περιλαμβάνει τους οικισμούς της Ελλάδας με μόνιμο πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το μόνιμο πληθυσμό της Απογραφής του 2011, που διηενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.[1]

Στον κατάλογο δεν αναφέρονται τα προάστια, δηλαδή «οικισμοί ή περιοχές που βρίσκονται στην περιφέρεια μιας πόλης, μακριά από το κέντρο της»[2], οι πληθυσμοί τους όμως περιλαμβάνονται στον αναφερόμενο πληθυσμό της πόλης. Για παράδειγμα, η Καλλιθέα είναι νότιο προάστιο της Αθήνας και ο πληθυσμός της, 100.641 κάτοικοι, περιλαμβάνεται στον πληθυσμό της Αθήνας ο οποίος αναφέρεται στον κατάλογο.

Παρατηρήσεις σχετικά με τον κατάλογο:

  • Οι αναφερόμενοι στον κατάλογο πληθυσμοί των πόλεων, δεν ταυτίζονται με τους πληθυσμούς των Δήμων της Ελλάδας στους οποίους διοικητικά ανήκουν. Σε όλες τις περιπτώσεις πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης [ εξαίρεση αποτελεί το Ηράκλειο όπου μαζί με τη πόλη Γαζι από τον όμορο δήμο Μαλεβιζίου βρίσκονται μέσα στον ίδιο πολεοδομικό ιστό ] οι πόλεις εκτείνονται εντός των διοικητικών ορίων ενός μόνου Δήμου.. Σε αυτόν τον Δήμο ανήκουν και μικροί οικισμοί, χωριά και κωμοπόλεις που απέχουν μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα από τις πόλεις και έχουν τους δικούς τους πληθυσμούς. Συνεπώς, οι αναφερόμενοι πληθυσμοί των πόλεων είναι μικρότεροι από τους πληθυσμούς των Δήμων στους οποίους ανήκουν.
  • Ο Πειραιάς ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας [3][4][5]
  • Σε περίπτωση όπου υπάρχει πόλη που περιλαμβάνει δύο ή παραπάνω οικισμούς, Δημοτικές Ενότητες ή Δήμους, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, τότε υπάρχει σχετική σημείωση και ο εμφανιζόμενος πληθυσμός της πόλης προκύπτει από το άθροισμα των σχετικών επιμέρους πληθυσμών.
Πόλη Πληθυσμός 2011 Γεωγραφικό διαμέρισμα Περιφέρεια
1 Αθήνα 3.218.218 [Σημ. 1] Στερεά Ελλάδα Αττικής
2 Θεσσαλονίκη 789.191 [Σημ. 2] Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
3 Πάτρα 168.202[Σημ. 3] Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
4 Ηράκλειο 153.653[Σημ. 4] Κρήτη Κρήτης
5 Λάρισα 144.651 Θεσσαλία Θεσσαλίας
6 Βόλος 120.733 Θεσσαλία Θεσσαλίας
7 Ιωάννινα 65.574 Ήπειρος Ηπείρου
8 Τρίκαλα 61.653 Θεσσαλία Θεσσαλίας
9 Χαλκίδα 59.125 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
10 Αγρίνιο 59.097 [Σημ. 5] Στερεά Ελλάδα Δυτική Ελλάδας
11 Σέρρες 58.287 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
12 Αλεξανδρούπολη 57.812 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
12 Ξάνθη 56.122 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
13 Κατερίνη 55.997 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
14 Αγρίνιο 55.097 [Σημ. 6] Στερεά Ελλάδα Δυτική Ελλάδας
15 Καλαμάτα 54.100 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
16 Καβάλα 54.027 Μακεδονία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
17 Χανιά 53.910 Κρήτη Κρήτης
18 Λαμία 52.006 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
19 Κομοτηνή 50.990 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
20 Ρόδος 49.541 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
21 Δράμα 44.823 Μακεδονία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
22 Βέροια 43.158 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
23 Κοζάνη 41.066 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
24 Καρδίτσα 38.554 Θεσσαλία Θεσσαλίας
25 Ρέθυμνο 32.468 Κρήτη Κρήτης
26 Πτολεμαΐδα 32.142 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
27 Τρίπολη 30.866 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
28 Κόρινθος 30.176 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
29 Γέρακας 29.939 Στερεά Ελλάδα Αττικής
30 Γιαννιτσά 29.789 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
31 Μυτιλήνη 27.871 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Βορείου Αιγαίου
32 Χίος 26.850 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Βορείου Αιγαίου
33 Σαλαμίνα 25.370 Στερεά Ελλάδα Αττικής
34 Ελευσίνα 24.910 Στερεά Ελλάδα Αττικής
35 Κέρκυρα 24.838 Νησιά Ιονίου Πελάγους Ιονίων Νήσων
36 Πύργος 24.359 Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
37 Μέγαρα 23.456 Στερεά Ελλάδα Αττικής
38 Κιλκίς 22.914 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
39 Θήβα 22.883 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
40 Άργος 22.209 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
41 Άρτα 21.895 Ήπειρος Ηπείρου
42 Άρτεμη (Λούτσα) 21.488 Στερεά Ελλάδα Αττικής
43 Λιβαδειά 21.379 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
44 Ωραιόκαστρο 20.852 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
45 Αίγιο 20.422 Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
46 Κως 19.432 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
47 Κορωπί 19.164 Στερεά Ελλάδα Αττικής
48 Πρέβεζα 19.042 Ήπειρος Ηπείρου
49 Νάουσα 18.882 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
50 Ορεστιάδα 18.426 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
51 Περαία 18.326 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
52 Έδεσσα 18.229 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
53 Φλώρινα 17.686 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
54 Αμαλιάδα 16.763 Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
55 Παλλήνη 16.415 Στερεά Ελλάδα Αττικής
56 Σπάρτη 16.239 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
57 Θέρμη 16.004 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
58 Βάρη 15.885 Στερεά Ελλάδα Αττικής
59 Νέα Μάκρη 15.554 Στερεά Ελλάδα Αττικής
60 Αλεξάνδρεια 14.821 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
61 Παιανία 14.595 Στερεά Ελλάδα Αττικής
62 Καλύβια Θορικού 14.424 Στερεά Ελλάδα Αττικής
63 Ναύπλιο 14.203 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
64 Ναύπακτος 13.415 Στερεά Ελλάδα Δυτική Ελλάδας
65 Καστοριά 13.387 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
66 Γρεβενά 13.137 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
67 Μεσολόγγι 12.785 Στερεά Ελλάδα Δυτική Ελλάδας
68 Γάζι 12.606 Κρήτη Κρήτης
69 Ιεράπετρα 12.355 Κρήτη Κρήτης
70 Κάλυμνος (Πόθια) 12.324 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
71 Ραφήνα 12.168 Στερεά Ελλάδα Αττικής
72 Λουτράκι 11.564 Στερεά Ελλάδα Πελοποννήσου
73 Άγιος Νικόλαος 11.421 Κρήτη Κρήτης
74 Ερμούπολη 11.407 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
75 Ιαλυσός 11.331 Νησιά Αιγαίου Νοτίου Αιγαίου
76 Μάνδρα 11.327 Στερεά Ελλάδα Αττικής
77 Τύρναβος 11.069 Θεσσαλία Θεσσαλίας
78 Γλυκά Νερά 11.049 Στερεά Ελλάδα Αττικής

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άθροισμα πληθυσμών των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεντρικού Τομέα Αθηνών (1.029.520), Βορείου Τομέα Αθηνών (592.490), Δυτικού Τομέα Αθηνών (489.675), Νοτίου Τομέα Αθηνών (529.826) και των προαστίων των Αχαρνών (99,346) και της Βούλας (28.364), τα οποία ανήκουν διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, Περιφερειακής Ενοτήτας Πειραιώς: Πειραιώς (163.688), Νίκαιας - Αγίου Ιωάννου Ρέντη (105.430), Κερατσινίου - Δραπετσώνας: (91.045), Κορυδαλλού (63.445) και Περάματος (25.389)
  2. Άθροισμα πληθυσμών του Δήμου Θεσσαλονίκης (325.182), των Δήμων Αμπελοκήπων - Μενεμένης (52.127), Καλαμαριάς (91.518), Κορδελιού - Ευόσμου (101.753), Νεάπολης - Συκεών (84.741), Παύλου Μελά (99.245) και των πληθυσμών της Πυλαίας (34.625) και του Πανοράματος (17.444), προαστίων που ανήκουν στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη.
  3. Άθροισμα πληθυσμών της Πάτρας (167.466) και του προαστίου του Νέου Σουλίου (756).
  4. Άθροισμα πληθυσμών του Ηρακλείου (140.730 ) και του προαστίου της Νέας Αλικαρνασσού
  5. Άθροισμα πληθυσμών Αγρινίου (49.899) και των κοινοτήτων του Αγίου Κωνσταντίνου (6.534) και του Δοκιμίου (1.664), οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον πολεοδομικό ιστό του Αγρινίου.
  6. Άθροισμα πληθυσμών Αγρινίου (46.899) και των κοινοτήτων του Αγίου Κωνσταντίνου (6.534) και του Δοκιμίου (1.664), οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον πολεοδομικό ιστό του Αγρινίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πίνακας Αποτελεσμάτων Μόνιμου Πληθυσμού - Απογραφή 2011». Ελληνική Στατιστική Αρχή. http://www.statistics.gr/documents/20181/1210503/resident_population_census2011rev.xls/956f8949-513b-45b3-8c02-74f5e8ff0230.  Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2015.
  2. Μπαμπινιώτης, Γεώργιος (2009). Μικρό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας Ε.Π.Ε., σελ. 931. ISBN 978-960-89751-7-0. 
  3. «Αθήνα η Πόλη μια γενική εικόνα». athinainfo.gr. www.internetinfo.gr. http://www.athinainfo.gr/athensinformation/athenscity/. Ανακτήθηκε στις 7/2/2016. 
  4. «Δήμος Πειραιά > Ο Πειραιάς > Η πόλη». Δήμος Πειραιά. Δήμος Πειραιά. http://www.pireasnet.gr/%CE%9F%CE%A0%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%AC%CF%82/%CE%97%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B7/tabid/979/Default.aspx. Ανακτήθηκε στις 3/4/2016. 
  5. Μιχαήλ Σταματελάτος, Φωτεινή Βαμβά-Σταματελάτου (2001). Επίτομο γεωγραφικό λεξικό της Ελλάδος. Ερμής, σελ. 600. ISBN 960-320-133-2.