ΛΟΑΤ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. λικό όρο συμπεριλαμβάνονται οι Πολυσεξουαλικοί (Polysexuals, άνθρωποι που έλκονται από περισσότερα από τα κλασσικά δύο φύλα, εάν των οποίων την ύπαρξη αποδεχόμαστε), οι Πανσεξουαλικοί (Pansexuals, άνθρωποι που έλκονται από όλα τα φύλα). Επίσης σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε και την ονομασία Queer, που είναι ένας γενικός όρος και περιλαμβάνει ανθρώπους που δε πιστεύουν ότι κανένας από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς είναι σωστός ή επαρκής για να εκφράσει τη σεξουαλική τους ταυτότητα.
  2. ΙστορίαΜέχρι την σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του '60 δεν υπήρχε συγκεκριμένη ονομασία που να περιγράφει τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες εκτός από τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς της ετεροφυλόφιλης κοινωνίας. Ο χαρακτηρισμός αυτών των ατόμων ως τρίτο φύλο σταμάτησε να χρησιμοποιείται μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Καθώς οι άνθρωποι άρχιζαν να οργανώνονται για τα σεξουαλικά τους δικαιώματα χρειαζόντουσαν μια ονομασία που θα τους χαρακτηρίζει θετικά.
  3. Η πρώτη ονομασία που χρησιμοποιήθηκε ``ομοφυλόφιλος`` θεωρήθηκε ότι μεταφέρει αρνητικό υπαινιγμό και για αυτό τον λόγο συνήθως στη θέση του χρησιμοποιείται η λέξη ``gay``. Όταν η λεσβίες δημιούργησαν την δική τους σεξουαλική ταυτότητα οι όροι ομοφυλόφιλος και λεσβία γίνανε πιο συνηθισμένοι. Αυτό γρήγορα ακολούθησαν οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανσεξουαλικοί ζητώντας αναγνώριση ως νόμιμη κατηγορία μέσα στην ευρύτερη κοινότητα. Ωστόσο στις αρχές της δεκαετίας του '80 υπήρξε μια αλλαγή στην λεσβιακή και ομοφυλοφιλική αντίληψη και δεν αποδεχόντουσαν τους τρανσεξουαλικούς και αμφισεξουαλικούς ανθρώπους. Υπήρχε μια γενικευμένη αντίληψη ότι οι τρανσεξουαλικοί άνθρωποι ήταν υπερβολικά ``κλισέ`` και ότι οι αμφισεξουαλικοί ήταν ομοφυλόφιλοι άντρες και λεσβίες που δεν θέλανε να αποδεχτούν την σεξουαλικότητα τους. Μόνο μετά την δεκαετία του '90 έγινε συνηθισμένο το να αναφέρονται στα Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα με ισότητα και σεβασμό μέσα στην κοινότητα.Εξωτερικοί σύνδεσμοιAccept - ΛΟΑΤ ΚύπρουLGBT Web site directoryExtensive set of short LGBT biograp