Νομός Έβρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έβρου
Περιφερειακή ενότητα
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Πρωτεύουσα Αλεξανδρούπολη
Δήμοι 5
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης Δημήτριος Πέτροβιτς
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Γεωγραφικό διαμέρισμα Θράκη
Έκταση  
 • Συνολική 4.246[1] τ.χλμ
 • Κατάταξη
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 147.947[2] (2011)
 • Κατάταξη πληθ. 22η
 • Πυκνότητα 34,88 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. 54η
Ταχ. κώδικες 68* **
Πιν. αυτοκινήτων ΕΒ(Αλεξανδρούπολη), ΟΡ(Ορεστιάδα)
Ιστότοπος http://www.peevrou.eu

Ο Νομός Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στο φυσικό σύνορο της χώρας με την Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά, αποτελεί δε το ένα από τα τρία τριεθνή σημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δυτικά συνορεύει με τον Νομό Ροδόπης, η πρόσβαση στον οποίον γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος[3].

Χιλιομετρικά αποτελεί τον πλέον απομακρυσμένο νομό από την Αθήνα καθώς η πρωτεύουσα του νομού, Αλεξανδρούπολη απέχει 840 χλμ. από αυτήν, 340 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 295 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη και 60 χλμ.[4] από την Κομοτηνή, που αποτελεί την έδρα της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ονομάστηκε Νομός Έβρου από τον ομώνυμο ποταμό, τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων, που διασχίζει το βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας στα σύνορα[5]. Είναι το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες Τουρκία και Βουλγαρία.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έβρος είναι ένας νομός πεδινός αφού μόνο το 10,3% είναι ορεινοί όγκοι, έναντι των εκτεταμένων πεδιάδων που καταλαμβάνουν το 62,4% της έκτασης του, μεγάλο μέρος των οποίων καλλιεργείται. Στην καλλιέργεια συμβάλλει η ύπαρξη του ποταμού Έβρου, των παραποτάμων του και πλήθος αρδευτικών καναλιών.

Γεωργία και Κτηνοτροφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιφέρεια του νομού και κυρίως στα χωριά, κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι η καλλιέργεια γης και η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ατομικά και συλλογικά μέσω των τοπικών συνεταιρισμών. Οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν κυρίως βαμβάκι, σιτάρι και τεύτλα. Η κτηνοτροφία αποτελεί τη δεύτερη σε σπουδαιότητα απασχόληση των κατοίκων της περιφέρειας του νομού, εντούτοις υπάρχει μεγάλη πτώση στον τομέα. Παλιότερα ο Έβρος είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στην παραγωγή κρέατος στην Ελλάδα[4].

Παροχή Υπηρεσιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα ο τριτογενής τομέας παραγωγής αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του έναντι της πρωτογενούς παραγωγής. Έτσι όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού και κυρίως νέοι στρέφονται στην παροχή υπηρεσιών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τουριστική ανάπτυξη στον νομό. Στα παράλια του κατασκευάζονται συνεχώς νέες υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αυξάνοντας την δυνατότητα φιλοξενίας στην Αλεξανδρούπολη σε αριθμό κλινών και σε ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. Γύρω από τις περιοχές που βρίσκονται οι δύο προστατευόμενες περιοχές, το δάσος της Δαδιάς και ο υγροβιότοπος του ποταμού Έβρου, δημιουργούνται μονάδες αγροτουρισμού και οικοτουριστικά κέντρα. Στην περιοχή του ποταμού Άρδα κάθε χρόνο διοργανώνεται συνάντηση νέων[6].

Αξιοθέατα:

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νομού είναι[7][8]:

Διοικητική διάρθρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία των Εβριτών επαναστατών το 1821

Ο Νομός χωρίζεται σε 5 δήμους οι οποίοι είναι οι εξής: Δήμος Αλεξανδρούπολης, Δήμος Ορεστιάδας, Δήμος Διδυμοτείχου, Δήμος Σουφλίου και Δήμος Σαμοθράκης[9]. Στο νομό Έβρου λειτουργούν 6 τελωνεία: των Κήπων, Καστανιών, Πυθίου (σιδηροδρομικά) για την Τουρκία και τα τελωνεία Δικαίων, Ορμένιου και Κυπρίνου (2007) για την Βουλγαρία[10].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πίνακας αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ Πληθυσμού κατά αστικότητα, ορεινότητα, έκταση (σύνδεσμος για μεταφόρτωση)
  2. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού απογραφής 2011», σελ. 10486 (σελ. 12 του pdf)
  3. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996, σελ. 311, τομ. 10. 
  4. 4,0 4,1 «Γεωγραφική θέση». www.peevrou.eu. Ανακτήθηκε στις 2019-05-11. 
  5. «Ιστορία Νομού Έβρου». www.peevrou.eu. Ανακτήθηκε στις 2019-05-11. 
  6. «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΡΔΑΣ - ARDAS FESTIVAL». ardasfestival.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-05-11. 
  7. «Περιφερειακή Ενότητα Έβρου - Τουρισμός στον Έβρο». 
  8. e-evros.gr. «Οι φυσικές ομορφιές». e-evros.gr (στα GREEK). Ανακτήθηκε στις 2019-05-11. 
  9. «Δήμοι. Σύσταση δήμων. ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ -». Καλλικράτης (στα Αγγλικά). 2016-07-26. Ανακτήθηκε στις 2019-05-11. 
  10. «Βρήκα Τελωνεία Έβρου . Στο www.vrisko.gr βρίσκεις ό,τι ψάχνεις!». https://www.vrisko.gr/dir/teloneia/ebroy/. Ανακτήθηκε στις 2019-05-11.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)