Σήραγγα Παναγοπούλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ανατολική είσοδος της σήραγγας «Ανδρέας Παπανδρέου» (κατεύθυνση: Κόρινθος προς Πάτρα).

Η σήραγγα Παναγοπούλας (επίσημη ονομασία: Σήραγγα «Ανδρέας Παπανδρέου») είναι μία δίδυμη σήραγγα μήκους 4 χλμ. και αποτελεί από τα πιο σημαντικά τεχνικά έργα της Ολυμπίας Οδού. Η σήραγγα δόθηκε στην κυκλοφορία στις 11 Απριλίου του 2017 με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα έργα ξεκίνησαν το 2008 μαζί με την υπόλοιπη Ολυμπία Οδό, αλλά διεκόπησαν το 2011. Τα έργα συνεχίστηκαν από τις αρχές του 2014. Η σήραγγα 4 χιλιομέτρων είναι η μεγαλύτερη οδική γέφυρα της Ολυμπίας Οδού και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα[1].

Η ονομασία της οφείλεται στην ομώνυμη παραθαλάσσια τοποθεσία της Τοπικής Κοινότητας Ζήριας στην Αιγιαλεία.

Τεχνικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι η μεγαλύτερη σήραγγα της Ολυμπίας Οδού και είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μικρότερη από τη σήραγγα Τ2 Τεμπών και την σήραγγα Δρίσκου.

Οι δύο κλάδοι της σήραγγας, μήκους 4.018 μέτρων ο δεξιός[2] και 3.160 μέτρων ο αριστερός, έχουν 3 σήραγγες διαφυγής, 5 συνδετήριες σήραγγες οχημάτων, καθώς και 5 χώρους στάθμευσης ανά σήραγγα, μήκους 50 μέτρων ο κάθε χώρος. Επίσης, κάθε 150 μέτρα υπάρχουν τηλέφωνα SOS στη δεξιά πλευρά των σηράγγων, όπως και κάθε 50 μέτρα πυροσβεστήρες για ενδεχόμενη πυρκαγιά ή έκρηξη εντός των σηράγγων.

Αξιοσημείωτη πληροφορία είναι η ταυτόχρονη κατασκευή της σιδηροδρομικής σήραγγας του ΟΣΕ, κάτω από τις οδικές σήραγγες. Έτσι, οι δύο κατασκευαστές χρειάστηκε να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στα σημεία διασταύρωσης, προκειμένου να απομονωθεί η επίδραση του ενός έργου στο άλλο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Greece's 10 longest road tunnels, article in ypodomes.com construction news website». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2018. 
  2. «Road tunnels in Greece longer than 500 m». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2018.