Παγγαίο όρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°55′01″N 24°04′59″E / 40.917°N 24.083°E / 40.917; 24.083

Παγγαίο

Pangaion-Hills.jpg
Το Παγγαίο όρος

Παγγαίο βρίσκεται στο τόπο Ελλάδα
Παγγαίο
Παγγαίο
Ύψος 1.956 μέτρα
Κορυφή Μάτι
Γεωγραφικά στοιχεία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Μακεδονία

Το Παγγαίο όρος είναι μεγάλος ορεινός όγκος που εκτείνεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών . Στο βουνό και στις γύρω από αυτό περιοχές υπάρχουν πολλές και μεγάλες πηγές, καθώς και ρέματα που τροφοδοτούνται από το βουνό. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το "Μάτι" με υψόμετρο 1.956 μέτρα. Τα δασαρχεία Καβάλας και Σερρών είναι υπεύθυνα για την προστασία του βουνού.

Το βουνό αναφέρεται συχνά από τις αρχαίες ελληνικές και λατινικές πηγές και ήταν ιδιαίτερα φημισμένο για τα αργυρωρυχεία και χρυσωρυχεία του, καθώς και για τη ναυπηγήσιμη ξυλεία, τα εκατόφυλλα τριαντάφυλλα και κυρίως για το μαντείο του Διονύσου που υπήρχε στην κορυφή του.[1].

Ο Αισχύλος στην τραγωδία Πέρσαι αναφέρει το όρος Παγγαίο στην περιγραφή της πορείας που ακολούθησαν οι ηττημένοι Πέρσες: « ἔς τε Μακεδόνων χώραν ἀφικόμεσθ᾽, ἐπ᾽ Ἀξιοῦ πόρον, Βόλβης θ᾽ ἕλειον δόνακα, Πάγγαιόν τ᾽ ὄρος » ( «φτάσαμε στη Μακεδονία, στον Αξιό, και στους βάλτους και τις καλαμιές της Βόλβης και στο Παγγαίο όρος»).

Στην βόρεια όψη του όρους και σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Η Μονή είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός υψώματος, στην κορυφή του οποίου προϋπήρξε αρχαιοελληνικός ναός. Η Μονή είναι προσβάσιμη από τα δυτικά μέσω του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Σερρών. Συγκεκριμένα είτε διαμέσω του χωριού Κορμίστα, είτε μέσω της ιδιαίτερης εξόδου, που κατασκευάστηκε κάτα μήκος του νεότερου οδικού άξονα Καβάλας-Σερρών. Ωστόσο την ευκολότερη πρόσβαση αποτελεί ο επαρχιακός δρόμος ο οποίος διέρχεται μέσω του χωριού Νικήσιανη. Πέραν της ευκολότερης πρόσβασης αποτελεί και μια διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προσφεροντας ταυτόχρονα μια καταπληκτική θέα. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτείτε τέσερεις ακόμη ιερές μονές, αυτές της Αναλήψεως,του Αγίου Ιωάννη ,του Αγίου Δημητρίου και του Άξιον Εστί.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δ. Κ. Σαμσάρης, Ιστορική γεωγραφία της Ανατολικής Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα, Θεσσαλονίκη 1976 (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών), σ. 15, 36-41
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα