Νέα Ρόδα Χαλκιδικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°22′50″N 23°55′26″E / 40.38056°N 23.92389°E / 40.38056; 23.92389

Νέα Ρόδα
Νέα Ρόδα is located in Greece
Νέα Ρόδα
Νέα Ρόδα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΑριστοτέλη
Γεωγραφία
ΝομόςΧαλκιδικής
Υψόμετρο10
Πληθυσμός
Μόνιμος1.180
Έτος απογραφής2021

Τα Νέα Ρόδα είναι παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Χαλκιδικής. Θεωρείται ο μεγαλύτερος προσφυγικός οικισμός της βόρειας Χαλκιδικής. Το 2011 είχε 1.153 κατοίκους και αποτελεί έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος που υπάγεται στον Δήμο Αριστοτέλη. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του πολλαπλασιάζεται.

Βρίσκεται στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθω και βρέχεται από τη θάλασσα από δύο πλευρές. Κύρια ασχολία των κατοίκων του χωριού είναι η γεωργία, η αλιεία και ο τουρισμός. Απέχει 6 χιλιόμετρα από την Ιερισσό. Κύριος ναός είναι ο ναός της Θεοτόκου και του Αγ. Νικολάου, στον οποίο βρίσκεται εικόνα της Παναγίας, που μεταφέρθηκε από τους πρώτους κάτοικους, πρόσφυγες από τα Σκοπιά της νήσου Αλώνης, της θάλασσας του Μαρμαρά. Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων δεσπόζει πάνω από το λιμάνι και του Αγίου Μοδέστου στο λειβάδι.

Στα Νέα Ρόδα υπάρχουν μεταξύ άλλων ιατρείο, φαρμακείο, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, σχολή ταπητουργίας, σχολή θαλάσσιων αθλημάτων και πολιτιστικός σύλλογος με χορευτικό τμήμα. Δραστηριοποιείται επίσης ποδοσφαιρική ομάδα καθώς και ομάδα καλαθοσφαίρισης.

Δ.δ. Νέων Ρόδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Νέων Ρόδων, αριθμούσε 1.156 κατοίκους το 2001. Οι οικισμοί που το συναποτελούν είναι:

  • τα Νέα Ρόδα [ 1.148 ]
  • το Μετόχι Αγίου Παύλου [ 8 ]
  • η Σκάλα [ 0 ]

Ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό ιδρύθηκε το 1923 στη θέση Πρόβλακας από πρόσφυγες προερχόμενους από τα Ρόδα της Προποντίδας, στη Μικρά Ασία. Είναι όμως γνωστό από την εποχή των Περσικών Πολέμων. Εκεί, σε ένα σημείο, ο Ξέρξης άνοιξε διώρυγα περίπου 1.800 μ., για να αποφύγει τον περίπλου του Άθω. Η προαναφερθείσα θέση όμως του Πρόβλακα ετυμολογείται από τις λέξεις πριν + αυλάκι, αναφερόμενο στο έργο αυτό.[εκκρεμεί παραπομπή]

Στη Νέα Ρόδα διοργανώνεται διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με παραδοσιακή τράπεζα, και χορούς της παλιάς πατρίδας, στις 22 και 23 Αυγούστου, γιορτή για τα εννιάμερα της Παναγίας. Την τελευταία Δευτέρα του Ιουλίου λαμβάνει χώρα η Γιορτή Σαρδέλας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]