Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2010/Απρίλιος
Αυτή η σελίδα αποτελεί μέρος του Αρχείου συζητήσεων που έχουν γίνει στην Αγορά, και διατηρείται για ιστορικούς λόγους. Εάν έχετε κάτι για συζήτηση παρακαλούμε μεταβείτε στην Αγορά.
Προτάσεις και παρατηρήσεις
[επεξεργασία κώδικα]Γενικές παρατηρήσεις
[επεξεργασία κώδικα]- Έχω και εγώ μερικές προτάσεις-παρατηρήσεις. Αν και έχω πάνω από δυο χρόνια στη ΒΠ πρώτη φορά επισκέπτομαι την Αγορά της! Απλά θέλησα να περιμένω πρώτα, ώστε να αποκτήσω σχετικά επαρκή πείρα και να κατασταλάξω μερικά πράγματα, χωρίς βέβαια να νομίζω ότι έχω πάντα δίκιο.
- Για λόγους περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου, δεν διάβασα όλα τα παραπάνω και γι' αυτό υπάρχει περίπτωση να επαναλάβω κάτι που γράφηκε πιο πάνω, ακόμη και ν' απαντήθηκε. Ζητάω συγγνώμη για τυχόν τέτοια παράληψη. Επίσης για τυχόν ορθογραφικά και πληκτρολογικά λάθη.
- Τίποτε από τα παρακάτω δεν είναι απευθύνεται σε συγγεκριμένα πρόσωπα και δε φέρω ευθύνη αν κάποιος που τυχόν έχει τη μύγα μυγιάζεται.
- Όλα είναι σχετικά, εκτός από τα Μαθηματικά. Μόνο εκεί υπάρχουν απόλυτες τιμές.
- Ουδείς εξ ημών αλάθητος ή αναμάρτητος.
- Αν δω μια χρήσιμη πρόταση αλλού μπορεί να την αντιγράψω: Δεν υπάρψει (c) στη ΒΠ.
- Επίσης λόγω χρόνου δεν πρόκειται να τα γράψω όλα μαζί...
- Η αρίθμηση στο κύριο μέρος γίνεται για να συνενωούμαστε στις απαντήσεις. Έτσι αν απαντάτε στην §4, γράφετε το νούμερο μπροστά για να καταλαβάινουμε όλοι σε τι αναφέρεστε. Αν χρησιμοποιείται συντομογραφίες προσθέστε τι εννοείται στην ανάλογη υποενότητα.
Συντομογραφίες που χρησιμοποιώ
[επεξεργασία κώδικα]- ΒΠ: Βικιπαίδεια.
- ΕΒΠ. Ελληνόφωνη ΒΠ.
- ΑΒΠ. Αγγλόφωνη ΒΠ.
- ΒΕ: Βικιεπιστήμιο.
- x αριθμός k: χιλιάδες
- Αναγνώστες: Αυτοί που διαβάζουν ή χρησιμοποιούν άρθρα.
- Διορθωτές: Αυτοί που διορθώνουν άρθρα. Λογικά είναι και αναγνώστες.
- Συντάκτες: Αυτοί που αρχίζουν νέα άρθρα. Λογικά είναι ταυτόχρονα και συνντάκτες καιι αναγνώστες.
- §: Αύξοντας αριθμός πρότασης-παρατήρης.
- Θα συμπληρώνεται σταδιακά...
Παρατηρήσεις
[επεξεργασία κώδικα]- Παρόλο που πλησιάζουμε στη ΕΒΠ τα 50k άρθρα, γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε λίγα (αναλογία αριθμού άρθρων ΕΒΠ * (Πληθυσμός Ελλάδας + Διασπορά + Άλλοι ελληνόφωνοι) σε σχέση με ανάλογα μεγέθη της ΑΒΠ π.χ. (Τις άλλες δεν τις καταλαβαίνω). Αν δοκιμάσετε και ποσοτική σύγκριση των αντίστοιχων άρθρων θα καταλήξετε σε χειρότερη μέση αναλογία. (Η ποιοτική δεν είναι πρακτικά εφικτή: Παρά την ύπαρξη κριτηρίων, η ποιότητα είναι υποκειμενική).
Το ποτήρι όμως είναι μισογεμάτο από την άποψη ότι έχουμε αυξητική τάση; (υπάρχουν πουθενά σχετικά στατιστικά;).- Έχω την άποψη ότι όσο περισσότερο αναπτύσσεται ποσοτικά και ποιοτικά η ΒΠ, τόσο θα γίνεται πιο χρήσιμη και τόσο θα ανειλαμβάνονται περισσότεροι και περισσότερο ότι είναι ωφέλιμο εργαλείο αλλά και απασχόληση.
- Πρόσεξα μια παρατήρηση που με προβλημάτησε: «το 8εμα ειναι οτι δεν καταλαβαινουμε τιποτα ετσι οπως τα γραφεται εμεις τα παιδια — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη» 94.65.211.222 (συζήτηση • συνεισφορά). Κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό. Στην ΑΒΠ έφτιαξαν το Simple English. Είναι μια ιδέα, αλλά πιο εύκολα βλ Π1.
Προτάσεις
[επεξεργασία κώδικα]Π1. Αν για μερικά άρθρα (ιδιαίτερου εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος αρχικά) γράφαμε μερικές ειδικές σελίδες-άρθρα σε στυλ πιο κατάλληλο για τις εκπαιδευτικές μας βαθμίδες; Δεν είναι και εύκολο, αλλά αξίζει να το ψάξουμε πώς μπορεί να γίνει...
Π2. Στα περισσότερα θέματα υπάρχουν περισσότερες από μια τεκμηριωμένες απόψεις. Πρέπει να αναφέρονται όλες όσες έχουν βάσιμες πηγές. Αν κάποιες απόψεις είναι καθαρά μειοψηφικές, δηλ. σχετικά αιρετικές (στον επιστημονικό χώρο τους δηλαδή, όχι κατ' ανάγξη στο ευρύ κοινό) ας μπαίνουν σαν παρατηρήσεις. Αν έχουν όμως σοβαρό μερίδιο, αξίζουν ολόκληρες ενότητες ή πιθανά ένα βοηθητικό άρθρο με παραπομπή με την άλλη άποψη....
Π3. Σαν μέτρο ενθάρρυσνης των νέων συντακτών και επειδή δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε ή να αποδοκιμάζουμε τυχόν άστοχες ενέργειες νέων συντακτών, εκτός αν έχουν φανερή πρόθεση βανδαλισμού, προτείνω να αποφεύγουν οι διαχειριστές, και ακόμη περισσότερο οι υπόλοιποι, να διαγράφουν εύκολα τυχόν νέα άρθρα ή τμήματα αυτών, εκτός αν πρόκειται για σίγουρα κλεψίτυπα που θα μας φέρουν μπελάδες. Αν για άλλους λόγους δεν είναι ικανοποιητικά για την ΕΒΠ, αντί βιαστικής διαγραφής ας μετσφέρουν τα κομμάτια ή και ολόκληρα τα άρθρα στη σελίδα συζήτησή της με τις παρατηρήσεις, σε ευγενικό στυλ, αποφεύγοντας αποθαρρυντικές επικρίσεις. Καλύτερα να ειδοποιείται και να τα αναλαμβάνει όλα αυτά ο χρήστης που καλοσώρισε το νέο συντάκτη. Ας κάνουν αρκετή υπομονή μήπως και χρειάζεται λίγη παραπάνω καθοδήγηση ο άνθρωπος. Είναι αξιέπαινη κάθε καλοπροαίρετη προσπάθεια.
Π4. Ο επεξεργαστής άρθρων θέλει βελτίωση για να γίνει πιο φιλικός και εύχρηστος... Κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό. Είναι σοβαρό αντικίνητρο για την ενασχόληση νέων διορθωτών. Π.χ. του λείπει νομίζω ότι είναι η λειτουργία αντικατάστασης αντί μόνο εύρεσης. Επίσης χρειάζονται κι άλλοι αυτοματισμοί και εργαλεία για να βοηθούνται αυτοί που θέλουν να συνεισφέρουν (σχετικά) μαζικά. Πιστεύω ότι απωθεί τους νέους συντάκτες και καθυστερεί τους τακτικούς. Μήπως γίνεται να ζητήσουμε τις απαιτούμενες αλλαγές; Αν όχι υπάρχουν καλοί εξωτερικοί να τους προτείνουμε σε όλους με το καλημέρα;
Π5. Διάφορα στατιστικά εργαλεία ειδικά για την ΕΒΠ δεν γίνεται να εφαρμοστούν;
Απαντήσεις και σχόλια συναδέλφων
[επεξεργασία κώδικα]- Απαντήστε από κάτω παρακαλώ. Αν συμφωνήσω ότι πρότεινα κάτι λανθασμένο, θα το δείτε με διαγράμμιση...
--Vchorozopoulos 14:49, 30 Μαρτίου 2010 (UTC)
Δεν βλέπω τι ακριβώς προτείνεις, κυρίως διαπιστώσεις είναι. Ας σχολιάσω αυτές:
Για τις παρατηρήσεις:
- Εγώ θα έλεγα να μην επιχειρούμε καν οποιαδήποτε σύγκριση μεγέθους με την αγγλική βικιπαίδεια (ούτε την γαλλική ή γερμανική). Είναι γλώσσα με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που την μιλούν ως δεύτερη και συμμετέχουν μόνο εκεί και όχι στην βικιπαίδεια της μητρικής τους γλώσσας. Σε άλλες συγκρίσεις με "εθνικές" γλώσσες, είμαστε μέτριοι αναλόγως του πληθυσμού. Δηλαδή: έχουμε περίπου 1 άρθρο για κάθε 377 ομιλητές της ελληνικής. Αυτό σίγουρα είναι χειρότερο από της βουλγαρικής όπου έχουν 1 άρθρο για κάθε 113 ομιλητές, και με μισό πληθυσμό έχουν διπλάσια άρθρα. Από την άλλη είναι σίγουρα καλύτερο από την τουρκική όπου έχουν σχεδόν τριπλάσιο αριθμό άρθρων αλλά αναλόγως του πληθυσμού έχουν 1 άρθρο για κάθε 552 ομιλητές.[1] Δεν είναι λοιπόν τόσο απλό να γίνουν εκτιμήσεις. Βεβαίως, πιθανώς έχουμε κάπως υψηλότερη ποιότητα καθώς έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό μεγάλων άρθρων.[2][3][4] Επίσης στην κάλυψη ζωτικών εγκυκλοπαιδικών άρθρων είμαστε πολύ μπροστά σε σχέση με το σύνολο, ενώ οι άλλοι είναι πολύ πίσω σε σχέση με το δικό τους σύνολο. Για παράδειγμα η τουρκική από 19 μεγαλύτερη wikipedia, στην εγκυκλοπαιδική κάλυψη πέφτει στην 23η θέση, ενώ εμείς ανεβαίνουμε από την 46 στην 29.[5] Είναι γεγονός πάντως ότι έχουμε λίγους πολλούς παράγοντες και το βιώνουν σχεδόν όλες οι βικιπαίδειες συμπεριλαμβανομένης της αγγλικής. Αυτό δεν σημαίνει στασιμότητα, αλλά απλώς σταθερή ανάπτυξη (και όχι επιταχυνούμενη όπως ήταν πριν). Η κορυφαία στιγμή ήταν ο Μάρτιος/Απρίλιος 2007 τόσο για την ελληνική όσο και για την αγγλική βικιπαίδεια. Μέχρι τότε υπήρχε συντάκτες σε σχέση με τον πληθυσμό (δηλαδή για τόσοι που είμαστε έχουμε πολλά άρθρα), αλλά και άλλοι είναι χειρότερα π.χ. η τουρκική.[6]
- Όχι, δεν φαίνεται αυξητική τάση. Υπάρχει μια σταθερότητα τόσο στην παραγωγή άρθρων όσο και στην εμφάνιση νέων χρηστών. Οφείλω να σημειώσω ότι αυτό οφείλεται σε επιτάχυνση, και μετά στιγμιαία ελαφριά πτώση και μια σταθερή ταχύτητα.[7] Ίσως μάλιστα η αγγλική να παρουσιάζει και μια ελαφριά επιβράδυνση που δεν φαίνεται να υπάρχει στην ελληνική.[8] Τα πάντα θεωρούνται συνδεδεμένα με τον αριθμό νέων χρηστών κάθε μήνα. Υπάρχουν πολλές μελέτες και δραστηριότητες για την προσέλκυση περισσότερων συντακτών. Εκθέσεις, παρουσιάσεις και δράσεις που κάνουν τα τοπικά παραρτήματα σε πολλές χώρες είναι γι'αυτό τον σκοπό. Επίσης και η αισθητική και κυρίως τεχνική αναβάθμιση του site που θα δούμε αυτό τον μήνα, αυτό τον σκοπό έχει: να είναι ευκολότερη η συνεισφορά.
- Έχεις δίκιο, όσο η Βικιπαίδεια βελτιώνεται περισσότερο ως εγκυκλοπαίδεια, τόσο πιο χρήσιμη είναι και τόσο ευκολότερα καταδεικνύει ότι ο στόχος είναι εφικτός. Άρα είναι και περισσότερο πιθανό να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά ώστε να βοηθήσει σε αυτό το έργο. Από την άλλη, αν εξελίσσεται απλώς σε ένα εργαλείο εύκολης και ανεξέλεγκτης δημοσίευσης χωρίς πλάνο και σκοπό, τότε δεν δημιουργούνται τέτοια κίνητρα.
--Geraki Talk 22:53, 30 Μαρτίου 2010 (UTC)
Για τις προτάσεις:
- Άρθρα και γενικά υλικό για συγκεκριμένες εκπαιδευτικές βαθμίδες είναι σκοπός των Βικιβιβλίων και Βικιεπιστήμιου. Εδώ δεν υπάρχει πρακτική δυνατότητα ή ουσιαστική ωφέλεια η ύπαρξη για το ίδιο θέμα δυο-τριών άρθρων για διαφορετικό κοινό.
- Αυτό νομίζω ότι καλύπτεται από την πολιτική ουδετερότητας. Αν είναι καθαρά αιρετικές και υπερβολικά μειοψηφικές κάποιες απόψεις, δεν υπάρχει λόγος αναφοράς σε ένα άρθρο καθώς αναλογικά θα πέρνει μεγαλύτερη αναφορά από όση της αρμόζει.
- Συμφωνώ. Άλλωστε το έχω γράψει και στην κορυφή της σελίδας.
- Ο επεξεργαστής άρθρων βρίσκεται ήδη σε στάδιο βελτίωσης, που μπορεί κανείς να δει επιλέγοντάς την αντίστοιχη επιλογή στις προτιμήσεις του είτε στο http://prototype.wikimedia.org/s-6/index.php?title=Main_Page&action=submit. Εντός του μήνα η αναβάθμιση θα εφαρμοστεί για όλους. Λειτουργία εύρεσης/αντικατάστασης και άλλα εργαλεία μπορούν να δημιουργηθούν ως gadgets.
- Κάποια ναι, αν και αρκετά στατιστικά υπάρχουν ήδη, απλώς είναι σκόρπια. Τι ακριβώς θα ήθελες να μετρηθεί;
--Geraki Talk 11:26, 31 Μαρτίου 2010 (UTC)
Ανταπαντήσεις
[επεξεργασία κώδικα]Απ1. Οι προτάσεις θα έρθουν λίγο αργότερα... Εχω την αίσθηση ότι είμαστε χειρότερα από το μέσο όρο. Δεν έχω ασχοληθεί με τις άλλες. Ή ΑΒΠ είναι το μέτρο μας. Ο συσχετισμός είναι ποσοστιαίος. Έχουν την τάση να «σπάνε» τα άρθρα σε μικρότερα και χρησιμοποιούν περισσότερες ανακατευθύνσεις (τα μετράνε αυτά τα στατιστικά); Το πρώτο δεν είναι καλό αλλά το δεύτερο μάλλον είναι... --Vchorozopoulos 02:26, 31 Μαρτίου 2010 (UTC)
- Η ΑΒΠ δεν μπορεί να είναι το μέτρο μας για τους λόγους που εξήγησα. Οι μισοί έλληνες βικιπαιδιστές συνεισφέρουν εκεί ή ακόμη καλύτερα, οι μισοί βικιπαιδιστές της ΑΒΠ δεν έχουν ως μητρική γλώσσα τα αγγλικά. Οπότε τα μέτρα είναι διαφορετικά ακόμη και ως ποσοστιαία (τα αντικείμενα έχουν διαφορές). Οι ανακατευθύνσεις είναι άσχετες, δεν μετρούν στο σύνολο των άρθρων. Το σύνολο 242.270 άρθρων περιλαμβάνει μόνο άρθρα που έχουν τουλάχιστον ένα σύνδεσμο και ΔΕΝ είναι ανακατευθύνσεις. Οι ανακατευθύνσεις μετράνε μόνο στο σύνολο σελίδων ({{{{NUMBEROFPAGES}}}} (μαζί με πρότυπα, σελίδες βοήθειας, συζητήσεις κλπ.). --Geraki Talk 11:33, 31 Μαρτίου 2010 (UTC)
Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων 2010
[επεξεργασία κώδικα]Πώς μπορώ να υπολογίσω το φόρο εισοδήματός μου; Ευχαριστώ.(φωτογ
- Δεν νομίζω πως είναι αυτό το κατάλληλο μέρος για να θέσετε μια τέτοια ερώτηση. Φιλικά, -- Jake Συζήτηση 11:17, 1 Απριλίου 2010 (UTC)
- Το ξέρω, αλλά δε μπορώ να βρω καμία ιστοσελίδα που να με βοηθήσει...
Αποκλείεται να μην βρείτε... Τόσες ιστοσελίδες για λογιστές υπάρχουν. Για παράδειγμα:
Γενικά σε site των Υπουργείων και άλλων οικονομικών υπηρεσιών έχουν αρχίσει εδώ και λίγα χρόνια να αναρτούν πολλά χρήσιμα πράγματα. Λίγη εξοικείωση με μηχανής αναζήτησης θέλει, όπως το Google. Ειδάλλως ένας λογιστής που εμπιστεύεστε κι όχι κάποιος άγνωστος και αφερέγγυος χρήστης του Ίντερνετ. Atlantia 16:57, 1 Απριλίου 2010 (UTC)
Fosscomm 2010
[επεξεργασία κώδικα]Έχουμε δηλώσει συμμετοχή στο FOSSCOMM 2010 - 3ο Συνέδριο Κοινοτήτων Ανοιχτού Λογισμικού που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 24-25 Απριλίου 2010. Η συμμετοχή μας θα περιλαμβάνει:
- μια παρουσίαση
- ένα πάγκο ενημέρωσης έξω από το αμφιθέατρο. Υπάρχουν ήδη έτοιμα φυλλάδια που θα μοιραστούν.
Παρακαλώ, όσοι θα ήθελαν να βοηθήσουν είτε με συμμετοχή στην παρουσίαση, είτε με την λειτουργία του πάγκου, είτε απλώς με ιδέες, ας το δηλώσουν εδώ, στην σσ μου ή μέσω e-mail. --Geraki Talk 08:05, 2 Απριλίου 2010 (UTC)
Με ιδέες μόνο από μένα:
- Μήπως υπάρχει κανένα laptop? Μπορεί κανείς να έχει στην cache ένα μεγάλο αριθμό σελίδων και να τις δείχνει (μερικά ιστορικά, μερικά θέματα ανατομίας, μερικά θεαματικά, τίποτα εθνικιστικά σαν ποικιλία)
- Μήπως υπάρχει και κανένα προβολικό; Μπορεί κανείς αυτά που δείχνει στην οθόνη, να τα δείχνει και μεγάλα να τα βλέπουν από μακρυά
- Μήπως υπάρχει και πρόσβαση στο δίκτυο; Μπορεί να γίνεται και επεξεργασία Online των επισκεπτών με καθοδήγηση όσων είναι εκεί
Και βέβαια να μην παραλείψω να πω Μπράβο για την πρωτοβουλία. --Focal Point 13:04, 2 Απριλίου 2010 (UTC)
- Μα φυσικά και θα υπάρχει σύνδεση στο δίκτυο! Οπότε ναι, στον πάγκο μπορούμε να έχουμε (τουλάχιστον) ένα laptop. Μια εναλλασσόμενη εμφάνιση διάφορων άρθρων είναι πράγματι καλή ιδέα. Προβολικό προφανώς έχει το αμφιθέατρο για τις παρουσιάσεις. (πέρυσι στην Λάρισα). --Geraki Talk 19:41, 2 Απριλίου 2010 (UTC)
Σαφέστατα, καλό θα ήταν να γίνουν όλα αυτά κατά την παρουσίαση, αλλά εγώ αναφερόμουν να τα έχουμε (για να ακριβολογώ - να τα έχετε) και στον πάγκο. --Focal Point 18:16, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Ναι, στον πάγκο θα έχουμε laptop για να κάνουμε live επίδειξη. --Geraki Talk 16:30, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Η συμμετοχή μας έχει προγραμματιστεί με ομιλία-παρουσίαση στις 13:15 το Σάββατο 24 Απριλίου, στο 2ο αμφιθέατρο του συνεδρίου.[9] Ολόκληρη την ημέρα θα υπάρχει πάγκος έξω από τα αμφιθέατρα για ενημέρωση του κοινού. Στην παρουσίαση και την λειτουργία του πάγκου θα συνεισφέρει και ο Knop92. Την Κυριακή δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο πάγκος λόγω υποχρεώσεων και των δυο μας. Αν βεβαίως κάποιος θέλει να βοηθήσει το Σάββατο ή να λειτουργήσει τον πάγκο την Κυριακή, είναι ευπρόσδεκτος. --Geraki Talk 09:30, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
Τα στίκερς με τα commons γίναν ανάρπαστα ... να ο πάγκος, προσέξτε το πράσινο τερατάκι στα αριστερά ^^ --Knop92 17:23, 24 Απριλίου 2010 (UTC)
- Πράγματι. Το πράσινο τερατάκι ήταν ένα OLPC XO-1 με ενσωματωμένη εφαρμογή προβολής της αγγλικής wikipedia, που δανειστήκαμε για λίγη ώρα από το LinuxTeam Λάρισας.
- Η παρουσία μας σε αυτή την συνάντηση κοινοτήτων ήταν ικανοποιητική. Από το πρωί του Σαββάτου είχαμε στημένο πάγκο με φυλλάδια και υπολογιστή. Έγινε παρουσίαση (στην μικρή αίθουσα του συνεδρίου). Στην αρχή ο κόσμος ήταν ελάχιστος αλλά μετά ήταν αρκετός και με αρκετό ενδιαφέρον. Οι ερωτήσεις που ακολούθησαν το έδειξαν αυτό. Ένα μέρος της παρουσίασης είχε αναλάβει ο Knop92, η συμβολή του οποίου ήταν ουσιαστική σε όλα. Σύντομα θα ανεβάσω και τα slides της παρουσίασης. --Geraki Talk 12:43, 26 Απριλίου 2010 (UTC)
Crown Copyright
[επεξεργασία κώδικα]http://www.ukspaceagency.bis.gov.uk/Copyright.aspx
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω τις πληροφορίες αυτού του site στη Βικιπαίδεια; Αν κατάλαβα καλά, μόνο τα logos δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. --K sal 15 05:26, 3 Απριλίου 2010 (UTC)
Τις πληροφορίες του μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ανεξαρτήτως copyright. Για να αντιγράψεις όμως υλικό, δε γίνεται γιατί αναφέρει κάτι που δε μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα τηρήσουμε: provided it is reproduced accurately and not in a misleading context. Θυμήσου: Άλλο η χρήση πληροφοριών (κανένας δε μπορεί να σε περιορίσει), άλλο η αντιγραφή / χρήση υλικού (που εδώ είναι κάτι σαν το CC-BY-SA 3.0 License, αλλά πιο περιοριστικό).--Focal Point 06:53, 3 Απριλίου 2010 (UTC)
Κατάλαβα, σ'ευχαριστώ --K sal 15 07:46, 3 Απριλίου 2010 (UTC)
Χρήση βίντεο για προσέλκυση νέων χρηστών
[επεξεργασία κώδικα]Είδα αυτό και μου φάνηκε ενδιαφέρονΓλαύκοςαπάντηση 09:25, 3 Απριλίου 2010 (UTC)
Ναι αλλά για ένα νέο χρήστη είναι λίγο δύσκολο καταλάβει το wiki αφού η εικόνα στο βίντεο είναι στα Ιταλικά. δηλαδή ακόμα και μετάφραση στα ελληνικά να γίνει το πρόβλημα είναι ότι τα παραδείγματα που δείχνει είναι στα Ιταλικά. Ωραία θα ήταν να υπήρχε ένα βίντεο παρόμοιο στα ελληνικά για προσέλκυση νέων χρηστών.. το οποίο θα μπορούσε π.χ. να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία.. αν υπάρχουν ιδέες εγώ μπορώ να υλοποιήσω κάτι τέτοιο Ggia 21:50, 3 Απριλίου 2010 (UTC)
Θα συμφωνήσω μαζί σου. Αυτό ακριβώς σκέφτηκα και εγώ όταν το είδα ...τι ωραία που θα ήταν να υπάρχει ένα παρόμοιο βίντεο και στα Ελληνικά. Επίσης άκουσα με πολύ μεγάλη χαρά ότι έχεις την δυνατότητα να υλοποιήσεις ένα τέτοιο εγχείρημα. Όσο για ιδέες νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλές ...αν και το ιταλικό βίντεο , όσο και το αγγλικό που ακολουθεί δίνουν πολλά στοιχεία που μπορούμε να δανειστούμε. Μπορούμε να πάρουμε για παράδειγμα αυτά που λένε αυτοί, που απ'ότι άκουσα δεν είναι κάτι καινούργιο σε σχέση με αυτά που ήδη ξέρουμε, και να τα προσαρμόσουμε στα καθ'ημάς. Πάντως σε κάθε περίπτωση σε συγχαίρω για την προθυμία και την ανταπόκρισή σου. Γλαύκοςαπάντηση 23:14, 3 Απριλίου 2010 (UTC)
- Χαίρετε. Έχω βρει ένα βίντεο στο youtube εδώ, είναι στα αγγλικά και νομίζω ότι είναι αρκετά καλό. Ευχαριστώ πολύ και Χριστός Ανέστη, --патриот8790 08:16, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Πατριώτη, ευχαριστούμε για την επισήμανση , αλλά το βίντεο που προτείνεις εξηγεί περισσότερο τι είναι το wiki και όχι πως κάποιος νέος χρήστης μπορεί να ξεκινήσει ένα νέο άρθρο ή να βελτιώσει ένα προηγούμενο. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό από την αρχή ...μπορούμε να πάρουμε ένα από αυτά τα βίντεο (με άδεια ελεύθερης χρήσης και τροποποίησης), να το μεταφράσουμε , να ντουμπλάρουμε τον ήχο στα ελληνικά και να το ξανανεβάσουμε στα Commons. Μετά ο καθένας μας μπορεί να το προωθήσει μέσα από το Youtube ή και άλλα σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να φτάσει σε όσο περισσότερους ελληνόφωνους μπορεί....Τί λέτε και σεις;Γλαύκοςαπάντηση 17:14, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Δεν νομίζω ότι ντουμπλάροντας το βίντεο θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε.. γιατί όλες οι εικόνες στο βίντεο είναι από την Ιταλική και Αγγλική wikipedia.. θα μπερδεύει τον άσχετο χρήστη η ξένη γλώσσα.. νομίζω ότι το ευκολότερο είναι να γίνει το βίντεο από την αρχή.. Ίσως καλή ιδέα είναι να μεταφράσουμε το βίντεο στα ελληνικά.. να το επεξεργαστούμε ως σκελετό - σενάριο και κατόπιν να υλοποιηθεί ως βίντεο.. Ggia 17:37, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Σαφώς και αυτό που προτείνεις είναι ακόμα καλύτερο ...Εγώ μπορώ να σε βοηθήσω στις μεταφράσεις, αλλά με τα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο δεν είμαι εξοικειωμένος. Επιπλέον μπορώ να κάνω και την εκφώνηση του όποιου κειμένου καταλήξουμε τελικά. Στα ελληνικά με εικόνες από την ελληνική βικιπαίδεια είναι νομίζω η καλύτερη λύση....Τεχνικά όμως μπορούμε;Γλαύκοςαπάντηση 19:04, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
ρωμαϊκή αυτοκρατορία
[επεξεργασία κώδικα]Το άρθρο Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έχει μεταφραστεί αλλά το πρότυπο που χρησιμοποιεί όχι, αν κάποιος γνωρίζει πώς λειτουργεί αυτό το πρότυπο (και ο κώδικας που χρησιμοποιεί) ας βοηθήσει, για να εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες σωστά. Ευχαριστώ και επί την ευκαιρία καλή Ανάσταση! --Πer 19:30, 3 Απριλίου 2010 (UTC)
Το πρότυπο διαγράφηκε. Μισοτελειωμένη αντιγραφή από την αγγλική Βικιπαίδεια από συγκεκριμένο χρήστη.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 10:34, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
Χριστός Ανέστη
[επεξεργασία κώδικα]- Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σ΄ όλους.--Templar52 22:37, 3 Απριλίου 2010 (UTC)
- Αληθώς Ανέστη ...Καλή Πασχαλιά σε όλους!!! Γλαύκοςαπάντηση 22:56, 3 Απριλίου 2010 (UTC)
- Καλό Πάσχα! ----Lemur12να'στε καλά 03:31, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Αληθώς ανέστη. Μουάτς μουάτς!!! --Μυρμηγκάκι 08:11, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Και του χρόνου με υγεία, πάντα τριγυρισμένοι από αγαπημένα πρόσωπα! Atlantia 08:25, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Χριστός Ανέστη, να είστε καλά. --Focal Point 09:08, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Χριστός Ανέστη, υγεία σε όλο τον κόσμο. --K sal 15 09:17, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Χριστός Ανέστη΄. Και του χρόνου. --ArgGeo 09:36, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Αληθώς Ανέστη. Ευτυχία και υγεία για όλους.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 10:27, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Χριστός Ανέστη, όπου και να είστε όλοι... --Veron 11:06, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους --Jake Συζήτηση 15:01, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Χρόνια πολλά με υγεία και προσωπική ευτυχία σε όλους τους Βικιπαιδιστές. --Ttzavarasσυζήτηση 15:51, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους τους Αναστάσιους, Ανέστηδες, Αναστασούλες, Τάσους και Τασίες !!!! --Μυρμηγκάκι 20:06, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Αληθώς Ανέστη! Neachili 21:32, 4 Απριλίου 2010 (UTC)
- Χρόνια πολλά και να είστε πάντα καλά. --Geraki Talk 16:29, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Και για του χρόνου, ιδού οδηγίες για το ψήσιμο: b:Ψήσιμο στη σούβλα στο σωστό σημείο, στα βικιβιβλία. Σας ενημερώνω ότι πρόκειται για πρωτότυπη έρευνα :) . --Focal Point 16:39, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Αληθώς ανέστη! Χρόνια πολλά! Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 20:08, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Χριστός ανέστη!!! και αληθώς ανέστη!!!! -Ορέστης 17:57, 7 Απριλίου 2010 (UTC)
Μεταφράσεις
[επεξεργασία κώδικα]Ξέρω οτι αν μεταφράσω ένα άρθρο που δεν υπάρχει εδώ βάζω το Πρότυπο:Ενσωμάτωση κειμένου, αλλά τί βάζω αν μεταφράσω πληροφορίες και τις βάλω σε άρθρο της Ελληνικής Βικιπαίδειας που υπάρχει ήδη; Cogiati 10:27, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
- εγώ το σημειώνω στο κουτάκι της σύνοψης επεξεργασίας. Δεν ξέρω αν είναι η ιδανική λύση, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω βρεί κάτι πιο καλύτερο. Αν κάποιος έχει καμια ιδέα ας την πεί. --Μυρμηγκάκι 13:49, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Δες την ψηφιακά
[επεξεργασία κώδικα]- Προτάσεις που συλλέχθηκαν από την συζήτηση που ακολουθεί συγκεντρώθηκαν στη σελίδα: Βικιπαίδεια:Αγορά/Δες την ψηφιακά
Η Ελληνική κυβέρνηση έκανε το Δεκέμβριο διακήρυξη μέρος της οποίας αφορά τη Βικιπαίδεια. Δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν έχει έλθει στην προσοχή μου κάποια άλλη σχετική πληροφορία, σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει ειδικότερος από εμάς, τους χρήστες της Βικιπαίδειας, για να πει τη γνώμη του σχετικά με το πως θα μπορούσε η κυβέρνηση να βοηθήσει τη Βικιπαίδεια «να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, ξεπερνώντας τα 100.000 λήμματα». Πραγματικά αναρωτιέμαι αν θα το διαβάσει κανείς από τους αρμοδίους, αλλά το πρώτο βήμα είναι να πούμε εμείς τη γνώμη μας.
Παρακάτω θα αναφέρω το κείμενο της διακήρυξης και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν προτάσεις μου. Στο τέλος, μετά από χρόνο μιας ή δυο εβδομάδων και εφόσον υπάρξουν άλλες ιδέες, σκέφτομαι να διαμορφώσω ένα σχέδιο πρόσκλησης ανάπτυξης ανοιχτού ψηφιακού περιεχομένου για να δώσουμε έτοιμη μια πρόταση προς όποιον επιθυμεί να τη διαβάσει, να τη χρησιμοποιήσει ή ... και να την αγνοήσει.
Το κείμενο της διακήρυξης λέει:
«...το Υπουργείο Παιδείας μέσα από τη δράση «Δες την Ψηφιακά 2.0» ξεκινά άμεσα την πρόσκληση ανάπτυξης ανοιχτού ψηφιακού περιεχομένου στις θεματικές περιοχές των σπουδών των φοιτητών, που θα διατίθεται ελεύθερα σε όλους, μέσα από το Διαδίκτυο. Το νέο αυτό περιεχόμενο θα εμπλουτίσει την ελληνική έκδοση της ανοιχτής online ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας WIKIPEDIA (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, http://el.wikipedia.org/). Στόχος είναι η ελληνική έκδοση της WIKIPEDIA να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, ξεπερνώντας τα 100.000 λήμματα, με τη συστηματική προσθήκη νέου εκπαιδευτικού περιεχομένου. Η ανάπτυξη και η αξιολόγηση του περιεχόμενου θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, προς όφελος της ίδιας της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σκοπός του Υπουργείου Παιδείας μέσω της δράσης «Δες τη Ψηφιακά 2.0» είναι η καθιέρωση μιας νέας αντίληψης στην χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση, με ιδιαίτερη έμφαση (α) στην ανάπτυξη και ευρεία διάθεση ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου, (β) στην συμμετοχική μάθηση, (γ) στην αμφίδρομη δημιουργικότητα εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, και (δ) στην αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων στο παγκόσμιο Διαδίκτυο.»
Οι προτάσεις μου:
Προς καθηγητές σχολείων:
- Να περιληφθεί στην ύλη μαθημάτων η βελτίωση ή δημιουργία άρθρων για τοπικά θέματα όπως:
- γεωγραφία της περιοχής (πόλεις, χωριά)
- θέματα για την ιστορία της περιοχής
- βιογραφία σπουδαίων προσώπων του τόπου τους
Προς φοιτητές:
- Οδηγία προς καθηγητές να εξετάσουν την αξιοπιστία άρθρων σχετικών με την επιστήμη τους και να δοθεί ως άσκηση στους φοιτητές ο εντοπισμός πηγών για διόρθωση της αξιοπιστίας.
Ελπίζω ότι με τον τρόπο αυτό, δε θα νοιώσω άσχημα αν και όταν βγει κάποια διακήρυξη γιατί θα ξέρω ότι εγώ, τουλάχιστον, είπα τη γνώμη μου εγκαίρως, πριν τη δημοσίευση. Τώρα ποιος θα την διαβάσει... ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί και κανένας. Αυτό όμως δεν είναι σίγουρο... --Focal Point 17:26, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Απ'ότι είδα οι δράσεις αυτές είναι ενταγμένες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση και επομένως θα προκηρυχθούν ως ένα έργο ή περισσότερα και μέσα απ'αυτό θα προσέλθουν οι τελικοί δικαιούχοι (δεν ξέρω ποιοί θα είναι αυτοί) για να υποβάλλουν προτάσεις και προσφορές. Μιλάμε για χρήμα δηλαδή, αν κατάλαβα καλά. Όποιος ενδιαφέρεται αν και πότε θα προκηρυχθεί το εν λόγω έργο μπορεί να το βρει εδώ. Απ'ότι ξέρω όμως το ΕΣΠΑ θα αργήσει σχετικά να πάρει μπρος (και λόγω ταμειακών δυσχερειών).
Πέραν αυτού υπάρχει ένα ζήτημα ως τι θα υποβάλλουμε τις προτάσεις αυτές. Η Ελληνική Βικιπαίδεια δεν είναι εθνικό παράρτημα του Wikimedia Foundation (όπως σε άλλες χώρες) και ως εκ τούτου στερείται νομικής εκπροσώπησης. Είμαστε απλώς φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουμε εθελοντικά σε ένα παγκόσμιο εγχείρημα με έδρα το Σαν Φραντσίσκο...Δεν θέλω να είμαι προάγγελος κακών ειδήσεων και δεν ξέρω αν εννοείς ότι μπορούμε να συμμετέχουμε με οιονδήποτε τρόπο στην παραπάνω δράση. Κάτι τέτοιο νομίζω προϋποθέτει να υπάρχει ΜΚΟ ή τουλάχιστον Αστική-μη-κερδοσκοπική Εταιρεία (δεν ασκώ εδώ κριτική ούτε είναι αυτή η πρόθεσή μου - ούτε υποβάλλω πρόταση).
Νομίζω ότι κάποιοι ήδη μπορεί να έχουν έτοιμα τα περιεχόμενα για τα οποία μιλά η ανακοίνωση. Αισθάνομαι δε απόλυτο κορόϊδο, αφού για κάτι που εγώ προσφέρω δωρεάν, κάποιος άλλος θα έρθει να το κάνει επι χρήμασι και να το παρουσιάσει και ως κοινωφελή προσφορά. Και τέλος τέλος , τα πανεπιστημιακά και σχολικά συγγράμματα που το δημόσιο εξακολουθεί να πληρώνει με λεφτά των φορολογουμένων γιατί να χρειάζοναι έξτρα χρήματα από το ΕΣΠΑ για να τα ανεβάσουν στα Βικι-βιβλία ή στην Βικιπαίδεια (εφόσον η π.χ. η κυβέρνηση δώσει έγκριση να γίνουν κοινό κτήμα);
Γιατί ως άνθρωπος που προσφέρω εθελοντικά να έχω την οποιαδήποτε σχέση με αυτό;
Αν πάλι εννοείς να στείλουμε ένα ψήφισμα ή διαμαρτυρία ή προτάσεις ...ας είναι. Δεν διαφωνώ Γλαύκοςαπάντηση 18:31, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Οι όποιες προτάσεις μου, εφόσον είναι δημοσιευμένες στη Βικιπαίδεια, μπορεί να τις πάρει ο οποιοσδήποτε και να βγάλει όσα χρήματα θέλει, με μόνο όρο να αναφέρει ότι τις βρήκε εδώ. Αυτό ισχύει και για όλο το έργο μου στη Βικιπαίδεια. Με νοιάζει το αποτέλεσμα. Δε με νοιάζει να συμμετάσχω σε καμιά προκήρυξη. Απλώς να δώσω ιδέες. Από όσα έγραψες παραπάνω, καταγράφω ως πρόταση:
- να είναι υποχρεωτική η έκδοση των σχολικών και των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων με ελεύθερη άδεια τύπου τουλάχιστον CC-BY-SA 3.0 License
Οι όποιες ιδέες μου γίνονται με την ιδιότητά μου ως χρήστη της Βικιπαίδειας και μόνο. Ούτε καν ως φυσικό πρόσωπο, αλλά μάλλον ως «ψηφιακό πρόσωπο». --Focal Point 19:06, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Νομίζω ότι δεν συνεννοούμαστε! Είπα κάπου εγώ ότι αυτά που γράφω δεν μπορεί να τα πάρει όποιος θέλει; Αυτό που είπα είναι ότι φοβάμαι ότι κάποιοι θα κονομήσουν γι'αυτό που όλοι μας εδώ κάνουμε ελεύθερα και εθελοντικά....Και αυτό εμένα προσωπικά ως φυσικό και ψηφιακό πρόσωπο με προκαλεί και μου φέρνει αηδία ταυτόχρονα Γλαύκοςαπάντηση 19:15, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Και όμως συνεισφέρεις στη Βικιπαίδεια, την οποία εγώ θα μπορούσα να συσκευάζω με γαριδάκια και να τη μοσχοπουλάω. Ήδη αρκετοί το κάνουν (όχι με γαριδάκια από όσο ξέρω - μέχρι πριν λίγο ήταν δική μου ιδέα) με τη Βικιπαίδεια. — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη FocalPoint (συζήτηση • συνεισφορά) .
- Εγώ θα έλεγα να αφήσουμε την ελληνική κυβέρνηση στην ησυχία της, γιατί έχει σοβαρότερα προβλήματα να λύσει. Με το να ζητάμε συνέχεια βοήθεια δεν κάνουμε τίποτα. --Μυρμηγκάκι 19:32, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
- Φόκαλ νομίζω και πάλι δεν έγινε κατανοητή η διάκριση:
- Άλλο δημιουργώ περιεχόμενο με τους όρους της Βικιπαίδειας
- Άλλο πληρώνομαι για να το κάνω
- Κι άλλο το πως θα το χρησιμοποιήσει ο καθένας μετά με έναν νόμιμο τρόπο Γλαύκοςαπάντηση 19:35, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Ως ενεργό μέλος της Βικιπαίδεια αλλά και ως ενεργός εκπαιδευτικός στο Δημόσιο Ελληνικό Σχολείο θα συμφωνήσω σε ορισμένα σημεία και θα διαφωνήσω σε κάποια άλλα. Αγαπητό Μυρμηγκάκι ότι υπάρχουν πολλά σοβαρότερα προβλήματα προς επίλυση είναι ηλίου φαεινότερο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως εμείς δεν μπορούμε να συμβάλουμε στη λύση λιγότερο σοβαρών! Ας τα πάρουμε λοιπόν ένα προς ένα: Ναι, το αποτέλεσμα είναι που μετράει αγαπητέ Φόκαλ, αλλά όχι με την επί χρήμασι συνεισφορά. Σε αυτό θα συμφωνήσω απόλυτα με το συνάδελφο Γλαύκο. Κανείς εδώ δεν συνεισφέρει για να κερδίσει χρήματα, συνεισφέρουμε όλοι γιατί πιστεύουμε ότι η γνώση πρέπει να διαδίδεται - και μάλιστα με υπεύθυνο τρόπο - και να γίνεται κτήμα όλων. Θα είμαι, όμως, ο πρώτος που θα αντιδράσει έντονα αν υπάρξουν επί χρήμασι συνεισφορές στο εγχείρημα, απλά γιατί, όπως λέει ο Γλαύκος, θα νιώσω βλάκας (άλλη λέξη ταιριάζει εδώ, αλλά δια το κόσμιον δεν τη χρησιμοποιώ). Αν ήθελα να κονομήσω θα έτρεχα σε ιδιαίτερα (προσωπική μου άποψη: μπλιαχ) και βέβαια θα την είχα γειωμένη κανονικά τη ΒΠ. Αν δω ανθρώπους να προτίθενται να "κονομήσουν" από το εγχείρημα συγγνώμην αλλά θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να το σταματήσω. Και δεν εννοώ να πουλούν τα όσα γράψαμε σε... συσκευασίες γαριδακίων (προσωπικά θα πρότεινα τα βιολογικά προϊόντα που είναι και της μοδός). Εννοώ να κάνουν τη δουλειά που τόσα χρόνια κάνουμε όλοι, καθένας με τις όποιες δυνάμεις του, βάζοντας στην τσέπη κάποια ευρώπουλα από τον κορβανά του Έλληνα φορολογούμενου. Προτάσεις έχω και αρκετά εμπεριστατωμένες, φοβάμαι όμως ότι κανείς δεν πρόκειται να τους δώσει σημασία είτε τις αναφέρω είτε όχι. Θα επανέλθω όμως επ' αυτού, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που το συζητάμε. --Ttzavarasσυζήτηση 19:38, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
- Πού πήγε το μυαλό σας;) Το υπουργείο προσκάλεσε σε εθελοντική συγγραφική συνεισφορά κάποιους φοιτητές. --Πer 19:47, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
- Η βικιπαίδεια βασίζεται στην εθελοντική συνεισφορά. Αν πρόκειται ως χρήστες (δεν λέω διαχειριστές) να απευθυνθούμε στο δημόσιο για χρήματα, τότε είμαι ενάντια. Καλύτερα να τους παρακαλέσουμε να καλυτερεύσουν τις συνθήκες ζωής στην Αφρική, παρά να δεχτώ πληρωμένη αύξηση των άρθρων της βικιπαίδειας. Για φαντάσου την εξής σκηνή: Χρήστης Α θεωρεί το άρθρο χ μη εγκυκλοπαιδικό και το προτείνει για διαγραφή. Ξάφνου πετιέται άλλος χρήστης Β και λέει: «μα τι λέτε ρε παιδιά, εμείς πληρώσαμε 2.οοο ευρώ για να το γράψουμε, και σεις το πάτε για διαγραφή; αδύνατον!» Τί λέμε τότε στην προκειμένη περίπτωση; νάταν τα ευρώ πετσέτες; --Μυρμηγκάκι 20:08, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
- Και κάτι άλλο: Ποιός λέει ότι η ποιότητα (μετρώντας την σε ποσότητα) επιφέρεται με το ζόρι; Αν θές 1οο.οοο άρθρα, πες το καθαρά, και γίνεται. Η Ινδία έχει σίγουρα πολλά χωριά. Ένα άρθρο για το καθένα και τα καταφέραμε. Και στην ανάγκη παίρνουμε και τα χωριά της Κίνας σβάρνα. Φτάσαμε τα 299.οοο άρθρα. Είναι αυτό μια από τις καλύερες διεθνώς εγκυκλοπαίδειες; ΌΧΙ! Η αναγνώριση έρχεται από την ίδια την κοινότητα. Όταν οι αναγνώστες της Βικιπαίδειας λεν από μόνοι τους ότι αυτό που διαβάζουν τους ικανοποιεί περισσότερο από άλλες παρόμοιες εγκυκλοπαίδεις, τότε μόνο είμαστε καλοί. Άσχετα με το πόσα άρθρα έχουμε, και άσχετα με το τι γράφουν οι άλλοι στα ξένα μπλογκ. --Μυρμηγκάκι 20:24, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
- Επανέρχομαι προς διευκρίνιση κάποιων σημείων: Όχι, δεν είμαι κατά της πρότασης του Υπουργείου, ούτε κατά των προτάσεων του Focal. Αντίθετα, τις βρίσκω πολύ εποικοδομητικές. Και προς επιρρωσιν των αναγραφομένων από τον Focal: Ασφαλώς και δεν υπάρχει μόνον η επί χρήμασι αμοιβή στην εκπαιδευτική κοινότητα. Υπάρχουν και οι ηθικές αμοιβές, που, ορισμένες φορές, μπορεί να μην περιορίζονται στα λόγια και στα χαρτιά: Μια επιδότηση βαθμολογίας π.χ. σε μαθητές και φοιτητές, μια μοριοδότηση σε εκπαιδευτικούς - πάντα με τους κανόνες και τα πέντε θεμέλια της Βικιπαίδεια ασφαλώς, όσον αφορά στα άρθρα! - είναι ανέξοδα και πολύ σημαντικά κίνητρα για όλους. Ναι, μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, απλά χρειάζονται ιδέες και, το κυριότερο, συντονισμός των ενεργειών από όλους τους εμπλεκόμενους. --Ttzavarasσυζήτηση 20:25, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
- Επιδότηση βαθμολογίας; Φοβάμαι ότι δεν είναι καλή ιδέα, γιατί θα οδηγήσει μεν σε μαζική εισροή άρθρων, αλλά δε η ποιότητά τους θα είναι αρκετά κακή και μάλλον τα πνευματικά δικαιώματα θα παραβιαστούν σωρηδόν. Επιπλέον δίνεται η ευκαιρία σε εκπαιδευτικά φροντιστηριακά ιδρύματα να προβληθούν μέσω της συνεισφοράς των μαθητών και των καθηγητών τους στη Βικιπαίδεια... Ο πιο σημαντικός όμως λόγος που κάτι τέτοιο μάλλον δε θα συμβεί είναι ότι μέρος της αξιολόγησης γίνεται ένας θεσμός που δεν ελέγχεται κατά ανάγκη από την ελληνική κοινωνία. --Πer 07:43, 6 Απριλίου 2010 (UTC)
- Επανέρχομαι προς διευκρίνιση κάποιων σημείων: Όχι, δεν είμαι κατά της πρότασης του Υπουργείου, ούτε κατά των προτάσεων του Focal. Αντίθετα, τις βρίσκω πολύ εποικοδομητικές. Και προς επιρρωσιν των αναγραφομένων από τον Focal: Ασφαλώς και δεν υπάρχει μόνον η επί χρήμασι αμοιβή στην εκπαιδευτική κοινότητα. Υπάρχουν και οι ηθικές αμοιβές, που, ορισμένες φορές, μπορεί να μην περιορίζονται στα λόγια και στα χαρτιά: Μια επιδότηση βαθμολογίας π.χ. σε μαθητές και φοιτητές, μια μοριοδότηση σε εκπαιδευτικούς - πάντα με τους κανόνες και τα πέντε θεμέλια της Βικιπαίδεια ασφαλώς, όσον αφορά στα άρθρα! - είναι ανέξοδα και πολύ σημαντικά κίνητρα για όλους. Ναι, μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, απλά χρειάζονται ιδέες και, το κυριότερο, συντονισμός των ενεργειών από όλους τους εμπλεκόμενους. --Ttzavarasσυζήτηση 20:25, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
- Θα διαφωνήσω. Οι ηθικές αμοιβές δεν διαφέρουν από τις υλικές. Δηλαδή ένας φοιτητής είναι καλύτερος από κάποιον άλλο, επειδή έγραψε 10 άρθρα στην βικιπαίδεια; Γιατί, με ποιο δικαίωμα; Εφόσον η συνεισφορά στην βικιπαίδιεα είναι εθελοντική. Μπορεί ο «αδικημένος» φοιτητής που δεν έγραψε τα 10 άρθρα να ξόδεψε την ώρα του σε φιλανθρωπικό έργο βοηθώντας του αναπήρους ή ορφανά παιδιά. Και οι δυο θυσιάζουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Γιατί να πάρει ο βικιπαιδιστής καλύτερη μοριοβαθμολογία; --Μυρμηγκάκι 20:36, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
- Ίσως γιατί ασχολείται με τον τομέα στον οποίο έχει ταχθεί. --Ttzavarasσυζήτηση 20:47, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
- Ο τομέας αυτός είναι καθαρά προσωπικός και εθελοντικός. Εθελοντισμός δεν συμβιβάζεται με κρυφά ή φανερά προτερήματα. Όταν συμβαίνει αυτό υπάρχουν κρυφές προθέσεις και συσπειρώσεις που δεν συμβιβάζονται με τους κανόνες και το πνεύμα της βικιπαίδιεας. --Μυρμηγκάκι 21:00, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Σχετικά με αυτό που έγραψε το Μυρμηγκάκι: «να αφήσουμε την ελληνική κυβέρνηση στην ησυχία της... Με το να ζητάμε συνέχεια βοήθεια δεν κάνουμε τίποτα..», εξηγώ ότι δε ζητώ βοήθεια από την κυβέρνηση. Προσφέρω βοήθεια γιατί αν πρόκειται να κάνει κάτι η κυβέρνηση (έτσι έχει εξαγγείλει), προτιμώ να έχω πει τη γνώμη μου εκ των προτέρων, από το να έχω μείνει σιωπηλός. Καταγράφω από τα παραπάνω ιδέες και προτάσεις:
- θα έκανε πολύ κακό η χρηματοδότηση για συγγραφή περιεχομένου στη Βικιπαίδεια, δεδομένου ότι θα έδιωχνε όλους τους εθελοντές που τη στηρίζουν
Μακάρι να ήταν απλώς πρόσκληση από το υπουργείο σε εθελοντική συγγραφική συνεισφορά κάποιων από τους φοιτητές. Σε τέτοια περίπτωση απλώς θα έλεγα ευχαριστώ και θα σταματούσα. Επειδή όμως υποψιάζομαι ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, διαβάζοντας για «πρόσκληση ανάπτυξης ανοιχτού ψηφιακού περιεχομένου .... συστηματική προσθήκη νέου εκπαιδευτικού περιεχομένου.... Η ανάπτυξη και η αξιολόγηση του περιεχόμενου θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία ....» ΑΝΗΣΥΧΩ ιδιαίτερα και για το λόγο αυτό προσπαθώ να δω τι θα έκανα για να βοηθήσω ώστε η οποιαδήποτε δράση της κυβέρνησης να είναι εποικοδομητική και όχι καταστρεπτική. Προσωπικά δε θέλω ούτε ένα άρθρο μέσω επιδότησης. Αν όμως η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει, μπορώ να προσφέρω ιδέες για το τι θα μπορούσε να κάνει καθώς και (ίσως ακόμη πιο σημαντικό από ότι καταλαβαίνω τώρα) ιδέες για το τι δε θα έπρεπε να κάνει. Όπως βλέπετε, οι μέχρι τώρα προτάσεις μου δεν εμπεριέχουν καμιά πρόταση σύνδεσης συγγραφής άρθρων με οποιαδήποτε αμοιβή ούτε υλική, ούτε ηθική. --Focal Point 21:34, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Και όμως Focal, οι προτάσεις σου εμπεριέχουν ηθική αμοιβή: Αν ο μαθητής η ο φοιτητής κάνουν μια εργασία, δεν θα βαθμολογηθούν γι' αυτήν; Κι αυτό δεν είναι μια ηθική αμοιβή; Προσωπικά συμμερίζομαι απόλυτα τους φόβους και τις αγωνίες σου, γιατί το πρόβλημα θυμίζει το "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα": Πώς θα πείσεις τους εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση να συμμετάσχουν σε ένα εγχείρημα όπως η ΒΠ; Αν δε δώσεις κάποιο κίνητρο, θα μείνουμε όσοι είμαστε. Αν δώσεις... τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Διαλέγετε και παίρνετε, άλλη διέξοδο εγώ δε διαβλέπω, αλλά οι Χιώτες γι' αυτό πάνε δυο δυο... --Ttzavarasσυζήτηση 21:48, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Δυστυχώς έχεις κάποιο δίκιο. Το ζήτημα αυτό είναι μια μικρή βόμβα. Ένας λόγος παραπάνω να το εξετάσουμε εμείς πρώτοι το ζήτημα πριν το κάνουν Αυτοί και πριν ενεργήσουν και μας διαλύσουν άθελά τους. --Focal Point 21:55, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Το θέμα δεν είναι αν έχω δίκιο ή όχι, αλλά το τι μέλλει γενέσθαι. Ακούμε λοιπόν προτάσεις από εμάς τους ίδιους. --Ttzavarasσυζήτηση 21:58, 5 Απριλίου 2010 (UTC)
Άλλη μια πρόταση:
- Η χρήση της Βικιπαίδειας να γίνει μέρος της διδασκαλίας του μαθήματος πληροφορικής (συγκεκριμένα: απλή χρήση - ανάγνωση, κριτική ανάγνωση -τι εμπιστευόμαστε και τι όχι-, απλές διορθώσεις, πολιτική της βικιπαίδειας)
και μια ακόμη (από τα παραπάνω)
- συντάκτες της Βικιπαίδειας θεωρούν ότι η με οποιοδήποτε τρόπο επιβράβευση για συγγραφή νέων άρθρων μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη Βικιπαίδεια
--Focal Point 08:06, 6 Απριλίου 2010 (UTC)
Σιγά-σιγά όσες προτάσεις βλέπω θα τις βάζω στο Βικιπαίδεια:Αγορά/Δες την ψηφιακά.--Focal Point 08:15, 6 Απριλίου 2010 (UTC)
- Θα έλεγα να μεταφερθεί προς το παρών σε σελίδα χρήστη, πρώτον για να είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για συλλογικές απόψεις, και δεύτερον επειδή είναι πολύ νωρίς για να έχουν αντληθεί οποιαδήποτε συμπεράσματα από μια συζήτηση. --Geraki Talk 09:31, 6 Απριλίου 2010 (UTC)
Μόνο λίγα, πριν επανέλθω (υποχρεώσεις):
- Άσχετα με τις παραπάνω προτάσεις (που έτσι κι αλλιώς με το δημόσιο χρέος πρέπει να ξεχαστούν), η χρηματοδοτούμενη παραγωγή ελεύθερου περιεχομένου δεν είναι ούτε πρωτόγνωρη, ούτε σπάνια. Για την ακρίβεια το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα των διανομών Linux και άλλων μεγάλων εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού παράγεται από επαγγελματίες προγραμματιστές και τεράστιες εταιρίες. Ακόμη και στο Wikimedia ας μην ξεχνάμε ότι πολλές από τις βελτιώσεις του λογισμικού οφείλονται σε χρηματοδότηση και full time απασχόληση κάποιων developers. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει γίνει ή έχει προταθεί η παραγωγή ελεύθερου περιεχομένου (πέραν το λογισμικού) και από κοινότητες της wikipedia: η χρηματοδότηση μουσικών (ή ολόκληρης ορχήστρας) και σχεδιαστών για συγκεκριμένα projects που θα ήταν δύσκολο να οργανωθούν εθελοντικά, αλλά και η αγορά περιεχομένου με σκοπό την απελευθέρωσή του.
- Διαφωνώ κάθετα με την άποψη ότι "οι εθελοντές θα αισθάνονται βλάκες αν κάποιοι άλλοι το κάνουν για λεφτά". Τι θα έχει αλλάξει για ένα εθελοντή; Ακόμη και όταν θα υπάρχει σύγκριση, δεν θα είναι ξεκάθαρη η διαφορά; Μήπως οι προγραμματιστές που δίνουν ελεύθερα ή απλώς δωρεάν τα προγράμματά τους, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, οι πάσης φύσης εθελοντές είναι χαμηλότερα στην εκτίμηση του κόσμου; Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πρέπει να αισθάνονται "κορόιδα" από το γεγονός ότι άλλοι δουλεύουν απλώς στο ΙΚΑ; Όχι βεβαίως, η εκτίμηση του κόσμου είναι διαφορετική γι'αυτούς που κάνουν μια δουλειά εθελοντικά.
- Διαφωνώ λοιπόν και με την άποψη για το ότι είναι κακή μια "ηθική αμοιβή". Όλοι οι συντάκτες της Βικιπαίδειας απολαμβάνουν την αντίστοιχη ηθική αμοιβή τους καθώς αναγνωρίζονται έστω και με το ψευδώνυμό τους ως συνεισφέροντες οποιοδήποτε κομματιού. Δεν είναι ηθική αμοιβή να αναγνωρίσω ότι π.χ. ο Τζαβάρας έχει συνεισφέρει σημαντικά στα άρθρα γεωλογίας ή κάποιος άλλος με τα ΧΧΧ και ΥΥΥ σημαντικά άρθρα;
- Κάποιες σχετικές πληροφορίες πέρα από αυτές της ανακοίνωσης είχα δώσει σε κάποιους με e-mail (11/12/2009). Με δεδομένο ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τον Δεκέμβριο, προτείνω να μην το δένουμε κόμπο ούτε γι'αυτό που λέει η ανακοίνωση και σίγουρα ούτε για την τότε δική μου πληροφόρηση. Μπορεί να μην γίνει και απολύτως τίποτε. Πιθανώς όμως να συζητηθεί κάτι επιπλέον ή καινούργιο με την ευκαιρία του fosscomm. Δεν νομίζω όμως ότι έχει νόημα να γίνεται μια συζήτηση επάνω στην βάση μιας ανακοίνωσης που έγινε πριν τέσσερις μήνες και είναι από τότε "νεκρή". Στην ουσία πρόκειται για αοριστίες που μπορεί να προκαλέσουν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις για κάτι που ουσιαστικά δεν γνωρίζει κανείς.
Πολύ σωστά τα λέει το Γεράκι. Το ζητούμενο δεν είναι η διάδοση του εθελοντισμού αλλά η κατασκευή εγκυκλοπαίδειας. Να και ένα παράδειγμα εδώ: http://lists.wikimedia.org/pipermail/foundation-l/2007-November/034531.html όπου κάποιος καλός κύριος Philip Greenspun δώρισε στο Wikimedia ένα ποσό με σκοπό την δημιουργία ποιοτικών εικονογραφήσεων. Κάποιοι θα πάρουν χρήματα για αυτό. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι ένα απόθεμα ποιοτικών εικονογραφήσεων. Δεν νομίζω κανείς να πιστεύει ότι θα βλάψει κάτι τέτοιο! Αντιθέτως! νά 'ναι καλά ο άνθρωπος που έκανε τέτοια δωρεά. Έχει τύχει να δώσω κάποιες φορές εθελοντικά αίμα αλλά δεν ένοιωσα @#$@#$ επειδή π.χ. κάποιοι φαντάροι το κάνουν για να πάρουν άδεια (θα το κάνω και εγώ όταν έρθει η ώρα μου) ή επειδή σε άλλες χώρες παίρνεις λεφτά για αυτό, ούτε ένοιωσα ηθικά μικρότερος όταν έδωσα συστημένα για κάποιον. Το ζητούμενο σε όλες τις περιπτώσεις είναι να υπάρχει αίμα, όχι να υπάρχουν εθελοντές αιμοδότες. Φυσικά το εγχείρημα θα συνεχίσει να στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον εθελοντισμό και τις δωρεές (δεν θα μπορούσε ρεαλιστικά να σταθεί ένας τέτοιος οργανισμός αλλιώς χωρίς να αλλοιωθούν κάποιες βασικές αρχές). Καλοδεχούμενος ο οποιοσδήποτε να πληρώσει για άρθρα, να βάλει ως εργασία την δημιουργία άρθρων ή οτιδήποτε άλλο. Για την Βικιπαίδεια δεν αλλάζει απολύτως τίποτε προς το χειρότερο. Ότι δεν θα θέλουμε θα μπορούμε πάντα να το πετάμε και ότι είναι καλό να το δίνουμε στον κόσμο μαζί με τα άλλα. Το πρόβλημα θα υπήρχε αν π.χ. κάποιος πλήρωνε π.χ. το Γεράκι να μην σβήσει κάποιο διαφημιστικό άρθρο, να επιβάλει μια POV άποψη χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του ή κάτι παρόμοιο, αλλά αυτά νομίζω είναι μη ρεαλιστικές υποθέσεις που δεν έχει νόημα καν να ασχοληθούμε μαζί τους. --Egmontaℨ>♤ 14:15, 6 Απριλίου 2010 (UTC)
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις απόψεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.. (@Ttzavaras είμαστε συνάδελφοι -- και εγώ σε δημόσιο σχολείο καθηγητής είμαι). Το ΥΠΕΠΘ το τελευταίο καιρό ξεκινά ζητήματα καινοτομίας, βραβεία αριστείας σε εκπαιδευτικούς κλπ κλπ.. Μάλιστα φέτος το ΥΠΕΠΘ ανακοίνωσε ότι θα κοπούν αποσπάσεις καθηγητών σε γραφεία και το Υπουργείο (όπου με αυτόν τον τρόπο ήσουν διορισμένος στο Καστελόριζο και ερχόσουν σε πόλεις - Αθήνα στο υπουργείο ή σε άλλες πόλεις γραφεία και έπαιρνες τα μόρια του Καστελόριζου .. και οι υπόλοιποι ήταν τα κορόιδα -- που μέναν στην παραμεθόριο για να μαζέψουν μόρια για την μετάθεση).. Φανταστείτε τώρα να ξεκινήσουν αποσπάσεις σε γραφεία για να συνεισφέρεις στο wikipedia, και κατόπιν να παίρνεις και ένα βραβείο αριστείας.. Από την άλλη μεριά συνεισφορά με άρθρα από το ΥΠΕΠΘ σίγουρα θα ξεκινήσει αρκετούς συντακτοπόλεμους σε θέματα σχετικά με την ιστορία κλπ κλπ.. Συμφωνώ με τον Focal ότι η πρώτη κίνηση του ΥΠΕΠΘ θα είναι "να είναι υποχρεωτική η έκδοση των σχολικών και των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων με ελεύθερη άδεια τύπου τουλάχιστον CC-BY-SA 3.0 License". --Ggia 19:41, 6 Απριλίου 2010 (UTC)
- @Geraki Ευτυχώς κανείς απ' όσους έχουν γνώση του ΥΠΕΠΘ δε δένει κάτι κόμπο... Δυστυχώς θα συμφωνήσω απόλυτα με τις θέσεις του συναδέλφου Ggia τόσο για τις αποσπάσεις όσο και για τις τάχα ηθικές αμοιβές με μορφή απόσπασης. Όσο για τους συντακτοπολέμους συμβαίνουν κι ανάμεσά μας, που δεν είμαστε έμμισθοι του ΥΠΕΠΘ ή όποιου άλλου φορέα. Αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί, το πρόβλημα είναι με ποιο τρόπο θα προσελκύσει νέους συντάκτες το εγχείρημα ώστε να φτάσει στα επίπεδα που όλοι το θέλουμε. Η ελεύθερη άδεια δεν αρκεί,έστω ότι υπάρχει: Ποιος θα "ανεβάσει" τα ελεύθερα αυτά κείμενα, θα προσθέσει πηγές, εικόνες όπου χρειάζεται κτλ κτλ.; Χρειάζεται και κάποιο κίνητρο κι ο προβληματισμός είναι ποιο θα είναι αυτό χωρίς τις "παρενέργειες" που αναφέρονται πιο πάνω, χωρίς να παραβιάζεται η πολιτική της ΒΠ και χωρίς να ανακύπτουν ερωτήματα όπως αυτά που ανέφερε το Μυρμηγκάκι πιο πάνω. Επ' αυτού νομίζω πρέπει να επικεντρώσουμε τη συζήτησή μας, προλαβαίνοντας τις όποιες μελλοντικές ενέργειες του Ελληνικού κράτους. --Ttzavarasσυζήτηση 20:10, 6 Απριλίου 2010 (UTC)
Μετά τις παρατηρήσεις του Εγκμοντάζ και του Γεράκι θα ήθελα να απαντήσουν εφόσον το επιθυμούν στα παρακάτω ερωτήματα:
1. Συμφωνούμε το Κράτος (σκόπιμα λέω Κράτος και όχι η Κυβέρνηση) να επιχορηγεί με εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους (με χρήματα των φορολογουμένων δηλαδή) κάποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου για το όποιο εγχείρημα της Wikipedia; Κι αν ναι ποιά θεωρείτε ότι πρέπει να είναι αυτά τα πρόσωπα και με τι κριτήρια να επιλέγονται;
2. Μπορεί να είναι κριτήριο ποιότητας ή αποτελεσματικότητας το αν η Ελληνική Βικιπαίδεια θα έχει περισσότερα από 100.000 άρθρα; Και αν υπάρχει κάποιο άλλο κριτήριο ποιότητας, μπορεί οι κρίνοντες να είναι κάποιοι εκτός της Ελληνικής Κοινότητας της Βικιπαίδειας...(π.χ. μπορεί να είναι κάποιοι διορισμένοι από το Υπουργείο Παιδείας λ.χ. σε μια επιτροπή;)
3. Δεν είναι ο εθελοντισμός , η ελευθερία, το ελεύθερο περιεχόμενο μια σειρά από συστατικά στοιχεία της συνεισφοράς μας εδώ; Να ζητήσω συγνώμη εάν έχω καταλάβει λάθος το πράγμα;
4. Έχει το δικαίωμα το Κράτος , όπως το ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα , να παρεμβαίνει σε κάτι που κινείται στην βάση μιας εντελώς άλλης φιλοσοφίας , αρχών και λογικής και να το διαβρώνει;
Τεσσέρις απλές , έως απλοϊκές ερωτήσεις.Γλαύκοςαπάντηση 20:41, 6 Απριλίου 2010 (UTC)
- Αντί να ψάχνεται για εμπλοκή στη συγγραφή άρθρων, το κράτος θα παρείχε καλύτερες υπηρεσίες στη Βικιπαίδεια και στο κοινό γενικότερα αν απελευθέρωνε ρητά το copyright για φωτογραφίες, χαρακτικά, ηχογραφήσεις, χάρτες κλπ έργα που παράγει και εκδίδει. Ήδη το ΠΑΣΟΚ βγάζει φωτογραφικό υλικό με άδεια Creative Commons. Sv1xv 21:12, 6 Απριλίου 2010 (UTC)
- Όπως έγραψα παραπάνω, δεν θεωρώ σκόπιμο το να κάνουμε υποθετικές προβλέψεις και εκτιμήσεις προσκολλημένοι σε συγκεκριμένα παραδείγματα θεωρώντας τα "πιθανά". Εννοώ ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα το να συζητάμε για το αν είναι καλό "το κράτος να επιχορηγήσει την παραγωγή περιεχομένου" την στιγμή που το κράτος δεν έχει λεφτά να πληρώσει μισθούς. Και ακόμη περισσότερο όταν η ανακοίνωση στην οποία παραπέμπει ο FocalPoint δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα δεν βλέπω - ούτε σε αυτή την πεθαμένη ιδέα - κάτι που να σημαίνει επιβολή οποιασδήποτε αλλαγής στην πολιτική ή τις διαδικασίες της βικιπαίδειας. Όπως είχα γράψει και τότε, θα μπορούσε απλώς να θεωρηθεί ένα μαζικό κύμα νέων χρηστών και νέων άρθρων. Όποιοι και με όποιο τρόπο και αν έρχονταν. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Ούτε παρέμβαση, ούτε επιτροπές, ούτε αλλαγές κριτηρίων προβλέπονται στα εσωτερικά της βικιπαίδειας. Επαναλαμβάνω, αυτή η προ τεσσάρων μηνών ανακοίνωση είναι απλά μια έκφραση πρόθεσης. Περιγράφει αρκετά αόριστα ένα ΤΙ. Δεν υπάρχει τίποτε που να περιγράφει το ΠΩΣ, το ΠΟΙΟΣ, και το ΠΟΤΕ. Συνεπώς όλα τα παραπάνω είναι υποθέσεις. Ας μην βάζουμε την φαντασία μας να δουλέψει χωρίς να υπάρχει κάτι στο τραπέζι. Ακόμη και τότε μου είχαν πει ότι υπάρχει η πρόθεση αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο ως πλάνο ή δυνατότητα. Γι' αυτό και είναι αόριστη η ανακοίνωση. Θα ζητήσω να μας πουν αν υπάρχει ακόμη έστω η πρόθεση, και μετά το συζητάμε. Τώρα δεν έχει νόημα. -Geraki Talk 21:17, 6 Απριλίου 2010 (UTC)
- Για τις προτάσεις όπως το να κυκλοφορούν τα εγχειρίδια των σχολείων και άλλο υλικό υπό ελεύθερη άδεια χρήσης, φυσικά και είναι πολύ ελκυστικές και θα έπρεπε να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. --Geraki Talk 21:26, 6 Απριλίου 2010 (UTC)
- Μη μπερδεύεστε:
- Πώς: με εθελοντική συνεισφορά
- Ποιός: πρωτοετείς φοιτητές που είχαν αξιόλογη επίδοση στις πανελλήνιες εξετάσεις (προς το παρών)
- Πότε: όποτε και αν θέλουν (προς το παρών)
--Πer 06:36, 7 Απριλίου 2010 (UTC)
- αν είναι έτσι, μακάρι. --Μυρμηγκάκι 07:54, 7 Απριλίου 2010 (UTC)
Μερικές γρήγορες/πρόχειρες απαντήσεις και αντερωτήσεις στον Γλαύκο:
- Δεν θα το έβρισκα προβληματικό το κράτος θα μπορούσε να επιχορηγεί την ελληνική Βικιπαίδεια με χρήματα των φορολογούμενων, από τη στιγμή που ήδη το κάνει με πολλά μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Τα κριτήρια δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα για τη ΒΠ. Αρκεί, θα έλεγα, το παραγόμενο περιεχόμενο να είναι public domain όπως πραγματικά θα έπρεπε να είναι όλο το υλικό που παράγεται από δημόσιο χρήμα· αυτό δεν νομίζω ότι είναι ασύμβατο με τους κανόνες της Wikipedia για το αποδεκτό περιεχόμενο. (Δικαίως, θα πεις, εδώ δεν είναι άμεσα προσβάσιμοι όλοι οι νόμοι του κράτους και θα συμφωνήσω βάζοντάς με σε σκέψεις για τη χρησιμότητα μίας όποιας κρατικής ενίσχυσης).
- Όχι, για το πρώτο ερώτημα. Για το δεύτερο δεν μου φαίνεται τραγικά εκτός των σκοπών αυτού του εγχειρήματος ένας κρατικός φορέας να επιλέξει να ενισχύσει την ποσότητα και την ποιότητα μίας μεγάλης οικογένειας λημμάτων, πχ ανθρωπιστικές επιστήμες εν γένει, αλλά με την προϋπόθεση και πάλι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα τηρεί τους κανόνες αυτού του εγχειρήματος, όπως NPOV κλπ.
- Ναι, αλλά αυτό γιατί είναι ασύμβατο με μία κρατική, ας πούμε, δωρεά/επιδότηση περιεχομένου;
- Γιατί προϋποθέτεις ότι θα διαβρώσει αυτό το εγχείρημα; (Λες και δεν μπορούμε να αυτοδιαβρωθούμε!) Το θέμα είναι να υπάρχουν εδώ οι αυτοελεγκτικοί μηχανισμοί για να αποτρέψουμε τη ροπή του περιεχομένου προς μία κατεύθυνση ασύμβατη με αυτό το εγχείρημα. Αλλά μήπως δεν υπάρχουν; --cubic[*]star 15:07, 7 Απριλίου 2010 (UTC)
Ίσως να έπρεπε να αναφέρουμε κάτι σχετικά με το ότι η οποιαδήποτε αρωγή του κράτους θα σέβεται τις πολιτικές της βικιπαίδειας. --Focal Point 23:54, 8 Απριλίου 2010 (UTC)
- δεν νομίζω, η οποιαδήποτε αρωγή του κράτους φιλοτιμεί από μόνη της να μην περιπέσει σε κάποιο παράπτωμα. --Μυρμηγκάκι 13:13, 9 Απριλίου 2010 (UTC)
Κάτι ελαφρώς σχετικό με κάποια από τα προηγούμενα: en:Wikipedia:WikiProject AP Biology 2009. --Egmontaℨ</b>♤ 08:12, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
Αν είναι να πέσουν κρατικά χρήματα, ας είναι για τηλεοπτική διαφήμηση η οποία θα απευθύνεται στους πολίτες και θα κάνει αναφορά στη σημασία της ΒΠ (για τη διάχυση και οριζοντιοποίηση της γνώσης) και θα τους παροτρύνει να συμμετέχουν. Ο,τι άλλο πιστεύω παρεκκλίνει απο τις αρχές της ΒΠ όπως έχει ήδη επισημανθεί.143.233.188.201 10:49, 20 Απριλίου 2010 (UTC)
Επιτρέψτε μου να παραθέσω μερικές σκέψεις:
- Η Βικιπαίδεια είναι η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια. Μια θεμελιώδης αρχή της είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει.[10][11]
- Εφαρμόζοντας αυτή την αρχή, οι χρήστες δεν είναι υποχρεωμένοι ούτε να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους, ούτε να εξηγούν τα κίνητρά τους. Για την ακρίβεια, είναι πολλοί οι χρήστες που συνεισφέρουν επειδή θέλουν να προωθήσουν μια ιδέα ή κάτι άλλο. Εφόσον δεν παραβιάζουν την πολιτική, δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
- Αυτό που συνεισφέρουμε στην Βικιπαίδεια είναι ελεύθερο περιεχόμενο.
- Είναι γεγονός ότι τις περισσότερες φορές αυτό το περιεχόμενο είναι πρωτότυπο, γραμμένο ειδικά για την Βικιπαίδεια. Ωστόσο δεν απουσιάζει περιεχόμενο που είχε δημιουργηθεί εκ των προτέρων, για διαφορετικό σκοπό ακόμη και χρηματικό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι υπάρχουν αρκετά άρθρα που είχαν δημοσιευτεί σε περιοδικά πριν τα φέρουν εδώ οι συντάκτες τους και άρθρα που προέρχονται από την Livepedia και από την εγκυκλοπαίδεια ΕΡΜΗΣ (διαμέσου της προηγούμενης).[12] Και αυτά μόνο στην ελληνική βικιπαίδεια. Στην αγγλική είναι μεγαλύτερο το ποσοστό άρθρων που προέρχονται από έντυπες εγκυκλοπαίδειες που είναι πλέον public domain, αλλά και άλλο υλικό που προσφέρθηκε ως δωρεά. Ακόμη περισσότερο, δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες που πρόσφεραν κρατικά και μη μουσεία και αρχεία.[13][14][15][16][17] Ουσιαστικά (εκτός από ότι είναι ήδη public domain) αποτελούν μετατροπή του υλικού τους σε ελεύθερο περιεχόμενο (με μια άδεια creative commons) και συνεισφορά στην wikipedia με αυτό.
- Ένα συντριπτικά μεγάλο μέρος των άρθρων γράφονται σχεδόν εξ'ολοκλήρου ή κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από ένα και μόνο χρήστη. Πολλά από αυτά τα άρθρα δέχονται βελτιώσεις και διορθώσεις και άλλα ελάχιστες.(ενδεικτικά και μάλιστα από τα αξιόλογα: [18][19][20]
- Ένα άρθρο που γράφτηκε σε οποιοδήποτε βαθμό και είναι είτε πρωτότυπο από ένα χρήστη, είτε προστέθηκε ως εξωτερικό περιεχόμενο μπορεί αν είναι το ίδιο έγκυρο ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μπορεί οποιοσδήποτε μετά τον αρχικό συντάκτη να το βελτιώσει, να προσθέσει ή να αφαιρέσει περιεχόμενο. Αυτό που θεμελιώνει την εγκυρότητα ενός άρθρου είναι η δυνατότητα για πολυεπεξεργασία και όχι απαραίτητα οι ικανότητες ή τα κίνητρα του αρχικού συντάκτη. Άλλωστε σύμφωνα με την open source φιλοσοφία δεν είναι απαραίτητο να ανακαλύπτεις από την αρχή τον τροχό: αν έχεις ένα σχεδόν έτοιμο άρθρο, το διορθώνεις εκεί που έχει πρόβλημα, δεν χρειάζεται να το γράψεις απ'την αρχή.
- Ο σκοπός ύπαρξης του εγχειρήματος είναι ανθρωπιστικός. Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση του κοινού και η παροχή γνώσης και ελεύθερου περιεχομένου. Κάποιος που διαβάζει ένα άρθρο όπως π.χ. η ιστορία της βιολογίας, δεν θα ωφεληθεί λιγότερο αν ο αρχικός χρήστης που το έγραψε ή μετάφρασε, το έκανε για να πάρει ένα καλύτερο βαθμό στην βιολογία, για να εξασκήσει τα αγγλικά του ή απλά για να περάσει την ώρα του. Συνεπώς θα παραβιάζαμε τον σκοπό του εγχειρήματος εάν περιορίζαμε το περιεχόμενο με σκοπό να δημιουργηθεί από εμάς. Δεν είμαστε εδώ για να ικανοποιήσουμε εμάς.
- Συνοψίζοντας αυτές τις παρατηρήσεις, καταλήγω στα εξής: το να αρνηθούμε οποιαδήποτε συνεισφορά/δωρεά περιεχομένου, με βάση άρνησης το ποιος την κάνει, είναι καταπάτηση μιας θεμελιώδους αρχής του εγχειρήματος. Εκτός και αν είμαστε έτοιμοι να ζητάμε ταυτότητες και να κρίνουμε κίνητρα και φρονήματα. Η δωρεά πρωτότυπου περιεχόμενου ειδικά γραμμένο για την Βικιπαίδεια, δεν έχει ουσιαστική διαφορά με την συνεισφορά οποιουδήποτε χρήστη ή την συνεισφορά περιεχομένου δημιουργημένου εκ των προτέρων. Αρκεί να είναι ελεύθερο περιεχόμενο και να έχει εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα. Η άλλη κύρια φιλοσοφία της Βικιπαίδειας και στην οποία στηρίζεται το αξιόλογο των άρθρων είναι η πολυεπεξεργασία και όχι ποιος ξεκίνησε ένα άρθρο. Συνεπώς οποιαδήποτε συνεισφορά/δωρεά περιεχομένου είναι σημαντική βάση βελτίωσης για ένα άρθρο που να ικανοποιεί και την πολιτική και την φιλοσοφία της Βικιπαίδειας.
--Geraki Talk 21:20, 22 Απριλίου 2010 (UTC)
Θα συμφωνήσω απόλυτα με όσα παραθέτει το Geraki πιο πάνω. Το εγχείρημα είναι συλλογικό και όχι ατομικό και παράγει ελεύθερο περιεχόμενο. Αυτά τα έχουμε αποδεχτεί όλοι όσοι συνεισφέρουμε εδώ, ο καθένας στο μέτρο του χρόνου και των δυνατοτήτων του. Το ερώτημα, όμως, δεν είναι αυτό. Κανείς δεν πρόκειται να αρνηθεί το όποιο περιεχόμενο μπορεί να προσφερθεί στο εγχείρημα - στα Commons δέχονται δωρεές επί δωρεών σε εικόνες και φωτογραφίες (ευτυχώς!!!). Το ερώτημα είναι και, δυστυχώς, παραμένει: Πώς θα καταφέρουμε - εμείς και το Κράτος στη συγκεκριμένη περίπτωση - να προσελκύσουμε νέους συνεισφέροντες. Με άλλα λόγια πώς θα κάνουμε δασκάλους, καθηγητές, φοιτητές και μαθητές, εκπαιδευτικά και παιδευτικά ιδρύματα να μπουν εδώ και να προσφέρουν ό,τι μπορεί ο καθένας. Πώς θα βρούμε κι άλλους Lemur12 να δώσουν κάπου 30.000 συνεισφορές (ο Λεμούριος είναι ο πρώτος μέχρι στιγμής χρήστης σε συνεισφορές). Αυτό ήταν και παραμένει - πάλι θα πω δυστυχώς - το ζητούμενο: Θα τους φέρει το Κράτος με ή χωρίς κάποιου τύπου αμοιβή/επιβράβευση; Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω, δεν ξέρω την απάντηση, δεν θα την ήξερα ακόμη κι αν ήμουν Υπουργός Παιδείας (εδώ θα πω ευτυχώς, δεν είμαι.). --Ttzavarasσυζήτηση 21:48, 22 Απριλίου 2010 (UTC)
- Το κράτος έχει ήδη επιβραβεύσει αυτούς τους υποψήφιους συνεισφέροντες (για άλλο λόγο βέβαια), τους έχει παραχωρήσει φορητούς υπολογιστές. Από 'κεί και πέρα το αν και πότε θα συνεισφέρουν είναι αυστηρά δικιά τους επιλογή. --Πer 16:35, 23 Απριλίου 2010 (UTC)
- Μην υπερβάλλουμε ούτε να δημιουργούμε εντυπώσεις. Ποιοι εκπαιδευτικοί / μαθητές που μπορούν να συνεισφέρουν πήραν φορητό υπολογιστή για να συνεισφέρουν; Ούτε υπόνοια για συνεισφορά σε όσους πήραν (μαθητές της Α' Γυμνασίου και 4 ειδικότητες που διδάσκουν αποκλειστικά σε αυτή την τάξη), πολύ δε περισσότερο ως επιβράβευση. Απλά για να κάνουν τα μαθήματα (Βιολογία, Γεωγραφία, Μαθηματικά) με τη βοήθεια Η/Υ και ούτε λέξη για συνεισφορές ή έστω και ανάγνωση των λημμάτων στη ΒΠ. --Ttzavarasσυζήτηση 17:17, 23 Απριλίου 2010 (UTC)
- Και φυσικά οι καθηγητές πληροφορικής δεν πήραν Η/Υ. Ggia 19:45, 23 Απριλίου 2010 (UTC)
- Αυτοί που πήραν φορητό υπολογιστή είναι διακριθέντες εισακταίοι σε πανεπιστημιακές σχολές με βάση τη σειρά εισαγωγής τους. Ο φορητός υπολογιστής ήταν βραβείο για τις επιδόσεις τους στις πανελλήνιες εξετάσεις. Η παρότρυσνη για συνεισφορά στη Βικιπαίδεια από το υπουργείο βρισκόταν στην επιστολή που έστειλε το υπουργείο σε κάθε πρωτοετή διακριθέντα φοιτητή. --Πer 18:39, 23 Απριλίου 2010 (UTC)
- Γι' αυτό είπα μη γενικεύεις επικίνδυνα. Υποψήφιοι συνεισφέροντες δεν είναι μόνον οι πρωτοετείς φοιτητές (μακάρι να ήμουν κι εγώ αλλά είμαι πρωτοετής υποψήφιος για... σύνταξη). --Ttzavarasσυζήτηση 18:47, 23 Απριλίου 2010 (UTC)
- Αυτό ήθελα να πω, ότι άσχετα με το αν θα υπάρχει κάποιου τύπου αμοιβή/επιβράβευση, στο τέλος την ημέρας κερδισμένος θα είναι ο αναγνώστης. Σίγουρα δεν θα είναι κερδισμένος αν στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει άρθρο. Εφόσον δεν παραβιάζονται η πολιτική και η φιλοσοφία του εγχειρήματος, νομίζω ότι οτιδήποτε άλλο είναι άσχετο. Πάντως την απάντηση θα την μάθουμε σύντομα.
- Μια που αναφέρθηκε ο Lemur12, θέλω να σημειώσω ότι είναι όχι απλώς ο πρώτος σε αριθμό επεξεργασιών (αδιάφορο δεδομένο για εμένα) αλλά ο σημαντικότερος δημιουργός εγκυκλοπαιδικότατων άρθρων. Εννοώ ότι οι επεξεργασίες του δεν είναι μικροδιορθώσεις ή αδιάφορα άρθρα, αλλά στην ουσία η δημιουργία και βελτίωση εκατοντάδων σημαντικών άρθρων (χώρες, ηγέτες κλπ). Δεν έχω δώσει ποτέ και σε κανέναν αστέρι για την συνεισφορά του. Αν είχα δώσει, ο Lemur θα ήταν ο πρώτος παραλήπτης. --Geraki Talk 22:13, 22 Απριλίου 2010 (UTC)
- Ας μην μπερδεύουμε την παραχώρηση των υπολογιστών με την συνεισφορά στην Βικιπαίδεια, δεν έχουν σχέση. Μίλησα τηλεφωνικά με τον κ. Λουρίδα από το ΕΔΕΤ. Το project βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό στάδιο όπου συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι είναι δυνατό να γίνει. Συζητήσαμε όλα τα παραπάνω και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί. Σαφέστατα θα δώσουν μεγάλη σημασία στην επικοινωνία με την κοινότητα πριν ακόμη την έναρξη του έργου και την λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Υπάρχουν αρκετά περίπλοκα πράγματα που πρέπει να επιλυθούν κυρίως για ότι αφορά τις δικές τους ανάγκες μετρήσεων και αξιολόγησης. Στην δική τους αξιολόγηση θα ληφθούν υπόψη τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε εδώ (π.χ. αξιόλογα άρθρα). Εννοείται πως από την δική μας πλευρά δεν χρειάζεται να αλλάξει οτιδήποτε. Όπως είπα, δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο πλάνο και όλα παίζουν. Μεταξύ άλλων παίζει η μετάφραση επιλεγμένων άρθρων από την αγγλική ΒΠ, αλλά και η δημιουργία νέων άρθρων. Σημειώνω ότι ο σχεδιασμός του project θα έχει ένα ορίζοντα ολοκλήρωσης δύο-τριών χρόνων. --Geraki Talk 21:11, 23 Απριλίου 2010 (UTC)
- Δεν το ήξερα ότι το project δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, θα περιμένουμε λοιπόν. --Πer 06:15, 24 Απριλίου 2010 (UTC)
Με τη δική μου οπτική γωνία ήταν και είναι προφανέστατο ότι το project δεν έχει αρχίσει καν. Απλώς ανακοινώθηκε η πρόθεση να υπάρξει. Τίποτα άλλο. Για το λόγο αυτό σκέφτηκα να μιλήσουμε λίγο για το θέμα, τώρα που είναι νωρίς, γιατί αλλιώς θα βρισκόμασταν προ τετελεσμένου. Θεωρώ ότι η συζήτηση αυτή καλώς γίνεται και έχει δώσει αποτελέσματα. --Focal Point 07:21, 24 Απριλίου 2010 (UTC)
5ο.οοο άρθρα
[επεξεργασία κώδικα]- 242.270 -- Μπήκαμε στην τελική ευθεία, παιδιά, και το γκάζι τέρμα. Κρατήστε τα χρονόμετρα για το φωτο φίνις. --Μυρμηγκάκι 07:54, 7 Απριλίου 2010 (UTC)
- Προετοιμάζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις --Costas78 12:11, 7 Απριλίου 2010 (UTC)
- Θα γίνει σεισμοοοός!!! --Μυρμηγκάκι 18:48, 7 Απριλίου 2010 (UTC)
- Άντε, να μπούμε σύντομα στα 100.000 άρθρα και στη "πρώτη κατηγορία" των Βικιπαιδειών. --патриот8790 15:24, 7 Απριλίου 2010 (UTC)
- 49900 και ένα άρθρα στις 00:00 9 Απριλίου 2010, έρχεται... --Πer 21:12, 8 Απριλίου 2010 (UTC)
Με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι η πρόβλεψη που έκανα έπεσε έξω και θα συμπληρώσουμε τα 50.000 νωρίτερα. --Focal Point 23:01, 9 Απριλίου 2010 (UTC)
- Ανασκουμπώνομαι και πιστεύω ότι 30 άρθρα θα τα καταφέρω ως το μεσημέρι. --Μυρμηγκάκι 08:24, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Φτάσαμε στα 50000 άρθρα !!!! --Πer 09:48, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Ξεπεράστηκαν τα 50000 άρθρα !!!! Συγχαρητήρια στη Βικιπαίδεια και εις ανώτερα!!! --Πer 09:49, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Συγχαρητήρια σε όλη την κοινότητα!! --K sal 15 09:50, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Ζούμε ανεπανάληπτες ιστορικές στιγμές.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 09:55, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Ρε λαμόγια, περιμένατε πότε θα φτάσουμε στο παραπέντε για να βαρέσετε όλοι μαζί άρθρα....ντροπή... τι μου δίνετε να μην τα διαγράψω? --Alaniaris 09:57, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Άντε, επιτέλους! Συγχαρητήρια σε όλους. --патриот8790 10:07, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Αν τα διαγράψεις θα σε κεράσω δηλητήριο μέχρι τελικής πτώσεως! Ακούς εκεί να φτάσουμε (και να περάσουμε!!) τις 50.000 άρθρα κι αυτός να θέλει να τα διαγράψει! Στην πυράααα (μετά το κέρασμα!) Συγχαρητήρια στην Κοινότητα, επόμενος στόχος οι 100.000 άρθρα (Φόκαλ ένα μηδενικό θα λείπει από το όραμά σου...)
- @Μυρμηγκάκι: Περιμένω το σεισμόοοοοο --Ttzavarasσυζήτηση 10:11, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Μπράβο ρε παιδιά άντε και στα 100.000 --Sisyphos23 10:46, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Αν δεν κάνω λάθος, το 50.000ό άρθρο είναι το Τσουμέμπ του Τζαβάρα! Συγχαρητήρια!!! --Μυρμηγκάκι 11:20, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Φώτοφίνις (κατά τις δικές μου μετρήσεις):
- 12:47 Λάζαρος Βούλγαρης
- 12:47 με 12:48 δείκτης άρθρων στα 50000 ακριβώς άρθρα
- 12:48Νικόλαος Φραγκάκης και μετά Τορμπερνίτης
- 12:49 ο δείκτης άρθρων στα 50001 ακριβώς άρθρα
- Το 50000ο άρθρο είναι το Λάζαρος Βούλγαρης του χρήστης:Diu
--Πer 13:54, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Σεισμός, σεισμός, Βικιπαιδισμός!!! Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 11:28, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Ο μεγάλος πανηγυρισμός θα είναι όταν φτάσουμε τα 100.000 άρθρα.. Ggia 12:16, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Με γιορταστική παρέλαση, παραδοσιακό τριήμερο γλέντι και λούνα παρκ --Μυρμηγκάκι 12:26, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Βικιπαιδικό νάμα δεν θα ρεύσει; Αν όχι να μου το πείτε να... φέρω δικό μου να κερνάω! --Ttzavarasσυζήτηση 13:01, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Σαφώς και θα ρεύσει! Έτσι θα σε αφήσουμε? --Alaniaris 13:13, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Εοε εοε
την πενηντάρα κλείσαμε
με ζητωκραγές
Παρακαλώ κάποιος να επιβεβαιώσει ποιό ήταν το 50.000ό άρθρο, γιατί εγώ βλέπω τώρα 50.026 και μετράω ως εξής:
- 26 16:41, 10 Απριλίου 2010 Ιωάννης Αμβροσιάδης (ιστορ.) [1.477 bytes] Μυρμηγκάκι (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Ιωάννης Αμβροσιάδης ήταν πρωτεργάτης του 1821. Η καταγωγή του ήταν από τον Δροβολοβό. Έφυγε α...)
- 25 16:36, 10 Απριλίου 2010 Αντώνιος Τσούνης (ιστορ.) [1.857 bytes] Μυρμηγκάκι (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Αντώνης Τσούνης ήταν πρωτεργάτης του αγώνα του 1821. Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Δροβολο...)
- 24 16:30, 10 Απριλίου 2010 Αμπού Νουβάς (ιστορ.) [2.399 bytes] Sisyphos23 (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Αμπού Νουβάς Ο Αμπού Νουβάς αλ Χασάν μπεν Χανί αλ Χακαμί (756– 814 Κ.Χ.) γ...)
- 23 16:30, 10 Απριλίου 2010 Σταμάτης Μποτιώτης (ιστορ.) [1.330 bytes] Μυρμηγκάκι (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Σταμάτης Μποτιώτης ήταν αγωνιστής του 1821. Ήταν κλέφτης στην Ρούμελη μαζί με τον Οδυσσέα Ανδ...)
- 22 16:28, 10 Απριλίου 2010 Peltar (ιστορ.) [72 bytes] Peltar (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: einai magkas ;) telos :D) (πολύ μικρό)
- 21 16:25, 10 Απριλίου 2010 Χονδρογιάννης (ιστορ.) [1.564 bytes] Μυρμηγκάκι (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο γέρος Χονδρογιάννης ήταν αγωνιστής του 1821. Η καταγωγή του ήταν από τα Μαζέϊκα. Υπηρέτησε στ...)
- 20 16:18, 10 Απριλίου 2010 LDPR (ιστορ.) [3.941 bytes] Nataly8 (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Το λογότυπο του κόμματος Το LDPR ή αλλιώς Φιλελέυθερο Δημοκρατικό Κόμ...)
- 19 16:18, 10 Απριλίου 2010 Θεόδωρος Ρηγόπουλος (ιστορ.) [1.927 bytes] Μυρμηγκάκι (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Θεόδωρος Ρηγόπουλος ήταν αγωνιστής του 1821. Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Φίλια. Υπηρέτησ...)
- 18 16:12, 10 Απριλίου 2010 Θεόδωρος Σακελλαρίου (ιστορ.) [1.278 bytes] Μυρμηγκάκι (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Θεόδωρος Σακελλαρίου ήταν αγωνιστής του 1821. Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Φίλια, και αρχι...)
- 17 16:08, 10 Απριλίου 2010 Δημήτριος Ινδαρές (ιστορ.) [1.625 bytes] Μυρμηγκάκι (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Δημήτριος Ινδαρές ήταν αγωνιστής του 1821. Η καταγωγή του ήταν από το Λειβαρτσί. Υπηρέτησε στ...)
- 16 16:02, 10 Απριλίου 2010 Αδελφοί Γιαννακόπουλοι (ιστορ.) [1.727 bytes] Μυρμηγκάκι (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Οι Γιαννακόπουλοι ήταν αγωνιστές του 1821. Πρόκειται για τους Γεώργιο, Κωνσταντή και Δ...)
- 15 15:50, 10 Απριλίου 2010 Αδελφοί Λεχουρίτες (ιστορ.) [1.434 bytes] Μυρμηγκάκι (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Λεχουρίτες ήταν πολιτικοί και στρατιωτικοί του αγώνα του 1821. Πρόκειται για τους Αναγνώστη, ...)
- 14 15:46, 10 Απριλίου 2010 Έσσλιν (ιστορ.) [1.990 bytes] Aris esslin (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Christoph Balthasar von Hößlin (VIII) [[Αρχείο:markus christoph ix.jpg|200px|right|thumb|Markus Christoph Balthasar...)
- 13 15:44, 10 Απριλίου 2010 Χαρίσιος Μεγδάνης (ιστορ.) [2.309 bytes] Niki81 (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Χαρίσιος Μεγδάνης ήταν συγγραφέας και γιατρός από την Κοζάνη. ==Βιογραφικό== Γεννήθηκε το ...)
- 12 15:43, 10 Απριλίου 2010 Χαράλαμπος Λοντοτσακίρης (ιστορ.) [1.300 bytes] Μυρμηγκάκι (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Χαράλαμπος Λοντοτσακίρης ήταν πολιτικός και αγωνιστής του 1821. Η καταγωγή του ήταν από τον Σ...)
- 11 15:39, 10 Απριλίου 2010 Παναγιώτης Σοφιανόπουλος (ιστορ.) [2.034 bytes] Μυρμηγκάκι (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Παναγιώτης Σοφιανόπουλος ήταν αμφιλεγόμενη μορφή του αγώνα του 1821. Η καταγωγή του ήταν από ...)
- 10 14:53, 10 Απριλίου 2010 Πανεπιστήμιο του Γκρατς (ιστορ.) [1.236 bytes] Giannisf (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: {{Πανεπιστήμιο | όνομα = Πανεπιστήμιο του Γρατς
Karl-Franzens-Universität Graz | λογότυπο = | ...) - 09 14:34, 10 Απριλίου 2010 My Big Fat Greek Life (ιστορ.) [3.297 bytes] 94.67.67.181 (Συζήτηση | φραγή) (Νέα σελίδα: Η σειρά My Big Fat Greek Life είναι κωμωδία καταστάσεων που προβλήθηκε από το CBS το 2003. Η σειρά βασίστη...)
- 08 13:48, 10 Απριλίου 2010 Μηδενισμός (ιστορ.) [4.349 bytes] Knop92 (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Μηδενισμός ή νιχιλισμός ( > λατ. nihil = μηδέν, τίποτα) είναι [[φιλοσοφία|...)
- 07 13:39, 10 Απριλίου 2010 Toyota Carina E (ιστορ.) [2.813 bytes] 89.210.174.150 (Συζήτηση | φραγή) (Νέα σελίδα: Πληροφορίες αυτοκινήτου | name = Toyota Carina E | manufacturer = Toyota | image = [[Image:02.10.2007 19 ...)
- 06 13:31, 10 Απριλίου 2010 Μιχαήλ Περδικάρης (ιστορ.) [5.231 bytes] Niki81 (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Μιχαήλ Περδικάρης (1766-1828) ήταν γιατρός και λόγιος από την Κοζάνη που έμεινε γνωστός για τη...)
- 05 13:01, 10 Απριλίου 2010 Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι (ιστορ.) [24.148 bytes] Nataly8 (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Vladimir Volfovich Zhirinovsky. Ο Βλαντιμίρ Βόλφαβιτς Ζιρινόφσκι(αγγ. Vladimi...)
- 04 12:50, 10 Απριλίου 2010 Τσουμέμπ (ιστορ.) [15.688 bytes] Ttzavaras (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέο λήμμα :)
- 03 12:48, 10 Απριλίου 2010 Τορμπερνίτης (ιστορ.) [5.217 bytes] Ttzavaras (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέο λήμμα :)
- 02 12:48, 10 Απριλίου 2010 Νικόλαος Φραγκάκης (ιστορ.) [1.172 bytes] Μυρμηγκάκι (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Νικόλαος Φραγκάκης ήταν αγωνιστής του 1821. Χρημάτισε στρατιωτικός και διακρίθηκε για την γε...)
- 01 12:47, 10 Απριλίου 2010 Λάζαρος Βούλγαρης (ιστορ.) [2.020 bytes] Diu (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Λάζαρος Βούλγαρης (1850 - 1893) ήταν Έλληνας πολιτικός. Γεννήθηκε στην Ύδρα και ήταν γιός ...)
- 00 12:46, 10 Απριλίου 2010 Γεώργιος Δ. Βούλγαρης (ιστορ.) [1.724 bytes] Diu (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Γεώργιος Δ. Βούλγαρης ήταν Έλληνας πολιτικός. Γεννήθηκε στην Ύδρα το 1844 και ήταν ο πρωτ...)
- 99 12:45, 10 Απριλίου 2010 Σερπιερίτης (ιστορ.) [5.665 bytes] Ttzavaras (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέο λήμμα :)
- 98 12:42, 10 Απριλίου 2010 Σφαιροκοβαλτίτης (ιστορ.) [4.120 bytes] Ttzavaras (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέο λήμμα :)
- 97 12:41, 10 Απριλίου 2010 Λιμπέρης θεοχαρόπουλος (ιστορ.) [1.188 bytes] Μυρμηγκάκι (Συζήτηση | Συνεισφορά | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Λιμπέρης Θεοχαρόπουλος ήταν πολιτικός του 1821. Πριν από την επανάσταση υπήρξε πληρεξούσιος ...)
- 96 12:40, 10 Απριλίου 2010 Κρατικός Αερολιμένας Ζακύνθου "Διονύσιος Σολωμός" (ιστορ.) [2.544 bytes] 77.49.138.113 (Συζήτηση | φραγή) (Νέα σελίδα: Ο Κρατικός Αερολιμένας Ζακύνθου "Διονύσιος Σολωμός" ή Διεθνές Αεροδρόμιο Ζακύνθου "Διονύσιος Σο...)
συνεπώς μετράω ότι το 50.000ό ήταν το άρθρο Γεώργιος Δ. Βούλγαρης του Diu. Αν κάνω λάθος, ας το εξηγήσουμε. --Focal Point 14:07, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Και σε σημαδιακή ημερομηνία: 10-4-10 !!! Taspozi 14:11, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Επιβεβαιώνων ότι, σύμφωνα με τις ειδικές σελίδες επεξεργασίας με βάση τα νούμερα που έδειχναν εκείνη τη στιγμή, το 50000ο άρθρο είναι ο Λάζαρος Βούλγαρης που καταχωρήθηκε στις 12:47 --Πer 14:19, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Καλά τι έγινε σήμερα έχουν σπάσει τα κοντέρ . Παραπάνω από 60 νέα άρθρα μέχρι τις 18:00! Οι τελευταίες μέρες γενικά αποδείχτηκαν πολύ παραγωγικές. Άντε και στα 60.000 σε λιγότερο από 14 μήνες --Costas78 14:57, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Εγώ προτείνω να σβήσουμε εκατό-διακόσια άρθρα ετών, για να ξαναπέσουμε κάτω από τα 50.000 και να ξαναγιορτάσουμε. --Geraki Talk 16:20, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Ούρα! Τραγιάσκα! --Jake Συζήτηση 17:35, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Δεν έχει καμία σημασία ποιο άρθρο συμπλήρωσε τις 50.000, σημασία έχει το ίδιο το γεγονός. Ένας μήνας τέτοιας παραγωγικότητας και προβλέπω το όνειρο του Φόκαλ να πραγματοποιείται πριν αποδημήσωμεν ορισμένοι ες θυμαράκια... . Α κι αν σβήσουμε άρθρα ετών θα υπάρχει πάντα ο αιτών για να τα... ζητάει ξανά! --Ttzavarasσυζήτηση 18:00, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Επόμενος στόχος, 100.000 και βάλε! Να μεγαλώνει η παρέα! ----Lemur12να'στε καλά 19:06, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- RU: ПОЗДРАВЛЯЮ!!! --Schekinov Alexey Victorovich 20:12, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Ρε παιδιά, γιατί δεν υπάρχει το εορταστικό σήμα στο σήμα της Βικιπαίδειας; Taspozi 06:48, 11 Απριλίου 2010 (UTC)
Υπάρχει. Σβήσε την cache να εμφανιστεί. --Focal Point 13:54, 11 Απριλίου 2010 (UTC)
Πώς γίνεται αυτό;--Πer 14:44, 11 Απριλίου 2010 (UTC)
- Συγχαρητήρια από το Ουκρανικό Βικιπαίδεια! (uk) --Erud 12:19, 12 Απριλίου 2010 (UTC)
- Ευχαριστώ εκ μέρους όλων! Taspozi 12:42, 12 Απριλίου 2010 (UTC)
WikiLeak-ed
[επεξεργασία κώδικα]Να έχουμε υπόψιν το υλικό για κανένα άρθρο με καμπόηδες και γελαδάρηδες ράμπο :
keep shoot'n
--Knop92 11:39, 7 Απριλίου 2010 (UTC)
- Το έχω γράψει στα τρέχοντα γεγονότα (μέρα 5 Απριλίου αν δεν κάνω λάθος)--Sisyphos23 12:02, 13 Απριλίου 2010 (UTC)
Τι 'ν' τουτ';;
[επεξεργασία κώδικα]Τι είναι το πρότυπο; -Ορέστης 18:00, 7 Απριλίου 2010 (UTC)
Ρίξε μια ματιά εδώ και εδώ στα αγγλικάΓλαύκοςαπάντηση 22:50, 7 Απριλίου 2010 (UTC).
Νέα Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
[επεξεργασία κώδικα]To Ινστιτούτο Θερβάντες ανεβάζει online Ψηφιακή Βιβλιοθήκη με ηλεκτρονικές πηγές: Τύπο, βιβλία και περιοδικά πλήρους κειμένου, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, ευρετήρια, βάσεις δεδομένων σχετικών με τη νομοθεσία, την οικονομία, τα χρηματοοικονομικά, πηγές που αφορούν την έρευνα σε διάφορους τομείς των κοινωνικών και θεωρητικών επιστημών κ.λπ.
Η ανακοίνωση εδώ. Εδώ είναι ο Κατάλογος Ηλεκτρονικών Πηγών ανά κατηγορία.
--Veron 09:52, 9 Απριλίου 2010 (UTC)
- Προτείνω να κάνουμε μια βοηθητική σελίδα με συνδέσμους σε ψηφιακές βιβλιοθήκες. Εγώ ήδη χρησιμοποιώ μερικές και είμαι κατενθουσιασμένος. Βασικά χρησιμοποιώ τα τμήματα που με ενδιαφέρουν, ενώ υπάρχουν και άλλες πληροφορίες και άρθρα που ίσως να είναι χρήσιμα σε άλλους. --Μυρμηγκάκι 10:07, 9 Απριλίου 2010 (UTC)
Είναι δουλειά μας να δημιουργήσουμε πλούσια άρθρα για την ελληνική Οικονομία, τη διεθνή κρίση και τα πρόσφατα «σπεκουλέισιονς»
[επεξεργασία κώδικα]Όχι για εθνικιστικούς λόγους, αλλά οι άλλες βικιπαίδειες δε θα το κάνουν εύκολα γιατί ο καταιγισμός ..«σπεκουλέτιονς» είναι ανελέητος στους κακόμοιρους ξένους. Εμείς τουλάχιστον έχουμε το ενδιαφέρον να δούμε εντονότερα. --94.70.86.251 10:43, 9 Απριλίου 2010 (UTC)
Κόμμονς
[επεξεργασία κώδικα]Από τότε που τα κόμμονς άλλαξαν το σκιν η δουλειά δυσχερέθηκε. Ο επεξεργαστής είναι πολύ αργός. Που μπορώ να το πώ; --Μυρμηγκάκι 13:27, 9 Απριλίου 2010 (UTC)
Μπορείς να επιστρέψεις στο παλιό. Από το μενού πάνω πάτα New! και μετά Take me back! και όλα καλά. Επίσης θα σου ζητήσει feedback οπότε γράψε ότι παράπονο έχεις. --K sal 15 13:59, 9 Απριλίου 2010 (UTC)
Ο θεός να σ' έχει καλά, μ' έσωσες απ τα βάσανα. Είχα δοκιμάσει τα πάντα μέσα από τις προτιμήσεις μου, αλλά δεν κατάφερνα καμιά βελτίωση. Τώρα γύρισα στο παλιό και μπορώ πάλι να δουλεύω. --Μυρμηγκάκι 14:11, 9 Απριλίου 2010 (UTC)
- Η επιλογή στις προτιμήσεις είναι:
- στην "Εμφάνιση" όπου monoboοκ είναι το παλιό περιβάλλον (vector είναι το καινούργιο).
- στην "Επεξεργασία" η επιλογή "Ενεργοποιήστε την μπάρα εργαλείων με τις περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας" (τσεκαρισμένο σημαίνει χρήση του καινούργιου επεξεργαστή).
- Πάντως δεν βρήκα πως είναι αργός ο νέος επεξεργαστής. --Geraki Talk 16:27, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Διδυμότειχο: Τέμενος Βαγιαζήτ (Μεχμέτ Α').
[επεξεργασία κώδικα]Είχα μια συζήτηση με τον Pyraechmes σχετικά με το Τέμενος Βιγιαζήτ στο Διδυμότειχο.
Πριν λίγο καιρό.. όταν επισκεύτηκα την σελίδα του Διδυμότειχου μου έκανε τρομερή εντύπωση που δεν υπάρχει φωτογραφία ούτε και πολλά στοιχεία στο κείμενο του άρθρου για το συγκεκριμένο Τέμενος. Στην Κόρδοβα η Mezquita είναι πόλος έλξης τουριστών.. Στην Ελλάδα το Τέμενος Βαγιαζήτ (που είναι ένα από τα σημαντικότερα Τεμένη στα Βαλκάνια) στο Διδυμότειχο δεν είναι πόλος έλξης τουριστών (ίσως οφείλεται ότι βρίσκεται στα σύνορα με Τουρκία, το Διδυμότειχο είναι στρατοκρατούμενη πόλη κλπ κλπ)..
Έτσι στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Διδυμότειχο τράβηξα φωτογραφίες με σκοπό να εμπλουτίσω το άρθρο.. για καλή τύχη κατάφερα και τράβηξα φωτογραφίες και το εσωτερικό (όσοι έχετε πάει εκεί θα ξέρετε ότι το συγκεκριμένο Τέμενος είναι ερειπωμένο και πάντα κλειστό.. αλλά οι εργάτες είχαν ξεχάσει να κλειδώσουν την πόρτα και μπήκα και μέσα ;-) ).
Στο αρχικό άρθρο υπήρχε μια φωτογραφία από την Παναγιά Ελευθερώτρια, η οποία δεν θεωρώ ότι είναι το μημείο που χαρακτηρίζει την πόλη. Χθες ο Pyraechmes έβαλε πρώτη αυτήν την εκκλησία με μεγάλο μέγεθος και σε μικρότερο μέγεθος το Τέμενος Βαγιαζήτ.. γιατί όπως μου έγραψε ο Pyraechmes: ότι δεν ήξερα τίποτα για το τέμενος. Ήξερα για τα βυζαντινά μνημεία (τις εκκλησίες τα κάστρα). Νομίζω ότι έτσι όπως είναι το άρθρο τώρα είναι λίγο μονόπλευρο, λες και όλοι ζουν και περιστρέφονται γύρω από ένα τέμενος. Και μάλιστα έχει και πολλές φωτογραφίες μόνο από το τέμενος. Γι αυτό το λόγο μεγάλωσα λίγο τη φωτογραφία της εκκλησίας και την έβαλα πρώτη μπας και το εξισορροπίσω λίγο. Δεν ξεφεύγουμε έτσι από την ουδετερότητα της wikipedia με τέτοιες κινήσεις; Όταν ξαναπάω Διδυμότειχο θα προσπαθήσω να βγάλω φωτογραφίες από τα κάστρα και Βυζαντινά μνημεία για να προσθέσω επίσης..
Ggia 10:22, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Απλά να προσθέσω ότι το Διδυμότειχο υπήρξε και πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για ένα διάστημα και φυσικά τα μνημεία του, το μαρτυρούν αυτό. Και βέβαια κανείς δεν ασχολείται με την πλούσια Βυζαντινή κληρονομιά αυτής της πολιτείας (που σήμερα έχει περιπέσει σε δυσμένεια ακριβώς γιατί στρατιωτικοποιήθηκε και θεωρείται τόπος εξορίας). Η Κόρδοβα δεν έχει να επιδείξει μόνο το τέμενος, ούτε υπήρξε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αλλά δέστε κι αυτό Córdoba (España) και πείτε μου αν έχει καμία σχέση με το Διδυμότειχο. Επειδή στην Ελλάδα όμως, θεωρούμε ότι η Θράκη = τζαμιά (και αν δεν έχει κάπου, τότε σίγουρα είχε κάποτε και πρέπει να τα βρούμε) βλέπουμε τα πράγματα μονόπλευρα. Μακάρι να δείχναμε τον ίδιο ζήλο και για τις Βυζαντινές αρχαιότητες του Διδυμοτείχου ιδιαιτέρως, αλλά και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Νομίζω ότι το άρθρο είναι καλό έτσι και δεν στερείται από προβολή το τέμενος. Αν νομίζετε ότι χρειάζεται περισσότερη προβολή, μπορεί να γίνει ένα άρθρο για το τέμενος. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 10:45, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Μιλάμε για ένα μνημείο 14ου αιώνα και ένα από τα πιο μεγαλόπρεπα οθωμανικά τεμένη στον ελλαδικό χώρο, το οποίο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Βλέπω όμως ότι βλέπεις με αρνητικό τρόπο τα Τεμένη της Θράκης.. και εδώ η συζήτηση είναι για ένα πολύ σημαντικό μνημείο.. Ggia 10:56, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Το κάστρο του Διδυμοτείχου κτίστηκε από τον Ιουστινιανό το 550 μ.Χ. Οι υπόγειες στοές του λένε ότι καταλήγουν έως την Κωνσταντινούπολη. Βλέπω όμως ότι αντιμετωπίζεις με αρνητικότητα τα βυζαντινά μνημεία της Θράκης. [21] [22] [23] [24] [25] [26] Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 11:05, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζω με αρνητικότητα τα βυζαντινά μνημεία της Θράκης. Δες για παράδειγμα την συζήτηση για την βυζαντινή εκκλησίας της Παναγιάς (φωτογραφία μου που την έχει πάρει ο Δήμος Κομοτηνής). Ggia 11:12, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Το έγραψα για να καταλάβεις ότι δεν πρέπει να γενικεύεις. Αν θες δες το άρθρο μου για τη Δρύμη Ροδόπης. Δεν έχω κάτι με τα μουσουλμανικά μνημεία, αλλά δε μου αρέσει η ετεροβαρής αντιμετώπιση μνημείων και μάλιστα η υποβάθμιση των αρχαιότερων και σημαντικότερων. Επίσης δεν είναι καλό να υπάρχει και ετεροβαρής αντιμετώπιση σε μία πόλη, ώστε το άρθρο της να γίνεται τελικά μονοθεματικό και μάλιστα όχι για το κύριο θέμα (που είναι η πόλη συνολικά). Όταν έχεις ένα άρθρο για μια πόλη με 10 φωτογραφίες από τις οποίες οι 9 (εννέα) αφορούν ένα και μόνο κτίριο, είναι λογικό; Δηλαδή το ότι έβαλα τη μία και μοναδική φωτογραφία πρώτη και τη μεγάλωσα (γιατί ήταν ήδη μικρότερη από την άλλη του τεμένους), ώστε να είναι τουλάχιστον ισομεγέθης, είναι περίεργο. Από μόνος σου έπρεπε να το κάνεις. Αν ενοχλεί, να τη βγάλουμε και να αφήσουμε μόνο τις 9 (εννέα) του τεμένους. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 11:21, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Επί της ουσίας.. η Παναγιά Ελευθερώτρια είναι τόσο σημαντικό μνημείο; Αρχιτεκτονικά δεν μου κίνησε το ενδιαφέρον να πάω να το φωτογραφίσω.. Τα κάστρα είναι στόχος να τα φωτογραφίσω σε επόμενη επίσκεψη στο Διδυμότειχο. Δεν πρόκειται να πειράξω την φωτογραφία σου (μάλιστα την φωτογραφία με την Παναγία Ελευθερώτρια - λεζάντα κλπ εγώ τα έφτιαξα το commons wikimedia αν δεις).. αλλά κυρίως δημιούργησα την συζήτηση για να γίνει διάλογος.. και γενικά θέματα εθνικού (και εθνικιστικού) ενδιαφέροντος π.χ. βυζάντιο vs οθωμανική αυτοκρατορία vs αρχαία ελλάδα κλπ.. με ενδιαφέρουν. ;-) Ggia 11:35, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Η Παναγία χτίστηκε το 1994, και δεν έχει ιστορικό ενδιαφέρον. Έχει ίσως αρχιτεκτονικό καθώς είναι μεγάλη και ιδιαιτέρου κάλλους. Ο σκοπός της ήταν να υπερκεράσει την αίγλη του τεμένους κάτι που νομίζω ότι δεν το πέτυχε. Αυτή βρήκα αυτή πείραξα, θα προτιμούσα το κάστρο ή μία πανοραμική του Διδυμοτείχου, ή και κανένα από τα μικρά βυζαντινά εκκλησάκια. Αλλά είπαμε, μία και μοναδική! Όσον αφορά τα εθνικά (ή εθνικιστικά ενδιαφέροντα), θεωρώ ότι είναι άδικο να πνίγεται και να αποκρύβεται η βυζαντινή κληρονομιά του Διδυμοτείχου χάριν μιας προοδευτικότητας που ωθεί προς την προβολή αποκλειστικά μουσουλμανικών μνημείων (και ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης). Ως Θραξ (κατά το ήμισυ) δε σου κρύβω ότι νιώθω λίγο περίεργα και αμήχανα κάθε φορά που διαβάζω ένα άρθρο για τη Θράκη σε εφημερίδα των Αθηνών (ή της Θεσσαλονίκης) ή βλέπω ένα ντοκιμαντέρ σε τηλεοπτικό σταθμό των Αθηνών. Απουσιάζει η Ελληνική παράδοση, απουσιάζει το βυζάντιο, απουσιάζει η ρωμαϊκή και αρχαία παράδοση. Πάντα υπάρχει φόντο με κάποιο τζαμί, δυο τρεις μουσουλμάνες τους (άντρες μουσουλμάνους δεν τους βάζουν γιατί δεν ξεχωρίζουν) με μαντήλες και κελεμπίες (φερετζέδες), και τίποτα άλλο. Και πάντα μία αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα (ασχέτως θέματος). Λες και οι υπόλοιποι δεν υπάρχουν στη Θράκη. Έπρεπε να βγει ένας υπουργός απ' τη Ροδόπη (μετά από 86 χρόνια καιρός ήταν) για να δείξει η τηλεόραση το θέατρο της Μαρώνειας. Ελπίζω να μη συμβεί το ίδιο και στη βικιπαιδεία. Για το θέμα Βυζάντιο εναντίον Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δεν έχω να πω πολλά. Νομίζω ότι εξαρτάται από τον τόπο. Άλλα μέρη στιγματίστηκαν από το Βυζάντιο, άλλα από την Οθωμανική αυτκρατορία, άλλα και από τις δυο αυτοκρατορίες και άλλα από καμιά απ' τις δυο. Αρκεί κάθε φορά να αξιολογούμε σωστά τη βαρύτητα της κάθε επιρροής. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 11:49, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Λίγο άσχετο, αλλά καμία πιο πανοραμική φωτογραφία με την πόλη δεν υπάρχει; Επίσης, αν υπήρχε το γνωστό πλαίσιο, δίπλα που έχουν και τα άλλα άρθρα για τις πόλεις, πιθανόν να μην υπήρχε τόση συζήτηση, καθώς οι φωτογραφίες και από τα δύο θα έμπαιναν πιο κάτω. VJSC263IO 12:01, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Αφήνω και την προσωπική μου γνώμη:
- Δεν νομίζω πως είναι θεμιτό στο άρθρο για την πόλη του Διδυμοτείχου να υπάρχουν εννιά φωτογραφίες του Τεμένους. Μπορείς άνετα να φτιάξεις ένα ξεχωριστό λήμμα για το ιστορικό αυτό κτίριο και να βάλεις τη photo gallery σε αυτό.
- Προφανώς μία φωτογραφία του Τεμένους (κατά προτίμηση η καλύτερη εξωτερική) πρέπει οπωσδήποτε να μπει στο λήμμα Διδυμότειχο εφόσον πρόκειται για σημαντικό μνημείο.
- Όσο για το πια φωτογραφία θα μπει στην εισαγωγή (εκκλησία ή τέμενος) θα πρότεινα μια καλύτερη λύση: να βάλετε πάνω πάνω μια φωτογραφία της πόλης, σαν και εκείνη που αναφέρει ο VJSC263IO. Οπότε στην πορεία του άρθρου ή σε μία photo gallery στο τέλος μπορούν να μπουν και τα δύο κτίρια από μία φορά ως σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Μια συζήτηση για το πιο είναι σημαντικότερο είναι παντελώς άσκοπη γιατί ουδέποτε θα υπάρξει κοινή συναίνεση για το θέμα. Atlantia 12:52, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Εγώ κατέθεσα τις φωτογραφίες που έχω, τραβήξει.. το αφήνω στην κοινότητα να τις βγάλει, μικρύνει και να κάνει ότι θέλει ή ακόμη και να δημιουργήσει νέο άρθρο. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο Τέμενος είναι πάντα κλειστό, οι φωτογραφίες του εσωτερικού έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να είναι εκεί. Δεν υπάρχει θέμα συναίνεσης.. αφού εγώ δεν πρόκειται να κάνω αλλαγές πάνω σε αλλαγές.. απλά μια άποψη εξέφρασα. Όταν ξαναπάω Διδυμότειχο θα τραβήξω φωτογραφίες και από τα κάστρα κλπ.. Ήδη το άρθρο φωτογραφικά είχε πολλές ελλείψεις αφού η μοναδική φωτογραφία ήταν η (σύγχρονη) Εκκλησία Ελευθερώτριας χτισμένη το 1994.. Νομίζω ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση τώρα.. Ggia 13:12, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Το Τέμενος δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Ένα κτίριο είναι και αυτό μαζί με τα άλλα. Ο τόπος έχει περάσει πολλές ιστορικές περιόδους οι οποίες άφησαν τα σημάδια τους. Εφόσον του γίνεται ανακαίνιση, αξίζει να του αφιερώσεις ένα ιδιαίτερο άρθρο, στο οποίο μπορείς με όλη την άνεση να παρουσιάσεις την ιστορία του και την αρχιτεκτονική του, με βιβλιογραφία και όλα τα λοιπά. --Μυρμηγκάκι 13:49, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- Πολύ απλοποιητική αυτή η λογική. Σαν να λες ότι και για το Παρίσι και την Θεσσαλονίκη που έχουν περάσει πολλές ιστορικές περιόδους, κτίρια όπως ο Λευκός Πύργος και ο Πύργος του Άιφελ δεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και είναι απλώς "κτίρια μαζί με τα άλλα". --Geraki Talk 16:16, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
- χμ. Δεν το είδα και τόσο από μακρυά, αλλά τώρα που το λες, δίκιο έχεις. Τι είναι ο Λευκός Πύργος μπροστά στο Τζαμί του Χαμζά Μπέη; Ένας πύργος του 15ου αιώνα. --Μυρμηγκάκι 16:26, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Βρήκα και πρόσθεσα (βρισκόντουσαν στα wikimedia commons) μια πανοραμική εικόνα από το Διδυμότειχο και μία από τα Κάστρα (προσπάθησα να τις διορθώσω όσο μπορώ, η ποιότητα είναι φωτογραφίας σκαναρισμένης). Τώρα ο κόσμος δεν θα τρομάζει όταν βλέπει το άρθρο, αφού δεν έχει φωτογραφίες μόνο από το Τέμενος ;-). Ggia 22:17, 10 Απριλίου 2010 (UTC)
Ωραίος! Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 11:55, 11 Απριλίου 2010 (UTC)
Πολύ κακό για το τίποτα. Αν κάποιος φιλοτιμηθεί να φτιάξει το σχετικό άρθρο θα έχει και ουσία η συζήτηση, γιατί προς το παρόν ένα κτίριο έχει πάρει μονότερμα όλη την πόλη με εννιά φωτογραφίες (ακόμη και η Ακρόπολη στο άρθρο Αθήνα δεν έχει τέτοια ρέντα, κ.ο.κ. Άιφελ->Παρίσι...). Τι καλύτερο απ' το να δημιουργηθεί ένα ωραίο άρθρο γι' αυτό το μνημείο;Alexikoua 19:51, 11 Απριλίου 2010 (UTC)
Greek localization
[επεξεργασία κώδικα]The localization of Translatewiki messages into Greek is not complete
http://translatewiki.net/wiki/Special:LanguageStats/el
We can complete within this month.
Many languages, with less speakers, could complete all messages, as "Macedonian":
http://translatewiki.net/wiki/Special:LanguageStats/mk
Πως βάζω εικόνες στη Βικιπαίδεια;
[επεξεργασία κώδικα]Παρακαλώ βοήθηστε με. Δεν μπορώ να βάλω εικόνες στα δικά μου άρθρα.--Στέλιος Τσιουρούτης 17:03, 14 Απριλίου 2010 (UTC)Στέλιος Τσιουρούτης Συζήτηση
- Μπορείς να κάνεις δοκιμές στο Αμμοδοχείο.--vanakaris 17:17, 14 Απριλίου 2010 (UTC)
Παρακάτω ο κώδικας πρόσθεσης μιας εικόνας παράδειγμα, που πήρα από τα commons και θα τον δεις πατώντας το κουμπί επεξεργασία:
Προσωπικότητες στα άρθρα
[επεξεργασία κώδικα]Στην συζήτηση του άρθρου της Κομοτηνής γίνεται ένας διάλογος την χρησιμοποίηση του υπό-τίτλου "Επιφανείς Κομοτηναίοι" ή απλά "Προσωπικότητες" της πόλης. Θεωρώ ότι είναι λίγο υποκειμενικό να βάζουμε υπό-τίτλο στο άρθρο "Επιφανείς Κομοτηναίοι" και μέσα να έχουμε πολιτικούς, στρατιωτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες κλπ.. Νομίζω ότι πιο ουδέτερο είναι απλά "Πρόσωπα" ή "Προσωπικότητες". Αν πάρουμε το απλό παράδειγμα στο άρθρο της Κομοτηνής: Στυλιανίδη - Πεταλωτή.. κάποιος που υποστηρίζει Στυλιανίδη μπορεί να τον θεωρεί επιφανή πρόσωπο.. αλλά κάποιος άλλος μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική άποψη.. κάποιος άλλος μπορεί να θεωρεί μόνο τον Πεταλωτή επιφανή πρόσωπο.. κάποιος άλλος να θεωρεί επιφανείς μόνο βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ ή το ΛΑΟΣ ή το ΚΚΕ που έχουν καταγωγή από Κομοτηνή κλπ κλπ.. Ιδιαίτερη προσωπικότητα στην Κομοτηνή είναι και Αχμέτ Σαδίκ.. για κάποιους μπορεί να είναι επιφανής και για κάποιους άλλους όχι.. Επίσης άλλη προσωπικότητα στην Κομοτηνή είναι ο Μουφτής (επίσημα διορισμένος) της Κομοτηνής.. είναι επιφανής όμως; για κάποιους μπορεί να είναι ενώ για κάποιους άλλους είναι μόνο ο εκλεγμένος μουφτής (κάποιοι τον αποκαλούν ψευδο-μουφτή) κλπ...
Μήπως στα πλαίσια της ουδετερότητας.. γενικότερα στα άρθρα της wikipedia (όχι μόνο της Κομοτηνής) είναι καλό να μπαίνουν απλά ως "Πρόσωπα" ή "Προσωπικότητες" και όχι μαζί με επίθετα όπως "Σπουδαία Πρόσωπα" ή "Σημαντικά Πρόσωπα" ή "Επιφανείς Προσωπικότητες" κλπ; Δεν είναι περισσότερο ουδέτερο έτσι;
Ggia 23:21, 14 Απριλίου 2010 (UTC)
Ναι είναι πιο ουδέτερο. Βέβαια εννοείται για όλα τα άρθρα η ίδια πρακτική--The Elder 23:28, 14 Απριλίου 2010 (UTC)
Καινοφανές!!!!!! Η "σπουδαιότητα" ή η "σημαντικότητα" ή η "επιφάνεια" κάποιων ανθρώπων τίθεται εν αμφιβόλω και μπαίνουν κι αυτά στην "Προκρούστεια λογική" της ουδετερότητας (ή αντικειμενικότητας) vs υποκειμενικότητας;;;;;;;;;; Με αυτόν τον τρόπο, όποιος θέλει να αλλάξει κάτι που στρέφεται στην κοινή λογική θα το κατηγορεί ως υποκειμενικό και θα το αλλάζει χάριν "ουδετερότητας"... Ήμαρτον!!! Επειδή θέλουμε ντε και καλά να βάλουμε σε μια ενότητα κάποιας πόλης κάποιους οι οποίοι δεν είναι ούτε σημαντικοί, ούτε σπουδαίοι ούτε επιφανείς, θα αλλάζουμε τον τίτλο της ενότητας για να τους χωράει;;; Έχω δει κι έχω δει εδώ μέσα, αλλά τέτοιο πράγμα δεν ίδια. Όποιος θέλει να προσθέσει πλάι σε σημαντικούς και λιγότερο σημαντικούς ας το κάνει. Ο χρόνος θα δείξει αν μπορούν να σταθούν εκεί. Αν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε πέντε - δέκα ανθρώπους ως περισσότερο αξιομνημόνευτους από τους άλλους και τους βάζουμε όλους στον ίδιο τορβά, τότε τή τι θέλουμε την ανθρώπινη λογική; Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και στο Κιλκίς (γιατί κάποιος έβαλε όλους τους δημάρχους του Κιλκίς) και έφτιαξα μια ενότητα "Διατελέσαντες δήμαρχοι" και τελείωσε η υπόθεση. Τώρα αν π.χ. στην Κομοτηνή κάποιος θέλει να προθέσει καμιά δεκαριά μειονοτικούς, ας φτιάξουμε μια ενότητα γι αυτούς. Επειδή κάποιοι άνθρωποι είναι λιγότερο σημαντικοί από άλλους, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ουδετερότητα ή ότι υπάρχει κρίση (που μας ξεχωρίζει από τα ζώα); Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 23:37, 14 Απριλίου 2010 (UTC)
- Σου προτείνω να διαβάσεις το άρθρο του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Σίγουρα είναι προσωπικότητα της περιοχής, αλλά νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό να τον βάλουμε στην κατηγορία "Επιφανείς Κομοτηναίοι" .. όταν το άρθρο για αυτόν γράφει (παίρνω ένα μέρος μόνο): "Για τη διαχείριση των πόρων επικρίθηκε από τον Τύπο πως χρηματοδοτούσε με δυσανάλογα υψηλά ποσά από κρατικά κονδύλια το νομό Ροδόπης, που είναι η εκλογική του περιφέρεια, εις βάρος άλλων περιφερειών." Για κάποιους μπορεί να είναι επιφανής αλλά για κάποιους άλλους όχι.. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τον Πεταλωτή κλπ κλπ Ggia 23:48, 14 Απριλίου 2010 (UTC)
Αυτά τα έγραψα στη σελίδα συζήτησης της Κομοτηνής:
Κανένα ερώτημα δεν υπάρχει. Υπάρχουν δεκάδες βουλευτές Κομοτηναίοι και εκατοντάδες ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού. Επιφανείς είναι αυτοί που έγιναν υπουργοί ή έστω υφυπουργοί, αυτοί που κατέλαβαν ανώτατες θέσεις του Ελληνικού (ή ενδεχομένως και του τουρκικού) κράτους και γενικώς αυτοί που ξεχώρισαν στο πανελλήνιο και όχι απλά στα τοπικά όρια της Κομοτηνής. Αυτούς που λες δεν τους έβαλα γιατί δεν τους θεώρησα ιδιαίτερα σημαντικούς. Ούτως ή άλλως κάποιοι βουλευτές υπάρχουν πάντα από την Κομοτηνή (σε κάθε βουλή) και πάντα υπάρχουν και της μειονότητας. Δεν είναι όλοι τους "Σημαντικοί" ή "Επιφανείς" ή "Εξέχοντες" ή "Διακεκριμένοι" Κομοτηναίοι. Αν νομίζεις όμως ότι πρέπει να μπουν κι άλλοι πρόσθεσέ τους. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις όμως τον τίτλο, για να μπορείς αργότερα να προσθέσεις και λιγότερο σημαντικούς Κομοτηναίους ενδεχομένως. Το προσωπικότητες είναι λίγο χοντροκομμένο, μουντό, άοσμο, άγευστο και άκομψο. Όπως υπάρχουν ενότητες με τίτλο "Θεσσαλονικείς", "Αθηναίοι" κλπ, γιατί όχι οι Κομοτηναίοι; Γενικότερα πάντως είμαι της άποψης ότι τα πατροδωνυμικά επίθετα πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο για να γίνονται έτσι γνωστά και σε αυτούς που δεν τα γνωρίζουν, όπως π.χ. δεν γνωρίζω πώς λέγονται οι κάτοικοι της Ιεράπετρας, μια αντίστοιχη ενότητα στο εκεί άρθρο βοηθάει πολύ και απλοποιεί τη ζωή μας. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 21:18, 14 Απριλίου 2010 (UTC)
Αν θες να τον βγάλεις βγάλ' τον τί να σου πώ; Είναι ο μοναδικός υπουργός της περιοχής του νομού Ροδόπης από σύστασης του Ελληνικού κράτους (1830) και από την απελευθέρωση της Κομοτηνής (1920). Αν νομίζεις ότι αυτό που έγραψε η τάδε εφημερίδα θα το θυμάται κανείς σε 50 χρόνια, ΟΚ. Εγώ νομίζω ότι όλοι θα θυμούνται ότι κάποτε ένας Κομοτηναίος έγινε υπουργός (γιατί αμφιβάλλω αν γίνει άλλος). Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 23:54, 14 Απριλίου 2010 (UTC)
Και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν προσωπικότητα αλλά όταν γίνει άρθρο για το Ελαιοχώρι Αχαΐας (από ότι βλέπω.. εκεί γεννήθηκε) μπορεί κάποιοι (που υπάρχουν και σήμερα άτομα που τον υποστηρίζουν) να τον θεωρούν Επιφανή Προσωπικότητα.. Είναι ουδέτερο να μπει με υπό-τιτλο "Επιφανής"; Ggia 00:03, 15 Απριλίου 2010 (UTC)
Για έναν ουδέτερο παρατηρητή ναι. Για κάποιον φανατισμένο όχι. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 00:09, 15 Απριλίου 2010 (UTC)
- Υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που τον Παπαδόπουλο τον υποστηρίζουν. Αν είναι φαντασμένοι, ουδέτεροι κλπ είναι χαρακτηρισμοί που είναι κρίσεις υποκειμενικές (της πλειοψηφίας). Αν τον αποκαλέσεις απλά "προσωπικότητα" κανείς δεν θα θιχτεί.. Ggia 06:44, 15 Απριλίου 2010 (UTC)
[27] Η πηγή του σχολίου που αναφέρεις. Επειδή πήρε η Ροδόπη 35 εκατομύρια παραπάνω από την Ηλεία μια χρονιά (2008), για πρώτη φορά στα χρονικά, μετά από 89 χρόνια, και μάλιστα για θέματα παιδείας (που γνωρίζουμε όλοι τί ελλείψεις υπάρχουν στη Ροδόπη λόγω της πολυγλωσσίας, του αναλφαβητισμού, της έλλειψης σχολείων όλων των βαθμίδων στο νομό και της έλλειψης εκπαιδευτικών), θεώρησε ο αρθρογράφος ότι αδικήθηκε η Ηλεία (που έχει
έναντι
με αναλογία πληθυσμού 193.000Ηλεία και 111.000Ροδόπη)!!!!!!!
Και αυτό το τοπικιστικό και ακραίο παράδειγμα το βάζουμε στη συζήτηση; Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 00:43, 15 Απριλίου 2010 (UTC)
Νομίζω ότι απροσανατολίζεται η συζήτηση αν αρχίσουμε να μιλάμε για τον Στυλιανίδη.. Μπες στην σελίδα του και διόθρωσέ το αν έχεις πηγή. Απλά σου έγραψα ότι είναι θέμα ουδετερότητας να μπουν όλοι αυτοί ως Προσωπικότητες.. και όχι ως Επιφανείς Κομοτηναίοι.. ώστε να είμαστε NPOV. Το να αποκαλέσεις κάποιον Προσωπικότητα δεν είναι αρνητικό ούτε θετικό. Γιατί θα πρέπει να τον στολίσεις με το "επιφανής". Και το πρόβλημα εδώ δεν είναι η Κομοτηνή αλλά γενικότερα τα άρθρα της wikipedia. Για αυτό το θέμα έθεσα στην συζήτηση. Ggia 06:36, 15 Απριλίου 2010 (UTC)
Για το Στυλιανίδη, τις πηγές τις έβαλα. Τί άλλο χρειάζεται να βάλω δηλαδή;
Για το άλλο: είτε επιφανής είτε προσωπικότητα, δεν νομίζω ότι έχει ουσιαστική διαφορά. Παίζουμε με λεπτομέρειες εδώ. Άλλωστε και τα δυο υπόκεινται σε υποκειμενική κρίση. Η προσθήκη κάποιου στη λίστα "Επιφανείς Κομοτηναίοι", δεν αλλάζει το νόημα της ενότητας. Καλό θα ήταν να διαφωνούμε αν κάποιος είναι ή δεν είναι "προσωπικότητα της Κομοτηνής" ή "επιφανής Κομοτηναίος" και όχι για το πώς θα γράψουμε τον τίτλο. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 06:49, 15 Απριλίου 2010 (UTC)
Στο άρθρο του Ευριπίδη Στυλιανίδη πήγαινε και βάλε τις πηγές σου.. Αποπροσανατολίζεται εδώ η συζήτηση μιλώντας για αυτόν. Πάντως στην σελίδα Πειραιάς οι προσωπικότητες γράφονται με τον υπό-τιτλο "Πρόσωπα" που είναι πιο ουδέτερο. Ggia 06:57, 15 Απριλίου 2010 (UTC)
Δεν είναι πιο ουδέτερο. Είναι πιο χαβαλετζίδικο γιατί μπαίνει κάθε καρυδιάς καρύδι. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 07:13, 15 Απριλίου 2010 (UTC)
Και μια καταγγελιούλα. Ο Ggia αλλάζει μονομερώς τον τίτλο της στήλης, χωρίς να περιμένει τη συζήτηση. Επιβολή POV διά της πλαγίας οδού. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 08:41, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Σε παρακαλώ.. αυτό με προσβάλει. Νομίζω ότι ο χώρος της wikipedia δεν είναι χώρος επίθεσης σε άλλους βικιπεδίστες ούτε χαρακτηρισμών. Εδώ είμαστε εθελοντές.. δεν μπήκαμε να επιθετόμαστε σε άλλους χρήστες ούτε να τους χαρακτηρίζουμε κλπ κλπ.Ggia 08:54, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Δεν έκανα καμιά επίθεση (και μάλιστα προσωπική) σε κανέναν βικιπαιδιστή. Καταγγέλω συγκεκριμένες πρακτικές και ενέργειες που είναι αντίθετες με την πολιτική και το πνεύμα της βικιπαιδείας. Άλλωστε εσύ ξεκίνησες τη συζήτηση εδώ και δεν περιμένεις να τελειώσει. Γιατί τόση βιασύνη και επιμονή; Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 09:29, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
@Pyraechmes Τα σχόλια ['Πρόσωπα: Μπορείς να συννεοηθείς σαν άνθρωπος βρε παιδάκι μου, ή έχεις αφηνιάσει κι έχεις βάλει το κεφάλι κάτω και κουτουπάς με τα κέρα'] σε edits που ουσιαστικά στοχεύουν εμένα εκτός ότι είναι προσβλητικά.. ξεφεύγουν και από το επίπεδο που πρέπει να κρατάμε.. Ggia 09:54, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
5o.ooo άρθρα (συνέχεια)
[επεξεργασία κώδικα]Μέχρι τώρα ακολουθούσε κάποια ανακοίνωση τύπου κάθε φορά που συμπληρώναμε την δεκάδα. Τώρα έχασα κάποιο περιστατικό, ή το περάσαμε στο ντούκου ; Γιατί ; --Μυρμηγκάκι 08:29, 15 Απριλίου 2010 (UTC)
Πρέπει να εκλέξουμε υπεύθυνο διαχειριστή Τύπου μου φαίνεται. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 09:38, 15 Απριλίου 2010 (UTC)
Ας κάνουμε μια προσπάθεια όπως παλιά. Έχουμε καιρό ακόμα. --Μυρμηγκάκι 10:38, 15 Απριλίου 2010 (UTC)
Ορίστε ένα πρόχειρο, εν μέρει βασισμένο σε παλιότερες ανακοινώσεις: Βικιπαίδεια:Επικοινωνία/50000 άρθρα. Κάντε ότι βελτιώσεις νομίζετε, να το τελειώσουμε και να το στείλουμε. --Geraki Talk 17:32, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Βλέπω ότι έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις. Αν δεν υπάρχουν άλλες, να το κλείσουμε το βράδυ για να το στείλουμε αύριο. --Geraki Talk 09:33, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
Αναζητηση της σειρας των χρηστων
[επεξεργασία κώδικα]Θα ηθελα να ρωτησω πως μπορω να βρω την σειρα που εχω εγγραφει στην Βικιπαιδεια. υπαρχουν καπου τα στατιστικα για καθε χρηστη? --Nakos2208 13:14, 15 Απριλίου 2010 (UTC)
- Ένας τρόπος για την δική σου σειρά είναι να πάς στο «οι προτιμήσεις μου» και εκεί θα δεις το «Αριθμός αναγνώρισης χρήστη» που είναι ο αύξων αριθμός εγγραφής σου.--Egmontaℨ<font color="#CD5B45">♤ 13:27, 15 Απριλίου 2010 (UTC)
- Ο Nakos είναι από τους παλιότερους χρήστες της Βικιπαίδειας. Το User ID του είναι 374. --Geraki Talk 17:34, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Πρόσωπα ή απλά Επιφανείς ;
[επεξεργασία κώδικα]Εκτός από τον The Elder κανείς δεν τοποθετήθηκε στην προηγούμενη συζήτηση και έχει καταλήξει σε συνταξοπόλεμο μεταξύ εμένα και του Pyraechmes στο άρθρο της Κομοτηνής. Όπως έχω αναφέρει και στην πάνω συζήτηση.. δεν θεωρώ ότι είναι ουδέτερο να μπαίνει ο τίτλος Επιφανείς και μέσα να μπαίνουν πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες. Για παράδειγμα στο άρθρο της Κομοτηνή θα βρεις πολύ κόσμο ο οποίος δεν θεωρεί "επιφανή" πρόσωπα τον Στυλιανίδη ή τον Πεταλωτή, γιατί απλά ο καθένας έχει τις δικές του πολιτικές απόψεις. Ένας επίσης αρχηγός του ΓΕΣ για ένα αντιρρησία συνείδησης δεν θεωρείται επίσης επιφανής κλπ κλπ. Για να είμαστε ουδέτεροι πρότεινα να χρησιμοποιούμε μόνο την λέξη "Πρόσωπα" ή "Προσωπικότητες" όπως χρησιμοποιείται και σε άλλα άρθρα στο wikipedia. Αν είναι να χρησιμοποιούμαι την λέξη Επιφανείς ή ο,τιδήποτε άλλο ας το αποφασίσουμε και να το βάλουμε σε όλα τα άρθρα.. ή να το ορίσουμε σαν πρότυπο συγγραφής ώστε να μην γίνονται παρεξηγήσεις.. Ggia 08:47, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Και καλό θα ήταν να συζητάται αν δε σε πειράζει βεβαίως και όχι να προσπαθείς να επιβληθείς διά πυρός. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 09:53, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Σε παρακαλώ πάλι.. σταμάτα την προσωπική επίθεση.. Είναι τρίτη φορά που με προσβάλεις. Ggia 09:55, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Το επιφανείς είναι σαφώς υποκειμενική εκτίμηση και αντίθετο προς το πνεύμα και την πρακτική της Βικιπαίδειας. Το πρόσωπα είναι ουδέτερο και σύμφωνο επακριβώς με τον κανόνα του NPOV. Δε χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις νομίζω--The Elder 10:04, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Προτείνω "Πρόσωπα" και όχι "επιφανείς της τάδε πόλης". Οι "επιφανείς" είναι ασφαλώς υποκειμενική κρίση και όχι αντικειμενική. Και προς τους δύο διαφωνούντες πιο πάνω - δείτε το ως ειδοποίηση: Προσωπικές επιθέσεις τέλος είτε εδώ είτε σε επιμέρους άρθρα ή edits. Ο μόνος τρόπος να ληφθεί "ουδέτερη" απόφαση είναι η κόσμια συζήτηση σε κάποιο επίπεδο. --Ttzavarasσυζήτηση 10:08, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
- Μάλλον περιττό το "Επιφανείς". Με την έννοια του "σπουδαίου" είναι POV. Αν απλώς εννοείται ότι πρόκειται για διάσημες προσωπικότητες που έχουν γενικώς ξεχωρίσει, αυτό είναι αυτονόητο (αλλιώς δεν θα αναφέρονταν καν στο άρθρο). --Dada* 10:13, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
- Ένα πρόσωπο μπορεί να είναι επιφανή (σπουδαίο) για κάποιους και για κάποιους άλλους όχι. Ένα άτομο που ξεχωρίζει δεν είναι απαραίτητα σπουδαίο για όλους. Π.χ. ένα ακραίο παράδειγμα Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είναι διάσημο πρόσωπο (δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς) αλλά για τους περισσότερους κακή προσωπικότητα. Παρόλα αυτά υπάρχουν όπως ξέρετε άνθρωποι που το θεωρούν επιφανή. Το ζήτημα δεν είναι να γίνει δημοσκόπηση στο wikipedia για να δούμε αν είναι επιφανής ή όχι το συγκεκριμένο πρόσωπο.. αλλά βάζοντάς τον ως πρόσωπο κρατάμε τις αυτονόητες αποστάσεις. Φυσικά όταν κάποιος είναι αυτονόητα (για τους περισσότερους) "επιφανής" αν μπει στην κατηγορία "Πρόσωπα" δεν υποβαθμίζεται ως προσωπικότητα. Ggia 10:25, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
- Χρήση του όρου πρόσωπα, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται όσα πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια της εγκυκλοπαιδικότητας ανεξαρτήτως «επιφάνειας». Εξάλλου δεν υπάρχει ασφαλές κριτήριο για να διαχωρίζονται οι «εγκυκλοπαιδικοί επιφανείς» από τους «εγκυκλοπαιδικούς μη επιφανείς». --Costas78 12:06, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Παρομοίως προτιμώ το "Πρόσωπα" ή "Προσωπικότητες". Και μόνο η ονομαστική αναφορά σε ένα "πρόσωπο" υπονοεί ότι ικανοποιεί κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας. Δεν πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιείται το επίθετο "επιφανείς", που είναι έκδηλα pov.--Dipa1965 12:23, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Απούσης της ετυμολογίας δημιουργούνται συγχύσεις. Το επιφανείς γιατί και πως ταυτίζεται με το σπουδαίος; Άλλο επιφανείς και άλλο σπουδαίοι. Ο επιφανής δύναται να είναι και καλός και κακός. Επί πολλών χώρων φαίνεται. Επί + φαίνεται. Είτε είναι καλός είτε είναι κακός. Ο Παπαδόπουλος είναι επιφανής σε όλους αλλά σπουδαίος μόνον για μερικούς. Ο σπουδαίος είναι μόνον καλός........ ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ..... WELLCOME BACK.--Nestanaios 08:02, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
Απλά "πρόσωπα" δεν λέει κάτι, θα ήταν σαν ένα κάλεσμα για να προστεθεί οποιοδήποτε όνομα. Ίσως "σημαντικά πρόσωπα" ή "αξιοσημείωτα πρόσωπα" (με την έννοια ότι υπάρχει λόγος να αναφερθούν), ίσως είναι καλύτερο. Αν και όλη η ιδέα αυτών των ενοτήτων μου φαίνεται από αδιάφορη έως κακή, αφού ως αόριστη δίνει περιθώριο για προσθήκη ανθρώπων που απλώς γεννήθηκαν σε ένα τόπο χωρίς άλλη σχέση με αυτόν. --Geraki Talk 17:05, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
- Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι μέσα στα πρόσωπα βάζουμε άτομα που έχουν ενδιαφέρον εγκυκλοπαιδικότητας (που σημαίνει ότι είναι αξιοσημείωτα).. γενικά είναι το αυτονόητο στο wikipedia.. ότι γενικά προσθέτουμε πληροφορίες που έχουν εγκυκλοπαιδικότητα. Το ερώτημα που θέτεις δεν είναι μόνο για τα γεωγραφικά άρθρα αλλά και για τα άρθρα με τις ημερομηνίες.. Ggia 18:35, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Προτιμώ το Προσωπικότητες, αλλά και σε εμένα η ιδέα αυτών των ενοτήτων μου φαίνεται από αδιάφορη έως δυνητικά κακή, αφού ως αόριστη δίνει περιθώριο για προσθήκη ανθρώπων που θα μπορούσαν να παραλειφθούν. Όπως και πάρα πολλά σημεία της Βικιπαίδειας, η χρήση μιας τέτοιας ενότητας χρειάζεται προσοχή. --Focal Point 18:43, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Μια σύνδεση με τα προηγούμενα:
- Και μια καταγγελιούλα. Ο Ggia αλλάζει μονομερώς τον τίτλο της στήλης, χωρίς να περιμένει τη :συζήτηση. Επιβολή POV διά της πλαγίας οδού. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον :Κοτζάντερη.... 08:41, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
- Σε παρακαλώ.. αυτό με προσβάλει. Νομίζω ότι ο χώρος της wikipedia δεν είναι χώρος επίθεσης σε άλλους :βικιπεδίστες ούτε χαρακτηρισμών. Εδώ είμαστε εθελοντές.. δεν μπήκαμε να επιθετόμαστε σε άλλους :χρήστες ούτε να τους χαρακτηρίζουμε κλπ κλπ.Ggia 08:54, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
- Δεν έκανα καμιά επίθεση (και μάλιστα προσωπική) σε κανέναν βικιπαιδιστή. Καταγγέλω συγκεκριμένες :πρακτικές και ενέργειες που είναι αντίθετες με την πολιτική και το πνεύμα της βικιπαιδείας. Άλλωστε :εσύ ξεκίνησες τη συζήτηση εδώ και δεν περιμένεις να τελειώσει. Γιατί τόση βιασύνη και επιμονή; :Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 09:29, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
- @Pyraechmes Τα σχόλια ['Πρόσωπα: Μπορείς να συννεοηθείς σαν άνθρωπος βρε παιδάκι μου, ή έχεις :αφηνιάσει κι έχεις βάλει το κεφάλι κάτω και κουτουπάς με τα κέρα'] σε edits που ουσιαστικά στοχεύουν :εμένα εκτός ότι είναι προσβλητικά.. ξεφεύγουν και από το επίπεδο που πρέπει να κρατάμε.. Ggia 09:54,
- 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Γιατί έπρεπε να αλλάξει ο τόπος συζήτησης δεν το κατάλαβα. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 20:40, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Επειδή κατήγγηλα μια συγκεκριμένη πρακτική που ακολουθούσε ο Ggia, αυτό σημαίνει ότι έκανα προσωπικές επιθέσεις; Και ενώ του έλεγα να περιμένει τη συζήτηση, αυτός συνέχιζε τον "συντακτοπόλεμο" [33]. Και μετά άλλαξε τον τόπο συζήτησης για αν μη φαίνονται όλ' αυτά. Αλλά η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει από τον Ggia. Σε άλλη συζήτηση είχε αλλιώσει τα γραφόμενά μου. [34] Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα.
Και μετά απ' όλ' αυτά με κατηγορεί ότι τον προσβάλω. Είναι προσβολή η αποκάλυψη τέτοιων μεθόδων; Αν προσβάλεται ας μην τα κάνει. Κι αν τα κάνει ας μου εξηγήσει γιατί τα έκανε, μήπως τελικα κάνω λάθος και τα έκανε από αγνές προθέσεις. Δεν προσβάλλω πρόσωπα, προσβάλω πρακτικές (για να μην προσβάλλεται η νοημοσύνη μου). Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 20:54, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
- Δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συζήτηση για τις διαφωνίες σας. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να σταματήσει και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.--Diu 02:39, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Για το θέμα τώρα, έχω να πω ότι το "εξέχοντες" ή "επιφανείς" ή "διακεκριμένοι" ή "σπουδαίοι" είναι το ίδιο POV με το "πρόσωπα" ή "προσωπικότητες". Αυτό εξαρτάται πάντα από τη χρήση. Άλλωστε και το "πρόσωπα" προϋποθέτει ότι αυτά τα πρόσωπα έχουν κάτι το ξεχωριστό για να βρίσκονται εκεί. Μας πειράζει δηλαδή να το εξηγήσουμε αυτό; Νομίζω ότι έτσι όπως είναι το άρθρο είναι μια χαρά και δεν έχει κάποιο POV (σε αυτό το θέμα τουλάχιστον). Για τα πρόσωπα που προστέθηκαν εκεί θα τα πούμε εν καιρώ στη σελίδα συζήτησης του άρθρου (και του κάθε άρθρου γενικότερα) γιατί είναι ένα πιο ειδικό θέμα. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 21:00, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Τελικά το Επιφανείς θα πρέπει να παραμένει ή όχι (εγώ από την συζήτηση - πλειοψηφία καταλαβαίνω πως όχι); Θα πρέπει να έχουμε Πρόσωπα ή Προσωπικότητες; Ggia 20:46, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Επειδή απ' ότι κατάλαβα η συζήτηση τελείωσε και επειδή δεν κατάλαβα τελικά τί είναι POV, το "επιφανείς" ή το "Κομοτηναίοι", προτείνω τη μετονομασία σε "γνωστοί Κομοτηναίοι" ή σκέτο "Κομοτηναίοι" ή "Κομοτηναίοι - πρόσωπα" ή "Κομοτηναίοι - προσωπικότητες" ή κάτι τέτοιο. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 20:48, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
- Το επιφανείς ήταν POV. Τόσοι το λένε παραπάνω. Τι πάει να πει επιφανείς; Εδώ ο μόνος διαχωρισμός που γίνεται είναι σε εγκυκλοπαιδικά πρόσωπα ή μη. Αξιότιμοι, επιφανείς , σεβασμιότατοι κλπ δεν υπάρχουν --Costas78 20:51, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Ναι αλλά υπό αυτήν την έννοια θα μπορούσαν να μπουν όλοι σε μια τέτοια ενότητα. Δεν πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεχωρίζουν αυτοί που θα μπουν και αυτοί που δεν θα μπουν (π.χ. ποδοσφαιριστές ομάδων που θα μπορούσαν να είναι δεκάδες). Και αν πρέπει να υπάρχει μια αξιολόγηση ως προς το ποιοί πρέπει να μπουν και ποιοί όχι, αυτό δεν πρέπει να δηλώνεται με κάποιο τρόπο στον τίτλο; και αν η έννοια "προσωπικότητες" δεν είναι POV, η έννοια "επιφανείς" γιατί είναι POV; Τί είναι αυτό που κάνει POV κάποιον που χαρακτηρίζεται "επιφανής" και όχι κάποιον που χαρακτηρίζεται "προσωπικότητα"; Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 20:56, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
- Πρόσωπα αποφασίστηκε. Δικό μου λάθος το προσωπικότητες--Costas78 20:57, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Μα και πάλι στην έννοια "πρόσωπα" δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση; Ή θα πρέπει να μπαίνουν όλοι ανεξαιρέτως; Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 21:01, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Νομίζω ότι το αυτονόητο είναι να τηρεί το πρόσωπο κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας ή κάνω λάθος; Ggia 21:03, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
- Ακριβώς. Αρκεί αυτή η αξιολόγηση --Costas78 21:08, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Γιαστί κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας μπορεί να πληρούν 200 ή 500 (π.χ. στην Αθήνα). Θα μπορούσαν μπουν και οι δήμαρχοι. Άρα δεν μπορούν να μπουν όλοι αυτοί. Επομένως η εγκυκλοπαιδικότητα δεν αρκεί. Μάλλον το έχετε παρεξηγήσει το θέμα. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 21:08, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Θα μπορούσαν να μπουν κι αυτοί; Τάσος Βαβατσικλής Κώστας Βασιλακάκης Σπύρος Βρονταράς Ιωάννης Κανωτίδης Ανέστης Αργυρίου Νίκος Μπαχαρίδης Φίλιπ Αρσενίεβιτς Μπερτράν Ρομπέρ Εγκούτου Ολίσε Στηβ Λέο Μπέλεκ Βλάσης Καζάκης Παύλος Δερμιτζάκης; Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 21:19, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
- Αν μαζευτούν 200 μπορούν να γίνουν υποκατηγοριοποιήσεις, π.χ. καλλιτέχνες, πολιτικοί, αθλητές κλπ. --Costas78 21:28, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Άρα να τους βάλω....Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 21:34, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Ο Στηβ Λέο Μπέλεκ είναι από το Καμερούν, θα μπει στα πρόσωπα της Κομοτηνής; Γιατί απλά σκέφτομαι σε μια πόλη φαντάζομαι ότι μπαίνουν στα Πρόσωπα άτομα που είναι από εκεί. Τέλος πάντως δεν με ενδιαφέρει προσωπικά το ποδόσφαιρο.. Αν είναι να μπουν λίστες με 100-200 άτομα π.χ. δήμαρχοι.. στρατιωτικοί, παπάδες, ποδοσφαιριστές κλπ (και αυτό κρίνεται εγκυκλοπαιδικό) ίσως να γίνει μια νέα σελίδα με λίστα με όλους του δημάρχους Κομοτηνής ή μια νέα σελίδα με όλους του παίκτες ποδοσφαίρου.. Πανθρακικού ή μια νέα σελίδα με όλους τους παπάδες κλπ κλπ.. Προσωπικά αν είναι να μπει κάποιος αθλητής από Κομοτηνή θα έλεγα να μπει ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης ο οποίος είναι από Κομοτηνή, είναι αθλητής τετραπληγικός με πλούσιο βιογραφικό στην κολύμβηση και ήδη η πόλη τον τιμά έχοντας δώσει το όνομά του στο κολυμβητήριο. Ggia 23:47, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Ή η Σεμιχά Ριζάογλου που είναι κολυμβήτρια ΑΜΕΑ επίσης.
Μα αυτό ακριβώς λέω κι εγώ να μην μπαίνει όποιος να 'ναι. Και για να μην μπαίνει όποιος νά 'ναι, θα πρέπει να ορίσουμε ποιοί θα μπαίνουν και ποιοί όχι. Και αν το ορίσουμε θα πρέπει να το δηλώσουμε και στον τίτλο. Και αφού δεν το θέλετε αυτό γιατί είναι POV, βάζετε τον τίτλο ως "πρόσωπα" που δεν είναι POV (τί άλλο θα ακούσουμε;). Και μετά αρχίζετε να φαντάζεστε και να προσπαθείτε να ερμηνεύσετε τί σημαίνει ο τίτλος "πρόσωπα" που βάλατε. Και μετά σας πειράζει ο Στηβ Λέο Μπέλεκ που ζει και εργάζεται στην Κομοτηνή και κάθε Κυριακή ξεσηκώνει τους Κομοτηναίους οπαδούς. Και λέτε ότι αυτός δεν είναι "πρόσωπο". Και αυτό δεν είναι POV. Και μετά λέτε να κάνουμε άλλες ενότητες με τίτλο "δήμαρχοι", "αθλητές", "βουλευτές" και πάει λέγοντας και όλες αυτές οι ενότητες δεν θα είναι POV (προς Θεού...). Αλλά αν σε όλες αυτές τις ενότητες φτιάξουμε και μία που θα λέγεται "επιφανείς τάδε" για να βάλουμε μόνο τους σημαντικότερους από κάθε κλάδο, τότε αυτό είναι POV. Τί ωραία που τα τακτοπoιήσατε στο μυαλό σας; Εγώ αυτό το λέω επιεικώς ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Και γιατί όλ' αυτά επειδή κάποιοι ενοχλούνται με το "επιφανείς" ή το "σημαντικοί" ή το "σπουδαίοι" ή το "εξέχοντες" και θα ήθελαν έναν πιο "ουδέτερο" τίτλο, έτσι ώστε από τη μια να χωράν διάφοροι κατά το δοκούν του καθενός και από την άλλη να μην ξεφτιλιζόμαστε κιόλας ονομάζοντάς τους και επιφανείς (ενώ δεν είναι). Και έτσι σιγά σιγά θα έρθει σε μια κατάσταση "ουδέτερη" κατά πώς το εννοεί ο καθένας βέβαια. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 00:08, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
Προσωπική άποψη: δεν μπορεί να μπει ένας παίχτης από το Καμερούν στα πρόσωπα της Κομοτηνής επειδή ξεσηκώνει του Κομοτηναίους στα γήπεδα κάθε Κυριακή. Και γενικά οι παίκτες μια ομάδας ποδοσφαίρου δεν ξέρω πόσο εγκυκλοπαιδικό είναι να μπούν στα πρόσωπα μιας πόλης. Σεβαστή όμως η άποψή σου. Ίσως πρέπει να συζητηθεί γενικότερα ποιος μπαίνει στα πρόσωπα μιας πόλης και τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας.. Ggia 19:07, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
Αυτό υποτίθεται ότι συζητάμε. Εκτός εάν ο τίτλος της ενότητας δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 19:15, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
ἀνδρῶν γὰρ ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος. ἀνδρῶν γὰρ γνωστῶν πᾶσα γῆ τάφος. Επιφανής είναι απλώς ο γνωστός και όχι ο σπουδαίος.--Nestanaios 19:37, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
Ακριβώς. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 19:39, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
- Το επιφανής έχει σήμερα την έννοια του διαπρεπή, του έξοχου κλπ. και ακούγεται πολύ πομπώδες για να χαρακτηρίσει τις διασημότητες που τοποθετούνται σε αυτή την κατηγορία. Οι επιλογές πρόσωπα, προσωπικότητες ή σημαντικά πρόσωπα είναι λιγότερο κραυγαλέα και συνεπώς πιο ταιριαστά. Δεν έχω καταλάβει γιατί τόση εμμονή για να χαρακτηριστεί επιφανής ο Στυλιανίδης, ο Πεταλωτής, ο Σίλας από τα σκερτσάκια ο αρχηγός του ΓΕΣ, κάποιοι ζωγράφοι, κάποια μέλη μουσικού συγκροτήματος κλπ. Το πρόσωπα δεν αρκεί για όλους αυτούς; Πρέπει να τους στολίσουμε με επίθετα επιφανείς, έξοχοι, κορυφαίοι κλπ; --Costas78 20:24, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
- Νομίζω ότι γίνεται συζήτηση χωρίς λόγο.. για κάτι που με απλή σκέψη παραβιάζει την πολιτική ουδετερότητας της wikipedia (επιφανής = σπουδαίος, τρανός κλπ κλπ). @Costas78 το Σημαντικά Πρόσωπα είναι επίσης λίγο pov καλύτερα χωρίς το Σημαντικά (έτσι και αλλιώς σημαντικοί είναι για να είναι στην κατηγορία Πρόσωπα). Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί συζητάμε επίσης να μπει μια ομάδα ποδοσφαίρου στα πρόσωπα μιας πόλης.. και μέσα στα πρόσωπα που είναι παίκτες με καταγωγή από Σερβία Φίλιπ Αρσενίεβιτς, Γαλλία Μπερτράν Ρομπέρ, Λάγος Εγκούτου Ολίσε, Καμερούν Στηβ Λέο Μπέλεκ ;-) . Ggia 20:48, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
- Συμφωνώ, απλά μου ακούγεται λιγότερο πομπώδες σε σχέση με το επιφανής. Σίγουρα είναι καλύτερο το πρόσωπα σκέτο. Όσον αφορά το άλλο θέμα στην ενότητα αυτή το λογικό είναι να τοποθετούνται πρόσωπα που κατάγονται από τον συγκεκριμένο τόπο (αυτό το νόημα έχει νομίζω), όχι ο κάθε περαστικός που σταμάτησε για έναν καφέ ή πήρε μεταγραφή στην τοπική ομάδα για μία σεζόν --Costas78 20:56, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
- Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο ούτε έχω παρακολουθήσει ποτέ μπάλα ούτε με ενδιαφέρει. Επίσης (προσωπικό pov) είναι να μην μπαίνουν καθόλου ποδοσφαιριστές στα πρόσωπα. Οι νηπιαγωγοί - δάσκαλοι - καθηγητές σχολείου - πανεπιστημίου για μένα είναι πολύ σημαντικότερα πρόσωπα επειδή μορφώνουν κόσμο από ότι ένας ποδοσφαιριστής (που παρέχει θέαμα). Αλλά θα πρέπει να έχει κάτι ξεχωριστό (κυρίως εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος) κάποιος για να μπαίνει εκεί. Φαντάζομαι ότι τα πρόσωπα δεν σκοπεύουν να γίνει μια λίστα who is who της κάθε πόλης. Ggia 21:17, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
Εγώ πρότεινα να μπει "Γνωστοί Κομοτηναίοι". Έχει κανείς αντίρρηση; Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 21:18, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
- Ακόμη και το "Γνωστοί" είναι λίγο pov. Χρησιμοποιώντας το Πρόσωπα.. εννοείται ότι είναι γνωστοί για να είναι εκεί. Φαντάζομαι ότι είναι κάτι το οποίο θέλουμε να εφαρμοστεί σε όλα τα άρθρα.. Δεν είναι λίγο άβολη η χρήση Γνωστοί Μαρωνιαίοι (ή όπως αλλιώς γράφεται), Γνωστοί Αθηναίοι, Γνωστοί Γρατιναίοι (αυτοί από την Γρατινή πως ονομάζονται), Γνωστοί Κυμιώτες (από την Κύμη πως λέγονται;), Γνωστοί Δονουσιώτες (από την Δονούσα πώς λέγονται) κλπ κλπ.. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνω και συζητάμε συνεχώς είναι τι είναι αυτό που σε ενοχλεί στο "Πρόσωπα" και ψάχνεις να βρεις κάτι διαφορετικό.. Ggia 21:24, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
- @Ggia υπάρχουν τα κριτήρια για το ποιοι είναι κατάλληλοι και ποιοι όχι (Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (άνθρωποι)). Φυσικά δεν εξαρτάται από τα γούστα μας :@Pyraechmes μάλλον το Κομοτηναίοι ήθελες να μείνει και όχι το επιφανείς . Γιατί όχι πάντως. Δεν μου ακούγεται πομπώδες --Costas78 21:26, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
- @Costas78 περί Εγκυκλοπαιδικότητας με βρίσκεις σύμφωνο. Με αυτήν την λογική πρότεινα να γραφτεί άρθρο για τον Αχμέτ Σαδίκ και τον Ντεντέ.. Οι οποίοι είναι και πρόσωπα της Κομοτηνής όχι απαραίτητα με την θετική έννοια για πολλούς. Ggia 22:00, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
Ακριβώς γι αυτό που έγραψες. Άκου μαρωνιαίοι... Μαρωνίτες λέγονται. Επειδή τα τοπωνυμικά επίθετα τείνουν να εκλείψουν, κυρίως από άγνοια. Πολλά δεν τα ξέρει κανείς. Πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται γιατί είναι μια πολύτιμη γνώση που μπορεί να παρέχεται από κάποια ενότητα όπως αυτή. Πόσο μάλιστα όταν το τοπωνυμικό επίθετο είναι ευρέως γνωστό. Αυτός ήταν ο λόγος που έβαλα "επιφανείς Κομοτηναίοι". Ήταν ένα άρθρο του Χρόνου που το είδα και μου άρεσε σαν ιδέα. Εσείς όμως έχετε κολλήσει με το "επιφανείς" (άγνωστο γιατί). Και τώρα σας πειράζει και το Κομοτηναίοι. Κι αυτό γιατί δεν γνωρίζετε πώς λέγονται οι κάτοικοι της Δονούσας. Ε μάθετε!. Πώς θα γίνει δηλαδή; Επειδή δεν γνωρίζουμε κάτι και δεν έχουμε διάθεση να μάθουμε, θα το καταργήσουμε;; Είναι επιχείρημα αυτό; Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 21:34, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
- Εμένα μου φαίνεται απλούστερη η χρήση του "Πρόσωπα". Ggia 22:00, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
@Κώστα78 δεν το είδα γιατί είχαμε σύγκρουση. Ναι, εγώ το "Κομοτηναίοι" ήθελα, το "επιφανείς" είναι δευτερεύον...
Δηλαδή Γκγκια είσαι αντίθετος με το "γνωστοί Κομοτηναίοι"; Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 22:38, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
- Σου απάντησα ήδη.. μου φαίνεται καλύτερο τα "Πρόσωπα".. και είπα και τους λόγους παραπάνω. Το Γνωστοί δεν μου φαίνεται pov αλλά το άλλο φαίνεται απλούστερο.. Ggia 22:46, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
Άρα δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξεις ως POV άμα το κάνω "γνωστοί Κομοτηναίοι", ε; Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 23:27, 18 Απριλίου 2010 (UTC)
- Όχι.. δεν είμαι εδώ μέσα για να δημιουργήσω συντακτοπόλεμο. Αλλά δεν είμαστε εγώ και εσύ στο άρθρο της Κομοτηνής.. άλλαξέ το και αν κάποιος άλλος το αλλάξει ή θέλει το πρόσωπα ή κάτι άλλο το συζητά με πάλι.. Ggia 08:40, 19 Απριλίου 2010 (UTC)
To Αξιοσημείωτοι δημότες και κάτοικοι δεν μας κάνει; --K sal 15 14:12, 22 Απριλίου 2010 (UTC)
Νομίζω πως όχι γιατί απλούστατα κάποιος που γεννήθηκε σε μια πόλη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεγαλούργησε στην πόλη αυτή.. ή έμεινε στην πόλη αυτή ή είναι κάτοικος αυτής από τότε που γεννήθηκε.. Ggia 14:14, 22 Απριλίου 2010 (UTC)
Κατηγοριοποίηση κωμοπόλεων της Ελλάδας
[επεξεργασία κώδικα]Τελικά που καταλήξαμε με τις κωμοπόλεις; Θα υπάγονται στην κατηγορία "Νομός χ" ή "Περιφέρεια χ" (όπως έγινε σε πολλές από αυτές, πρόσφατα);--Dipa1965 12:30, 16 Απριλίου 2010 (UTC)
Καμμία απάντηση; Ο διορθωπόλεμος συνεχίζεται όμως (βλ. πχ ιστορικό εδώ). Επειδή όμως:
- με ενδιαφέρουν οι κωμοπόλεις της Θεσσαλίας
- η εκδοχή 1 (κατηγορία Νομού) μου φαίνεται πολύ λογικότερη.
- είναι κωμικοτραγικό να αλληλοαναιρούμαστε για τέτοια θέματα
Πείτε μου σας παρακαλώ τι πρέπει να γίνει. Ευχαριστώ.--Dipa1965 08:17, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Βασικά δεν είχα αντιληφθεί το ζήτημα που έθεσες. Υπήρξε μια διαφωνία που είχε να κάνει με γενικότερα θέματα κατηγοριοποίησης αλλά πλέον το θέμα έχει διευθετηθεί ως εξής:
- Κατηγορία:Κωμοπόλεις της Ελλάδας (πρέπει να περιλαμβάνει μόνο υποκατηγορίες ως μητρική)
- Κατηγορίες ανά Γεωγραφικό διαμέρισμα, π.χ. Κωμοπόλεις της Θεσσαλίας (το ιδανικό θα ήταν να περιλαμβανουν μόνο υποκατηγορίες αλλά περιλαμβάνουν και άρθρα σε περίπτωση που δεν υπάρχει η κατάλληλη υποκατηγορία ανά νομό. Όταν δημιουργηθεί θα μεταφερθούν στην ανάλογη υποκατηγορία. Αν σε ένα νομό δεν υπάρχουν περισσότερες από 1-2 κωμοπόλεις μάλλον θα παραμείνουν στην κατηγορία κατα Γ.δ. και θα προστεθεί στα άρθρα η κατηγορία:Νομός Τάδε.
- Κατηγορίες ανά νομό (Περιλαμβάνουν μόνο άρθρα)--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 08:46, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
- Κατηγορίες ανά Γεωγραφικό διαμέρισμα, π.χ. Κωμοπόλεις της Θεσσαλίας (το ιδανικό θα ήταν να περιλαμβανουν μόνο υποκατηγορίες αλλά περιλαμβάνουν και άρθρα σε περίπτωση που δεν υπάρχει η κατάλληλη υποκατηγορία ανά νομό. Όταν δημιουργηθεί θα μεταφερθούν στην ανάλογη υποκατηγορία. Αν σε ένα νομό δεν υπάρχουν περισσότερες από 1-2 κωμοπόλεις μάλλον θα παραμείνουν στην κατηγορία κατα Γ.δ. και θα προστεθεί στα άρθρα η κατηγορία:Νομός Τάδε.
Μαρκέλλε, ευχαριστώ. Εφτιαξα και την κατηγορία κωμοπόλεις του ν. Καρδίτσας αν και προς το παρόν έχει 2 μόνο άρθρα (για τις άλλες δυο κωμοπόλεις του νομού δεν υπάρχει ακόμη άρθρο)--Dipa1965 13:57, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
- Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άρθρα να γεμίσουν τις κατηγορίες δεν θα έπρεπε να περιμένετε ?— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 79.131.181.118 (συζήτηση • συνεισφορά) .
- Δεν είναι θέμα αυτό, κάποτε θα φτιαχτούν. Μάλιστα λέω να ασχοληθώ σήμερα.--Dipa1965 14:45, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, εγώ έκανα τις μετατροπές μετά από υπόδειξη του Μαρκέλλου. Απλά όπου δεν βρήκα κατηγορία νομού (δεν υπήρχε) τα άφησα μέσα στην κατηγορία γεωγραφικού διαμερίσματος. Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 16:08, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
- Σ' αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τις κατηγορίες και με λιγότερα από τρία άρθρα. Εφόσον δημιουργήθηκαν οι κατηγορίες για κάποιους νομούς καλό είναι να γίνουν και για τους άλλους για λόγους τάξης --Costas78 16:15, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
- Αφού δεν είναι γενικά επιθυμητή η δημιουργία κατηγορία με πολύ λίγα άρθρα, καλό είναι να αποφύγουμε τη γενίκευση γιατί ολιγάνθρωποι νομοί δεν μπορεί να έχουν πολλές κωμοπόλεις. Πάντως στη Θεσσαλία έφτιαξα νέα άρθρα κι έτσι όλες οι κατηγορίες έχουν τώρα τουλάχιστον 4 άρθρα.--Dipa1965 16:54, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Σωστά έπραξε ο Pyraechmes. Η Δεσκάτη για παράδειγμα θα μείνει στις Κωμοπόλεις της Μακεδονίας. Δεν υπάρχει άλλη στα Γρεβενά.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 21:24, 17 Απριλίου 2010 (UTC)
Προσέξτε λίγο την ομοφοβική επίθεση στο Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Ελλάδα
[επεξεργασία κώδικα]Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Ελλάδα Εκεί που άλλαζα κάτι με πολλά edit, μπαίνει ένας μέσα και αφαιρεί αδικαιολόγητα μία παράγραφο που αναφέρει ότι στο στρατό οι ομοφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ και αμφισεξουαλικοί θεωρούνται ψυχικά ασθενείς και δεν υπηρετούν. Κοιτάξτε το λίγο γιατί δεν έχω χρόνο. --212.54.219.14 00:28, 19 Απριλίου 2010 (UTC)
Γιατί γνωρίζω πως πλέον υπηρετούν ακόμα και άμα σκάσουν με φούστα και ταγιέρ! --91.140.87.70 00:30, 19 Απριλίου 2010 (UTC)
- Α, μπα, έτσι έσκασες μύτη στο κέντρο νεοσυλλέκτων εσύ; Dimitrisss 00:31, 19 Απριλίου 2010 (UTC)
- και με γόβα στιλέτο ;) --91.140.87.70 00:33, 19 Απριλίου 2010 (UTC)
Εγώ όταν ήρθα στην Αυλώνα, με έιχαν βάλει σε πόστο στην κατάταξη νεοσυλλέκτων και ξαφνικά έρχονται δύο κυρίες με μίνια. Φώναξα το στρατολόγο (λοχαγός) και τις είδε. Τις ρωτήσαμε ποιά θα υπηρετήσει ή αν θα υπηρετήσουν και οι δυο. Τελικά μας είπαν ότι η μία ήταν για να υπηρετήσει και ζήτησε αναβολή. Και ο στρατολόγος της έδωσε. Τώρα δεν ξέρω αν ήταν όντως άντρας που ήθελε να είναι γυναίκα ή το έπαιζε... Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 15:55, 19 Απριλίου 2010 (UTC)
Πώς βάζουμε λατινικά browser tags για τα search engines?
[επεξεργασία κώδικα]To roysfeti στο google δεν οδηγεί στο Ρουσφέτι, θα έπρεπε. --fs 16:48, 20 Απριλίου 2010 (UTC)
- Δεν μπορεί να γίνει αυτό (τεχνικά, οπότε δεν έχει νόημα να δούμε αν είναι σκόπιμο). --Geraki Talk 21:43, 22 Απριλίου 2010 (UTC)
Φωτογραφιες απο την αμερικανικη wikipedia
[επεξεργασία κώδικα]καλησπερα παιδια. Ειμαι καινουργιος και εχω ενα προβληματακι. εχω γραψει ενα αρθρο για εναν δορυφορο (GSAT-4) και παρολο που στη us εκδοση εχει την φωτογραφια του εγω δεν μπορω να την περασω στην ελληνικη εκδοση.
Όντως δεν μπορείς. Η φωτογραφία δεν είναι επιφορτωμένη στα κοινά, έχει copyright και έχει ανέβει μόνο στην αγγλόφωνη Βικιπαίδεια με το αιτιολογικό της εύλογης χρήσης (η οποία δεν ξέρω αν δικαιολογείται, ίσως κινδυνεύσει με διαγραφή). Αν θες ψάξε για μια αντίστοιχη φωτογραφία στα Commons (εδώ). --Ttzavarasσυζήτηση 18:35, 20 Απριλίου 2010 (UTC)
- Από ένα τσεκάρισμα που έκανα δεν υπάρχει φωτογραφία του GSAT-4. Μέχρι να βρεις εσύ ή κάποιος άλλος ελεύθερη φωτογραφία, φοβάμαι πως το άρθρο σου θα μείνει χωρίς εικόνα... --Ttzavarasσυζήτηση 18:39, 20 Απριλίου 2010 (UTC)
σκέφτομαι να βάλω μια φωτογραφία από άλλο δορυφόρο. Υπάρχει κανα πρόβλημα που δεν είναι ο ίδιος?Trkar25
Φυσικά και υπάρχει. Οποιοσδήποτε με ένα κλικ στη φωτογραφία μπορεί να δει πως πρόκειται για άλλον. Και για ποια αξιοπιστία του άρθρου - και γενικότερα της Βικιπαίδειας - θα μιλάς τότε; --Ttzavarasσυζήτηση 19:41, 20 Απριλίου 2010 (UTC)
ok...— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Trkar25 (συζήτηση • συνεισφορά) .
Συνθήκη
[επεξεργασία κώδικα]ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΓΙΝΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΟΚ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ; ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΛΙΑΝΙΩΤΗ— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 85.73.40.27 (συζήτηση • συνεισφορά) .
Συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας (1979) - Υπογράφεται στο περιστύλιο του Ζαππείου η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Κ. Από ελληνικής πλευράς, τη συμφωνία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.Trkar25
ε και; Χρήστης:Pyraechmes ...και την Πρωτομαγιά όλοι στον Κοτζάντερη.... 18:29, 25 Απριλίου 2010 (UTC)
Πρότυπο:Ειδοποίηση πνευματικά
[επεξεργασία κώδικα]Έφτιαξα ένα πρότυπο ειδοποίησης χρήστη, Πρότυπο:Ειδοποίηση πνευματικά για χρήση μαζί με το Πρότυπο:Παραβίαση copyright. Παρακαλώ για διορθώσεις σχόλια στη Συζήτηση προτύπου:Ειδοποίηση πνευματικά.--vanakaris 14:15, 26 Απριλίου 2010 (UTC)
Να μείνει το ένα από τα δύο.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 14:25, 26 Απριλίου 2010 (UTC)
Βοήθεια στην μετάφραση
[επεξεργασία κώδικα]Μήπως θα μπορούσε κάποιος να βοήθησει με την μετάφραση των παρακάτω:
- Prohibition agent - Αν ασχολείσαι με την εποχή της ποτοαπαγόρευσης είναι ο πράκτορας που επιβάλλει την ποτοαπαγόρευση
- Bureau of Investigation - Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, το Εφ-Μπι-Αϊ - εφόσον έχει και το Federal μπροστά, αλλιώς σκέτα γραφείο ερευνών. --Ttzavarasσυζήτηση 18:16, 26 Απριλίου 2010 (UTC)
- U.S. Treasury Secretary -
Γραμματέας Αμερικανικού Υπουργείου ΟικονομικώνΔιορθώνω τον ανώνυμο: είναι ο Υπουργός Οικονομικών (στις αγγλοσαξωνικές χώρες τους λένε συνήθως secretaries όχι ministers) --cubic[*]star - law-enforcement agents - πράκτορες επιβολής του νόμου
- alcohol tax agent - φορολογικός πράκτορας για τα οινοπνευματώδη. Κοίτα εδώ την ιστορία του σχετικού σώματος — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 109.242.167.188 (συζήτηση • συνεισφορά) .
--Niki81
Που είναι η Πηγή που λέει ότι οι Ομοφυλόφιλοι υπηρετούν ανοιχτά στο στρατό;
[επεξεργασία κώδικα]Κάποιοι αφαίρεσαν πρόσφατα την αναφορά στο ΛΟΑΤ ότι ο στρατός ενεργά απαγορεύει την ομοφυλοφιλία ή την αντιμετωπίζει ως ψυχασθένεια. Ποια είναι η Πηγή προς αυτό; Στον ξένο Τύπο πάντως από πρόσφατα φαίνεται να απαγορεύεται: http://www.nytimes.com/2008/06/03/world/europe/03iht-greece.4.13434025.html --194.219.142.98 17:23, 29 Απριλίου 2010 (UTC)
Αυτό φαίνεται να είναι και το περιεχόμενο της Αγγλικής http://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_orientation_and_military_service#Countries_that_disallow_homosexuals_from_serving_in_the_military --194.219.142.98 17:25, 29 Απριλίου 2010 (UTC)
Interwiki από πρότυπα
[επεξεργασία κώδικα]Χαίρετε. Μόλις δημιούργησα τη σελίδα μου, τοποθέτησα το Πρότυπο:Χρήστης Opera, αλλά μετά εμφανίστηκαν κάποια interwiki που οδηγούσαν στις σελίδες του προτύπου σε άλλες γλώσσες της Βικιπαίδειας. Αρχικά, δεν έδωσα πολύ μεγάλη σημασία, αλλά τώρα με μπερδεύουν και δεν μπορώ να τα αφαιρέσω από τη σελίδα μου. Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορεί να αφαιρεθούν, αλλά και να μην εμφανιστούν σε άλλες σελίδες χρηστών; Ευχαριστώ πολύ, --патриот8790 12:03, 30 Απριλίου 2010 (UTC)
Διορθώθηκε{{subst:ανυπόπγραφο|}}
CURRENTWEEK
[επεξεργασία κώδικα]Μήπως μπορεί κάποιος να μου πει ποιά θεωρείται, για το CURRENTWEEK, πρώτη εβδομάδα (από την πρώτη μέρα του χρόνου ή από την πρώτη Δευτέρα του χρόνου) και πόσο διαρκεί (αν π.χ. η πρωτοχρονιά είναι Σάββατο), και αντίστοιχα, πόσο διαρκεί η 53η εβδομάδα (μόνο για μια μέρα, μέχρι την πρώτη Δευτέρα του χρόνου ή κάτι άλλο); VJSC263IO 17:31, 30 Απριλίου 2010 (UTC)