Βικιπαίδεια:Πέντε πυλώνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βικιπαίδεια:Πέντε θεμέλια)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Συντόμευση:
ΒΠ:5
ΒΠ:5Θ
ΒΠ:5Σ
ΒΠ:5Π

Το οικοδόμημα που διαμορφώνεται από τις πολιτικές και τις οδηγίες της Βικιπαίδειας στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες:

BluePillar.svg

Η Βικιπαίδεια είναι εγκυκλοπαίδεια: συνδυάζει χαρακτηριστικά γενικών και ειδικευμένων εγκυκλοπαιδειών, γενικών εκδόσεων ή στατιστικών πληροφοριών και γεωγραφικών λεξικών ή καταλόγων. Όμως δεν είναι αδιάκριτη συλλογή πληροφοριών, ασήμαντων στοιχείων, ειδήσεων ή εικασιών ούτε είναι λεξικό, κίτρινος τύπος ή διαδικτυακός κατάλογος. Δεν είναι τόπος για πρωτότυπη έρευνα των συντακτών, για αυτοπροβολή ή για την έκφραση προσωπικών απόψεων και δεν αποτελεί πείραμα αναρχίας ή δημοκρατίας.

GreenPillar.svg

Η Βικιπαίδεια έχει ουδέτερη οπτική γωνία, το οποίο σημαίνει ότι πασχίζουμε για λήμματα τα οποία δεν συνηγορούν υπέρ μιας και μοναδικής άποψης. Μερικές φορές αυτό απαιτεί να αντιπροσωπεύονται πολλαπλές οπτικές γωνίες για ένα θέμα, να παρουσιάζεται κάθε οπτική γωνία με ακρίβεια, να παρέχεται το γενικό, ευρύτερο πλαίσιο για κάθε άποψη, ώστε οι αναγνώστες να καταλαβαίνουν ποιου την άποψη αντιπροσωπεύει η οπτική γωνία, και να μην παρουσιάζεται καμία οπτική γωνία ως η «αλήθεια» ή «η καλύτερη άποψη». Σημαίνει να παρατίθενται επαληθεύσιμες, αξιόπιστες πηγές, ειδικά σε αμφιλεγόμενα θέματα. Όταν προκύπτει διαμάχη ως προς το ποια έκδοση είναι πιο ουδέτερη, αφήστε χρονικό περιθώριο για νηφαλιότητα και σημάνετε το λήμμα ως αμφισβητούμενο· δημοσιεύστε λεπτομέρειες στη σελίδα συζήτησης και ακολουθήστε τη διαδικασία επίλυσης διαμαχών.

YellowPillar.svg

Η Βικιπαίδεια περιέχει ελεύθερο περιεχόμενο, το οποίο ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί. Όλα τα κείμενα υπόκεινται στην άδεια CC-BY-SA-3.0 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλόγως. Αναγνωρίστε ότι τα λήμματα μπορούν να αλλαχθούν από τον καθένα και ότι κανένα άτομο δεν ελέγχει κάποιο συγκεκριμένο λήμμα· κατ΄ αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε συγγραφική δραστηριότητα με την οποία συνεισφέρετε μπορεί να υποστεί αμείλικτη επεξεργασία και να αναδιανεμηθεί κατά βούληση από την κοινότητα. Μην ανεβάζετε υλικό που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα ή έργα τα οποία είναι αδειοδοτημένα με όρους ασύμβατους προς το ελεύθερο περιεχόμενο.

OrangePillar.svg

Η Βικιπαίδεια έχει κώδικα συμπεριφοράς. Σεβαστείτε τους Βικιπαιδιστές συναδέλφους σας, ακόμα και όταν είναι πιθανό να μη συμφωνείτε μαζί τους. Να φέρεστε πολιτισμένα. Αποφεύγετε να κάνετε προσωπικές επιθέσεις ή σαρωτικές γενικεύσεις. Μείνετε ψύχραιμοι, όταν οι επεξεργασίες «παίρνουν φωτιά»· αποφεύγετε τους γελοίους συντακτικούς πολέμους, ακολουθώντας τον κανόνα των τριών επαναφορών· θυμηθείτε ότι υπάρχουν 137.826 λήμματα στην ελληνική Βικιπαίδεια, για να δουλέψετε πάνω σε αυτά και να συζητήσετε. Ενεργείτε καλή τη πίστει, με το να μη διαταράσσετε τη Βικιπαίδεια για να προβάλετε μια άποψη, και υποθέστε καλή πίστη εκ μέρους των άλλων. Να είστε ανοικτοί, ευπροσήγοροι και περιεκτικοί.

RedPillar.svg

Η Βικιπαίδεια δεν έχει αυστηρούς κανόνες, εκτός από τις πέντε βασικές αρχές που εξηγούνται εδώ. Μη διστάζετε να επεξεργάζεστε, να μετακινείτε ή να τροποποιείτε τα λήμματα· επειδή η απόλαυση της επεξεργασίας βρίσκεται στο ότι η τελειότητα, παρ' όλο που είναι στόχος, δεν απαιτείται. Και μην ανησυχείτε ότι θα τα θαλασσώσετε. Όλες οι προηγούμενες εκδόσεις των λημμάτων διατηρούνται, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να προκαλέσετε ζημιά στη Βικιπαίδεια κατά λάθος ή να καταστρέψετε ανεπανόρθωτα το περιεχόμενο. Αλλά θυμηθείτε: ό,τι γράφετε εδώ θα διατηρείται για τους επόμενους.


Η πολιτική αυτή αποτελεί και πολιτική της Αγγλικής Wikipedia, από όπου μεταφράστηκε το κείμενο. Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι «πέντε πυλώνες» είναι η βάση όλων των εγχειρημάτων Wikipedia του Ιδρύματος Wikimedia.

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]