Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασπροβάλτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°43′29″N 23°42′20″E / 40.72472°N 23.70556°E / 40.72472; 23.70556

Ασπροβάλτα
Πανόραμα Ασπροβάλτας
Ασπροβάλτα is located in Greece
Ασπροβάλτα
Ασπροβάλτα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονία
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Πληθυσμός
Μόνιμος2.405
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας570 21
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ασπροβάλτα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη του Δήμου Βόλβης στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Θεσσαλονίκης. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα καλοκαιρινά τουριστικά θέρετρα της Μακεδονίας. Κατά την απογραφή του 2021 είχε 2.405 κατοίκους.

Η Ασπροβάλτα βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης στα δυτικά παράλια του Στρυμονικού κόλπου και είναι προσβάσιμη μέσω της Εγνατίας Οδού. Η ακτή της βραβεύεται κάθε χρόνο με τη Γαλάζια Σημαία.

Ιστορικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Ασπροβάλτα.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει οργανωμένες οικιστικές εγκαταστάσεις των ύστερων κλασικών-πρώιμων ελληνιστικών χρόνων, ενώ είναι γνωστό πως στα Ρωμαϊκά χρόνια η Αρχαία Εγνατία Οδός διέσχιζε την περιοχή. Λίγο ανατολικότερα μάλιστα της Ασπροβάλτας σώζονται τα ερείπια ενός ρωμαϊκού σταθμού που ονομαζόταν Pennana[1].Σύμφωνα με έγγραφο του αρχείου της Μονής Σίμωνος Πέτρα, ο οικισμός Άσπρη Βάλτα κτίζεται στις αρχές του 16ου αιώνα στις νότιες παρυφές του όρους των Κερδυλλίων.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην περιοχή εγκαταστάθηκαν 54 οικογένειες από το Ρένκιοϊ (Οφρύνιο) της Τρωάδος, κοντά στα Δαρδανέλλια της Μικράς Ασίας, μεταφέροντας πολλά κειμήλια όπως τη βιβλιοθήκη του σχολείου του Οφρυνίου. Οι Μικρασιάτες ανέπτυξαν τον οικισμό, ενώ αργότερα οι απόδημοι συμπατριώτες τους από τις Η.Π.Α. βοήθησαν οικονομικά ώστε να ανεγερθεί στην Ασπροβάλτα πέτρινο σχολείο αλλά και ναός για να φυλάξουν τα κειμήλιά τους.

Η ανάπτυξη του παραθαλάσσιου τουρισμού στα μέσα του 20ού αιώνα οδήγησε στην εξάπλωση του οικισμού με πολλές παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Η παραλία Ασπροβάλτας.
Ο παραλιακός πεζόδρομος στην Ασπροβάλτα.
  • Λαογραφικό Μουσείο Ασπροβάλτας.
  • Κέντρο πληροφόρησης για την παράκτια ζώνη του Στρυμονικού Κόλπου και του Κόλπου της Ιερισσού.
  • Ο Ναός Αγίου Γεωργίου Ασπροβάλτας. Εντός του Ναού φυλάσσονται ιστορικές εικόνες που μετέφεραν οι Μικρασιάτες ως κειμήλια: δύο εικόνες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας του 16ου - 17ου αιώνα, την εικόνα του Αγίου Νικολάου, δύο χρυσοκέντητες εικόνες και τη βιβλιοθήκη του σχολείου.
  • Τα Περιπατητικά μονοπάτια και διαδρομές στο Κερδύλλιο Όρος για ποδήλατα βουνού.
  • Το Φυσικό Πάρκο Αναψυχής Ασπροβάλτας.
  • Η Μονή του Αγίου Γεωργίου. Βρίσκεται στις δασόφυτες πλαγιές των Κερδυλίων, κοντά στον οικισμό της Ασπροβάλτας. Κτισμένη κατά το β΄ ήμισυ του 16ου αιώνα, η Μονή σήμερα έχει εγκαταλειφθεί. Διασώζεται το καθολικό, σταυροειδές με τέσσερις κολώνες, ίχνη της δυτικής και βόρειας κόρδας, καθώς και ο περίβολος. Η στέγη της Μονής καλύπτεται από σχιστόπλακες. Στο ιερό και στην πρόθεση διατηρούνται υπολείμματα τοιχογραφιών του 16ου αιώνα[2]
  • Αρχαιολογικός χώρος στο "Λιοτόπι Ρουτσχέλη"

Αρχαιολογικός χώρος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τις εργασίες διάνοιξης της σύγχρονης Εγνατίας οδού ανασκάφτηκε οικοδόμημα ύστερων κλασικών-πρώιμων ελληνιστικών χρόνων. Πρόκειται για ένα αυτόνομο και οργανωμένο συγκρότημα έκτασης πλέον των 3,5 στρέμματα στις χαμηλές υπώρειες του Κερδυλλίου όρους, με εξαίρετη θέα στον Στρυμονικό κόλπο. Στην τελική αρχιτεκτονική του φάση αποτελείται από ένα κεντρικό διώροφο κτίριο μεταξύ τριών υπαίθριων πλακόστρωτων διαδρόμων και μιας μικρής αυλής, που οδηγούσαν σε στεγασμένους χώρους στις τέσσερις πτέρυγες του τετράγωνου συγκροτήματος. Δύο μεγάλες αυλές στα βόρεια και στα ανατολικά, μαζί με ορισμένους βοηθητικούς χώρους στα νότια, περιέβαλλαν το κεντρικό, τετράγωνου σχήματος, συγκρότημα. Η αγροικία αυτή φιλοξενούσε αγροτικές εργασίες και την αποθήκευση αγροτικών προϊόντων (ελαιόλαδο κ.ά.). Πιθανότατα ιδρύθηκε στην εποχή του Φιλίππου Β', ο οποίος στα πλαίσια της πολιτικής του για πλήρη έλεγχο των κατακτημένων εδαφών, εγκαθιστούσε εταίρους στην περιοχή παραχωρώντας τους γη.[3]

Η Ασπροβάλτα καλύπτεται συγκοινωνιακά από την γραμμή των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης με όνομα Θεσσαλονίκη - Ασπροβάλτα.

Η Ασπροβάλτα κατά τους χειμερινούς μήνες αποτελεί δημοφιλή προορισμό για σέρφινγκ αφού όταν πνέει νότιος άνεμος θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα μέρη στην Ελλάδα για την εξάσκηση του αθλήματος.[4][5]

Ακόμη στην Ασπροβάλτα λειτουργεί κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου καθώς επίσης γήπεδα μπάσκετ και τένις.

Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν αρκετές παιδικές κατασκηνώσεις στις οποίες παραθερίζουν εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο.

Αποτελεί την έδρα της αρχιερατικής περιφέρειας Ασπροβάλτας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης. Σημερινός αρχιερατικός επίτροπος της περιφέρειας διατελεί ο π. Δημήτριος Κωστίδης.[6]

  1. [1] Αρχειοθετήθηκε 2017-10-02 στο Wayback Machine. Δ. Κ. Σαμσάρης, Pennana, Ένας ρωμαϊκός σταθμός (mutatio) της Εγνατίας οδού, Δωδώνη 15 (1986), 1, σ. 69-84.
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2015. 
  3. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Αγροικία στην Ασπροβάλτα». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2022. 
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2015. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2016. 
  6. «Διοίκηση – ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ». Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]