Εθνική Οδός 8 (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
GR-EO-8.svg

Εθνική Οδός 8
Arachovitika3.JPG
Η Εθνική Οδός 8 καθώς διέρχεται από το χωρίο
Αραχωβίτικα στην Αχαΐα
Πληροφορίες δρόμου

Μήκος:______________230 χλμ

Σημαντικοί κόμβοι
Δυτικό τέρμα:__________Αθήνα

Ανατολικό τέρμα:_______Πάτρα

Τοποθεσία
Περιφέρειες:__________Αττική, Δυτική Ελλάδα
Δίκτυο εθνικών οδών
Εθνικές Οδοί της Ελλάδας
Η εθνική οδός μπαίνοντας στο χωριό Αραχοβίτικα.
Άποψη του χωριού Κάτω Ροδίνη.
Η εθνική οδός στο χωριό Λαμπίρι.

Η Εθνική Οδός 8 (ΕΟ8) (κοινή ονομασία Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών - Πατρών) είναι μια εθνική οδός της Ελλάδας που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα περνώντας από την Κόρινθο και το Αίγιο. Διατρέχει παράλληλα την Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών. Είναι ανοικτός (δηλαδή με ισόπεδους κόμβους) δρόμος και περνάει μέσα από κατοικημένες περιοχές, ενώ τα ρεύματα του δεν είναι χωρισμένα. Έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, ενώ δεν έχει έρεισμα ή Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Από τη δεκαετία του 1960, αντικαταστάθηκε σε όλο της το μήκος από την Εθνική Οδό 8α η οποία το 2017 αναβαθμίστηκε στην Ολυμπία Οδό, έναν αυτοκινητόδρομο με διόδια, ο οποίος παρακάμπτει τις περισσότερες πόλεις, ως η κύρια δίοδος προς την Πελοπόννησο.

Η Ολυμπία Οδός διασχίζει παράλληλα τις βόρειες ακτές του Σαρωνικού κόλπου, μέχρι τον Ισθμό της Κορίνθου και παραπέρα, στις νότιες ακτές του Κορινθιακού κόλπου και καταλήγει στο Ρίο, κοντά στην Πάτρα. Διασχίζει τρεις περιφερειακές ενότητες: Δυτική Αττική, Κορινθία και Αχαΐα. Από την έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Οδού 8α (αργότερα Ολυμπία Οδός) χρησιμοποιείται κυρίως για την τοπική κίνηση των παράκτιων πόλεων.

Αρχική Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης το 1963, η αρχική διαδρομή της Εθνικής Οδού 8 κατευθύνεται από την Αθήνα στη Πάτρα, μέσω Κορίνθου, Κιάτου, Δερβενίου, Αιγίου και Ρίου.[1]

Παρούσα Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, η Εθνική Οδός 8 αρχίζει μέσα στην Αθήνα από τον κυκλικό κόμβο στην πλατεία Καραϊσκάκη, στην περιοχή του Μεταξουργείου, διασχίζει την οδό Αχιλλέως σε όλο της το μήκος και την Λεωφόρο Αθηνών μέχρι τον κόμβο εισόδου της Ελευσίνας, στην συνέχεια διασχίζει την τελευταία και συνεχίζει μέχρι την Νέα Πέραμο ως παράδρομος της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών, παρακάμπτει τα Μέγαρα, όπου η αρχική διαδρομή της οδού διέσχιζε τη πόλη[2]. Στην Αθήνα, η Εθνική Οδός διατρέχει την Λεωφόρο Αθηνών αντί της Ιεράς Οδού και της Λεωφόρου Αιγάλεω.

Επιπλέον, ο Αυτοκινητόδρομος 8 «Ολυμπία Οδός» διατρέχει παράλληλα στην Εθνική Οδό 8 από την Πάτρα στην Ελευσίνα, παρόλο που παρακάμπτει αρκετά χωριά και πόλεις τα οποία η Εθνική Οδός 8 εξυπηρετεί άμεσα. Σήμερα η Εθνική οδός 8 αποτελεί παράκαμψη του αυτοκινητοδρόμου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Υπουργική Απόφαση Γ25871». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 23 Ιουλίου 1963. 
  2. Αθανασόπουλος, Δημήτριος (1975). Άτλας της Ελλάδος. Αθήνα: Ελληνική Στατιστική Αρχή, σελ. 5.