Κύριοι δρόμοι της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρίθμηση ελληνικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων και κατάσταση ολοκλήρωσης - Απρίλιος 2017.

Ως κύριοι δρόμοι της Ελλάδας εννοούνται οι οδικοί άξονες με σημαντική αξία για τις οδικές μεταφορές σε εθνικό επίπεδο: οι αυτοκινητόδρομοι και οι εθνικές οδοί, οι οποίες είναι γνωστές επίσημα και ως οδοί ταχείας κυκλοφορίας. Οι δύο αυτές κατηγορίες δρόμων είναι διακριτές ως προς τις προδιαγραφές κατασκευής τους. Οι αυτοκινητόδρομοι ακολουθούν, κατά κανόνα, κατασκευαστικά πρότυπα υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με τις εθνικές οδούς. Για παράδειγμα, ένας τυπικός αυτοκινητόδρομος αποτελείται από τέσσερις ή τρεις λωρίδες (τρεις ή δύο κυκλοφορίας και μία λωρίδα εκτάκτου ανάγκης / ΛΕΑ σε κάθε κατεύθυνση), με διαζώματα στο κέντρο και στις πλευρές. Σε αντίθεση, ένας εθνικός δρόμος, αν και σημαντικότερος από έναν τοπικό, μπορεί να είναι όμοιος κατασκευαστικά με αυτόν, π.χ. δύο λωρίδων, μίας για κάθε κατεύθυνση κυκλοφορίας, χωρίς διαζώματα.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τις διαφορές στην λειτουργία και συντήρηση μεταξύ των δύο τύπων, οι αυτοκινητόδρομοι συντηρούνται συχνά, με ένα αυστηρό πρόγραμμα και σε προληπτική βάση, από μία διαμορφωμένη ειδικά για αυτό το σκοπό αρχή. Εν αντιθέσει, για την καλή κατάσταση των εθνικών οδών άμεσος υπεύθυνος είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρώην Υ.Π.Ε.Κ.Α, πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε) ή οι επιμέρους περιφέρειες (πρώην νομαρχίες) από τις οποίες διέρχεται ο δρόμος.

Αυτοκινητόδρομοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόμβος (οδικό σήμα)
Αυτοκινητόδρομος (οδικό σήμα)

Η κατασκευή δικτύων αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το πρώτο τμήμα αυτοκινητοδρόμου που κατασκευάστηκε, είναι αυτό που ενώνει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι σύγχρονες μετακινήσεις έκαναν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας νέων αυτοκινητοδρόμων και ξεκίνησε μια περίοδος έντονης κατασκευαστικής δραστηριότητας. Το 2003 παραδόθηκε η Αττική Οδός, ενώ το 2009 ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της Εγνατίας Οδού και τον Απρίλιο του 2017 παραδόθηκε το τμήμα του Α1 Ευαγγελισμός - Σκοτίνα, μήκους 25 χλμ., με την παράκαμψη των επικίνδυνων στροφών του Πλαταμώνα και την παράδοση των σηράγγων στα Τέμπη. Στις 11 Απριλίου 2017 παραδόθηκε η Ολυμπία Οδός, δίνοντας τέλος στα συνεχή ατυχήματα της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών.

Η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου δικτύου αυτοκινητοδρόμων γίνεται πραγματικότητα, με νέα τμήματα να παραδίδονται συνέχεια. Μεγάλα έργα υπό κατασκευή είναι η Ιόνια Οδός και ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, ενώ ολοκληρώνονται τμήματα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού προς Προμαχώνα και Κρυσταλλοπηγή. Τέλος, γίνεται αναβάθμιση της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Μελέτες γίνονται για Επεκτάσεις της Αττικής Οδού, ενώ δημοπρατούνται κομμάτια για την κατασκευή του Νοτίου τμήματος της Ιόνιας Οδού από την Πάτρα έως τον Πύργο , τμήμα που έχει αναλάβει η Ολυμπία Οδός.

Όρια ταχύτητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα όρια ταχύτητας στους ελληνικούς δρόμους.

Τα όρια ταχύτητας στους οδικούς άξονες είναι:

 • 130 km/h στους αυτοκινητοδρόμους
 • 110 km/h στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας
 • 90 km/h στις άλλες οδούς εκτός πόλεων
 • 50 km/h μέσα στην πόλη, εκτός αν η τοπική σήμανση ορίζει άλλο όριο. Ιδιαίτερα σε μεγάλες αστικές λεωφόρους, μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερο.

Αρίθμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρίθμηση και τα ονόματα των αυτοκινητοδρόμων ορίζονται από υπουργική απόφαση του 2015, με τους κύριους άξονες να είναι της μορφής Αx (όπου x είναι μονοί αριθμοί για κάθετους αυτοκινητόδρομους, ζυγοί για οριζόντιους), ενώ οι κλάδοι τους είναι της μορφής Αxx/Axxx.

Τα ονόματα αποτελούνται από τους κύριους προορισμούς (πχ: Αυτοκινητόδρομος Α1 Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι) ή αν υπάρχει κάποιο άλλο επίσημο όνομα (πχ: Αυτοκινητόδρομος Α2 Εγνατία Οδός).

Στην σηματοδότηση των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων χρησιμοποιούνται άσπρα / κίτρινα γράμματα γραμματοσειράς DIN 1451, σε πράσινο φόντο.

Αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας σύμφωνα με υπουργική απόφαση του 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Νομούς που διατρέχει Πρόοδος Σημειώσεις
Autokinetodromos A1 number.svg
Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι
Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Πιερία, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς 550/550χλμ ολοκληρωμένος
Autokinetodromos A2 number.svg
Εγνατία Οδός
Θεσπρωτία (Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά)
Ιωάννινα (Δωδώνη, Ιωάννινα, Μέτσοβο)
Γρεβενά (Γρεβενά)
Κοζάνη (Σιάτιστα, Κοζάνη)
Ημαθία (Βέροια, Αλεξάνδρεια)
Θεσσαλονίκη (Χαλάστρα, Σίνδος, Θεσσαλονίκη, Λαγκαδάς, Ασπροβάλτα)
Σέρρες (Αμφίπολη)
Καβάλα (Ελευθερούπολη, Καβάλα, Χρυσούπολη)
Ξάνθη (Ξάνθη)
Ροδόπη (Ιάσμος, Κομοτηνή, Σάπες)
Έβρος (Αλεξανδρούπολη, Φέρες, Ελληνοτουρκικά Σύνορα)
670/670χλμ ολοκληρωμένος
Autokinetodromos A3 number.svg
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας
Φθιώτιδα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Γρεβενά 0/175χλμ υπό κατασκεύη Ξυνιάδα - Τρίκαλα (80 χλμ.). Στον Νομό Καρδίτσας θα κατασκευαστεί το βασικό τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65.
Autokinetodromos A5 number.svg
Ιόνια Οδός
Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Πρέβεζα, Ιωάννινα 149/196χλμ υπό κατασκεύη, μελλοντική επέκταση προς Κακαβιά και διακλάδωση με Εγνατία Οδό
Autokinetodromos A6 number.svg
Αττική Οδός
Αττική 65/65χλμ ολοκληρωμένος, υπό μελέτη Μαρκόπουλο-Λαύριο
Autokinetodromos A7 number.svg
Αυτοκινητόδρομος Πελοποννήσου
Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία 149/149χλμ ολοκληρωμένος
Autokinetodromos A8 number.svg
Ολυμπία Οδός
Αττική, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία 205/205χλμ σχεδόν ολοκληρωμένος. Στον Νομό Ηλείας κατασκευάζεται το τμήμα Πάτρα-Πύργος. Στην Μεσσηνία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη κάτι
Autokinetodromos A11 number.svg
Σχηματάρι - Χαλκίδα
Εύβοια 11/26χλμ υπό μελέτη:
Γέφυρα Ευρίπου-Βατώντας
Autokinetodromos A12 number.svg
Βελεστίνο - Βόλος
Μαγνησία 0/40χλμ υπό μελέτη:
αναβάθμιση
Autokinetodromos A13 number.svg
Θήβα - Ελευσίνα
Βοιωτία, Αττική 0/40χλμ υπό μελέτη. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κατασκευή του.
Autokinetodromos A24 number.svg
Θεσσαλονίκη - Νέα Μουδανιά
Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική 70/70χλμ απουσία ΛΕΑ, πράσινης σήμανσης, ο δρόμος προεκτείνεται μέχρι την Κασσάνδρα, ο δρόμος έχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα το καλοκαίρι.
Autokinetodromos A25 number.svg
Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας
Θεσσαλονίκη, Σέρρες 65/96χλμ υπό κατασκευή:
Προβατάς - Κάτω Χριστός
υπό μελέτη:
αναβάθμιση τμήματος Κάτω Χριστός - Σιδηρόκαστρο
Autokinetodromos A27 number.svg
Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Νίκη
Κοζάνη, Φλώρινα 40/79χλμ υπό μελέτη:
αναβάθμιση του τμήματος Πτολεμαΐδα - Φλώρινα (υπάρχει προς παρόν ως οδός ταχείας κυκλοφορίας από την Πτολεμαΐδα ως το Φιλώτα)
Autokinetodromos A29 number.svg
Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή
Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα 51/72χλμ υπό κατασκευή:
Κορομηλιά - Κρυσταλλοπηγή
Autokinetodromos A62 number.svg
Υμηττός - Ραφήνα
Αττική 20/20χλμ υπό μελέτη:
Πικέρμι - Ραφήνα, Κατεχακη-Ελληνικό
Autokinetodromos A64 number.svg
Κορωπί - Αεροδρόμιο
Αττική 4/4χλμ
Autokinetodromos A71 number.svg
Λεύκτρο - Σπάρτη
Αρκαδία, Λακωνία 46/46χλμ Στον Νομό Λακωνίας κατασκευάζεται το τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη του Αυτοκινητόδρομου Μορέα.
Autokinetodromos A90 number.svg
Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης
Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι 41/310χλμ σε εξέλιξη:
αναβάθμιση
Autokinetodromos A242 number.svg
Αυτοκινητόδρομος 242
Θεσσαλονίκη - Αεροδρόμιο Μακεδονία το προϋπάρχον τμήμα δεν είναι αυτοκινητόδρομος
Autokinetodromos A621 number.svg
Αυτοκινητόδρομος 621
Αττική 2/2χλμ

Στον αντίποδα, υπάρχουν και κάποιοι Νομοί που δεν πρόκειται ούτε στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να διαθέτουν έστω και ένα χιλιόμετρο κλειστού αυτοκινητόδρομου. Παρόλα αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από αυτοκινητόδρομους που θα διέρχονται δίπλα τους.

Αυτοί οι Νομοί είναι οι: Ευρυτανία, Φωκίδα, Δράμα, Πέλλα & Εύβοια.

 • Οι Νομοί Ευρυτανίας και Φωκίδας θα έχουν δίπλα τους την Ιόνια Οδό (μέσω Αιτωλοακαρνανίας) και αρκετά κοντά τον ΠΑΘΕ η Ευρυτανία, ο οποίος θα την εξυπηρετεί μέσω Φθιώτιδας.
 • Ο Νομός Δράμας έχει σε απόσταση αναπνοής την Εγνατία Οδό μέσω Καβάλας όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο κατασκευής στο μέλλον του αυτοκινητόδρομου Σέρρες-Δράμα-Καβάλα.
 • Ο Νομός Πέλλας εξυπηρετείται από την Εγνατία Οδό μέσω Ημαθίας και Θεσσαλονίκης και από την ΠΑΘΕ μέσω Θεσσαλονίκης, μελλοντικά θα εξυπηρετείται και από τον Α27 (Κοζάνη-Νίκη) μέσω Φλώρινας και Κοζάνης, ενώ σχεδιάζεται και κάθετος μέσω Ημαθίας.
 • Ο Νομός Εύβοιας παρά την γειτνίαση του με την Αττική, αυτοκινητόδρομο βλέπει μόνο μέχρι την Χαλκίδα (βλέπε πάνω Α11) ενώ για τον διαμήκη αυτοκινητόδρομο του νησιού προς το παρόν υπάρχουν μόνο λόγια.

Εταιρείες και χάρτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δίκτυο των ελληνικών εθνικών οδών σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του 1963

Εθνικές οδοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οδός ταχείας κυκλοφορίας (οδικό σήμα)
Κόμβος (οδικό σήμα)

Ο παρών κατάλογος των εθνικών οδών της Ελλάδας απεικονίζει την κατάσταση όπως ήταν κατά το έτος 1963. Μικρές εξαιρέσεις υπάρχουν σε περιπτώσεις οδών που δεν είχαν κατασκευαστεί ακόμη τότε (π.χ. το τμήμα Λαμία-Στυλίδα-Αλμυρός-Βελεστίνο-Λάρισα της Εθνικής Οδού 1, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε αργότερα). Την εποχή σύνταξης του αρχικού καταλόγου, το 1963, πολλά τμήματα των εθνικών οδών δεν ήταν καν ασφαλτοστρωμένα.

Το 1998 εκδόθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος κατάλογος με τίτλο Μητρώο Εθνικών Οδών, με στόχο τη συμπλήρωση και επικαιροποίηση της υπουργικής απόφασης του 1963. Οι διαφορές μεταξύ των δύο καταλόγων είναι αξιοσημείωτες, καθώς στο μεσοδιάστημα κατασκευάστηκαν δεκάδες χιλιόμετρα καινούριων οδών εθνικής σημασίας. Π.χ. ο αυτοκινητόδρομος (ν.ε.ο.) Κατερίνης - Κλειδίου - Χαλάστρας - Θεσσαλονίκης και ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Νεμέας - Τρίπολης.

Κατάλογος εθνικών οδών σύμφωνα με την απόφαση του 1963[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός Διαδρομή
GR-EO-1.svg
Αθήνα - Δεκέλεια - Αταλάντη - Καμένα Βούρλα - Θερμοπύλες - Λαμία - Στυλίδα - Αλμυρός - Βελεστίνο - Λάρισα - Τέμπη - Κατερίνη - Αλεξάνδρεια - Ν. Χαλκηδόνα - Γέφυρα - Πολύκαστρο - Εύζωνοι.
GR-EO-2.svg
Κρυσταλλοπηγή (σύνορα με Αλβανία) - Βατοχώρι - Πισοδέρι - Φλώρινα - Έδεσσα - Γιαννιτσά - Νέα Χαλκηδόνα - Θεσσαλονίκη - Λαγκαδίκια - Αμφίπολη - Καβάλα - Τοξότες - Ξάνθη - Πόρτο Λάγος - Κομοτηνή - Μέση - Αλεξανδρούπολη - Φέρρες - Αρδάνιο - Γέφυρα Έβρου.
GR-EO-3.svg
Ελευσίνα - Θήβα - Λιβαδειά - Μπράλλος - Λαμία - Φάρσαλα - Λάρισα - Τύρναβος - Ελασσόνα - Σέρβια - Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Βεύη - Φλώρινα - Νίκη (σύνορα).
GR-EO-4.svg
Αλεξάνδρεια - Βέροια - Καστανιά - Πολύμυλος - Κοζάνη.
GR-EO-5.svg
Αντίρριο - Μεσολόγγι - Αγρίνιο - Αμφιλοχία - Άρτα - Φιλιππιάδα - Ιωάννινα.
GR-EO-6.svg
Βόλος - Λάρισα - Τρίκαλα - Καλαμπάκα - Γέφυρα Μουργκάνι - Κατάρα - Μέτσοβο - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα.
GR-EO-7.svg
Κόρινθος - Νεμέα - Άργος - Τρίπολη - Μεγαλόπολη - Καλαμάτα.
GR-EO-8.svg
Αθήνα - Κόρινθος - Ξυλόκαστρο - Δερβένι - Αίγιο - Ρίο - Πάτρα.
GR-EO-9.svg
Πάτρα - Κάτω Αχαΐα - Λεχαινά - Πύργος - Ζαχάρω - Κυπαρισσία - Πύλος - Μεθώνη.
GR-EO-12.svg
Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Μεσορράχη - Δράμα- Καβάλα.
GR-EO-13.svg
Κατερίνη - Άγιος Δημήτριος - Ελασσόνα.
GR-EO-14.svg
Δράμα - Παρανέστι - Σταυρούπολη- Ξάνθη.
GR-EO-15.svg
Γέφυρα Μουργκάνι - Γρεβενά - Μπάρα - Νεάπολη - Καστοριά - Τρίγωνο - Άγιος Γερμανός.
GR-EO-16.svg
Θεσσαλονίκη - Αρναία - Ιερισσός.
GR-EO-17.svg
Ιωάννινα - Δωδώνη.
GR-EO-18.svg
Εθνική Οδός 21- Καναλάκι- Παραμυθιά- Μενίνα.
GR-EO-20.svg
Κοζάνη - Μπάρα - Νεάπολη - Τσοτύλι - Πεντάλοφος - Επταχώρι - Κόνιτσα - Καλπάκι - Ιωάννινα.
GR-EO-21.svg
Φιλιππιάδα - Πρέβεζα.
GR-EO-22.svg
Καλπάκι - Κακαβιά (Αλβανία).
GR-EO-24.svg
Κέρκυρα - Παλαιοκαστρίτσα.
GR-EO-25.svg
Κέρκυρα - Γύρος Αχιλλείου.
GR-EO-26.svg
Ελασσόνα - Δεσκάτη - Καρπερό.
GR-EO-27.svg
Άμφισσα - Μπράλλος.
GR-EO-28.svg
Οδός Αεροδρομίου Λάρισας.
GR-EO-29.svg
Ιτέα - Μονή Οσίου Λουκά
GR-EO-30.svg
Άρτα - Βουλγαρέλι - Τρίκαλα - Καρδίτσα - Νέο Μοναστήρι - Φάρσαλα - Μικροθήβες - Αγχίαλος - Βόλος.
GR-EO-31.svg
Αίγιο - Φτέρη - Καλάβρυτα.
GR-EO-33.svg
Πάτρα - Τριπόταμο - Λεβίδι.
GR-EO-34.svg
Βόλος - Νεοχώρι - Τσαγκαράδα - Χορευτό.
GR-EO-35.svg
Ζάκυνθος - Κερί.
GR-EO-36.svg
Μυτιλήνη - Καλλονή.
GR-EO-38.svg
Λαμία - Καρπενήσι - Αγρίνιο - Θέρμο.
GR-EO-39.svg
Τρίπολη - Σπάρτη - Γύθειο.
GR-EO-40.svg
Οδός Αεροδρομίου Αγρινίου.
GR-EO-42.svg
Αμφιλοχία - Βόνιτσα - Λευκάδα.
GR-EO-44.svg
Θήβα - Χαλκίδα - Αλιβέρι - Λέπουρα.
GR-EO-46.svg
Οδός Αεροδρομίου Τανάγρας.
GR-EO-48.svg
Λιβαδειά - Αράχοβα - Δελφοί - Άμφισσα - Λιδωρίκι - Ναύπακτος - Αντίρριο.
GR-EO-50.svg
Αργοστόλι - Σάμη.
GR-EO-51.svg
Αρδάνιο - Διδυμότειχο - Ορεστιάδα - Καστανιές - Τουρκικά σύνορα.
GR-EO-53.svg
Αλεξανδρούπολη - Αισύμη - Δέρειο - Βουλγαρικά σύνορα.
GR-EO-54.svg
Αθήνα - Σταυρός - Ραφήνα.
GR-EO-55.svg
Ξάνθη- Εχίνος- Βουλγαρικά σύνορα.
GR-EO-56.svg
Αθήνα - Πειραιάς.
GR-EO-57.svg
Δράμα - Κάτω Νευροκόπι - Βουλγαρικά σύνορα.
GR-EO-58.svg
Οδός Αεροδρομίου Ελευσίνας.
GR-EO-59.svg
Μεσορράχη - Αμφίπολη.
GR-EO-60.svg
Οδός Αεροδρομίου Μεγάρων.
GR-EO-62.svg
Σάμος - Λιμένας Καρλοβασίου.
GR-EO-63.svg
Σέρρες - Σιδηρόκαστρο - Προμαχώνας.
GR-EO-64.svg
Κάτω Αχαΐα - Άραξος.
GR-EO-65.svg
Θεσσαλονίκη - Κιλκίς - Δοϊράνη
GR-EO-66.svg
Εθνική Οδός 7 (στο σιδηροδρομικό σταθμό Νεμέας)- Νεμέα - Ψάρι - Σκοτεινή - Κανδήλα - Λεβίδι.
GR-EO-67.svg
Οδός Αερολιμένα Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη).
GR-EO-68.svg
Φίχτια - Μυκήνες.
GR-EO-69.svg
Λιμένας - Λιμενάρια Θάσου.
GR-EO-70.svg
Άργος - Ναύπλιο - Θέατρο Επιδαύρου - Παλαιά Επίδαυρος.
GR-EO-71.svg
Οδός Αεροδρομίου - Νέας Αγχιάλου.
GR-EO-72.svg
Οδός Αεροδρομίου Τριπόλεως.
GR-EO-74.svg
Τρίπολη - Λεβίδι Αρκαδίας - Βυτίνα - Ολυμπία - Βαρβάσαινα - Πύργος.
GR-EO-75.svg
Καλλιμασιά - Χίος - Καρδάμυλα.
GR-EO-76.svg
Μεγαλόπολη - Ανδρίτσαινα - Ναός Επικουρείου Απόλλωνος.
GR-EO-77.svg
Χαλκίδα - Ιστιαία - Αιδηψός.
GR-EO-78.svg
Οδός Αεροδρομίου Ανδραβίδας.
GR-EO-79.svg
Άγιος Μερκούριος - Σκάλα Ωρωπού.
GR-EO-80.svg
Οδός Αεροδρομίου Άρεως.
GR-EO-81.svg
Άνοιξη - Καπανδρίτι - Κάλαμος - Αμφιαράεον.
GR-EO-82.svg
Σπάρτη - Καλαμάτα - Μεσσήνη - Βελίκα - Χατζή - Πύλος.
GR-EO-83.svg
Αθήνα - Κηφισιά - Άνοιξη - Μαραθώνας - Ραφήνα.
GR-EO-84.svg
Σπάρτη - Μυστράς.
GR-EO-85.svg
Ραφήνα - Πόρτο Ράφτη - Λαύριο.
GR-EO-86.svg
Κροκεές - Μολάοι - Μονεμβασιά.
GR-EO-87.svg
Γλυκά Νερά - Παλλήνη - Χριστούπολη - Σπάτα.
GR-EO-88.svg
Οδός Αεροδρομίου Μαριτσών.
GR-EO-89.svg
Σταυρός - Παιανία - Μαρκόπουλο - Λαύριο - Προέκταση προς Κ. Ποσειδωνία - Σούνιο.
GR-EO-90.svg
Καστέλλι - Χανιά - Ρέθυμνο - Ηράκλειο - Άγιος Νικόλαος - Σητεία.
GR-EO-91.svg
Αθήνα - Λεωφόρος Συγγρού - Γλυφάδα - Βουλιαγμένη - Βάρκιζα - Λαγονήσι - Σαρωνίδα - Παλ. Φώκαια - Σούνιο - Προέκταση προς Κ. Ποσειδωνία - Λαύριο.
GR-EO-92.svg
Οδός Αεροδρομίου Καστελλίου - Ανάληψη Χερσονήσσου Ηρακλείου.
GR-EO-94.svg
Οδός Αεροδρομίου Σούδας - Χανίων.
GR-EO-95.svg
Ρόδος - Κολύμπια - Λίνδος.
GR-EO-97.svg
Ηράκλειο - Φαιστός - Αγία Γαλήνη.
GR-EO-99.svg
Ηράκλειο - Κνωσός.

Κατάλογος επιπλέον εθνικών οδών σύμφωνα με το Μητρώο Εθνικών Οδών του 1998[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Διαδρομή
Ethniki Odos 1a.png
Αγία Μαρίνα - Στυλίδα - Καραβόμυλος
GR-EO-4α.svg
Βέροια - Νάουσσα - Σκύδρα
GR-EO-8a.svg
Ελευσίνα- Μέγαρα- Κινέτα- Άγιοι Θεόδωροι- Λουτράκι- Κόρινθος- Κιάτο- Ξυλόκαστρο- Δερβένι- Ακράτα- Διακοπτό- Αίγιο- Λόγγος- Ρίο- Πάτρα (καταργήθηκε με την κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου 8)
GR-EO-9a.svg
Καλό Νερό - Μελιγάλας - Αλλαγή
GR-EO-10.svg
Ίσθμια - Αλμύρι - Νέα Επίδαυρος - Παλαιά Επίδαυρος - Λυγούριο
GR-EO-16a.svg
Εθνική Οδός 16- Πολύγυρος.
GR-EO-34α.svg
Βόλος- Πορταριά- Χορευτό.
Ethniki Odos 44a.png
Σχηματάρι - Αυλίδα - Χαλκίδα
Ethniki Odos 56a.png
Παλαιό Φάληρο - Πειραιάς - Δραπετσώνα - Σκαράμαγκας
Ethniki Odos 91a.png
Αθήνα - Ηλιούπολη - Άνω Γλυφάδα - Βούλα
GR-EO-111.svg
Αγία Τριάδα Σιμοπούλου- Λάμπεια- Λάλας- Αρχαία Ολυμπία.

Ευρωπαϊκές οδοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διεθνές δίκτυο Ε-οδών είναι ένα σύστημα σύνδεσης των κύριων οδών που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη, από το οποίο προκύπτουν ενιαίες ενδοευρωπαϊκές διαδρομές (ευρωπαϊκές οδοί, συντμ. Ε-οδοί). Η αρίθμησή τους γίνεται με το γράμμα «Ε» συνοδευόμενο από διψήφιο ή τριψήφιο αριθμό, για τη δε σήμανσή τους χρησιμοποιούνται πράσινα ορθογώνια οδικά σήματα με χαρακτηριστικά στρογγυλεμένες γωνίες.

Συνήθως μία ευρωπαϊκή διαδρομή περιλαμβάνει εθνικές οδούς διαφόρων κρατών, υπάρχουν όμως και κάποιες που περιορίζονται στο έδαφος μιας μόνο χώρας (π.χ. η Ε92 που συνδέει την Ηγουμενίτσα με το Βόλο). Συχνά επίσης δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε χερσαία διαδρομή, αλλά συμπεριλαμβάνουν και θαλάσσια τμήματα που εξυπηρετούνται από οχηματαγωγά πλοία.

Αριθμός Διαδρομή (στην Ελλάδα) Χάρτης
Α' Κλάσης
European Road 55 number DE.svg
GR-EO-18.svg: Ηγουμενίτσα - Πρέβεζα  BSicon RMCONTfq.svg  Υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας - Ακτίου  BSicon RMCONTfq.svg  GR-EO-42.svg: Άκτιο - Αμφιλοχία   BSicon RMCONTfq.svg  Autokinetodromos A5 number.svg: Αγρίνιο - Μεσολόγγι - Αντίρριο  BSicon RMCONTfq.svg  Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου   BSicon RMCONTfq.svg  GR-EO-9.svg: Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό  BSicon RMCONTfq.svg  GR-EO-9a.svg   BSicon RMCONTfq.svg  Τσάκωνα E55 Map in Greece.png
Σημείωση: Όταν ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός και ο Αυτοκινητόδρομος 52 θα αντικαταστήσουν την Εθνική Οδό 9 και την Εθνική Οδό 42 αντίστοιχα
European Road 65 number DE.svg
Autokinetodromos A27 number.svg: Νίκη - Φλώρινα   BSicon RMCONTfq.svg  GR-EO-3.svg: Φλώρινα - Πτολεμαΐδα   BSicon RMCONTfq.svg  Autokinetodromos A27 number.svg: Πτολεμαΐδα - Κοζάνη   BSicon RMCONTfq.svg  GR-EO-3.svg: Κοζάνη - Ελασσόνα - Λάρισα - Φάρσαλα - Δομοκός - Λαμία  BSicon RMCONTfq.svg  GR-EO-48.svg: Άμφισσα - Ναύπακτος - Αντίρριο BSicon RMCONTfq.svg  Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου   BSicon RMCONTfq.svg  Autokinetodromos A8 number.svg: Πάτρα - Κόρινθος   BSicon RMCONTfq.svg  Autokinetodromos A7 number.svg: Τρίπολη - Καλαμάτα   BSicon RMCONTfq.svg  BSicon BOOT.svg   BSicon RMCONTfq.svg  GR-EO-90.svg: Κίσσαμος - Χανιά E65 Map in Greece.png
Σημείωσεις:
 1. Όταν ολοκληρωθεί ο Αυτοκινητόδρομος 27 θα αντικαταστήσει την Εθνική Οδό 3 στο τμήμα Νίκη-Πτολεμαΐδα.
 2. Όταν ολοκληρωθέι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα αντικαταστήσει την Εθνική Οδό 90.
 3. Για την Οδό Κεντρικής Ελλάδας λέγεται ότι θα αναφέρεται ως Ε65 αλλά δεν έχει υπαρξει σχεδιασμός για το ποία εθνική οδό θα αντικαταστήσει.
European Road 75 number DE.svg
Autokinetodromos A1 number.svg: Εύζωνοι - Θεσσαλονίκη - Κατερίνη - Λάρισα - Βόλος - Λαμία - Θήβα - Αθήνα - Πειραιάς   BSicon RMCONTfq.svg  BSicon BOOT.svg   BSicon RMCONTfq.svg  GR-EO-90.svg Autokinetodromos A90 number.svg: Χανιά - Ρέθυμνο - Ηράκλειο - Άγιος Νικόλαος - Σητεία E75 Map in Greece.png
Σημείωση: Όταν ολοκληρωθέι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα αντικαταστήσει την Εθνική Οδό 90.
European Road 79 number DE.svg
Autokinetodromos A25 number.svg: Προμαχώνας - Σιδηρόκαστρο   BSicon RMCONTfq.svg  GR-EO-63.svg: Σιδηρόκαστρο - Σέρρες   BSicon RMCONTfq.svg  GR-EO-12.svg:Σέρρες - Στρυμωνικό   BSicon RMCONTfq.svg  Autokinetodromos A25 number.svg: Στρυμωνικό - Κόμβος (24) με την Εγνατία Οδό στον Λαγκαδά E79 Map in Greece.png
Σημείωση: Όταν ολοκληρωθεί ο Αυτοκινητόδρομος 25 θα αντικαταστήσει την Εθνική Οδό 63 και την Εθνική Οδό 12
European Road 85 number DE.svg
GR-EO-51.svg: Αλεξανδρούπολη (Κόμβος (43) με την Εγνατία Οδό στις Φέρες) - Σουφλί - Διδυμότειχο - Ορεστιάδα - Καστανιές - Ορμένιο E85 Map in Greece.png
European Road 86 number DE.svg
Autokinetodromos A22 number.svg
GR-EO-2.svg: Κρυσταλλοπηγή - Φλώρινα - Άρνισσα - Έδεσσα - Γιαννιτσά - Γέφυρα - Θεσσαλονίκη Σέρρες - Νέα Ζίχνη -Καβάλα
E86 Map in Greece.png
European Road 90 number DE.svg
Autokinetodromos A2 number.svg: Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα - Γρεβενά - Κοζάνη - Βέροια - Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Ξάνθη - Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη - Κήποι Έβρου E90 Map in Greece.png
European Road 92 number DE.svg
Autokinetodromos A2 number.svg: Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα - Μέτσοβο  BSicon RMCONTfq.svg  GR-EO-6.svg: Καλαμπάκα - Τρίκαλα - Λάρισα   BSicon RMCONTfq.svg   Autokinetodromos A1 number.svg   BSicon RMCONTfq.svg  Βελεστίνο   BSicon RMCONTfq.svg   Autokinetodromos A12 number.svg   BSicon RMCONTfq.svg  Βόλος E92 Map in Greece.png
Σημείωσεις:
 1. Υπάρχει μια διαφωνία στο τμήμα Ηγουμενίτσα-Μέτσοβο. Μια εκδοχή θέλεται την Ε92 να διέρχεται μέσω της Εγνατίας Οδού σε αυτό το τμήμα, ενώ μια άλλη μέσω της Εθνική Οδού 6.
 2. Όταν ολοκληρωθεί ο Αυτοκινητόδρομος 4 θα αντικαταστήσει την Εθνική Οδό 6 στο τμήμα Τρίκαλα-Λάρισα
European Road 94 number DE.svg
Autokinetodromos A8 number.svg: Κόρινθος - Μέγαρα   BSicon RMCONTfq.svg  Autokinetodromos A6 number.svg: Ελευσίνα - Αθήνα - Μαρκόπουλο (Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος») E94 Map in Greece.png
Β' Κλάσης
European Road 853 number DE.svg
GR-EO-20.svg: Ιωάννινα - Καρυές - Καλπάκι   BSicon RMCONTfq.svg  GR-EO-22.svg   BSicon RMCONTfq.svg  Κτίσματα (Κακαβιά)
Σημείωση: Όταν ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός θα αντικαταστήσει την Εθνική Οδός 20 και την Εθνική Οδό 22.
European Road 951 number DE.svg
GR-EO-5.svg: Ιωάννινα - Άρτα - Αμφιλοχία   BSicon RMCONTfq.svg   Autokinetodromos A5 number.svg   BSicon RMCONTfq.svg  Αγρίνιο   BSicon RMCONTfq.svg   GR-EO-5.svg  BSicon RMCONTfq.svg   Μεσολόγγι
Σημείωση: Όταν ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός θα αντικαταστήσει την Εθνική Οδός 5.
European Road 952 number DE.svg
Υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας - Ακτίου   BSicon RMCONTfq.svg   GR-EO-42.svg: Άκτιο - Αμφιλοχία   BSicon RMCONTfq.svg   Autokinetodromos A5 number.svg   BSicon RMCONTfq.svg  Αγρίνιο   BSicon RMCONTfq.svg   GR-EO-38.svg: Καρπενήσι - Λαμία
Σημείωση: Όταν ολοκληρωθεί ο Αυτοκινητόδρομος 52 και ο Αυτοκινητόδρομος 14 θα αντικαταστήσουν την Εθνική Οδό 42 και την Εθνική Οδό 38 αντίστοιχα.
European Road 961 number DE.svg
Autokinetodromos A7 number.svg: Τρίπολη - Λεύκτρο   BSicon RMCONTfq.svg   Autokinetodromos A71 number.svg: Λεύκτρο - Σπάρτη   BSicon RMCONTfq.svg   GR-EO-39.svg: Σπάρτη - Γύθειο
European Road 962 number DE.svg
GR-EO-3.svg: Ελευσίνα - Οινόη - Θήβα
Σημείωση: Όταν ολοκληρωθεί ο Αυτοκινητόδρομος 13 θα αντικαταστήσει την Εθνική Οδό 3.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Βασιλικό Διάταγμα 9-8-1955 Περί Καθορισμού των Εθνικών Οδών κατά τις διατάξεις του Ν. 3155/1955
 • ΦΕΚ 47 Α/8.2.1956 Περί Καθορισμού των Επαρχιακών Οδών των Νομών του Κράτους κατά τις διατάξεις του Νόμου 3155/1955
 • ΦΕΚ 319Β/1963 Υπουργική Απόφαση Γ25871 Περί αριθμήσεως των Εθνικών Οδών
 • ΦΕΚ 664Β/1995, ΦΕΚ 800Β/1995 Κατάταξη του Εθνικού Οδικού Δικτύου Πελοποννήσου σε Βασικό (Πρωτεύον), Δευτερεύον και Τριτεύον
 • ΦΕΚ 735Β/1995 Κατάταξη του Εθνικού Οδικού Περιφερειών Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων σε Βασικό (Πρωτεύον), Δευτερεύον και Τριτεύον
 • ΦΕΚ 293Β/1995 Περί Ανακατάταξης Επαρχιακού Οδικού Δικτύου των Νομών της Χώρας
 • ΦΕΚ 30Β/1996 Κατάταξη Εθνικών Οδών Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης σε Βασικό (Πρωτεύον), Δευτερεύονκαι Τριτεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο
 • ΦΕΚ 582ΑΑΠ/2008 Χαρακτηρισμός νέων οδικών αξόνων
 • ΦΕΚ 2631Β/2008 Κωδικοποίηση και αρίθμηση του Ελληνικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου
 • ΦΕΚ 253ΑΑΠ/2015 Χαρακτηρισμός και Αρίθμηση Αυτοκινητοδρόμων
 • Μητρώο Εθνικών Οδών, ΕΣΥΕ, 1998.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]