Νέα Καρβάλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Συντεταγμένες: 40°57′36″N 24°30′51″E / 40.96000°N 24.51417°E / 40.96000; 24.51417

Νέα Καρβάλη
Πόλη
Νέα Καρβάλη βρίσκεται στο τόπο Greece
Νέα Καρβάλη
Νέα Καρβάλη
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
Υψόμετρο 7 μ
Πληθυσμός 2.160 (2011)

H Νέα Καρβάλη είναι κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Καβάλας. Κατοικείται, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, από 2.160 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται κτισμένη 12 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη της Καβάλας.

Δημοτική Κοινότητα Νέας Καρβάλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Καρβάλη, μαζί με τους οικισμούς Λεύκη (48 κάτοικοι) και Άνω Λεύκη (17 κάτοικοι), σχηματίζει τη Δημοτική Κοινότητα Νέας Καρβάλης, με συνολικό πληθυσμό 2.225 κατοίκους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελεί συνέχεια της παλαιάς Καππαδοκικής Καρβάλης (Γκέλβερι-σήμερα Γκιουζελιούρτ/Güzelyurt, νομός Ακσαράυ) και σέρνει πίσω της μακραίωνη ιστορία. Αρχικά οι πρόσφυγες κάτοικοί της έμειναν κάτω από αντίξοες συνθήκες σε σκηνές βόρεια του σημερινού οικισμού στην περιοχή Τσινάρ Ντερέ (σημερινή Λεύκη), τον Αύγουστο του 1924. Στη σημερινή Νέα Καρβάλη μετεγκαταστάθηκαν περίπου 2 χρόνια αργότερα. Οι πρόσφυγες έφεραν από την Παλιά Καρβάλη το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και έκτισαν τον ομώνυμο ναό. Η λαμπρή της πορεία σημαδεύτηκε καθοριστικά από την παρουσία του Αγίου τέκνου της, Γρηγορίου του Θεολόγου, ενός από τους μεγαλύτερους Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Η επέτειος μνήμη του Μεγάλου Πατρός και Ιεράρχου της Εκκλησίας, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, αποτελεί κάθε χρόνο ένα ξεχωριστό γεγονός για τους χριστιανούς της Καβάλας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ευλαβικοί προσκυνητές έρχονται από κάθε μέρος στο δικό τους Άγιο, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές δύσκολες καιρικές συνθήκες και διανύοντας μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, στο ιερό Προσκύνημα της Νέας Καρβάλης. Εκεί φυλάσσονται ως ανεκτίμητος θησαυρός τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου, τα οποία μετέφεραν με ευλάβεια οι μαρτυρικά ξεριζωμένοι πρόγονοί μας από το Γκέλβερι της Μικράς Ασίας.

Αξιοθέατα-Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικά αξιοθέατα του χωριού αποτελούν: ο Ιερός Ναός του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ο παραδοσιακός οικισμός Ακόντισμα και η όμορφη παραλία κατά μήκος του χωριού.

Η Νέα Καρβάλη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εργοστάσια, δυτικά της λειτουργεί από το 1963 η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ.) και ανατολικά της οι χερσαίες εγκαταστάσεις της ΚΑΒΑΛΑ OIL από το 1981. Βορειονατολικά του χωριού βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός Ακόντισμα, ο οποίος δημιουργήθηκε από τη Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης (ιδρύθηκε το 1981). Στο υπαίθριο θέατρο του Ακοντίσματος πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι το Διεθνές Λαογραφικό Φεστιβάλ "ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΑ". Ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος κάτοικοι, δημιούργησαν το 1988 τον Όμιλο Φίλων Θάλασσας Περιβάλλοντος και Ακτών Νέας Καρβάλης.

Η Νέα Καρβάλη διαθέτει 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και το Ειδικό Γυμνάσιο Καβάλας στο κτίριο όπου στεγάζονταν για χρόνια το Εκκλησιαστικό Λύκειο Καβάλας.

Έθιμα και παραδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Καρβάλη φημίζεται για τους νόστιμους κουραμπιέδες, οι οποίοι συνδέονται με ένα παραδοσιακό έθιμο της περιοχής. Τα Χριστούγεννα διοργανώνεται από συλλόγους του χωριού μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, μπροστά στην παλιά κοινότητα. Κάθε χρόνο παραμονή των Φώτων αναβιώνει το καππαδοκικό έθιμο Σάγια στην πλατεία της Νέας Καρβάλης. Το έθιμο προέρχεται από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας (Παλιά Καρβάλη) και έχει ως κύριο σκοπό την καλοχρονιά, στοιχείο που τονίζεται με την πυρά, τις ευχές, τους χορούς και τα τραγούδια. Κάθε τέτοια μέρα, οι πιστοί, ανάβουν μία μεγάλη φωτιά στο κεντρικότερο σημείο του οικισμού, μπροστά από το κτίριο της παλιάς Κοινότητας και πιασμένοι χέρι-χέρι, χορεύουν και τραγουδούν γύρω από τη φωτιά, για να διώξουν τα κακά πνεύματα, τους καλικάντζαρους, στα έγκατα της γης. Πριν το άναμμα της φωτιάς, ψάλλουν όλοι μαζί τα κάλαντα του τόπου καταγωγής τους για τα Θεοφάνεια.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού ονομάζεται Ναζιανζός (ιδρύθηκε το 1953). Η ομάδα αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες και ανέδειξε ποδοσφαιριστές όπως οι: