Καβαλλάρι Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καβαλλάρι Ζαγορίου
Καβαλλάρι Ζαγορίου
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Καβαλλάρι Ιωαννίνων
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Ηπείρου
Έκταση 20.000 στρέμματα km2
Πληθυσμός 78

Το Καβαλλάρι Ζαγορίου (ή Καβαλλάριον) είναι οικισμός της Δημοτικής ενότητας Ανατολικού Ζαγορίου του Δήμου Ζαγορίου του Νομού Ιωαννίνων με πληθυσμό 78 κατοίκων με την απογραφή του 2011. Από το 1999, ήταν Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ανατολικού Ζαγορίου και μετά το Πρόγραμμα Καλλικράτης Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής ενότητας Ανατολικού Ζαγορίου, το οποίο συνορεύει με τις Καρυές, το Γρεβενίτι και με τον Ανθρακίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες το Καβαλλάρι είναι το παλιότερο χωριό στα Ζαγοροχώρια. Φαίνεται ότι ήταν ήδη κατοικημένο με την κατάκτηση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους το 1431. Οι κοντινότερες πόλεις στο Καβαλλάρι ειναι είναι τα Ιωάννινα και η Άρτα. Τα Ιωάννινα απέχουν 39 χιλιόμετρα.

Ο οικισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1870 το Καβαλλάρι είχε 36 σπίτια και 310 κατοίκους και στις αρχές του 21ο αιώνα μ.Χ ο πληθυσμός του ανερχόταν στους 200 κατοίκους. Στα μέσα του 20ου αιώνα μ.Χ όλο το χωριό κινδύνεψε να απαλλοτριωθεί, απ’ τα πολλά χρέη. Τους βοήθησε όμως ο Δημήτριος Μέγγλας από τον Καστανώνα, ο οποίος τους πίστωσε μεγάλα χρηματικά ποσά και τους ξεχρέωσε. Μεγάλο χρέος του χωριού πλήρωσε επίσης ο συγχωριανός τους Γούσιας. Οι κάτοικοι του Καβαλαρίου ήταν φτωχοί αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι και μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνα δεν είχαν ούτε σχολείο. Με την απογραφή του 2010 είχε 88 κατοίκους και 78 με την απογραφή του 2011.

Χλωρίδα και Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ανατολικό και το Κεντρικό Ζαγόρι(οπου ανήκει και το Καβαλλάρι, σε αντίθεση με το Δυτικό Ζαγόρι, έχει πλούσια δάση, κυρίως πεύκα, έλατα, οξιές, καρυδιές, καστανιές κ.α . Η πλούσια βλάστηση της περιοχής του Ανατολικού και Κεντρικού Ζαγορίου οφείλεται στο έδαφος και στα άφθονα νερά.

Ωστόσο πλούσια είναι και η πανίδα της περιοχής. Στα δάση του κατοικούν ζώα όπως η αρκούδα, ο λύκος, το αγριογούρουνο, η αλεπού κ.α . Παλαιότερα υπήρχαν πολλά ελάφια τα οποία εξαφανίστηκαν από το παράνομο κυνήγι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καβαλλάρι δεν υστέρησε ποτέ στους απελευθερωτικούς και εθνικούς αγώνες στην μακροχρόνια ιστορία του. Από την ίδρυση του, το Καβαλλάρι βρισκόταν στην επικράτεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δέχθηκε πολλές επιθέσεις από εισβολείς και ληστοσυμμορίες από Οθωμανούς και άλλους κατακτητές. Το ιστορικό αυτό χωριό το είχαν κάψει οι Γερμανοί το 1943.

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος είναι ο ενοριακός ναός του Καβαλλαρίου. Είναι χτισμένος σε οχυρωματική θέση και δεσπόζει σε ολόκληρο το χωριό. Ωστόσο ο ιδρυτής του Ναού είναι άγνωστος. Κτίστηκε το έτος 1748, παρ' όλα αυτά ανιστορήθηκε την 28 Ιουλίου 1816 το οποίο αναφέρεται σε μια περιγραφή στην κεντρική είσοδο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οδυσσέας Ι. Τόσκας, Καβαλλάρι Ζαγορίου, ΔΩΔΩΝΗ, Θεσσαλονίκη: 2010