Ταξιάρχης Γρεβενών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταξιάρχης
Ταξιάρχης is located in Greece
Ταξιάρχης
Ταξιάρχης
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Μακεδονίας
ΔήμοςΓρεβενών
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονία
ΝομόςΓρεβενών
Υψόμετρο640 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος200
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας510 30

Ο Ταξιάρχης Γρεβενών είναι χωριό του νομού Γρεβενών, πλησίον της παλαιάς εθνικής οδού Κοζάνης Γρεβενών, σε υψόμετρο 640μ[1]. Το χωριό έφερε αρχικά την σλαβική ονομασία Κουσκό, επίσης Κοσικό ή Κοχισκό[2] και μετονομάστηκε σε Ταξιάρχης το 1925. Φέρεται ότι πήρε την ονομασία του από την παρακείμενη μονή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, βάσει θρύλου[3].

Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών χτισμένη περί το 1833, σύμφωνα με εντοιχισμένη πλάκα[4] βρίσκεται δυτικά και σε κοντινή απόσταση από το χωριό. Βάσει γραπτής μαρτυρίας (κατάστιχου) που βρέθηκε στην μονή υφίστανται στοιχεία για την οικονομία της εποχής, τις εμπορικές συναλλαγές, τις τιμές υλικών και τις χρησιμοποιούμενες μονάδες μέτρησης. Πιθανολογείται η ύπαρξη ναΐσκου (μικρομονάστηρο) πριν την ολοκλήρωση της μονής σε προγενέστερες ημερομηνίες που εξελίχθηκε σταδιακά σε πλήρη μονή χάρη σε δωρεές[5]

Αθλητικός Σύλλογος Ταξιάρχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Σ. Ταξιάρχη 1975

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ταξιάρχη ιδρύθηκε το 1975 από κατοίκους της τοπικής κοινότητας Ταξιάρχη. Σύμφωνα με τα αρχεία του συλλόγου (φύλλα αγώνος, φωτογραφίες κ.α.) η ομάδα αγωνιζόταν στα τοπικά πρωταθλήματα ανελλιπώς μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μία από τις αιτίες αδρανοποίησης της ομάδας ήταν πως σύλλογος αγωνιζόταν πάντοτε σε γειτονικά γήπεδα και κατέστη αδύνατον εκείνη την εποχή να αποκτήσει την δική του έδρα. Σημαντική προσωπικότητα του συλλόγου ο προπονητής Γιώργος Ζαρίντας[6], πρώην τερματοφύλακας του Α.Ο. Τρίκαλα στην Α' Εθνική και προπονητής της ομάδας του Πυρσού Γρεβενών που αγωνίστηκε στην Β' Εθνική.

2000 - 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2000 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής γηπέδου, όμως το γήπεδο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το 2002 ο σύλλογος επαναδραστηριοποιήθηκε και αγωνίστηκε στην Γ' κατηγορία της Ε.Π.Σ. Γρεβενών. Όμως σύντομα μετά και την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος 2003-04 η ομάδα σταμάτησε να συμμετέχει στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Γρεβενών. Για τα επόμενα 11 χρόνια η ομάδα αγωνιζόταν μόνο στα τοπικά ποδοσφαιρικά τουρνουά παίδων και νέων του Δήμου Ηρακλεωτών.

2015 - Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015 η νεολαία της τοπικής κοινότητας Ταξιάρχη πήρε την πρωτοβουλία να επαναδραστηριοποιήσει τον σύλλογο και έκτοτε αγωνίζεται ανελλιπώς στην Β' κατηγορία της Ε.Π.Σ. Γρεβενών. Την περίοδο 2015-16 η ομάδα κατέκτησε την 5η θέση στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας. Την περίοδο 2016-17 η ομάδα κατέκτησε την 3η θέση στο πρωτάθλημα και για τον θεσμό του κυπέλλου έφτασε στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Επίσης η ομάδα συμμετείχε με εθελοντές στην διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος enduro gp [7] από τον Μ.Ο.Γ. (Μοτοσυκλετικός Όμιλος Γρεβενών) και της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την προσφορά της.

Το πρώτο έμβλημα της ομάδας ήταν ένα τριφύλλι. Το 2015 άλλαξε και στην θέση του μπήκαν τα αρχικά γράμματα της ονομασίας του συλλόγου. Στο καινούριο σήμα επίσης προστέθηκαν 3 φύλλα καπνού γιατί οι κάτοικοι του Ταξιάρχη ως επί το πλείστον είναι καπνοπαραγωγοί.

Σημειώσεις παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ (HGR), Χωριό, ΓΡΕΒΕΝΑ». Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2017. 
  2. Παπαθανασίου, Θ. (1997). «Το κατάστιχο της Ιεράς Μονής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του χωριού Ταξιάρχης Γρεβενών». ΔΓ (8): 20. 
  3. Γκατζιάνας, Ν. (1980). Ο Ταξιάρχης Γρεβενών. Θεσσαλονίκη. σελ. 13. 
  4. Γκατζιάνας, Ν. (1980 έκδοση). σελ. 69.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  5. Τσιλιπάκου, Αγ. «Αρχαιολογική έρευνα και τεκμηρίωση σε μνημεία του νομού Γρεβενών στα πλαίσια του αναστηλωτικού έργου της 11ης Ε.Β.Α». Γρεβενά, Ιστορία - Τέχνη - Πολιτισμός, Πρακτικά Συνεδρίου 2002. Παρατηρητής. σελ. 115. 
  6. http://greveniotis.gr/sports/item/6025-efyge-apo-ti-zoi-o-palios-proponitis-tou-pyrsoy-g-zarintas
  7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]