Ορεστιάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 41°30′19″N 26°31′35″E / 41.5053°N 26.5264°E / 41.5053; 26.5264

Ορεστιάδα
Πόλη
Ορεστιάδα στον χάρτη: Ελλάδα
Ορεστιάδα
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
Δήμος Ορεστιάδας
Γεωγραφικό διαμέρισμα Θράκη
Έκταση 967,5 τ.χλμ
Πληθυσμός 18.426 (2011)
Ταχυδρομικός κώδικας 68200
Τηλεφωνικός κωδικός 2552
Ιστοσελίδα orestiada.gr
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας

Η Ορεστιάδα ή Νέα Ορεστιάδα είναι πόλη που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Έβρου στη Θράκη και έδρα του ομώνυμου Δήμου. Απέχει 977 χλμ. από την Αθήνα, 425 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 91 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη και βρίσκεται 212 χλμ. βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης και μόλις 19 χλμ. νότια της Αδριανούπολης. Έχει 18.426 κατοίκους (απογραφή του 2011) και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού μετά την πρωτεύουσά του την Αλεξανδρούπολη, με πληθυσμό 57.812. Παράλληλα, είναι και πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή μεγαλύτεροι οικισμοί από αυτήν είναι μόνο οι πρωτεύουσες των πρώην νομών της Περιφέρειας.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Ορεστιάδα είναι η νεότερη και η βορειότερη πόλη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1923 από Έλληνες πρόσφυγες που κατάγοντόπως και από το προάστιό της Καραγάτς ή Κάραγατς, η παλαιά Ορεστιάδα (23.07.1923).

Το Καραγάτς είχε μετονομαστεί σε Ορεστιάς το 1920, μετά την απελευθέρωση της Θράκης από τον ελληνικό στρατό και παραχωρήθηκε στην Ελλάδα μαζί με ολόκληρη τη Δυτική Θράκη και το μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Θράκης με τη Συνθήκη των Σεβρών (10.08.1920). Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την Ανακωχή των Μουδανιών (Οκτώβριος 1922), η Ανατολική Θράκη εκκενώθηκε από τον ελληνικό πληθυσμό της και αρκετοί κάτοικοι της Αδριανούπολης εγκαταστάθηκαν στο Καραγάτς, το οποίο βρίσκεται δυτικά του ποταμού Έβρου και παρέμενε στην ελληνική επικράτεια.

Όμως στη συνδιάσκεψη της Λωζάνης οι Άγγλοι με βασικό αντιπρόσωπο τον υπουργό εξωτερικών Κέρζον (Curzon), οι Γάλλοι τον πρωθυπουργό Πουανκαρέ και οι Ιταλοί τον πρωθυπουργό Μουσολίνι, υπέκυψαν στην απαίτηση του Τούρκου Ισμέτ πασά (του μετέπειτα Ινονού), βουλευτή Αδριανούπολης, που ζητούσε αποζημίωση από την Ελλάδα 4 δισεκατομμύρια χρυσά φράγκα, το μισό πολεμικό και εμπορικό ελληνικό στόλο, να φύγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Κωνσταντινούπολη και να γίνει δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη. Στη μεγάλη αντίδραση του Ελευθέριου Βενιζέλου, το Μάιο του 1923, ο Γάλλος στρατηγός Μαυρίκιος Πελλέ προτείνει: «Αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, να παραχωρηθεί η παλιά Ορεστιάδα - Καραγάτς στους Τούρκους». Η πρότασή του έγινε αποδεκτή. Το Καραγάτς με τα χωριά Μπόσνα και Ντεμιρτάς, δόθηκε στους Τούρκους για στρατιωτικούς και οικονομικούς λόγους και για να έχει η Αδριανούπολη σιδηροδρομικό σταθμό. 17 χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι της περιοχής. Η εγκατάλειψη της παλιάς Ορεστιάδας άρχισε από τον Ιούλιο του 1923 και στις 15-9-1923 και ώρα 10:20, παραδόθηκε στους Τούρκους.

Στις 4 Ιουνίου 1923, επιτροπή που σχηματίστηκε την προηγούμενη μέρα σε κοινή σύσκεψη των κατοίκων της παλιάς Ορεστιάδας-Καραγάτς, πήγε 17 χιλιόμετρα νοτιότερα, στην ακατοίκητη αγροτική τοποθεσία Κουμ-Τσιφλίκ (Αμμώδες Τσιφλίκι), για να δει αν μπορεί να δημιουργηθεί μια καινούρια πόλη. Ο τόπος κρίθηκε κατάλληλος και αρχικά μεταφέρθηκαν 900 οικογένειες. Στις 12 Αυγούστου 1923, έγιναν τα εγκαίνια της νέας πόλης που ονομάστηκε Νέα Ορεστιάς και αργότερα Νέα Ορεστιάδα για να θυμίζει την παλιά Ορεστιάδα, το Καραγάτς.

Όνομα - Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ

Η νέα κωμόπολη αποφασίστηκε να ονομασθεί "Νέα Ορεστιάς". "Νέα Ορεστιάς" γιατί την παλιά Ορεστιάδα, το Καραγάτς την θυσίασαν για τα γενικά συμφέροντα του Έθνους και την έδωσαν στους Τούρκους, αργότερα μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, αποφάσισε όπως η σφραγίδα του Δήμου της νέας πόλης να έχει ως έμβλημα την Ιφιγένεια για να γνωρίζουν και οι νεώτεροι ότι η παλιά Ορεστιάδα θυσιάστηκε αγόγγυστα για το συμφέρον της Πατρίδας.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ

Η παράδοση μας λέει τα εξής για την παλιά Ορεστιάδα: Όταν ο Ορέστης, γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, εκδικούμενος τον θάνατο του πατέρα του σκότωσε τη μητέρα του, κυνηγημένος από τις Ερινύες, πήγε στους Μάντεις για να μάθει τι πρέπει να κάνει για να γλυτώσει απο τις Ερινύες, που απο την ώρα που έγινε μητροκτόνος ανακάτωσαν το μυαλό του, του θόλωσαν την σκέψη, του πήραν τον ύπνο, του πήραν τη γαλήνη. Το Μαντείο του υπέδειξε το λούσιμο στην συμβολή τριών ποταμών.

Ξεκίνησε, έφθασε στην Αίνο και με την βοήθεια φίλων του πατέρα του, ανήλθε πλέοντας τον Έβρο με πλεούμενο, εκεί επάνω στη συμβολή των τριών ποταμών, Άρδα, Έβρου και Τούντζα, λούστηκε,γλύτωσε από τις Ερινύες και σε ανάμνηση της θεραπείας του έχτισε εκεί μια πόλη με το όνομα Ορεστιάδα, την μετέπειτα Ουσκουδάμα, που ήταν η πρωτεύουσα της θρακικής φυλής των Οδρυσών, η οποία κατά τις αρχές του Β΄ αιώνα ονομάσθηκε Αδριανούπολη προς τιμή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού ο οποίος είχε ελληνική μόρφωση και παιδεία και έκανε πολλά έργα στην πόλη.

Η Αδριανούπολη επομένως είναι η Ορεστιάδα που έκτισε ο Ορέστης, οι ελληνικές αρχές όμως το 1920 ονόμασαν Ορεστιάδα το προάστιο της Αδριανουπόλεως το Καραγάτς.

Υπάρχει και άλλη εκδοχή για την ονομασία της Ορεστιάδας.

Οι αρχαίοι εκτός από τους θεούς του Ολύμπου, πίστευαν και σε άλλους θεούς, στις Νύμφες, που ήταν θεές της υγρής φύσης και κατοικούσαν σε μέρη οπου αφθονούσαν τα νερά, τα δέντρα και η βλάστηση. Τις Νύμφες αυτές τις ονόμαζαν «Ορεστιάδες» και Ορεστιάδα έλεγαν το μέρος με την πιο μεγάλη βλάστηση όπου οι Νύμφες χόρευαν και γλεντούσαν με τους Σελινούς και τον Ερμή.

Στην περιοχή της συμβολής των ποταμών Έβρου, Άρδα και Τούντζα με τα άφθονα νερά και την βλάστηση, ήταν επόμενο να θεωρείται απο τους προγόνους μας ότι εκεί κατοικούσαν οι Νύμφες Ορεστιάδες και Ορεστιάδα αποκαλούσαν το πιο πυκνό μέρος σε βλάστηση και δένδρα και η πολίχνη που έγινε εκεί πήρε το όνομα της τοποθεσίας.

Η Νέα Ορεστιάδα πήρε το όνομα της παλιάς αλλά είναι δημιούργημα των κατοίκων της των Καραγατσιανών,

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η (Νέα) Ορεστιάδα είναι μια σύγχρονη Ελληνική πόλη. Αποτελεί σημαντικό αγροτοεμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής Ελλάδας, με σιδηροδρομική και οδική σύνδεση. Στην Ορεστιάδα λειτουργεί η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης[1] με δύο τμήματα, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων .

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξέλιξη του πληθυσμού της Ορεστιάδας έχει ως εξής:

Εξέλιξη
πληθυσμού
της Ορεστιάδας [1]
1940 11.205
1951 12.294
1961 12.981
1971 12.513
1981 14.727
1991 15.382
2001 17.415
2011 18.426


Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα