Διαβατός Ημαθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διαβατός Ημαθίας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Διαβατός Ημαθίας
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Πληθυσμός 1 276 (2011)

Ο Διαβατός είναι χωριό του Νομού Ημαθίας και υπάγεται στον Δήμο Βέροιας. Εμφανίζεται για πρώτη φορά σε οθωμανικό κείμενο του 1500 , στο οποίο ο Οθωμανός κάτοικος της Βέροιας Σινάν Μπέης ,γιος του Γιακούμπ Μπέη , δίνει ως βακούφι σε τέμενος με σχολείο ( μεντρεσέ ) της πόλης , έναν μύλο σε ενιαίο χώρο και με τρεις μυλόπετρες που βρίσκεται στο χωριό . Το 1550 περίπου το χωριό δεν ανήκει σε κάποιο βακούφι. Στα μέσα του 18ου αι. αναφέρεται ως τσιφλίκι. Σε εγκυκλίους του επισκόπου Καμπανίας Θεοφίλου ( 1749-1795 ) αναφέρεται και το χωριό '' Διαβατόν '' που ανήκει στην επαρχία του .

Στη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα (1904-08) επέδειξαν δράση οι Θεοχαρόπουλος Γεώργιος και Θεοχαρόπουλος Στέφανος . Επίσης οι Αμνιώτης Γεώργιος και Μανιόπουλος Γεώργιος εντάχθηκαν ως οπλίτες στο σώμα του Καπετάνιου Π.Παπατζανετέα .

Το 1913 οι κάτοικοι ήταν 128 άρ. και 109 θηλ. Την δεκαετία του 1920 εγκαταστάθηκαν 45 οικογένειες ( 127 άτ. ) προσφύγων . Tην ίδια περίοδο του Μεσοπολέμου στο χωριό αποκαθίστανται και Βλάχοι με καταγωγή από το Περιβόλι Γρεβενών. Σήμερα εξακολουθούν να κατοικούν στο χωριό περίπου 40 οικογένειες Βλάχων .

Η θέση του χωριού ήταν νοτιότερα από την σημερινή ( περίπου 2 χιλιόμετρα). Η αιτία για την μεταφορά είναι οι συχνές καταστροφικές πλημμύρες του Αλιάκμονα . Μετά από αυτή του 1935 οι κάτοικοι του παλιού χωριού αποφάσισαν την οριστική μετακίνηση . Στην παλιά θέση έχει απομείνει μόνο η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων μία απλή τρίκλιτη βασιλική του 19ου αι. Το νέο χωριό σχεδιάστηκε με βάση το Ιπποδάμειο σύστημα και φαρδιούς δρόμους . Η εκκλησία του νέου χωριού πανηγυρίζει στις 21 Μαΐου ( Αγίων Κων/νου και Ελένης ) .

Η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου ονομάζεται '' Ατρόμητος '' .


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κουκούδης Aστέριος Οι Βεργιάνοι Βλάχοι και οι Αρβανιτόβλαχοι της Κεντρικής Μακεδονίας
  • Μοσχόπουλος Γιάννης Το Ρουμλούκι ( Καμπανία ) κατά την πρώιμη και μέση Οθωμανοκρατία
  • Χειμωνίδου Μαρία Τα δίδυμα Λουτρά του Αλατά περιοδ. Χρονικά Νομού Ημαθίας ( Ε.Μ.Ι.Π.Η.) αρ.τεύχ. 30
  • Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών To μεγάλο Συναξάρι Θεσ/νίκη 2011