Εθνική Οδός 8α (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Greek-Road-sign-p26.svg
Εθνική Οδός 8α
Εθνική οδός Αθηνών-Πατρών
GR-EO-8a.svg Tabliczka E94.svg Tabliczka E65.svg
Eo8a.jpg
Η διαδρομή της Εθνικής οδού 8α
Πληροφορίες
Μέρος της Ε94 και της Ε65
Μήκος: 215 km
Τοποθεσία
Περιφέρειες: Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αττική.
Πόλεις: Ελευσίνα, Κόρινθος, Κιάτο, Ξυλόκαστρο, Αίγιο, Πάτρα
Τμήμα της εθνικής οδού 8α στην διαδρομή Κόρινθος-Πάτρα το οποίο είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας.

Η Εθνική Οδός 8α (κοινή ονομασία Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών) είναι εθνική οδός της Ελλάδας που ενώνει την Αθήνα με την Πάτρα περνώντας από πόλεις της βόρειας Πελοποννήσου. Η κατασκευή της έγινε το διάστημα 1960-1969. Ο αριθμός της καθορίστηκε από το Μητρώο Εθνικών Οδών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (η σημερινή Ελληνική Στατιστική Αρχή). Έχει μήκος 215 km.

Η εθνική οδός ξεκινάει από τις εγκαταστάσεις της Α.Ε. Χαλυβουργική στην Ελευσίνα. Το τμήμα Αθήνα-Κόρινθος είναι αυτοκινητόδρομος, αρχικά με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μετέπειτα με δύο, συν μία Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Το μεγαλύτερο μέρος στο υπόλοιπο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας με μια λωρίδα κυκλοφορίας και ένα έρεισμα. Σε ορισμένα σημεία σε αυτό το τμήμα, κυρίως στους ανισόπεδους κόμβους, η οδός είναι αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες συν μία ΛΕΑ. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 215 km.

Η οδός παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Ολυμπία Οδός το 2008 με σκοπό την αναβάθμιση της οδού εξ ολοκλήρου στον ομώνυμο αυτοκινητόδρομο. Έργα αναβάθμισης εκτελούνται από το 2008 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα (2015). Μέσω της εθνικής οδού, πριν την εκτέλεση έργων, η διάρκεια του ταξιδιού από την Αθήνα προς την Κόρινθο ήταν περίπου μία ώρα και συνεχίζοντας, η Πάτρα απείχε μιάμιση με δύο ώρες. Στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα λόγω των έργων η ανώτατη ασφαλής ταχύτητα διέλευσης έχει μειωθεί σημαντικά, με κάποια τμήματα να επιτρέπουν ανώτατη ταχύτητα 50 km/h.

Ασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οδός είναι γνωστή για το απαράδεκτα (για ευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομο) υψηλό ποσοστό ατυχημάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι θανατηφόρα. Πολλά από αυτά προκαλούνται από πλαγιομετωπικές ή μετωπικές συγκρούσεις εξαιτίας της πολύ κακής ποιότητος της οδού, που παραμένει ημιτελής καί δεν προσφέρει στους οδηγους ούτε την (όποια) ασφαλεια της παλαιάς χαράξεως, καθ' ότι στό μεγαλύτερο μήκος της έχει περιορισθεί σε μισή λωρίδα ανά ρεύμα. Πολλοί οδηγοί για να αποφύγουν τέτοιες συγκρούσεις οδηγούν στο έρεισμα, παρόλο που ούτε αυτό θεωρείται ασφαλές.[1] Σύμφωνα με την κοινοπραξία, το πρώτο έτος λειτουργίας υπό την δικαιοδοσία της, το 2008, στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα, τα θανατηφόρα ατυχήματα μειώθηκαν κατά 47%, με μείωση των νεκρών κατά 52%,[2] δεδομένα που δεν επιβεβαιώνονται από καμία ανεξάρτητη πηγή, τουναντίον.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

α) Τμήμα Αθηνών - Κορίνθου: Το τμήμα Αθηνών - Κορίνθου εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 1962, με εξαίρεση το τμήμα Μέγαρα - Κινέτα, στην περιοχή Κακιάς Σκάλας, που δόθηκε στην κυκλοφορία στα τέλη του 1964.

β) Τμήμα Κορίνθου - Πατρών: Το τμήμα Κορίνθου - Πατρών εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 1969. Το μήκος της ήταν 135 km και επιτρεπόταν η ανάπτυξη ασφαλούς για τα δεδομένα της εποχής ταχύτητας 120 km/h. Το κόστος κατασκευής της οδού ανήλθε σε τιμές της εποχής στα 2,5 δισεκατομμυρία δραχμών. Για τις ανάγκες του έργου κατασκευάσθηκαν 219 ανισόπεδες διαβάσεις και 6 ανισόπεδοι κόμβοι. Τα εγκαίνια αυτού του τμήματος πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου. Την άνοιξη του 1971 παρουσιάστηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις στην περιοχή Παναγοπούλα Πατρών, με αποτέλεσμα να διακοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η κυκλοφορία. Η παράκαμψη του Αιγίου δόθηκε στην κυκλοφορία το φθινόπωρο του 1973. Από το 2008 η εθνική οδός παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Ολυμπία Οδός μαζί με άλλες εθνικές οδούς στην Πελοπόννησο. Η κοινοπραξία έχει αναλάβει με αυτοχρηματοδότηση του έργου την αναβάθμιση της οδού με προθεσμία το 2011.

Τμήμα Αθηνών-Κορίνθου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα εθνική οδός Αθηνών–Κορίνθου κατασκευάστηκε στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου της χώρας τη δεκαετία του 1960. Τα έργα για την κατασκευή της ξεκίνησαν το 1960. Τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 1962, σε τελετή στον κόμβο Ελευσίνας.[3] Το μήκος της οδού είναι 80,5 χιλιόμετρα. Την ημέρα των εγκαινίων παραδόθηκε στην κυκλοφορία όλη η νέα οδός από Αθήνα έως Κόρινθο, με εξαίρεση το τμήμα Μέγαρα - Κινέτα, στο οποίο οι εργασίες κατασκευής άργησαν να τελειώσουν. Το τμήμα Μέγαρα-Κινέτα παραδόθηκε στην κυκλοφορία το φθινόπωρο του 1964. Το πλάτος της οδού ήταν 14 μέτρα, δηλαδή ένας κλάδος διπλής κατεύθυνσης (τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας σε επαφή). Εξαίρεση αποτέλεσε το τμήμα Δαφνί-Ελευσίνα, που κατασκευάστηκε με διατομή αυτοκινητοδρόμου (δύο ξεχωριστοί κλάδοι κυκλοφορίας με νησίδα στη μέση, συνολική διατομή 22 μέτρα), καθώς κι ένα μικρό τμήμα μήκους 5,2 χιλιομέτρων στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, που κατασκευάστηκε με διατομή αυτοκινητοδρόμου επίσης. Το κόστος του έργου έφτασε τα 450 εκατομμύρια δραχμές (σε τιμές της εποχής εκείνης), εκ των οποίων τα 50 για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτησιών που απαλλοτριώθηκαν. Ταυτόχρονα με την παράδοσή του στην κυκλοφορία, ξεκίνησε και η είσπραξη διοδίων. Για το λόγο αυτό καθορίστηκαν δύο σημεία είσπραξης (σταθμοί διοδίων) στα εξής σημεία: 1) Ελευσίνα και 2) Ισθμός. Η είσπραξη διοδίων εξακολουθεί μέχρι και σήμερα. Η οδός αρχικά έλαβε τον χαρακτηριστικό αριθμό E92 (ως τμήμα της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής αρτηρίας), ενώ αργότερα (με την επαναρίθμηση του συστήματος ευρωπαϊκών αρτηριών) έλαβε τον χαρακτηριστικό αριθμό E94, που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Κατά τη διάρκεια κατασκευής της οδού αντιμετωπίστηκαν σοβαρές δυσκολίες (τεχνικής φύσεως και μη). Ειδικά για τις απαλλοτριώσεις, απαιτήθηκε η έκδοση 180 δικαστικών αποφάσεων που αφορούσαν πάνω από δύο χιλιάδες ιδιοκτησίες και η καταβολή των ανάλογων αποζημιώσεων. Επίσης, χρειάστηκε να εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της οδού και των γύρω περιοχών, καθώς και να μετατοπιστεί κατά περίπτωση η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Κορίνθου. Η Νέα εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου αποτέλεσε έργο ευρύτερου προγράμματος οδοποιίας στην Ελλάδα. Είχε ήδη προηγηθεί η κατασκευή της εθνικής οδού Λάρισας - Κατερίνης (1959). Τα επόμενα χρόνια ολοκληρώθηκε η κατασκευή και άλλων οδών: Νέα εθνική οδός Λαμίας – Λάρισας (1967), Νέα εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών (1969), Νέα εθνική οδός Κατερίνης (Γιδά) – Θεσσαλονίκης (1973) και Νέα εθνική οδός Χαλάστρας – Ευζώνων (1973).

Η οδός κατασκευάστηκε με τα ακόλουθα γεωμετρικά χαρακτηριστικά:

  • Ελάχιστη ακτίνα καμπύλης: 330 μέτρα
  • Ελάχιστη ορατότητα: 200 μέτρα
  • Μέγιστη κλίση (κατά μήκος): 4%

Η μελέτη και εκτέλεση/κατασκευή του έργου έγινε αποκλειστικά από Έλληνες τεχνικούς. Στη μελέτη συμμετείχαν αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δημοσίων Έργων, το τεχνικό γραφείο (κοινοπραξία) Χατζηνικολή-Καρρά-Αμπαδογιάννη, το τεχνικό γραφείο Επαμ. Βαλτινού και το τεχνικό γραφείο των Αμπουσελάμ-Αναγνωστόπουλου. Στην κατασκευή του έργου συμμετείχαν οι ακόλουθες εργοληπτικές τεχνικές εταιρίες:

Σύνολο: 80,5 χιλιόμετρα

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 ξεκίνησαν σταδιακά τα έργα για τη μετατροπή της οδού σε αυτοκινητόδρομο. Από το 1990 τα έργα εντατικοποιήθηκαν. Το 1995 το μόνο τμήμα της οδού που εξακολουθούσε να μη διαθέτει διαχωριστική νησίδα, ήταν πλησίον των Μεγάρων (44ο - 48ο χιλιόμετρο).

Σημαντικά σημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οδός συναντάται με ανισόπεδο κόμβο, ο οποίος κατευθύνεται στα δεξιά για τα Μέγαρα και αριστερά για την Πάχη. Διασχίζει τη διώρυγα της Κορίνθου αφού προηγηθεί δρόμος ο οποίος παρέχει πρόσβαση προς το Λουτράκι. Κατόπιν το δίκτυο διακλαδίζεται για διάφορους προορισμούς όπως η Τρίπολη, της οποίας είναι το τερματικό σημείο της εθνικής προς τα κεντρικά ενώ από εκεί και ύστερα αρχίζουν επαρχιακά οδικά δίκτυα για διάφορους προορισμούς όπως η Μεγαλόπολη και το Ναύπλιο. Στα δυτικά δε τερματίζει στην Πάτρα με συνέχεια επαρχιακά δίκτυα προς άλλες πόλεις και χωριά του γεωγραφικού διαμερίσματος. Πριν την Πάτρα συναντάει κανείς το Κιάτο, το Ξυλόκαστρο, το Δερβένι και το Αίγιο.

Σταθμοί διοδίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάνω στην οδό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χιλιόμετρο, περιγραφή:

Στις εισόδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έξοδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χιλιόμετρο, περιγραφή:

Σήραγγες στην Κακιά Σκάλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σήραγγα «Αίθρα»

Κατεύθυνση Αθήνα-Κόρινθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γεράνεια» (μήκος 930 m)
  2. «Ευπαλίνος» (μήκος 1700 m)
  3. «Αίθρα» (μήκος 1160 m)

Κατεύθυνση Κόρινθος-Αθήνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σκίρων» (μήκος 360 m)
  2. «Θησέας» (μήκος 319 m)

Άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χιλιόμετρο, περιγραφή:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ενημερωτικό έντυπο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το τμήμα Αθηνών – Κορίνθου