Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
SELANIK.THESSALONIKI 1 - panoramio.jpg
Άποψη του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου
Thessaloniki International Airport-Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης Μακεδονία.jpg
Αεροφωτογραφία του αεροδρομίου «Μακεδονία»
IATA: SKGICAO: LGTS
Σύνοψη
Τύπος αεροδρομίου πολιτικό/στρατιωτικό
Ιδιοκτήτης Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
Διαχειριστής Κοινοπραξία Fraport/Όμιλος Κοπελούζου
Εξυπηρετεί Θεσσαλονίκη
Τοποθεσία Μίκρα Θεσσαλονίκης
Έναρξη λειτουργίας 1948
Αεροπορικές εταιρείες
Υψόμετρο 23 ft / 7 m
Συντεταγμένες 40°31′11″N 22°58′16″E / 40.5197°N 22.971°E / 40.5197; 22.971Συντεταγμένες: 40°31′11″N 22°58′16″E / 40.5197°N 22.971°E / 40.5197; 22.971
Ιστοσελίδα www.skg-airport.gr
Χάρτης Χάρτης
Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» βρίσκεται στο τόπο Greece
Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
Διάδρομοι αεροδρομίου
Διάδρομος Μήκος Επιφάνεια
πόδια μέτρα
10/28 8.005 2.440 άσφαλτος
16/34 7.907 2.410 ασφαλτος
Στατιστικά στοιχεία (2017)
Επιβατική κίνηση 6.395.523
Μεταβολή επιβατικής κίνησης Αύξηση 11,5%
Κίνηση αεροσκαφών 54.931
Μεταβολή κίνησης αεροσκαφών Αύξηση 12,8%
Fraport[1]

O Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (συντομογραφίες: IATA: SKG, ICAO: LGTS, ΥΠΑ: ΚΑΘΜ) βρίσκεται 15 χλμ. νοτιοανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Θέρμης και το 2008 ήταν το τρίτο σε κίνηση[2] αεροδρόμιο της Ελλάδας. Παλιότερα ονομαζόταν «Κρατικός Αερολιμένας Μίκρας Θεσσαλονίκης», αλλά μετονομάστηκε το 1992 παίρνοντας το όνομα της ιστορικής γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Το όνομά του από την ΙΑΤΑ είναι SKG (SaloniKa Greece). Εξυπηρετεί τοπικές και διεθνείς πτήσεις προς Ευρωπαϊκές χώρες. Λειτουργεί 24 ώρες ως επιβατικός και εμπορευματικός σταθμός με 14 θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών όλων των μεγεθών. Εξυπηρέτηση εδάφους κάνουν η Swissport , η Skyserv και η Goldair Handling Agent. Στο αεροδρόμιο στεγάζονται επίσης μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας και η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα και διαθέτει ελαφρά αεροσκάφη προς ενοικίαση.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου η περιοχή που σήμερα βρίσκεται ο αερολιμένας χρησιμοποιούνταν ως αεροδρόμιο και συνέχισε να λειτουργεί έτσι και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη γερμανική κατοχή σημαντικά έργα μείζουσας σημασίας έλαβαν χώρα, όπως η κατασκευή ενός διαδρόμου 600 μέτρων (2.000 πόδια), ενώ το 1947 ο αερολιμένας άρχισε να εξυπηρετεί πολιτική κίνηση για πρώτη φορά

Το 1950 ο ήδη υπάρχων (10/28) διάδρομος ασφαλτοστρώθηκε σε μήκος 1.800 μ. και το 1952 επεκτάθηκε σε μήκος 2.000 μ.. Την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου αεροσταθμού, με τον πύργο ελέγχου στην οροφή. Ένα χρόνο αργότερα κατασκευάστηκε νέος διάδρομος (16/34). Το 1958 ο διάδρομος 10/28 ανακατασκευάστηκε και επεκτάθηκε σε συνολικό μήκος 2.440 μ. (παρών μήκος), ενώ ο διάδρομος 16/34 επεκτάθηκε στα 2.400 μ., το 1972. Το 2004 τέθηκε σε λειτουργία ένας παράλληλος διάδρομος τροχοδρόμησης για τον διάδρομο 16/34. Το Σεπτέμβριο του 1965 κατασκευάστηκε νέος αεροσταθμός σε νέα τοποθεσία (τρέχουσα τοποθεσία). Στη περίοδο μεταξύ 1968 και 1973, ο αεροσταθμός επεκτάθηκε, με την κατασκευή ενός δευτέρου ορόφου και του πρώτου ανισόπεδου κόμβου στον αυτοκινητόδρομο. Ο πύργος ελέγχου καταστράφηκε από τον σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978, και για αυτό το λόγο κατασκευάστηκε ένας νέος σε τοποθεσία διαφορετική από τον κύριο αεροσταθμό. Η επόμενη επέκταση του αεροσταθμού έλαβε χώρα σε δύο στάδια, με τα έργα να ξεκινούν το 1991 και το 1993 αντίστοιχα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997, ανέλαβε έργα για την αισθητική αναβάθμιση, ανακαίνιση, εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση των χώρων του αερολιμένα.

Ο αεροσταθμός έλαβε τη παρούσα μορφή του, όταν επιπλέον 19.000 μ2 προστέθηκαν στο δυτικό και το ανατολικό του τμήμα, με τα έργα να ολοκληρώνονται το Νοέμβριο του 2000 και τον Ιούνιο του 2003 αντίστοιχα. Η δυτική επέκταση περιελάμβανε τη διεύρυνση του χώρου διεθνών αναχωρήσεων (νεα περιοχή εκτός Σένγκεν), συμπεριλαμβανομένων νέων διοικητικών γραφείων, νέο ιατρείο και το νέο σταθμό ελέγχου των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Η ανατολική επέκταση περιελάμβανε νέο χώρο ελέγχου ταξιδιωτών (check-in), νέους χώρους αναμονής και επιπλέον διοικητικά γραφεία για τις αεροπορικές εταιρείες. Σήμερα ο αεροσταθμός έχει συνολική επιφάνεια 32.000 μ2. Τέλος, κατά τη διάρκεια 2004-2006 κατασκευάστηκε ο νέος κόμβος από την εθνική οδό στο επίπεδο της εισόδου των αναχωρήσεων, και επίσης δημιουργήθηκαν νέοι χώροι στάθμευσης για αυτοκίνητα, λεωφορεία και ταξί. Το 1992 η ονομασία του αεροδρομίου άλλαξε από «Μίκρα» σε «Μακεδονία».[3]

Τον Ιούνιο 2015, πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία του αεροδρομίου και της ελληνικής αεροπορίας. Η SkyGreece Airlines πραγματοποίησε τη πρώτη της υπερατλαντική πτήση από το Τορόντο του Καναδά με ενδιάμεση στάση στη Βουδαπέστη, λόγω περιορισμών του διαδρόμου στη Θεσσαλονίκη. Η πτήση αυτή ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιείται μια φορά κάθε εβδομάδα, αλλά η SkyGreece διέκοψε όλες της τις πτήσεις στα τέλη Αυγούστου 2015 εξ' αιτίας έλλειψης πόρων και ρίχνοντας την ευθύνη στους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Το Δεκέμβριο 2015 οριστικοποιήθηκε η ιδιωτικοποίηση του Αερολιμένα Θεσσαλονίκης μαζί με άλλους 13 περιφεριεακούς αερολιμένες της Ελλάδος, με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της κοινοπραξίας Fraport AG/Ομίλου Κοπελούζου και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.[4] Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας, η κοινοπραξία θα διαχειρίζεται τα 14 αεροδρόμια για 40 χρόνια. Η έναρξη παραχώρησης έγινε στις 11 Απριλίου 2017 [5].

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροσταθμός

Το κτήριο του αεροσταθμού αποτελείται από τρία επίπεδα. Το επίπεδο εδάφους εξυπηρετεί μόνον αφίξεις και χωρίζεται σε δύο τμήματα: διεθνείς αφίξεις/εκτός Σένγκεν και εσωτερικές αφίξεις/εντός Σένγκεν. Ο πρώτος όροφος εξυπηρετεί αποκλειστικά αναχωρήσεις και περιλαμβάνει επίσης εμπορικό κέντρο. Στο επίπεδο αυτό υπάρχουν 34 μετρητές check-in, χώροι αναμονής, μπαρ, καταστήματα πώλησης καπνού και διάφορα γραφεία εταιρειών. Στο δεύτερο όροφο υπάρχουν δύο εστιατόρια και μερικά μπαρ με θέα τους διαδρόμους.

Εντός του χώρου του αερολιμένα υπάρχει ένα εστιατόριο, τέσσερεις καφετέριες και ένα κατάστημα πώλησης καπνού. Επιπλέον, πέρα από το κατάστημα αφορολογήτων ειδών, υπάρχουν καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων, χρυσαφικών, αξεσουάρ και ένδυσης. Οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν καροτσάκια μεταφοράς βαλιτσών. Υπάρχει επίσης γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Ταχυδρομείο και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων βρίσκονται στο χώρο αναχωρήσεων. Τέλος υπάρχουν αρκετές εταιρείες ενοικίασης οχημάτων.Υπάρχουν δύο χώροι αναμονής:

 • Aegean Club Lounge, το οποίο χρησιμοποείται από τους επιβάτες των Aegean Airlines και Olympic Air και τα χρυσά μέλη της Star Alliance.
 • Αίθουσα Μανώλης Ανδρόνικος, από την Skyserv[6]
 • Αερολέσχη

  Ο αερολιμένας είναι επίσης έδρα της Αεροπορικής Ακαδημίας «Αίολος» και της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης. Και οι δύο προσφέρουν μαθήματα εκμάθησης για πιλότους.

Διάδρομοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αερολιμένας διαθέτει δύο διαδρόμους (10/28 και 16/34) και δύο διαδρόμους τροχιοδρόμησης. Υπάρχουν 22 θέσεις για μικρού τύπου αεροσκάφη και περίπου 20 για ελαφρά.

Ο χώρος αναχωρήσεων επάνω, ο χώρος αφίξεων κάτω.

Προορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροπορικές εταιρείες Προορισμός (αεροδρόμιο)
Aegean Airlines Flag of Greece.svg Αθήνα, Ηράκλειο, Λάρνακα, Μόναχο, Μόσχα-Ντομοντέντοβο, Μυτιλήνη, Ντύσσελντορφ, Νυρεμβέργη[7], Ρόδος, Στουτγάρδη, Τελ Αβιβ, Φρανκφούρτη, Χανιά

Θερινή περίοδος: Αγία Πετρούπολη, Αννόβερο (από 4 Ιουνίου 2019)[8], Μύκονος, Παρίσι-Σαρλ Ντε Γκωλ, Σαντορίνη

Θερινή πτήση τσάρτερ: Γερεβάν (από 3 Ιουλίου 2019)

Aeroflot Flag of Russia.svg Μόσχα-Σερεμέτγιεβο
Air Baltic Flag of Latvia.svg Θερινή περίοδος: Ρίγα
Air Serbia Flag of Serbia.svg Βελιγράδι
Alitalia Flag of Italy.svg Θερινή περίοδος: Μιλάνο-Λινάτε, Ρώμη-Φιουμιτσίνο
Arkia Flag of Israel.svg Θερινή πτήση charter: Τελ Αβίβ
Armenia Aircompany Flag of Armenia.svg Θερινή πτήση charter: Γερεβάν
Astra Airlines Flag of Greece.svg Ηράκλειο, Ικαρία[9], Κως, Λήμνος[10], Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος,

Θερινή περίοδος: Μήλος, Μόναχο, Μύκονος, Ντίσελντορφ, Πάρος[11], Σαντορίνη, Σύρος

Austrian Airlines Flag of Austria.svg Βιέννη

Θερινή πτήση charter: Γκρατς[12]

Belavia Flag of Belarus.svg Θερινές πτήσεις charter: Μινσκ
Blue Air Flag of Romania.svg Λάρνακα
British Airways Flag of the United Kingdom.svg Θερινή περίοδος: Λονδίνο-Γκάτγουικ
Brussels Airlines Flag of Belgium.svg Θερινή περίοδος: Βρυξέλλες
Condor Flugdienst Flag of Germany.svg Θερινή περίοδος: Μόναχο, Ντίσελντορφ, Φραγκφούρτη[13]
Cyprus Airways Flag of Cyprus.svg Λάρνακα
easyJet Flag of Europe.svg Βερολίνο Σόνεφελντ, Λονδίνο-Γκάτγουικ, Μάντσεστερ

Θερινή περίοδος: Βενετία, Λονδίνο-Λούτον

easyJet Switzerland Flag of Switzerland.svg Θερινή περίοδος: Βασιλεία
Ellinair Flag of Greece.svg Αθήνα, Ηράκλειο, Μινεράλνιε Βόντυ, Μόσχα-Σερεμέτγιεβο, Ρόδος, Στουτγκάρδη, Χανιά

Θερινή περίοδος: Αγία Πετρούπολη, Αλμάτι, Αστάνα, Βουκουρέστι[14], Καζάν, Κίεβο-Μπόρυσπολ, Κλουζ-Ναπόκα,[15] Λβιβ, Μόναχο, Μόσχα-Βνούκοβο, Μύκονος, Νίζνι Νόβγκοροντ, Νοβοσιμπίρσκ, Ντνιπροπετρόβσκ, Οδησσός, Ομσκ, Ρίγα, Ροστόφ επί του Ντον[16], Ρώμη-Φιουμιτσίνο, Σαμάρα, Σαντορίνη, Τιφλίδα, Φραγκφούρτη, Χάρκοβο, Αικατερινούπολη, Βαρσοβία-Σοπέν, Βόλγκογκραντ, Βορόνεζ, Ουφά, Ρίγα, Τάλλιν

Enter Air Flag of Poland.svg Θερινές πτήσεις charter: Βαρσοβία, Βρότσλαβ, Γκντανσκ, Κατοβίτσε, Πόζναν
Eurowings Flag of Germany.svg Αμβούργο, Κολωνία, Μόναχο[17], Ντύσσελντορφ, Στουτγκάρδη

Θερινή περίοδος: Αννόβερο

Germania Flag of Germany.svg Θερινή περίοδος: Δρέσδη, Έρφουρτ, Μύνστερ, Νυρεμβέργη[18]
Israir Airlines Flag of Israel.svg Θερινή περίοδος: Τελ Αβίβ
Lufthansa Flag of Germany.svg Φραγκφούρτη
Jet2.com Flag of the United Kingdom.svg Θερινή περίοδος: Γλασκώβη[19], Εδιμβούργο, Ιστ Μίντλαντς, Ληντς, Λονδίνο-Στάνστντ, Μάντσεστερ[20], Μπέρμιγχαμ, Νιούκασλ
Neos Flag of Italy.svg Θερινή περίοδος: Βερόνα, Μιλάνο-Μαλπένσα[21]
Norwegian Air Shuttle Flag of Scandinavia.svg Θερινή περίοδος: Ελσίνκι, Κοπεγχάγη, Όσλο-Gardemoen, Στοκχόλμη-Arlanda
Olympic Air Flag of Greece.svg Καλαμάτα, Σάμος,[9] Χίος

Θερινή περίοδος: Πάρος[22]

Qatar Airways Flag of Qatar.svg Ντόχα
Ryanair Flag of Europe.svg Αϊντχόφεν, Αθήνα (έως 31 Μαρτίου), Αμβούργο, Βαρσοβία, Βέετσε, Βερολίνο-Σχόνεφελντ, Βρυξέλλες-Σαρλερουά, Καρλσρούη, Λονδίνο-Στάνστεντ, Μέμινγκεν, Μιλάνο-Ιλ Καραβάτζιο, Μπέργκαμο, Μπολόνια, Μπρατισλάβα, Μπωβαί, Νάπολη, Ντόρτμουντ[23], Νυρεμβέργη, Πάφος, Ρώμη-Τσιαμπίνο, Σαρλερουά, Φραγκφούρτη, Χανιά

Θερινή περίοδος: Βρέμη, Γκέτεμποργκ, Δουβλίνο (από 3 Μαΐου 2019)[24], Κοπεγχάγη, Λάπεενραντα (από 4 Απριλίου 2019), Μάλτα (από 1 Απριλίου 2019), Μάντσεστερ (από 3 Απριλίου 2019), Στοκχόλμη-Σκάβστα, Τελ Αβίβ (από 1 Απριλίου 2019), Χιρόνα

Scandinavian Airlines Flag of Scandinavia.svg Στοκχόλμη-Αρλάντα

Θερινή περίοδος: Κοπεγχάγη, Όσλο[25]

Sky Express Flag of Greece.svg Κέρκυρα (πρόγραμμα άγονων γραμμών)[26], Μυτιλήνη, Σάμος, Σκύρος (πρόγραμμα άγονων γραμμών)[27], Χίος[28]
SmartWings Flag of the Czech Republic.svg Θερινή περίοδος: Πράγα

Θερινές πτήσεις charter: Μπρνο, Οστράβα

Sun d'Or Flag of Israel.svg Θερινή περίοδος: Τελ Αβίβ (από 14 Απριλίου 2019)[29]
Swiss International Air Lines Flag of Switzerland.svg Θερινές πτήσεις: Γενεύη, Ζυρίχη
TAROM Flag of Romania.svg Βουκουρέστι
Thomas Cook Airlines Flag of the United Kingdom.svg Θερινή περίοδος: Μάντσεστερ
Transavia Flag of the Netherlands.svg Άμστερνταμ
Transavia France Flag of France.svg Θερινή περίοδος: Παρίσι-Ορλύ
Travel Service (Πολωνία) Flag of Poland.svg Θερινές πτήσεις charter: Βαρσοβία, Γκντανσκ
Travel Service (Σλοβακία) Flag of Slovakia.svg Θερινή πτήση charter: Μπρατισλάβα
TUI Airways Flag of the United Kingdom.svg Θερινή περίοδος: Ιστ Μίντλαντς, Λονδίνο-Γκάτγουικ, Λονδίνο-Λούτον (από 2 Μαΐου 2019), Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ (από 6 Μαΐου 2019), Μπρίστολ (από 2 Μαΐου 2019)
TUIfly Belgium Flag of Belgium.svg Θερινή περίοδος: Βρυξέλλες
Turkish Airlines Flag of Turkey.svg Κωνσταντινούπολη-Ατατούρκ (έως 31 Δεκεμβρίου 2018), Κωνσταντινούπολη-Νέο Αεροδρόμιο (από 1 Ιανουαρίου 2019)[30]
UTair Flag of Russia.svg Θερινή περίοδος: Μόσχα-Βνούκοβο
Vueling Flag of Spain.svg Θερινή περίοδος: Βαρκελώνη
Wizz Air Flag of Hungary.svg Βιέννη, Βουδαπέστη, Ιάσιο,[31] Κουτάισι

Κίνηση επιβατών και φορτίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικό επιβατών στο αεροδρόμιο Μακεδονία για την περίοδο 1994-2010.

Μεταξύ του 1994 και του 2010, το αεροδρόμιο Μακεδονία γνώρισε αύξηση της κίνησης επιβατών κατά 76%, από 2,2 εκατομμύρια το 1994 σε 3,9 εκατομμύρια το 2010.[32] Μεταξύ του 2003 και του 2008 υπήρξε αύξηση του αριθμού επιβατών κατά 19,1% από 3,5 εκατομμύρια σε 4,2 εκατομμύρια που αποτελεί και το ρεκόρ.

Εκτός από επιβάτες, από το αεροδρόμιο Μακεδονία διακινήθηκαν 8.200 τόνοι φορτίου το 2010, που αποτελεί σημαντική πτώση σε σχέση με τους 21.400 τόνους το 1997.

Έτος Επιβάτες
Εσωτερικού Εξωτερικού Σύνολο
1994 719,846 1,507,641 2,227,487
1995 Αύξηση795,085 Αύξηση1,541,134 Αύξηση2,336,219
1996 Αύξηση922,190 Αύξηση1,577,702 Αύξηση2,499,892
1997 Αύξηση1,108,736 Αύξηση1,688,430 Αύξηση2,797,166
1998 Decrease1,039,149 Decrease1,627,926 Decrease2,667,075
1999 Αύξηση1,328,976 Αύξηση1,857,745 Αύξηση3,186,721
2000 Αύξηση1,533,383 Αύξηση2,014,644 Αύξηση3,548,027
2001 Decrease1,343,366 Αύξηση2,087,453 Decrease3,430,819
2002 Decrease1,219,063 Decrease2,038,373 Decrease3,257,436
2003 Αύξηση1,446,677 Αύξηση2,054,245 Αύξηση3,500,922
2004 Αύξηση1,496,411 Αύξηση2,124,498 Αύξηση3,620,909
2005 Decrease1,462,505 Αύξηση2,208,076 Αύξηση3,670,581
2006 Αύξηση1,486,833 Αύξηση2,316,021 Αύξηση3,802,854
2007 Αύξηση1,644,950 Αύξηση2,523,019 Αύξηση4,167,969
2008 Decrease1,611,883 Αύξηση2,557,676 Αύξηση4,169,559
2009 Αύξηση1,713,890 Decrease2,390,305 Decrease4,104,195
2010 Decrease1,682,071 Decrease2,228,680 Decrease3,910,751
2011 Decrease1,487,972 Αύξηση2,470,503 Αύξηση3,958,475
2012 Decrease1,449,116 Αύξηση2,557,088 Αύξηση4,006,204
2013 Decrease1,409,608 Αύξηση2,629,968 Αύξηση4,039,576
2014 Αύξηση1,892,018 Αύξηση3,058,708 Αύξηση4,950,726
2015 Αύξηση2,314,773 Decrease3,026,520 Αύξηση5,341,293
2016 Αύξηση2,587,844 Αύξηση3,456,254 Αύξηση6,044,098
2017 Αύξηση2,442,350 Αύξηση3,953,173 Αύξηση6,395,523
2018* Decrease686,522 Decrease827,751 Decrease1,560,986

*Τα στοιχεία για το 2018 αφορούν μόνο το διάστημα μέχρι τον Απρίλιο [33] .

Κίνηση ανά χώρα (2017) [34][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2017 SKG Αναλυτικά Στοιχεία Αεροπορικής Κίνησης ανά Χώρα - Περίοδος αναφοράς : 11.04.2017 - 31.12.2017
Θέση Χώρα Αφικνούμενοι επιβάτες Αναχωρούντες Επιβάτες Συνολική κίνηση %Ποσοστό κίνησης
1 Flag of Greece.svg Ελλάδα 871,562 875,298 1,746,860 34.7%
2 Flag of Germany.svg Γερμανία 543,369 562,520 1,105,889 22.0%
3 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 163,915 165,217 329,132 6.5%
4 Flag of Russia.svg Ρωσία 162,973 163,755 326,728 6.5%
5 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 152,720 153,763 306,483 6.1%
6 Flag of Italy.svg Ιταλία 80,299 86,257 166,556 3.3%
7 Flag of Turkey.svg Τουρκία 54,422 54,537 108,959 2.2%
8 Flag of Poland.svg Πολωνία 53,869 53,822 107,691 2.1%
9 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 43,308 44,213 87,521 1.7%
10 Flag of Belgium.svg Βέλγιο 40,446 42,154 82,600 1.6%

Σύνδεση με την πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αεροδρόμιο συνδέεται με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, το Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων «Μακεδονία», το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και με τον Ανατολικό Σταθμό Μετεπιβίβασης ΙΚΕΑ με τις λεωφορειακές γραμμές Χ1, Ν1 & 79 του ΟΑΣΘ. Έχει προβλεφθεί μελλοντικός σταθμός στο Μετρό Θεσσαλονίκης, μέσω της επέκτασης της κατασκευαζόμενης επέκτασης της Καλαμαριάς.

Μέλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σχέδιο, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το 2002, είχε ως στόχο την αναβάθμιση του αεροδρομίου.

Επέκταση διαδρόμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροφωτογραφία του αεροδρομίου, που δείχνει τη πρόοδο των εργασιών επέκτασης του διαδρόμου.
Η σχεδιαζόμενη επέκταση του διαδρόμου

Η πρώτη φάση του σχεδίου περιλαμβάνει την επέκταση του υπάρχοντος διαδρόμου 10/28 η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή. Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του έργου, 80 Έλληνες και 5 Δανοί πολιτικοί μηχανικοί και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων εργάστηκαν επί του έργου. Ο διάδρομος προσγειώσεων και ο διάδρομος τροχοδρόμησης θα επεκταθούν στα 1.150 μ., 1.000 μέτρα μέσα στη θάλασσα, με το διάδρομο να έχει συνολικό μήκος 3.440 μ. με επιπλέον απόσταση ασφαλείας 150 μ.. Το πλάτος του θα είναι 50 μ. ενώ το πλάτος του διαδρόμου τροχοδρόμησης θα είναι 23 μ. Ο νέος διάδρομος και τμήματα του διαδρόμου τροχοδρόμησης θα εξοπλιστούν με τον κατάλληλο φωτισμό και τα συστήματα ελέγχου τα οποία θα βρίσκονται επιπλέον 750 μ. στη θάλασσα. Η ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων είχε οριστεί αρχικά στον Ιούλιο του 2011, αλλά εξ' αιτίας οικονομικών προβλημάτων της κατασκευάστριας εταιρείας, αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι φοβούνται πιθανούς οικολογικούς κινδύνους με την επέκταση της στεριάς εντός θαλάσσης, το έργο έμεινε πίσω. Πλέον το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, μετά από πολλές καθυστερήσεις.[35] Η επέκταση του διαδρόμου θα επιτρέψει τη προσγείωση μεγαλύτερων αεροσκαφών, όπως Boeing 747 και Airbus A380, θα αυξήσει την ασφάλεια, μιας και τα αεροσκάφη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και οπτική επαφή σε μέρες με κακές καιρικές συνθήκες.

Η πρόοδος των εργασιών τον Σεπτέμβριο του 2017

Έργα κατά τη διάρκεια παραχώρησης του αεροδρομίου στη Fraport-Greece[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Μαρτίου 2017, η Fraport-Greece παρουσίασε τα σχέδια όλων των αεροδρομίων, μεταξύ αυτών και του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης[36].

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στo αεροδρόμιo με την ανάληψη της λειτουργίας τους από τη Fraport Greece μέχρι το 2021 είναι οι ακόλουθες :

 1. Γενικός καθαρισμός
 2. Βελτίωση του φωτισμού και της σηματοδότησης στους εσωτερικούς (τερματικοί σταθμοί) και εξωτερικούς χώρους των αεροδρομίων (χώρος στάθμευσης αεροσκαφών-διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης).
 3. Αναβάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεων υγιεινής.
 4. Βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης δωρεάν σύνδεσης με το διαδίκτυο (WiFi).
 5. Εργασίες για τη βελτίωση της πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου.
 6. Νέος Τερματικός Σταθμός
 7. Επέκταση τερματικού σταθμού κατά 30.988 m2 και δημιουργία νέας πρόσβασης
 8. Ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού
 9. Νέος πυροσβεστικός σταθμός
 10. Επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων ή σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο
 11. Aναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών
 12. Ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών
 13. Εγκατάσταση συστήματος «HBS inline screening» για τον έλεγχο των αποσκευών
 14. 47% αύξηση των σταθμών Check-in (από 30 σε 44)
 15. 75% αύξηση των ζωνών παραλαβής αποσκευών (από 4 σε 7)
 16. 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 16 σε 24)
 17. Διπλασιασμός των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 6 σε 12)

Ατυχήματα και συμβάντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Στις 15 Ιουνίου 2013 ένα Boeing 737-800 της AMC Airlines με νηολόγιο SU-BPZ, που εκτελούσε τη πτήση 921 για την Astra Airlines, από το Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας προς τη Θεσσαλονίκη, με 160 επιβαίνοντες, προσγειώθηκε στον διάδρομο 16 αλλά τον υπερέβη στο τέλος του κατά περίπου 110 μέτρα και σταμάτησε σε μαλακό έδαφος με πλήρη φρένα. Δε σημειώθηκαν τραυματισμοί ενώ το αεροσκάφος υπέστη ελαφριές ζημιές.[37]
 • Στις 4 Ιουλίου 2000, αεροσκάφος τύπου Tupolev Tu-154 με νηολόγιο HA-LCR, που εκτελούσε τη ναυλωμένη πτήση 262 για λογαριασμό της Malev, προσγειώθηκε με το κοίλο μέρος του. Το πλήρωμα είχε ξεχάσει να κατεβάσει το σύστημα προσγείωσης και το αεροσκάφος γλίστρησε για 400 μέτρα στον διάδρομο. Χάρη στην εύρωστη κατασκευή του αεροσκάφους και την υψηλή θέση του κινητήρα, το αεροσκάφος μπόρεσε να πετάξει ξανά καθώς οι πιλότοι έδωσαν πλήρη ώθηση. Πραγματοποίησε κύκλο πάνω από το αεροδρόμιο, ενώ το πλήρωμα χαμήλωσε το σύστημα προσγείωσης και προσγειώθηκε με ασφάλεια. Δεν υπήρχαν τραυματισμοί. Κρίθηκε οικονομικά ανώφελο για το αεροσκάφος να επανακατασκευαστεί, και έτσι αυτό παραμένει ακόμη στο χώρο,[38] αν και τα σήματα της εταιρείας έχουν ξεθωριάσει και τμήματα του έχουν απομακρυνθεί.
 • Στις 17 Δεκεμβρίου 1997, η πτήση 241 της Aerosvit, ένα Yakovlev Yak-42, που πραγματοποιούσε τη πτήση μεταξύ της Οδησσού Ουκρανίας και Θεσσαλονίκης, έχασε την επαφή με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και κατά τη διάρκεια δεύτερης απόπειρας προσγείωσης το αεροσκάφος συνετρίβη στα Πιέρια Όρη, κοντά στον Όλυμπο. Το σύνολο των 70 επιβαινόντων, 41 εκ των οποίων Έλληνες, σκοτώθηκαν.
 • Στις 12 Αυγούστου 1997,[39] η πτήση 171 των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ένα Boeing 727-230 με νηολόγιο SX-CBI[40] προερχόμενο από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού, υπερέβη το διάδρομο και παρεκτράπηκε, άλλως, θα έπεφτε στη θάλασσα. Κανένας από τους 35 επιβαίνοντες δε σκοτώθηκε, αλλά το αεροσκάφος καταστράφηκε ολοσχερώς.[39]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Thessaloniki Airport - Traffic Development Overview» (PDF). www.skg-airport.gr. Fraport. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2018. 
 2. «[airliners.GR] Συνολική επιβατική κίνηση όλων των ελληνικών αεροδρομίων». 2011-07-01. Ανακτήθηκε στις 2016-05-09. 
 3. Macedonia: New Name for Thessaloniki Airport
 4. «Greece signs privatization of 14 regional airports with Germany's Fraport | TornosNews.gr». TornosNews.GR. Ανακτήθηκε στις 2016-05-10. 
 5. "Υπεγράφη η ΚΥΑ παράδοσης των 14 αεροδρομίων στη Fraport", kathimerini.gr
 6. «Airport Lounge Services». skyserv.aero. Ανακτήθηκε στις 18 October 2015. 
 7. «Aegean Airlines | Πτήσεις από και προς Αθήνα, Ελλάδα και Ευρώπη». Aegean Airlines. Ανακτήθηκε στις 03-03-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
 8. Liu, Jim (03-09-2018). «Aegean Airlines S19 service expansions as of 31AUG18». Routesonline. https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/280344/aegean-airlines-s19-service-expansions-as-of-31aug18/. Ανακτήθηκε στις 01-10-2018. 
 9. 9,0 9,1 «Στα 36 εκατ. ευρώ τα οφέλη από τις 28 «άγονες» αεροπορικές γραμμές». www.naftemporiki.gr. 2016-09-30. Ανακτήθηκε στις 2016-10-01. 
 10. Liu, Jim (06-02-2017). «Astra Airlines adds Munich flights from April 2017». www.routesonline.com. http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/271227/astra-airlines-adds-munich-flights-from-april-2017/. Ανακτήθηκε στις 03-03-2017. 
 11. «Astra Airlines». www.astra-airlines.gr. Ανακτήθηκε στις 02-03-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
 12. «Flight Graz - Saloniki/Thessaloniki - myAustrian Holidays». myholiday.austrian.com. Ανακτήθηκε στις 05-01-2018.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
 13. «Condor». www.condor.com. Ανακτήθηκε στις 08-11-2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
 14. «Tour operator Mouzenidis Travel». www.mouzenidis.gr. Ανακτήθηκε στις 05-12-2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
 15. «Tour operator Mouzenidis Travel». www.mouzenidis.gr. http://www.mouzenidis.gr/avia-table?CurPage=1&DepartureCityId=615&ArrivalCityId=2663&DaysFlow=0&DateFrom=15-06-2017. Ανακτήθηκε στις 08-11-2016. 
 16. «Flight schedule». platov.aero. Ανακτήθηκε στις 05-01-2018.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
 17. Liu, Jim (21-12-2016). «Eurowings launches Munich base; expands Vienna service in S17». www.routesonline.com. Ανακτήθηκε στις 05-01-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
 18. Liu, Jim (25-08-2017). «Germania schedules new routes in S18» (στα αγγλικά). Routesonline. http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/274459/germania-schedules-new-routes-in-s18/. Ανακτήθηκε στις 02-09-2017. 
 19. Liu, Jim (06-12-2017). «Jet2.com S18 new routes as of 05DEC17» (στα αγγλικά). Routesonline. https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276066/jet2com-s18-new-routes-as-of-05dec17/. Ανακτήθηκε στις 05-01-2018. 
 20. «Destinations | Jet2.com». www.jet2.com. Ανακτήθηκε στις 2016-07-02. 
 21. Liu, Jim (24-04-2017). «Neos adds new Greek routing from Milan in S17» (στα αγγλικά). Routesonline. http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/272505/neos-adds-new-greek-routing-from-milan-in-s17/. Ανακτήθηκε στις 01-06-2017. 
 22. «Νέο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Πάρος». Ανακτήθηκε στις 2016-07-22. 
 23. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα :1.
 24. «Dublin Airport Welcomes Ryanair's Route Expansion». Dublin Airport. 11 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2018. 
 25. Liu, Jim (19-10-2017). «SAS expands Norway short-haul routes in S18» (στα αγγλικά). Routesonline. http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/275316/sas-expands-norway-short-haul-routes-in-s18/. Ανακτήθηκε στις 03-11-2017. 
 26. «Από τη Sky Express τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Κέρκυρα και Αθήνα - Κάλυμνος». Ναυτεμπορική. 12-04-2018. http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1340036/apo-ti-sky-express-ta-dromologia-thessaloniki-kerkura-kai-athina-kalumnos. Ανακτήθηκε στις 02-05-2018. 
 27. «Η ΥΠΑ ανέθεσε 3 ακόμη άγονες γραμμές στην Sky Express και 1 στην Astra Airlines». www.metaforespress.gr. 8 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 08-03-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
 28. «Νέοι προορισμοί από Αθήνα και Θεσσαλονίκη!». www.skyexpress.gr. Ανακτήθηκε στις 17-08-2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
 29. Liu, Jim (12-09-2018). «El Al / Sun d'Or schedules new seasonal routes in S19» (στα αγγλικά). Routesonline. https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/280498/el-al-sun-dor-schedules-new-seasonal-routes-in-s19/. Ανακτήθηκε στις 01-10-2018. 
 30. «Turkish Airlines to fully move to Istanbul New in late 4Q18». ch-aviation.com. 16 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2018. 
 31. «Primele şase zboruri noi anunţate pentru 2018 de pe Aeroportul Iaşi». www.ziaruldeiasi.ro. Ανακτήθηκε στις 02-09-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
 32. «Statistical data of Thessaloniki airport " Makedonia " for the period 1994 – 2010». Hellenic Civil Aviation Authority (στα Greek). www.hcaa.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (xls) στις 19 March 2012. Ανακτήθηκε στις 12 August 2011. 
 33. «Στατιστικά δεδομένα για τον Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκη "Μακεδονία" για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017». : HCAA & FRG Traffic Data Management (στα Greek). https://www.skg-airport.gr. Ανακτήθηκε στις 07 Ιανουαρίου 2018.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια); Εξωτερικός σύνδεσμος στο |publisher= (βοήθεια)
 34. https://www.skg-airport.gr/el/skg/air-traffic-statistics/
 35. «Αεροδρόμιο Μακεδονία: Το 2019 μεταφέρεται η λειτουργία του νέου "υπερατλαντικού" διαδρόμου». www.ypodomes.com. Ανακτήθηκε στις 2018-01-12. 
 36. "Τα σχέδια της Fraport Greece για τη νέα εποχή των 14 αεροδρομίων", fraport-greece.com
 37. «Incident: AMC B738 at Thessaloniki on Jun 15th 2013, overran runway on landing». avherald.com. 18 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016. 
 38. «Photos: Tupolev Tu-154B-2 aircraft». www.airliners.net. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016. 
 39. 39,0 39,1 «Accident description Olympic Airways Flight 171». www.aviation-safety.net. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016. 
 40. «Photo Search results». www.airliners.net. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]