Νομός Πέλλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πέλλα
Περιφερειακή ενότητα
Χάρτης της Ελλάδας με {{{Όνομα}}}
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Πρωτεύουσα Έδεσσα
Δήμοι 4
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονία
Γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία
Έκταση  
 • Συνολική 2.506 τ.χλμ
 • Κατάταξη Κατάλογος νομών Ελλάδας ανά έκταση
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 139.680 (2011)
Πιν. αυτοκινήτων ΕΕ
Ιστότοπος http://www.pella.gr

Ο νομός Πέλλας βρίσκεται στη Μακεδονία και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνορεύει στα βόρεια με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στα ανατολικά με τον νομό Κιλκίς, στα νοτιοανατολικά με τον νομό Θεσσαλονίκης, στα νότια με τους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης, και στα δυτικά με τον νομό Φλώρινας .

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτεύουσα του Νομού είναι η Έδεσσα με πληθυσμό 19,036 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011, γνωστή για τους περίφημους καταρράκτες της και έδρα της Ι.Μ. Έδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Άλλα σημαντικά κέντρα είναι τα Γιαννιτσά με 29.789 κατοίκους και οι κωμοπόλεις Κρύα Βρύση με 6.535 κατοίκους, Αριδαία με 5.600 κατοίκους, Σκύδρα με 5.801 κατοίκους και Άρνισσα.

Ο Νομός καταλαμβάνει έκταση 2.505,8 Km2 το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας καλύπτεται από καλλιεργήσιμη γη, δάση και βοσκότοπους. Οι ορεινοί όγκοι που περιβάλλουν το Νομό είναι το όρος Βόρας (2.524 μ.), το όρος Βέρμιο (2.027 μ.), το όρος Πάικο (1.458 μ.), το όρος Τζένα (2.182 μ.) και το όρος Πίνοβο (2.154 μ.). Οι κύριες πεδινές εκτάσεις του Νομού είναι η πεδιάδα της Αριδαίας στο βόρειο τμήμα του Νομού, καθώς και η απέραντη πεδιάδα των Γιαννιτσών στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νομού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα του Νομού (ορεινοί όγκοι του Βόρρα, Πίνοβου, Τζένας, Βερμίου και Πάικου, λίμνες Βεγορίτιδα και Άγρα, ποταμοί Εδεσσαίος (Βόδας), Μογλένιτσα, Αλιάκμονας, Λουδίας). Ο Νομός είναι εξαιρετικά πλούσιος σε επιφανειακό και υπόγειο υδάτινο δυναμικό (Εδεσσαίος, Μογλένιτσας, Αλιάκμονας, Λουδίας) Στο Νομό εντοπίζονται αρχαιολογικοί χώροι ιδιαίτερης αξίας οι οποίοι προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών.

Ο Ν. Πέλλας χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πολυμορφία σε ό,τι αφορά στη μορφολογία, στις δραστηριότητες και στην οικονομία. Στο πέρασμα του χρόνου, η διαφορετικότητα στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των διακριτών μορφολογικά τμημάτων (ορεινό-πεδινό) καθίσταται σαφής με τη θεώρηση απλών δεικτών εξέλιξης όπως είναι η πληθυσμιακή μεταβολή, η κατανομή του αγροτικού εισοδήματος και η συγκέντρωση θέσεων εργασίας στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Από την εξέταση των παραπάνω δεικτών διαπιστώνεται η ύπαρξη δύο ταχυτήτων ανάπτυξης μεταξύ του ορεινού και του πεδινού τμήματος, με αποτέλεσμα την πληθυσμιακή «αιμορραγία» των ορεινών περιοχών, τη φυγή νέων ανθρώπων προς τα αστικά κέντρα και την απουσία νέων θέσεων εργασίας. Η τάση αυτή σταδιακά αντιστρέφεται την τελευταία δεκαετία, με την υλοποίηση επενδύσεων στο ορεινό τμήμα του Ν. Πέλλας, τη δημιουργία σημαντικών τουριστικών πόλων έλξης και την αύξηση της επισκεψιμότητας. Αν και κατά βάση αγροτικός ο Νομός Πέλλας, χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια, από εκδήλωση έντονης δραστηριότητας στον δευτερογενή και κύρια στον τριτογενή τομέα όπου ο τουρισμός και ο πολιτισμός προβάλλουν ως τομείς της οικονομίας με ιδιαίτερες προοπτικές εξέλιξης και θετικής συνεισφοράς στην προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου ζωής των κατοίκων της περιοχής. Βασικός περιοριστικός παράγοντας των αναπτυξιακών προσπαθειών είναι η ουσιαστική απομόνωση του Νομού από τα βασικά δίκτυα των μεταφορών αφού ο κεντρικός οδικός άξονας του Νομού, η Ε.Ο.2 (Θεσσαλονίκη-Έδεσσα) παραμένει ως μια κορεσμένη, σχεδόν περιαστική οδός, δημιουργώντας αρνητικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τόπου. Η μορφολογική πολυμορφία, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις όπως αυτές καταγράφονται από την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου διαμόρφωσαν στο πέρασμα του χρόνου, τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάδειξη του τουρισμού ως βασική συνιστώσα της ανάπτυξης του Νομού Πέλλας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καταρράκτες της Έδεσσας

Η επιφάνεια του Ν. Πέλλας, στο μεγαλύτερο ποσοστό της (45,35%) χαρακτηρίζεται ως ορεινή, ενώ οι πεδινές και ημιορεινές εκτάσεις καταλαμβάνουν αντίστοιχα το 39,93% και το 14,72% της επιφάνειάς του.

Βουνά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεταλλικές πηγές Λουτρά Πόζαρ στο Λουτράκι νομού Πέλλας, στον δήμο Αλμωπίας, με κατάλληλα διαμορφωμένες εγκαταστάσεις για φιλοξενία τουριστών. Τα νερά αναβλύζουν σε θερμοκρασία 36°C.
  • Ιαματικές πηγές Λουτρά Λουτροχωρίου στο Λουτροχώρι νομού Πέλλας, στον δήμο Σκύδρας, με θειούχα ύδατα, μοναδικά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, από τα πιο γνωστά στο πανελλήνιο. Τα νερά αναβλύζουν σε θερμοκρασία 24°C.
  • Πηγές Αραβυσσού: 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Έδεσσας (στην επαρχία Πέλλης).

Ποταμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιολογικά ευρήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Mωσαϊκό στoν Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας, της αρχαίας πρωτεύουσας της Μακεδονίας.

Ο Νομός Πέλλας είναι παράλληλα «γεμάτος» από αρχαιολογικούς χώρους που ζητούν αποκάλυψη και ανάδειξη, σε τέτοιο βαθμό ώστε να χαρακτηρίζεται από την αρμόδια εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, ως Νομός «αρχαιολογικός» αντίστοιχης σημασίας με αυτούς της Ηλείας (Ολυμπία) και Φωκίδας (Δελφοί). Σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος του νομού είναι αυτός της αρχαίας πρωτεύουσας, του μακεδονικού βασιλείου της Πέλλας.

Νέα ευρήματα Ταφικά μνημεία / νεκροταφεία / τμήματα πόλεων (Πέλλα/Αρχοντικό/Έδεσσα/Περιοχή Αλμωπίας/Παναγίτσα)

Αρχαία Πέλλα Βρίσκεται πολύ κοντά στη σύγχρονη πρωτεύουσα της Μακεδονίας και αποτελεί μια τεράστια ανασκαμμένη έκταση στην οποία οι επισκέπτες θα μπορούσαν να δουν το πολεοδομικό σύστημα, το ανάκτορο, την αγορά, τα ιερά, τα δημόσια κτίρια, τα νεκροταφεία, κ.λ.π. αν είχε αναπλασθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας με συνδυασμένες εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης. Η Αρχαία Πέλλα ήταν κτισμένη με το γνωστό «Ιπποδάμειο» σύστημα των κανονικών ορθογώνιων οικοδομικών τετραγώνων και η μορφή των οικοδομών είχε την τυπική μορφή της ελληνικής οικίας με τον κεντρικό περίστυλο χώρο που περιβάλλεται από αστικές στοές. Η διατήρηση των αρχιτεκτονικών μελών του πρώτου κτιρίου επέτρεψε την αναστήλωση των ραδινών ιωνικών κιόνων που προβάλουν σήμερα μέσα στον μακεδονικό κάμπο. Στην Πέλλα, ανασκάπτεται από την άνοιξη του 1980 το εμπορικό και διοικητικό της κέντρο. Σε μια έκταση πάνω από 70.000 τμ, στην καρδιά της αρχαίας πόλης, γύρω από μια τεράστια κεντρική πλατεία, σταδιακά αποκαλύπτεται ένα συγκρότημα από στοές και σειρές χώρων πίσω τους, στους οποίους ήταν εγκατεστημένα τα αρχεία, η έδρα των αρχόντων της πόλης, άλλες δημόσιες υπηρεσίες και πολλά εργαστήρια και καταστήματα Ο αρχαιολογικός χώρος διαθέτει ένα υποτυπώδες χώρο έκθεσης των κινητών αντικειμένων μέρος των ανασκαφών, το οποίο απέχει κατά πολύ από τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου Μουσείου. Στις αποθήκες του τουριστικού αυτού περιπτέρου φυλάσσονται πολύτιμοι αρχαιολογικοί θησαυροί χωρίς δυνατότητα έκθεσης. Στην Πέλλα κατασκευάζεται ένα πολύ μεγάλο έργο με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για το νέο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο Πέλλας, 7.000 τ.μ., νότια του μεγάλου αρχαιολογικού χώρου το οποίο θα αντικαταστήσει το παλιό. Στο μουσείο θα εκτεθούν όλα τα ευρήματα τα οποία σήμερα βρίσκονται αποθηκευμένα. Το νέο μουσείο Πέλλας είναι ανοιχτό, χωρίς διαχωριστικούς τοίχους παρά μόνο επίπεδα, και διαθέτει αρκετούς χώρους θέασης. Η έκθεση θα πληροφορεί τον επισκέπτη για τη ζωή στην περιοχή κατά την προϊστορική εποχή και τα ιστορικά χρόνια, πριν δηλαδή γίνει η Πέλλα πρωτεύουσα, εν συνεχεία θα παρουσιάζει αναλυτικά την ιδιωτική ζωή (αρχιτεκτονική, διακόσμηση, λειτουργία κατοικιών, οικιακά ιερά, χώροι συμποσίων, ενδυμασία, κόμμωση, άθληση, εκπαίδευση, πόλεμος), τη δημόσια ζωή (διοίκηση, δημόσια έγγραφα, επιγραφές, νομίσματα, εμπόριο), τη θρησκευτική ζωή (αστικά ιερά, λατρείες υπαίθρου) και τα νεκροταφεία της πόλης από την εποχή του Χαλκού ως το τέλος των ελληνιστικών χρόνων. Σε ψηλότερο επίπεδο, όπως συμβαίνει και για τον επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου, θα υπάρχει η ενότητα στην οποία θα εκτίθεται το υλικό από το ανακτορικό συγκρότημα.

Λουτρά Λουτρακίου (ΠΟΖΑΡ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λουτρά Πόζαρ

Οι ιαματικές πηγές (Λουτροθεραπείας-Ποσιθεραπείας) βρίσκονται σε υψόμετρο 360-390 μ. και καταλαμβάνουν έκταση 75 στρεμμάτων. Απέχουν 12 χιλ. από την Αριδαία, την έδρα του Δήμου, 30 χλμ. από την Έδεσσα, πρωτεύουσα του Ν. Πέλλας και 100 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη. Πέντε ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της κοίτης του θερμοπόταμου, ο οποίος συνεχίζει τη ροή του στη λεκάνη της Αλμωπίας. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ορεινή. Οι έντονες εναλλαγές υψωμάτων και κοιλωμάτων, η κίνηση του θερμού και ψυχρού νερού και η πυκνή βλάστηση δίνουν μια σπάνια εικόνα τοπίου, που χαρακτηρίζεται από δυναμική κίνηση και ομορφιά. Στο χώρο αυτό, με το υγιεινό κλίμα, ο επισκέπτης φροντίζει την προσωπική, σωματική και ψυχική του υγεία. Τα Λουτρά Λουτρακίου Πόζαρ είναι γνωστά από παλαιοτάτων χρόνων. Οι θρύλοι, αλλά και κάποια ευρήματα, μιλούν για χρήση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των ιαματικών νερών τόσο την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου όσο και τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία γίνονται ευρύτερα γνωστά και αξιοποιούνται αρκετά ικανοποιητικά. Από το 1984 τα Λουτρά ανήκουν στην κοινότητα και από το 1990 διαχειρίζονται από την αμιγή Δημοτική Επιχείρηση “Λουτρά Λουτρακίου”.

Κοντά στα λουτρά βρίσκεται:

  • Το φαράγγι των Λουτρών
  • Λαογραφικό-παλαιοντολογικό Μουσείο
  • Σπήλαια – σπηλαιολογικό πάρκο
  • Μεικτό δάσος Προμάχων – Λυκοστόμου (Μαύρο δάσος)

Χιονοδρομικό κέντρο Βόρας – Καϊμάκτσαλαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βόρας–Καιμάκτσαλαν

Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας – Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται στο όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν, στα όρια του νομού Πέλλας που αποτελεί σύνορο με την FYROM. Το όρος Βόρας (Καϊματσαλάν) είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος της Ελλάδας με υψόμετρο 2524 μ. Στην κορυφή του, και επί της γραμμής των συνόρων, υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου. Το 1994 ξεκίνησε δοκιμαστικά η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου με δύο αναβατήρες και ένα καταφύγιο, ενώ το 1995 έγινε η επίσημη έναρξη. Από τότε γίνονται συνεχείς βελτιώσεις τόσο στην δυνατότητα πρόσβασης όσο και στις εγκαταστάσεις του. Το κατώτερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι στα 2050 μ. με το κεντρικό καταφύγιο, πάρκινγκ, σχολές σκι και φτάνει μέχρι τα 2480 μ. στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου. Διαθέτει μακριές και φαρδιές πίστες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι. Στο Καϊμακτσαλάν υπάρχουν δεκαέξι διαφορετικές πίστες. Τέσσερις από αυτές είναι αγωνιστικές, εξοπλισμένες με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, μια εκ των οποίων πληροί τις ολυμπιακές προδιαγραφές για ελεύθερη κατάβαση. Με μήκος 3528 μ. και υψομετρική διαφορά 503μ. αποτελεί τη μοναδική τέτοια πίστα στην Ελλάδα Υπάρχουν ακόμα τρεις δύσκολες πίστες, μια μέτρια, τρεις εύκολες και τρεις πίστες ιδανικές για παιδιά και αρχάριους. Το εντυπωσιακό σύνολο ολοκληρώνουν μια πίστα για τούμπες και άλματα (snowboard fun park) και μια πίστα Snowmobile. Η γύρω περιοχή ενδείκνυται για ορειβατικό σκι και σας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε υπέροχες τοποθεσίες και δασικά μονοπάτια.

Παραδοσιακός οικισμός Παλαιού Αγίου Αθανασίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πύργος του ρολογιού στα Γιαννιτσά

Ο παραδοσιακός οικισμός Παλιός Άγιος Αθανάσιος (ή Tσέγανη) στα 1200 μέτρα και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Bόρας. Tο χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Bόρας (ή Kαϊμάκτσαλαν) στην κορυφή Πιπερίτσα. Κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 οπότε οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν στο νέο οικισμό που βρίσκεται 6 χλμ κάτω από τον παλιό οικισμό. O επισκέπτης που θα βρεθεί στον παραδοσιακό οικισμό, θα θαυμάσει τα κεραμοσκεπή κτίρια του χωριού, δείγματα της ενδιαφέρουσας παραδοσιακής Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής που συνδυάζεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Aναλήψεως η οποία κτίστηκε στα τέλη του 1700. Η σπιτική παραδοσιακή φιλοξενία αλλά και η τοπική γαστρονομία σε παραδοσιακά κέντρα εστίασης είναι ότι καλύτερο στην όμορφη αυτή πλαγιά του όρους Βόρας. Σκι, trekking, περιηγήσεις, ιππασία και τοξοβολία είναι τα οργανωμένα σπορ που φέρνουν τον επισκέπτη σε καλύτερη επαφή με την φύση και τους ανθρώπους της. Εξαιρετική επίσης είναι και η φιλοξενία στον νέο οικισμό του Αγίου Αθανασίου σε απόσταση 5 χλμ και σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Ο ποταμός Λουδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποταμός Λουδίας

Νότια της πόλης Γιαννιτσών, σε απόσταση επτά χιλιομέτρων, συναντούμε τον ποταμό Λουδία, και τις εγκαταστάσεις του ναυταθλητικού κέντρου, που αποτελούν σημαντικό έργο αθλητικής και τουριστικής υποδομής. Στη θέση «μηδέν» βρίσκεται το Δημοτικό Κωπηλατοδρόμιο όπου δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Όμιλος Γιαννιτσών στα αθλήματα του Κανόε - Καγιάκ και της Κωπηλασίας. Λόγω του μηδενικού υψομέτρου, η περιοχή είναι απάνεμη, γεγονός που ευνοεί την απρόσκοπτη προπόνηση των αθλητών.

Το Κωπηλατοδρόμιο εντάχθηκε στον Προπονητικό Οδηγό της Ελλάδας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 καθώς και στο πρόγραμμα των αθλητικών υποδομών «Ελλάδα 2004» και έχουν ολοκληρωθεί υποδομές όπως λεμβαρχείο, γυμναστήριο, αποδυτήρια, σκάφη, όργανα ενδυνάμωσης. Η λειτουργία ξενώνων, και εστιατορίου και ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντα χώρου με τη δημιουργία χώρων αναψυχής, με δενδροφυτεύσεις και εικαστικές παρεμβάσεις καθιστούν την περιοχή κατάλληλη για τη διοργάνωση ετήσιων προγραμμάτων άθλησης για όλους καθώς και για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο άρθρο, που αφορά την διοικητική διαίρεση από το 2011 και μετά: Διοικητική διαίρεση Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας
Για την διοικητική διαίρεση μέχρι το 2010, δείτε: Διοικητική διαίρεση νομού Πέλλας (πρόγραμμα Καποδίστριας)
Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
Περιφερειακή ενότητα

Έμβλημα
Χάρτης της Ελλάδας με {{{Όνομα}}}
Θέση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στον χάρτη της Ελλάδας.
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Πρωτεύουσα Έδεσσα
Δήμοι 4
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης Θεόδ. Θεοδωρίδης
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας
Γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία
Έκταση  
 • Συνολική 2.506 τ.χλμ
 • Κατάταξη 27η
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 139.680 (2011)
 • Κατάταξη πληθ. 19η
 • Πυκνότητα 58,2 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. 18η
ISO 3166-2 GR-59
Ταχ. κώδικες 58* **
Πιν. αυτοκινήτων ΕΕ
Ιστότοπος pkm.gov.gr

Ο νομός Πέλλας από το έτος 2011 και με την εφαρμογή του «Προγράμματος Καλλικράτης» αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έχει πληθυσμό 139.680 κατοίκους,σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων από 11 σε 4, οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι: Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας. Μεγαλύτερος εξ αυτών σε πληθυσμό ο Δήμος Πέλλας με 63.122 κατοίκους (2011).

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ (Έδρα: Αριδαία,η) 27.556

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 20.313 Δημοτική Κοινότητα Αριδαίας 7.057 Αριδαία,η 6.561 Άλωρος,η 417 Άψαλος,η 1.221 Βορεινόν,το 766 Νεοχώριον,το 395 Γαρέφειον,το 663 Αγάθη,η 32 Δωροθέα,η 564 Λουτράκιον,το 1.146 Λυκόστομον,το 403 Μεγαπλάτανος,ο 378 Μοναστηράκιον,το 164 Ξιφιανή,η 767 Όρμα,η 641 Πιπεριαί,αι 558 Πολυκάρπιον,το 1.049 Πρόμαχοι,οι 1.840 Κάτω Κορυφή,η 62 Σαρακηνοί,οι 351 Σωσάνδρα,η 1.078 Τσάκοι,οι 961

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ 7.243 Αρχάγγελος,ο 623 Εξαπλάτανος,ο 1.792 Θεοδωράκειον,το 583 Θηριόπετρα,η 334 Ίδα,η 639 Κωνσταντία,η 570 Μηλέα,η 558 Ριζοχώριον,το 443 Νερόμυλοι,οι 78 Πρόδρομος,ο 88 Αετοχώριον,το 25 Νότια,η 309 Λαγκαδιά,η 82 Περίκλεια,η 341 Φιλώτεια,η 543 Φούστανη,η 454 Χρυσή,η 281

ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ (Έδρα: Έδεσσα,η) 28.814

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ 3.635 Άγιος Αθανάσιος,ο 67 Νέος Άγιος Αθανάσιος,ο 451 Άγιος Δημήτριος,ο 22 Άρνισσα,η 1.711 Δροσιά,η 33 Νέα Ξανθόγεια,τα 90 Ξανθόγεια,τα 1 Άνω Γραμματικόν,το 11 Κάτω Γραμματικόν,το 183 Ζέρβη,η 303 Παναγίτσα,η 682 Περαία,η 381

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΔΕΣΣΑΣ 25.179 Έδεσσα,η 18.229 Εκκλησιοχώριον,το 683 Καισαριανά,τα 81 Προάστιον,το 43 Άγρας,ο 796 Βρυτά,τα 451 Καρυδιά,η 387 Κερασέαι,αι 473 Μεσημέριον,το 765 Νησίον,το 382 Πλατάνη,η 401 Ριζάριον,το 1.232 Λύκοι,οι 65 Μαργαρίτα,η 157 Παλαιά Σωτήρα,η 0 Σαμάριον,το 85 Σωτήρα,η 205 Αγία Φωτεινή,η 261 Φλαμουριά,η 583

ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ (Έδρα: Γιαννιτσά,τα, Ιστορική έδρα: Πέλλα,η) 63.122

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 34.229 Αρχοντικόν,το 218 Ασβεσταρειόν,το 4 Γιαννιτσά,τα 29.789 Δαμιανόν,το 396 Ελευθεροχώριον,το 183 Λεπτοκαρυά,η 187 Μεσιανόν,το 346 Παραλίμνη,η 860 Αμπελείαι,αι 1.159 Μελίσσιον,το 1.087

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ 8.675 Κρύα Βρύση,η 5.214 Άγιος Λουκάς,ο 1.513 Ακρολίμνη,η 1.100 Εσώβαλτα,τα 862 Σταυροδρόμιον,το 486

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΥΡΡΟΥ 6.479 Κρώμνη,η 8 Νέος Μυλότοπος,ο 2.583 Αξός,η 1.497 Ποντοχώριον,το 48 Αραβησσός,η 1.565 Αχλαδοχώριον,το 404 Λάκκα,η 372 Παλαιός Μυλότοπος,ο 720 Πλαγιάριον,το 349

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 6.941 Γαλατάδες,οι 2.358 Άγιος Γεώργιος,ο 232 Δροσερόν,το 457 Καρυώτισσα,η 2.013 Λιπαρόν,το 368 Παλαίφυτον,το 1.415 Γυψοχώριον,το 378 Τριφύλλιον,το 481

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ 6.798 Πέλλα,η 2.398 Αγροσυκέα,η 280 Άθυρα,τα 1.752 Δυτικόν,το 454 Νέα Πέλλα,η 1.651 Λιβαδίτσα,η 46 Ραχώνα,η 586

ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ (Έδρα: Σκύδρα,η) 20.188

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΝΗΙΔΟΣ 4.575 Άνυδρον,το 432 Καλή,η 1.894 Καλλίπολις,η 456 Σανδάλιον,το 169 Κρανέα,η 73 Λιθαριά,η 1 Μάνδαλον,το 1.278 Προφήτης Ηλίας,ο 1.357

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΚΥΔΡΑΣ 15.613 Σκύδρα,η 5.406 Αρσένιον,το 1.709 Άσπρον,το 808 Δάφνη,η 679 Καλύβια,τα 1.095 Λιποχώριο,το 1.031 Μαυροβούνιον,το 1.106 Νέα Ζωή,η 151 Λουτροχώριον,το 458 Πετραία,η 918 Πλεύρωμα,το 261 Ριζόν,το 1.212 Σεβαστιανά,τα 1.515

* Ο νομός Πέλλας κατά το παρελθόν και μέχρι το έτος 1997 και την εφαρμογή του «Προγράμματος Ι.Καποδίστριας», χωρίζονταν σε 3 επαρχίες: Αλμωπία, Γιαννιτσά και Έδεσσα.

Διοικητική διαίρεση (Σχέδιο Καποδίστριας) 1999-2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστριας, το οποίο ίσχυε από το 1999 έως το 2010 ο Νομός Πέλλας διαιρούταν σε 11 δήμους. Σε παρένθεση οι έδρες των δήμων και των κοινοτήτων.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαία Πέλλα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]