Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
το Λιμανάκι του χωριού

Συντεταγμένες: 40°35′23″N 23°46′59″E / 40.58972°N 23.78306°E / 40.58972; 23.78306

Ολυμπιάδα
Ολυμπιάδα is located in Greece
Ολυμπιάδα
Ολυμπιάδα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΑριστοτέλη, Τοπική Κοινότητα Ολυμπιάδος
Γεωγραφία
ΝομόςΧαλκιδικής
Υψόμετρο10 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος638
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας570 14

Η Ολυμπιάδα είναι χωριό στα βορειοανατολικά του νομού Χαλκιδικής, με 741 κατοίκους το 2011. Βρίσκεται στον δήμο Αριστοτοτέλη. Κύρια ασχολία είναι ο τουρισμός και η αλιεία. Η απόστασή της από την Ιερισσό είναι 35 χιλιόμετρα και 90 από τη Θεσσαλονίκη. Κύριος ναός είναι αυτός της Αγίας Κυριακής. Στο χωριό λειτουργούν ιατρείο, ΙΚΑ, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και πυροσβεστικό φυλάκιο. Περίπου στα 700 μέτρα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των αρχαίων Σταγείρων. Η περιοχή προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000. Υπάρχει υποδομή κατάλληλη για τουρίστες, ξενοδοχεία, κάμπινγκ και παραλίες. Στην περιοχή υπάρχει, επίσης, και το ομώνυμο μεταλλείο.

Ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό ιδρύθηκε το 1923 από Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι ήλθαν από την Αγία Κυριακή του Αιγιαλού της Μικράς Ασίας. Αρχικά το έδαφος της περιοχής ήταν ελώδες και η ελονοσία αποτελούσε το κύριο πρόβλημα για τον πληθυσμό. Πολλοί από τους πρόσφυγες πέθαναν και άλλοι σκορπίστηκαν σε άλλα μέρη, στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Αναφορικά με την ονομασία του οικισμού, η παράδοση αναφέρει πως οφείλεται στην Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία είχε εξοριστεί στα αρχαία Στάγειρα. Άλλη εκδοχή κάνει λόγο για το νησάκι Κάπρος (σημερινός Καυκανάς) ως τόπο εξορίας της Ολυμπιάδας.

Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού αναβιώνει έθιμα των προσφύγων της Αγίας Κυριακής και ονομάζεται «τα Αρχαία Στάγειρα». Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις είναι η διήμερη γιορτή του μυδιού, συνάμα με το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής (7 Ιουλίου), όπως επίσης και θεατρικές εκδηλώσεις έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάθε Αύγουστο. Την παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι λένε σκωπτικά τραγούδια.

Στην Ολυμπιάδα βρίσκεται το άγαλμα του Αριστοτέλη καθώς ο οικισμός βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πατρίδα του, τα αρχαία Στάγειρα. Από το Σεπτέμβριο του 2020 κοσμεί την πλατεία της Ολυμπιάδας μια νέα, γιγάντια τοιχογραφία με το πρόσωπο του Αριστοτέλη, την οποία φιλοτέχνησε ο γνωστός καλλιτέχνης Θάνος Αβραμίδης ή αλλιώς Ethan. Επίσης έχει ανεγερθεί και η προτομή του Μενέλαου Λουντέμη καθώς οι Μικρασιάτες που δημιούργησαν την Ολυμπιάδα αποτελούσαν συμπατριώτες του σημαντικού λογοτέχνη, από την Αγία Κυριακή του Αιγιαλού της Μικράς Ασίας.

Ηλιοβασίλεμα από το χώρο θέας ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]