Κατάλογος πόλεων της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο κατάλογος των πόλεων της Ελλάδας περιλαμβάνει τους οικισμούς της Ελλάδας με μόνιμο πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του μόνιμου πληθυσμού της απογραφής του 2011 που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.[1]

Στον κατάλογο δεν αναφέρονται τα προάστια, δηλαδή «οικισμοί ή περιοχές που βρίσκονται στην περιφέρεια μιας πόλης, μακριά από το κέντρο της»[2], οι πληθυσμοί τους όμως περιλαμβάνονται στον αναφερόμενο πληθυσμό της πόλης. Για παράδειγμα, η Καλλιθέα είναι νότιο προάστιο της Αθήνας και ο πληθυσμός της, 100.641 κάτοικοι, περιλαμβάνεται στον πληθυσμό της Αθήνας ο οποίος αναφέρεται στον κατάλογο.

Παρατηρήσεις σχετικά με τον κατάλογο:

  • Οι αναφερόμενοι στον κατάλογο πληθυσμοί των πόλεων, δεν ταυτίζονται με τους πληθυσμούς των Δήμων της Ελλάδας στους οποίους διοικητικά ανήκουν. Σε όλες τις περιπτώσεις πέραν της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, οι πόλεις εκτείνονται εντός των διοικητικών ορίων ενός μόνου Δήμου. Σε αυτόν τον Δήμο ανήκουν και μικροί οικισμοί, χωριά και κωμοπόλεις που απέχουν μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα από τις πόλεις και έχουν τους δικούς τους πληθυσμούς. Συνεπώς, οι αναφερόμενοι πληθυσμοί των πόλεων είναι μικρότεροι από τους πληθυσμούς των Δήμων στους οποίους ανήκουν.
  • Ο Πειραιάς είναι πόλη με δικά του προάστια [3][4][5] και γι΄ αυτό αναφέρεται χωριστά από την Αθήνα με την οποία σχηματίζει ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα, λόγω της ανάπτυξης των δύο πόλεων κατά τον εικοστό αιώνα.[6]
  • Σε περίπτωση όπου υπάρχει πόλη που περιλαμβάνει δύο ή παραπάνω οικισμούς, Δημοτικές Ενότητες ή Δήμους, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, τότε υπάρχει σχετική σημείωση και ο εμφανιζόμενος πληθυσμός της πόλης προκύπτει από το άθροισμα των σχετικών επιμέρους πληθυσμών.
Πόλη Πληθυσμός 2011 Γεωγραφικό διαμέρισμα Περιφέρεια
1 Αθήνα 2.769.221[α] Στερεά Ελλάδα Αττικής
2 Θεσσαλονίκη 789.191[β] Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
3 Πειραιάς 448.997[γ] Στερεά Ελλάδα Αττικής
4 Πάτρα 168.202[δ] Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
5 Ηράκλειο 153.655[ε] Κρήτη Κρήτης
6 Λάρισα 144.651 Θεσσαλία Θεσσαλίας
7 Βόλος 125.248 Θεσσαλία Θεσσαλίας
8 Ιωάννινα 65.574 Ήπειρος Ηπείρου
9 Τρίκαλα 61.653 Θεσσαλία Θεσσαλίας
10 Χαλκίδα 59.125 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
11 Σέρρες 58.287 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
12 Αλεξανδρούπολη 57.812 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
13 Ξάνθη 56.122 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
14 Κατερίνη 55.997 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
15 Αγρίνιο 55.097[ζ] Στερεά Ελλάδα Δυτική Ελλάδας
16 Καλαμάτα 54.100 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
17 Καβάλα 54.027 Μακεδονία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
18 Χανιά 53.910 Κρήτη Κρήτης
19 Λαμία 52.006 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
20 Κομοτηνή 50.990 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
21 Ρόδος 49.541 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
22 Δράμα 44.823 Μακεδονία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
23 Βέροια 43.158 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
24 Κοζάνη 41.066 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
25 Καρδίτσα 38.554 Θεσσαλία Θεσσαλίας
26 Ρέθυμνο 32.468 Κρήτη Κρήτης
27 Πτολεμαΐδα 32.142 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
28 Τρίπολη 30.866 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
29 Κόρινθος 30.176 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
30 Γέρακας 29.939 Στερεά Ελλάδα Αττικής
31 Γιαννιτσά 29.789 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
32 Μυτιλήνη 27.871 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Βορείου Αιγαίου
33 Χίος 26.850 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Βορείου Αιγαίου
34 Σαλαμίνα 25.370 Στερεά Ελλάδα Αττικής
35 Ελευσίνα 24.910 Στερεά Ελλάδα Αττικής
36 Κέρκυρα 24.838 Νησιά Ιονίου Πελάγους Ιονίων Νήσων
37 Πύργος 24.359 Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
38 Μέγαρα 23.456 Στερεά Ελλάδα Αττικής
39 Κιλκίς 22.914 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
40 Θήβα 22.883 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
41 Άργος 22.209 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
42 Άρτα 21.895 Ήπειρος Ηπείρου
43 Άρτεμη (Λούτσα) 21.488 Στερεά Ελλάδα Αττικής
44 Λιβαδειά 21.379 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
45 Ωραιόκαστρο 20.852 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
46 Αίγιο 20.422 Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
47 Κως 19.432 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
48 Κορωπί 19.164 Στερεά Ελλάδα Αττικής
49 Πρέβεζα 19.042 Ήπειρος Ηπείρου
50 Νάουσα 18.882 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
51 Ορεστιάδα 18.426 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
52 Περαία 18.326 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
53 Έδεσσα 18.229 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
54 Φλώρινα 17.686 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
55 Αμαλιάδα 16.763 Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
56 Παλλήνη 16.415 Στερεά Ελλάδα Αττικής
57 Σπάρτη 16.239 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
58 Θέρμη 16.004 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
59 Βάρη 15.885 Στερεά Ελλάδα Αττικής
60 Νέα Μάκρη 15.554 Στερεά Ελλάδα Αττικής
61 Αλεξάνδρεια 14.821 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
62 Παιανία 14.595 Στερεά Ελλάδα Αττικής
63 Καλύβια Θορικού 14.424 Στερεά Ελλάδα Αττικής
64 Ναύπλιο 14.203 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
65 Ναύπακτος 13.415 Στερεά Ελλάδα Δυτική Ελλάδας
66 Καστοριά 13.387 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
67 Γρεβενά 13.137 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
68 Μεσολόγγι 12.785 Στερεά Ελλάδα Δυτική Ελλάδας
69 Γάζι 12.606 Κρήτη Κρήτης
70 Ιεράπετρα 12.355 Κρήτη Κρήτης
71 Κάλυμνος (Πόθια) 12.324 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
72 Ραφήνα 12.168 Στερεά Ελλάδα Αττικής
73 Λουτράκι 11.564 Στερεά Ελλάδα Πελοποννήσου
74 Άγιος Νικόλαος 11.421 Κρήτη Κρήτης
75 Ερμούπολη 11.407 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
76 Ιαλυσός 11.331 Νησιά Αιγαίου Νοτίου Αιγαίου
77 Μάνδρα 11.327 Στερεά Ελλάδα Αττικής
78 Τύρναβος 11.069 Θεσσαλία Θεσσαλίας
79 Γλυκά Νερά 11.049 Στερεά Ελλάδα Αττικής


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άθροισμα πληθυσμών των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεντρικού Τομέα Αθηνών (1.029.520), Βορείου Τομέα Αθηνών (592.490), Δυτικού Τομέα Αθηνών (489.675), Νοτίου Τομέα Αθηνών (529.826) και των προαστίων των Αχαρνών (99,346) και της Βούλας (28.364), τα οποία ανήκουν διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.
  2. Άθροισμα πληθυσμών του Δήμου Θεσσαλονίκης (325.182), των Δήμων Αμπελοκήπων - Μενεμένης (52.127), Καλαμαριάς (91.518), Κορδελιού - Ευόσμου (101.753), Νεάπολης - Συκεών (84.741), Παύλου Μελά (99.245) και των πληθυσμών της Πυλαίας (34.625) και του Πανοράματαος (17.444), προαστίων που ανήκουν στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη.
  3. Άθροισμα πληθυσμών όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενοτήτας Πειραιώς: Πειραιώς (163.688), Νίκαιας - Αγίου Ιωάννου Ρέντη (105.430), Κερατσινίου - Δραπετσώνας: (91.045), Κορυδαλλού (63.445) και Περάματος (25.389).
  4. Άθροισμα πληθυσμών της Πάτρας (167.466) και του προαστίου του Νέου Σουλίου (756).
  5. Άθροισμα πληθυσμών του Ηρακλείου (140.730 ) και του προαστίου της Νέας Αλικαρνασσού (12.925).
  6. Άθροισμα πληθυσμών Αγρινίου (46.899) και των κοινοτήτων του Αγίου Κωνσταντίνου (6.534) και του Δοκιμίου (1.664), οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον πολεοδομικό ιστό του Αγρινίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πίνακας Αποτελεσμάτων Μόνιμου Πληθυσμού - Απογραφή 2011». Ελληνική Στατιστική Αρχή. http://www.statistics.gr/documents/20181/1210503/resident_population_census2011rev.xls/956f8949-513b-45b3-8c02-74f5e8ff0230.  Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2015.
  2. Μπαμπινιώτης, Γεώργιος (2009). Μικρό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας Ε.Π.Ε., σελ. 931. ISBN 978-960-89751-7-0. 
  3. Καλόνικος, Γιώργος (6 Ιανουαρίου 2016). «Πολλά προάστεια του Πειραιά στη ζώνη υψηλού κινδύνου για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών». Piraeus View. http://piraeusview.gr/2016/01/polla-proastia-tou-pirea-sti-zoni-ipsilou-kindinou/. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2016. 
  4. Γαβρινιώτης, Φάνης (11 Μαΐου 2009). «Σε Αθήνα-περιφέρεια Πειραιά τα φθηνότερα σπίτια». Εuro2day. http://www.euro2day.gr/news/economy/article/508886/se-athhna-perifereia-peiraia-ta-fthhnotera-spitia.html. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2016. 
  5. «Ενοικιάσεις κατοικιών - Προάστια Πειραιά». Ιστότοπος αγγελιών ακινήτων «spitogatos.gr». http://www.spitogatos.gr/gr/search/results/residential/rent/r106/m106m. Ανακτήθηκε στις 22 Nοεμβρίου 2015. 
  6. Αναλυτικά επ' αυτού, βλ. Τσοκόπουλος, Βάσιας (2000). «Ο Πειραιάς στον 20ό αιώνα». Πειραιάς: κέντρο ναυτιλίας και πολιτισμού. Άλιμος: Έφεσος, σελ. 237-346. ISBN 960-86701-0-1.  (Επαυξημένη επανέκδοση: 2012, ISBN 978-960-46434-2-4.)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]