Εύζωνοι Κιλκίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°6′15″N 22°33′33″E / 41.10417°N 22.55917°E / 41.10417; 22.55917

Εύζωνοι
Μνημείο στους Ευζώνους
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Εύζωνοι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρική Μακεδονία
ΔήμοςΠαιονιας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονία
ΝομόςΚιλκίς
Υψόμετρο75
Πληθυσμός331 (2011)
Άλλα
Ταχ. κωδ.61200
Τηλ. κωδ.23430

Οι Εύζωνοι είναι χωριό του δήμου Παιονίας, της επαρχίας Κιλκίς, του νομού Κιλκίς, κείμενο στην ανατολική όχθη του Αξιού, πολύ κοντά στα σύνορα Ελλάδος - Βόρειας Μακεδονίας. Το χωριό καλείται και "Πύλη της Ελλάδος" καθώς βρίσκεται στον Αυτοκινητόδρομο 1 (Ευρωπαϊκή Οδός 75) από τα σύνορα έως την Αθήνα. Δίπλα στο χωριό λειτουργεί ο συνοριακός σταθμός Ευζώνων.

Οι κάτοικοι των Ευζώνων είναι Μακεδόνες ντόπιοι και πρόσφυγες από Βογδάντσα, Γκρίτσιστα, Γευγελή και Στρώμνιτσα (που τώρα βρίσκονται στη Βόρεια Μακεδονία). Επίσης υπάρχουν και πολλοί πρόσφυγες από τον Πόντο. Οι Πόντιοι πρόσφυγες ήρθαν από το Σοχούμι του Εύξεινου Πόντου (σήμερα στη Γεωργία). Η καταγωγή τους ήταν από Κερασούντα, Καρς, Μερτινίκ, Κιόλε και Αρνταχάν. Εγκαταστάθηκαν στο χωριό μετά από εξάμηνη παραμονή στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Ματσίκοβο ή Ματσούκοβο και προέρχεται από κάποιον Τούρκο πασά (Ματσούκ), με προσθήκη σλαβικής κατάληξης[1].

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Εύζωνοι απελευθερώθηκαν κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Πρώτος πρόεδρος της Κοινότητας Ματσικόβου ήταν ο ηρωικός Μακεδονομάχος Μιχαήλ Σιωνίδης, ο οποίος παρασημοφορήθηκε από το βασιλιά Κωνσταντίνο με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας. Στο σπίτι του, στους Ευζώνους, ο Κωνσταντίνος είχε εγκαταστήσει το αρχηγείο του, από όπου διηύθυνε τις μάχες κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Τιμήθηκε ακόμη με τον Πολεμικό Σταυρό από το βασιλιά Κωνσταντίνο για την ανδρεία του, στη μάχη του Κιλκίς, όπου και τραυματίστηκε. Εκείνο όμως, για το οποίο θα τον θυμούνται οι επερχόμενες γενιές, είναι η εκδίκηση που πήρε για το θάνατο των 9 τσολιάδων, που συνελήφθησαν αιχμάλωτοι από τους Βουλγάρους από το φυλάκιο Αρτζάν (Κάστρου ή Γκογκαίικων), μετά τους Βαλκανικούς πολέμους. Αφού τους οδήγησαν στο Ματσίκοβο, τους παρέλαβαν οι κομιτατζήδες και αφού τους βασάνισαν, τους σκότωσαν. Μετά το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου ο καπετάν Μιχάλης, ως πρόεδρος της κοινότητας πήγε στον τόπο εκτέλεσης, συνέλεξε τα οστά των 9 τσολιάδων και τα έθαψε στο χωριό του. Το 1927 η Επιτροπή Μετονομασίας μετονόμασε το "Ματσίκοβο" σε "Εύζωνοι" σε παντοτινή ανάμνηση των 9 ευζώνων. Για το λόγο αυτό ο φρουρός των συνόρων είναι εύζωνας.

Στα τέλη του 19ου αιώνα στο χωριό λειτουργεί Ελληνικό σχολείο και υπάρχει ακμαία Ελληνική κοινότητα. Κατά τη Μακεδονική επανάσταση του 1878, οι Ματσυκοβίτες συμμετείχαν ενεργά και αρκετοί πήραν τα όπλα και κινητοποιήθηκαν[2]. Το 1884 οι Βούλγαροι κομιτατζήδες κατέλαβαν την εκκλησία. Οι Έλληνες επιτέθηκαν, αλλά οι βαριά οπλισμένοι κομιτατζήδες αμύνθηκαν. Μετά την τέλεση της λειτουργίας στα βουλγάρικα οι κομιτατζήδες απεχώρησαν[3]. Οι κάτοικοι φοβούμενοι την Βουλγαρική απειλή, οργανώνουν ένοπλες επιτροπές άμυνας (ορκίζονται πολλοί στην "Μακεδονική Άμυνα" που λειτουργεί στα πρότυπα της Φιλικής Εταιρείας) για να αντιμετωπίσουν την Βουλγαρική τρομοκρατία και τις Τουρκικές αυθαιρεσίες, καθώς το χωριό είναι μικτό και διενεργούνται πλήθος αντεκδικήσεων μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων. Οι κάτοικοι των Ευζώνων ξεσηκώνονται με ηγέτες τους Γεώργιο Βεζύρη, Γεώργιο Διδασκάλου και Χρήστο Δοϊτσίνη (δολοφονήθηκε το 1900 από κομιτατζήδες), που δρουν με μικρά σώματα στην περιοχή. Από το 1899, οι Βούλγαροι κομιτατζήδες δολοφονούν προύχοντες των χωριών της περιοχής. Το 1900 δολοφονείται επίσης, ο Δασκαλάκης από τους Ευζώνους, από κομιτατζήδες. Κατά την κλιμάκωση του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908), οι κάτοικοι των Ευζώνων μάχονται σκληρά κατά του διπλού εχθρού (Τούρκων και Βουλγάρων). Στους Ευζώνους δρουν ο οπλαρχηγός Γεώργιος Δοϊτσίνης και οι Αστέριος Δήμου και Λάζαρος Δοϊτσίνης.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό δεν λειτουργεί δημοτικό σχολείο. Υπάρχει αστυνομικός σταθμός και τμήμα συνοριοφυλακής Στον αθλητικό τομέα δραστηριοποιούνται οι Εύζωνοι Ευζώνων. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η οδική γέφυρα του Αξιού που ενώνει τους Ευζώνους με την Ειδομένη. Οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 270 και είναι στην πλειοψηφία τους άνω των 60 ετών.

Αξιόλογοι Ευζωνίτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνοριακός Σταθμός Ευζώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συνοριακός σταθμός Ευζώνων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συγκοινωνιακός κόμβος της Ελλάδας, μετά το το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απ' όπου διέρχονται ετησίως πάνω από 6 εκατομμύρια επιβάτες και καταλήγει στο βασικό αυτοκινητόδρομο της χώρας, Α1 (ΠΑΘΕ), ενώ τα καλοκαίρια σχηματίζονται ουρές οχημάτων που φτάνουν τα αρκετά χιλιόμετρα, από αμφότερες τις πλευρές των συνόρων, λόγω υποστελέχωσης[4][5][6].

Καταυλισμοί μεταναστών & προσφύγων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2016 δίπλα στην εθνική οδό είχαν εγκατασταθεί μετανάστες και πρόσφυγες, στήνοντας έναν πρόχειρο καταυλισμό που έφτανε τους 1.000 ανθρώπους, σε εγκαταλελειμένες αποθήκες και ξενοδοχεία αλλά και στην ύπαιθρο[7][8][9]. Τελικά, αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2016.

Στα τέλη Μαΐου 2016, μετά τις επιχειρήσεις εκκένωσης των μεταναστών και προσφύγων του καταυλισμού Ειδομένης, περίπου 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν με αντίσκηνα γύρω από ξενοδοχείο (Ξενοδοχείο Χαρά) παρά την Εθνική Οδό 1 (ΠΑΘΕ)[10]. Τελικά, αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2016.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Διαδικτυακές Πύλες, Δήμος Πολυκάστρου, Εύζωνοι, Γραμμές 7, 8(αριθμώντας από πάνω), Λέξεις 1-13 (αριθμώντας από αριστερά)[νεκρός σύνδεσμος]
  2. Κωνσταντίνος Α. Βακαλόπουλος, Ο βόρειος ελληνισμός κατά την πρώιμη φάση του μακεδονικού αγώνα 1878-1894, Εκδόσεις Σταμούλη, 2004, σελ. 23
  3. Ο Βόρειος Ελληνισμός κατά την πρώιμη φάση του Μακεδονικού Αγώνα (1878-1894) - Απομνημονεύματα Αναστάσιου Πηχεώνα, Κωνσταντίνος Απ. Βακαλόπουλος, Εκδοτικός οίκος Αντώνιου Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2004, σελ. 136
  4. in2life, Ειδήσεις, Αυξημένη είσοδος τουριστών από το τελωνείο των Ευζώνων, 22 Μαΐου 2013[νεκρός σύνδεσμος]
  5. «Karfitsa.gr, Στο Τελωνείο Ευζώνων ο περιφερειάρχης για τις ελλείψεις προσωπικού…, 22 Μαΐου 2013». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2016. 
  6. Kilkis Today, «Στελεχώστε Τελωνείο – Τουριστικό Περίπτερο», 22 Μαΐου 2013
  7. Διαμαρτυρία προσφύγων σε Πολύκαστρο και τελωνείο Ευζώνων, Ναυτεμπορική, 23 Μαρτίου 2016
  8. «Πρόσφυγες έκλεισαν το ρεύμα προς το τελωνείο Ευζώνων, Ενικός.gr, 28 Μαρτίου 2016». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2016. 
  9. Oριστικά στο τελωνείο θα εγκατασταθούν 1000 πρόσφυγες, Χρονόμετρο, Καθημερινή Εφημερίδα Καβάλας, 24 Φεβρουαρίου 2016
  10. Πρώτο Θέμα, 27 Μαΐου 2016, Φιάσκο: Νέα «Ειδομένη» δίπλα από την Ειδομένη. - Τρεις νέοι καταυλισμοί έχουν «ξεφυτρώσει» δίπλα στον παλιό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]