Κατάλογος πόλεων της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο κατάλογος των πόλεων της Ελλάδας περιλαμβάνει τους οικισμούς της Ελλάδας με μόνιμο πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το μόνιμο πληθυσμό της Απογραφής του 2011, που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.[1]

Στον κατάλογο δεν αναφέρονται τα προάστια, δηλαδή «οικισμοί ή περιοχές που βρίσκονται στην περιφέρεια μιας πόλης, μακριά από το κέντρο της»[2], οι πληθυσμοί τους όμως περιλαμβάνονται στον αναφερόμενο πληθυσμό της πόλης. Για παράδειγμα, η Καλλιθέα είναι νότιο προάστιο της Αθήνας και ο πληθυσμός της, 100.641 κάτοικοι, περιλαμβάνεται στον πληθυσμό της Αθήνας ο οποίος αναφέρεται στον κατάλογο.

Παρατηρήσεις σχετικά με τον κατάλογο:

  • Οι αναφερόμενοι στον κατάλογο πληθυσμοί των πόλεων, δεν ταυτίζονται με τους πληθυσμούς των Δήμων της Ελλάδας στους οποίους διοικητικά ανήκουν. Σε όλες τις περιπτώσεις πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης [εξαίρεση αποτελεί το Ηράκλειο - Νέα Αλικαρνασσός που μαζί με τη πόλη Γάζι από τον όμορο δήμο Μαλεβιζίου βρίσκονται μέσα στον ίδιο πολεοδομικό ιστό και έχουν 166.299 κατοίκους] οι πόλεις εκτείνονται εντός των διοικητικών ορίων ενός μόνου Δήμου. Σε αυτόν τον Δήμο ανήκουν και μικροί οικισμοί, χωριά και κωμοπόλεις που απέχουν μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα από τις πόλεις και έχουν τους δικούς τους πληθυσμούς. Συνεπώς, οι αναφερόμενοι πληθυσμοί των πόλεων είναι μικρότεροι από τους πληθυσμούς των Δήμων στους οποίους ανήκουν.
  • Ο Πειραιάς ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας[3][4][5].
  • Σε περίπτωση όπου υπάρχει πόλη που περιλαμβάνει δύο ή παραπάνω οικισμούς, Δημοτικές Ενότητες ή Δήμους, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, τότε υπάρχει σχετική σημείωση και ο εμφανιζόμενος πληθυσμός της πόλης προκύπτει από το άθροισμα των σχετικών επιμέρους πληθυσμών.


Πόλεις (άνω των 10.000 κατοίκων)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλη Πληθυσμός 2011 Γεωγραφικό διαμέρισμα Περιφέρεια
1 Αθήνα 3.218.218 [Σημ. 1] Στερεά Ελλάδα Αττικής
2 Θεσσαλονίκη 789.191 [Σημ. 2] Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
3 Πάτρα 168.202[Σημ. 3] Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
4 Ηράκλειο 153.653 [Σημ. 4] Κρήτη Κρήτης
5 Λάρισα 144.651 Θεσσαλία Θεσσαλίας
6 Βόλος 118.707[Σημ. 5] Θεσσαλία Θεσσαλίας
7 Ιωάννινα 65.574 Ήπειρος Ηπείρου
8 Τρίκαλα 61.653 Θεσσαλία Θεσσαλίας
9 Χαλκίδα 59.125 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
10 Σέρρες 58.287 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
11 Αλεξανδρούπολη 57.812 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
12 Ξάνθη 56.122 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
13 Κατερίνη 55.997 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
14 Αγρίνιο 55.097 [Σημ. 6] Στερεά Ελλάδα Δυτική Ελλάδας
15 Καλαμάτα 54.100 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
16 Καβάλα 54.027 Μακεδονία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
17 Χανιά 53.910 Κρήτη Κρήτης
18 Λαμία 52.006 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
19 Κομοτηνή 50.990 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
20 Ρόδος 49.541 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
21 Δράμα 44.823 Μακεδονία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
22 Βέροια 43.158 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
23 Κοζάνη 41.066 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
24 Καρδίτσα 38.554 Θεσσαλία Θεσσαλίας
25 Ρέθυμνο 32.468 Κρήτη Κρήτης
26 Πτολεμαΐδα 32.142 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
27 Τρίπολη 30.866 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
28 Κόρινθος 30.176 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
29 Γέρακας 29.939 Στερεά Ελλάδα Αττικής
30 Γιαννιτσά 29.789 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
31 Μυτιλήνη 27.871 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Βορείου Αιγαίου
32 Χίος 26.850 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Βορείου Αιγαίου
33 Σαλαμίνα 25.370 Στερεά Ελλάδα Αττικής
34 Ελευσίνα 24.910 Στερεά Ελλάδα Αττικής
35 Κέρκυρα 24.838 Νησιά Ιονίου Πελάγους Ιονίων Νήσων
36 Πύργος 24.359 Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
37 Μέγαρα 23.456 Στερεά Ελλάδα Αττικής
38 Κιλκίς 22.914 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
39 Θήβα 22.883 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
40 Άργος 22.209 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
41 Άρτα 21.895 Ήπειρος Ηπείρου
42 Άρτεμη (Λούτσα) 21.488 Στερεά Ελλάδα Αττικής
43 Λιβαδειά 21.379 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
44 Ωραιόκαστρο 20.852 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
45 Αίγιο 20.422 Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
46 Κως 19.432 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
47 Κορωπί 19.164 Στερεά Ελλάδα Αττικής
48 Πρέβεζα 19.042 Ήπειρος Ηπείρου
49 Νάουσα 18.882 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
50 Ορεστιάδα 18.426 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
51 Περαία 18.326 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
52 Έδεσσα 18.229 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
53 Φλώρινα 17.686 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
54 Αμαλιάδα 16.763 Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδας
55 Παλλήνη 16.415 Στερεά Ελλάδα Αττικής
56 Σπάρτη 16.239 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
57 Θέρμη 16.004 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
58 Βάρη 15.885 Στερεά Ελλάδα Αττικής
59 Νέα Μάκρη 15.554 Στερεά Ελλάδα Αττικής
60 Αλεξάνδρεια 14.821 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
61 Παιανία 14.595 Στερεά Ελλάδα Αττικής
62 Καλύβια Θορικού 14.424 Στερεά Ελλάδα Αττικής
63 Ναύπλιο 14.203 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
64 Ναύπακτος 13.415 Στερεά Ελλάδα Δυτική Ελλάδας
65 Καστοριά 13.387 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
66 Γρεβενά 13.137 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
67 Μεσολόγγι 12.785 Στερεά Ελλάδα Δυτική Ελλάδας
68 Γάζι 12.606 Κρήτη Κρήτης
69 Ιεράπετρα 12.355 Κρήτη Κρήτης
70 Κάλυμνος (Πόθια) 12.324 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
71 Ραφήνα 12.168 Στερεά Ελλάδα Αττικής
72 Λουτράκι 11.564 Στερεά Ελλάδα Πελοποννήσου
73 Άγιος Νικόλαος 11.421 Κρήτη Κρήτης
74 Ερμούπολη 11.407 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
75 Ιαλυσός 11.331 Νησιά Αιγαίου Νοτίου Αιγαίου
76 Μάνδρα 11.327 Στερεά Ελλάδα Αττικής
77 Τύρναβος 11.069 Θεσσαλία Θεσσαλίας
78 Γλυκά Νερά 11.049 Στερεά Ελλάδα Αττικής

Μικρότερες Πόλεις (κάτω από 10.000 έως 5.000 κατ.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλη Πληθυσμός 2011 Γεωγραφικό Διαμέρισμα Περιφέρεια
79 Άγιος Στέφανος 9.892 Στερεά Ελλάδα Αττικής
80 Διαβατά 9.890 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
81 Κιάτο 9.812 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
82 Ανατολή 9.798 Ήπειρος Ηπείρου
83 Ζάκυνθος 9.772 Νησιά Ιονίου Πελάγους Ιονίων Νήσων
84 Αργοστόλι 9.748 Νησιά Ιονίου Πελάγους Ιονίων Νήσων
85 Πόρτο Ράφτη 9.686 Στερεά Ελλάδα Αττικής
86 Μαρκόπουλο 9.513 Στερεά Ελλάδα Αττικής
87 Νέα Αρτάκη 9.489 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
88 Ζεφύρι 9.454 Στερεά Ελλάδα Αττικής
89 Σητεία 9.348 Κρήτη Κρήτης
90 Νέα Μουδανιά 9.342 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
91 Φάρσαλα 9.298 Θεσσαλία Θεσσαλίας
92 Σίνδος 9.289 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
93 Διδυμότειχο 9.263 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
94 Σπάτα 9.198 Στερεά Ελλάδα Αττικής
95 Ηγουμενίτσα 9.145 Ήπειρος Ηπείρου
96 Επανομή 8.979 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
97 Χρυσούπολη 8.885 Μακεδονία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
98 Νέα Μηχανιώνα 8.775 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
99 Λευκάδα 8.673 Νησιά Ιονίου Πελάγους Ιονίων Νήσων
100 Νέα Πέραμος 8.333 Στερεά Ελλάδα Αττικής
101 Καλαμπάκα 8.330 Θεσσαλία Θεσσαλίας
102 Σάμος 8.079 [Σημ. 7] Νησιά Αιγαίου Πελάγους Βορείου Αιγαίου
103 Αλμυρός 7.955 Θεσσαλία Θεσσαλίας
104 Κουφάλια 7.850 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
105 Γιάννουλη 7.847 Θεσσαλία Θεσσαλίας
106 Λαγκαδάς 7.764 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
107 Μουρνιές 7.553 Κρήτη Κρήτης
108 Κερατέα 7.493 Στερεά Ελλάδα Αττικής
109 Γαστούνη 7.485 Πελοπόννησος Δυτικής Ελλάδας
110 Άργος Ορεστικό 7.473 Μακεδονία Δυτικής Μακεδονίας
111 Ελασσόνα 7.338 Θεσσαλία Θεσσαλίας
112 Χαλάστρα 7.270 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
113 Νέα Καλλικράτεια 7.238 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
114 Τρίλοφος 7.227 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
115 Δροσιά 7.186 Στερεά Ελλάδα Αττικής
116 Καρπενήσι 7.183 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
117 Μαραθώνας 7.170 Στερεά Ελλάδα Αττικής
118 Λαύριο 7.078 Στερεά Ελλάδα Αττικής
119 Νάξος 7.070 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
120 Πολύκαστρο 7.064 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
121 Λιτόχωρο 6.995 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
122 Άμφισσα 6.919 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
123 Αίγινα 6.867 Στερεά Ελλάδα Αττικής
124 Νέο Καρλόβασι 6.708 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Βορείου Αιγαίου
125 Κάτω Αχαΐα 6.618 Πελοπόννησος Δυτικής Ελλάδας
126 Βασιλικό 6.571 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
127 Αριδαία 6.561 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
128 Άνοιξη 6.510 Στερεά Ελλάδα Αττικής
129 Ασβεστοχώρι 6.392 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
130 Μοίρες 6.379 Κρήτη Κρήτης
131 Σούδα 6.358 Κρήτη Κρήτης
132 Παραλία Αχαΐας 6.336 Πελοπόννησος Δυτικής Ελλάδας
133 Κουνουπιδιανά 6.334 Κρήτη Κρήτης
134 Οβρυά 6.308 Πελοπόννησος Δυτικής Ελλάδας
135 Ανάβυσσος 6.202 Στερεά Ελλάδα Αττικής
136 Θρακομακεδόνες 6.200 Στερεά Ελλάδα Αττικής
137 Πολύγυρος 6.121 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
138 Αμπελώνας 6.083 Θεσσαλία Θεσσαλίας
139 Αφάντου 6.072 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
140 Μεσσήνη 6.065 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
141 Νέοι Επιβάτες 5.984 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
142 Φιλιατρά 5.969 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
143 Λεοντάρι 5.929 Στερεά Ελλάδα Αττικής
144 Ψαχνά 5.827 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
145 Μεγαλόπολη 5.748 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
146 Παλαμάς 5.745 Θεσσαλία Θεσσαλίας
147 Αυλώνας 5.744 Στερεά Ελλάδα Αττικής
148 Μύρινα 5.711 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Βορείου Αιγαίου
149 Διόνυσος 5.651 Στερεά Ελλάδα Αττικής
150 Σοφάδες 5.556 Θεσσαλία Θεσσαλίας
151 Νεροκούρος 5.531 Κρήτη Κρήτης
152 Ξυλόκαστρο 5.500 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
153 Φίλυρο 5.495 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
154 Σιάτιστα 5.490 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
155 Φέρες 5.457 Θράκη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
156 Σκύδρα 5.406 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
157 Πλαγιάρι 5.392 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
158 Αρχάγγελος 5.384 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
159 Κρεμαστή 5.363 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Νοτίου Αιγαίου
160 Βροντάδος 5.323 Νησιά Αιγαίου Πελάγους Βορείου Αιγαίου
161 Τυμπάκι 5.285 Κρήτη Κρήτης
162 Ρίο 5.252 Πελοπόννησος Δυτικής Ελλάδας
163 Ορχομενός 5.238 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
164 Κρύα Βρύση 5.214 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
165 Αγριά 5.191 Θεσσαλία Θεσσαλίας
166 Μακροχώριον 5.189 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
167 Σιδηρόκαστρο 5.177 Μακεδονία Κεντρικής Μακεδονίας
168 Νέα Αγχίαλος 5.132 Θεσσαλία Θεσσαλίας
169 Κυπαρισσία 5.131 Πελοπόννησος Πελοποννήσου
170 Κάρυστος 5.112 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
171 Κρυονέρι 5.040 Στερεά Ελλάδα Αττικής
172 Δροσιά 5.020 Στερεά Ελλάδα Στερεάς Ελλάδας
173 Γαργαλιάνοι 5.007 Πελοπόννησος Πελοποννήσου

Κωμοπόλεις (κάτω από 5.000 έως 1.000 κατ.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χωριά (κάτω από 1.000 κατ. έως 1 κάτοικο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άθροισμα πληθυσμών των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεντρικού Τομέα Αθηνών (1.029.520), Βορείου Τομέα Αθηνών (592.490), Δυτικού Τομέα Αθηνών (489.675), Νοτίου Τομέα Αθηνών (529.826) και των προαστίων των Αχαρνών (99,346) και της Βούλας (28.364), τα οποία ανήκουν διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς: Πειραιώς (163.688), Νίκαιας - Αγίου Ιωάννου Ρέντη (105.430), Κερατσινίου - Δραπετσώνας: (91.045), Κορυδαλλού (63.445) και Περάματος (25.389)
  2. Άθροισμα πληθυσμών του Δήμου Θεσσαλονίκης (325.182), των Δήμων Αμπελοκήπων - Μενεμένης (52.127), Καλαμαριάς (91.518), Κορδελιού - Ευόσμου (101.753), Νεάπολης - Συκεών (84.741), Παύλου Μελά (99.245) και των πληθυσμών της Πυλαίας (34.625) και του Πανοράματος (17.444), προαστίων που ανήκουν στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη.
  3. Άθροισμα πληθυσμών της Πάτρας (167.466) και του προαστίου του Νέου Σουλίου (756).
  4. Άθροισμα πληθυσμών του κεντρικού οικισμού Ηρακλείου (140.730 ) και του προαστίου της Νέας Αλικαρνασσού (12.925) που ανήκει στο δήμο του Ηρακλείου.
  5. Άθροισμα πληθυσμών του Βόλου (86.046) και της Νέας Ιωνίας (32.661) που ανήκει στον πολεοδομικό ιστό του Βόλου.
  6. Άθροισμα πληθυσμών Αγρινίου (46.899) και των κοινοτήτων του Αγίου Κωνσταντίνου (6.534) και του Δοκιμίου (1.664), οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον πολεοδομικό ιστό του Αγρινίου.
  7. Άθροισμα πληθυσμών της πόλης της Σάμου (6.191) και του προαστίου της Βαθέως (1.888).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πίνακας Αποτελεσμάτων Μόνιμου Πληθυσμού - Απογραφή 2011». Ελληνική Στατιστική Αρχή. http://www.statistics.gr/documents/20181/1210503/resident_population_census2011rev.xls/956f8949-513b-45b3-8c02-74f5e8ff0230.  Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2015.
  2. Μπαμπινιώτης, Γεώργιος (2009). Μικρό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας Ε.Π.Ε., σελ. 931. ISBN 978-960-89751-7-0. 
  3. «Αθήνα η Πόλη μια γενική εικόνα». athinainfo.gr. www.internetinfo.gr. http://www.athinainfo.gr/athensinformation/athenscity/. Ανακτήθηκε στις 7/2/2016. 
  4. «Δήμος Πειραιά > Ο Πειραιάς > Η πόλη». Δήμος Πειραιά. Δήμος Πειραιά. http://www.pireasnet.gr/%CE%9F%CE%A0%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%AC%CF%82/%CE%97%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B7/tabid/979/Default.aspx. Ανακτήθηκε στις 3/4/2016. 
  5. Μιχαήλ Σταματελάτος, Φωτεινή Βαμβά-Σταματελάτου (2001). Επίτομο γεωγραφικό λεξικό της Ελλάδος. Ερμής, σελ. 600. ISBN 960-320-133-2. 
  6. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (2011). Για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται ο πληθυσμός των Δήμων που απαρτίζουν το πολεοδομικό συγκρότημα. Για τις υπόλοιπες μόνο ο πληθυσμός του οικισμού.