Ορεστιάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 41°30′19″N 26°31′35″E / 41.5053°N 26.5264°E / 41.5053; 26.5264

Ορεστιάδα
Πόλη
Ορεστιάδα βρίσκεται στο τόπο Greece
Ορεστιάδα
Ορεστιάδα
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
Δήμος Ορεστιάδας
Έκταση 967,5 τ.χλμ
Πληθυσμός 18.426 (2011)
Ταχυδρομικός κώδικας 68200
Τηλεφωνικός κωδικός 2552
Ιστοσελίδα orestiada.gr
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας

Η Ορεστιάδα, ή Νέα Ορεστιάδα, είναι ελληνική πόλη η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Έβρου στη Θράκη και αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου.

Χιλιομετρική απόσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απέχει (οδικά) 905 χλμ. από την Αθήνα, 406 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 109 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη. Επίσης, βρίσκεται 265 χλμ. βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης και μόλις 28 χλμ. νότια της Αδριανούπολης. Έχει 18.426 κατοίκους ((2011)) και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού μετά την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, είναι η έκτη σε πληθυσμό πόλη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η πεντηκοστή σε πληθυσμό πόλη της χώρας.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Ορεστιάδα είναι η νεότερη και η βορειότερη πόλη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1923 από Έλληνες πρόσφυγες που κατάγονταν από το προάστιο Καραγάτς ή Κάραγατς ύστερα από τη συνθήκη της Λωζάννης.[1]

Το Καραγάτς είχε μετονομαστεί σε Ορεστιάδα το 1920, μετά την απελευθέρωση της Θράκης από τον ελληνικό στρατό και παραχωρήθηκε στην Ελλάδα μαζί με ολόκληρη τη Δυτική Θράκη και το μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Θράκης με τη Συνθήκη των Σεβρών (10.08.1920). Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την Ανακωχή των Μουδανιών (Οκτώβριος 1922), η Ανατολική Θράκη εκκενώθηκε από τον ελληνικό πληθυσμό της και αρκετοί κάτοικοι της Αδριανούπολης εγκαταστάθηκαν στο Καραγάτς, το οποίο βρίσκεται δυτικά του ποταμού Έβρου και παρέμενε στην ελληνική επικράτεια.

Όμως στη συνδιάσκεψη της Λωζάνης οι Άγγλοι με βασικό αντιπρόσωπο τον υπουργό εξωτερικών Κέρζον (Curzon), οι Γάλλοι με τον πρωθυπουργό Πουανκαρέ και οι Ιταλοί με τον πρωθυπουργό Μουσολίνι, υπέκυψαν στην απαίτηση του Τούρκου Ισμέτ πασά (τον μετέπειτα Ινονού), βουλευτή Αδριανούπολης, που ζητούσε από την Ελλάδα ως αποζημίωση 4 δισεκατομμύρια χρυσά φράγκα, το μισό πολεμικό και εμπορικό ελληνικό στόλο,επίσης ζητούσε να φύγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Κωνσταντινούπολη και να γίνει δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη. Στην αντίδραση του Ελευθέριου Βενιζέλου, το Μάιο του 1923, ο Γάλλος στρατηγός Μαυρίκιος Πελλέ προτείνει: «Αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, να παραχωρηθεί η παλιά Ορεστιάδα - Καραγάτς στους Τούρκους». Η πρότασή του έγινε αποδεκτή. Το Καραγάτς με τα χωριά Μπόσνα και Ντεμιρτάς, δόθηκε στους Τούρκους για στρατιωτικούς και οικονομικούς λόγους και για να έχει η Αδριανούπολη σιδηροδρομικό σταθμό. Η εγκατάλειψη της παλιάς Ορεστιάδας άρχισε από τον Ιούλιο του 1923 και στις 15-9-1923 και ώρα 10:20, παραδόθηκε στους Τούρκους.

Στις 4 Ιουνίου 1923, επιτροπή που σχηματίστηκε την προηγούμενη μέρα σε κοινή σύσκεψη των κατοίκων της παλιάς Ορεστιάδας-Καραγάτς, πήγε 17 χιλιόμετρα νοτιότερα, στην ακατοίκητη αγροτική τοποθεσία Κουμ-Τσιφλίκ (Αμμώδες Τσιφλίκι), για να δει αν μπορεί να δημιουργηθεί μια καινούρια πόλη. Ο τόπος κρίθηκε κατάλληλος και αρχικά μεταφέρθηκαν 900 οικογένειες. Στις 12 Αυγούστου 1923, έγιναν τα εγκαίνια της νέας πόλης που ονομάστηκε Νέα Ορεστιάς και αργότερα Νέα Ορεστιάδα για να θυμίζει την παλιά Ορεστιάδα, το Καραγάτς.Ο αγιασμός των εγκαινίων της νέας πόλης έγινε τον Αύγουστο του 1923 από τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως (και για λίγο Ορεστιάδας) Πολύκαρπο με την παρουσία του Γενικού Διοικητή της Θράκης Σπύρου Δάσιου.[2]

Όνομα - Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νέα κωμόπολη αποφασίστηκε να ονομασθεί "Νέα Ορεστιάς". Αργότερα το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, αποφάσισε η σφραγίδα του Δήμου της νέας πόλης να έχει ως έμβλημα την Ιφιγένεια, για να γνωρίζουν και οι νεώτεροι ότι η παλιά Ορεστιάδα θυσιάστηκε για το συμφέρον της πατρίδας.

Η παράδοση μας λέει τα εξής για την παλιά Ορεστιάδα: όταν ο Ορέστης, γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, εκδικούμενος τον θάνατο του πατέρα του σκότωσε τη μητέρα του, κυνηγημένος από τις Ερινύες, πήγε στους Μάντεις για να μάθει τι πρέπει να κάνει για να γλυτώσει απο τις Ερινύες, που θόλωσαν τη σκέψη του, του στέρησαν τον ύπνο και τη γαλήνη. Το Μαντείο τον συμβούλεψε να το λουστεί στη συμβολή τριών ποταμών.

Όταν ο Ορέστης έφτασε στην Αίνο και ανήλθε τον Έβρο με πλεούμενο, εκεί επάνω στη συμβολή των τριών ποταμών, Άρδα, Έβρου και Τούντζα, λούστηκε και γλύτωσε από τις Ερινύες. Σε ανάμνηση της θεραπείας του έχτισε μια πόλη με το όνομα Ορεστιάδα, την μετέπειτα Ουσκουδάμα, που ήταν η πρωτεύουσα της θρακικής φυλής των Οδρυσών. Το 127 π.Χ. ονομάσθηκε Αδριανούπολη προς τιμή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού.[3]

Το 1361, η Αδριανούπολη καταλήφθηκε  από τους Οθωμανούς. Το 1920 μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο η Αδριανούπολη δόθηκε στους Έλληνες όμως η απελευθέρωση όμως κράτησε μόνο 2 χρόνια. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη συνθήκη της Λωζάννης οι Έλληνες εγκατέλειψαν οριστικά την το Καραγάτς και την Αδριανούπολη.[4]

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η (Νέα) Ορεστιάδα είναι μια σύγχρονη ελληνική πόλη. Αποτελεί σημαντικό αγροτοεμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής Ελλάδας, με σιδηροδρομική και οδική σύνδεση. Στην Ορεστιάδα λειτουργεί η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης[5] με δύο τμήματα, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το μουσικό φεστιβάλ του Άρδα με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων και ξένων τραγουδιστών και μουσικών.

ΑΡΔΑΣ.jpg
ΑΡΔΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.jpg

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξέλιξη πληθυσμού Ορεστιάδας[6]
1940 11.205
1951 12.294
1961 12.981
1971 12.513
1981 14.727
1991 15.382
2001 17.415
2011 18.426

Γνωστοί Ορεστιαδίτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα