Σεισμός της Αθήνας (420 π.Χ.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεισμός της Αθήνας
Ημερομηνία420 π.Χ.
Πληγείσες περιοχέςαρχαία Αθήνα
δεδομένα

Ο σεισμός της Αθήνας που έγινε το 420 π.Χ. και κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου αναφέρεται από τον Θουκυδίδη[1] και τον Πλούταρχο.[2].

Στοιχεία για το σεισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σεισμός σημειώθηκε την άνοιξη του 420 π.Χ. στην Αθήνα. Συνέπεσε μάλιστα με μια από τις σπουδαιότερες εκκλησίες του αθηναϊκού δήμου, κατά την οποία ο νεαρός Αλκιβιάδης αντιτάχθηκε στα σχέδια και τις ενέργειες του Νικία. Ο Νικίας με αφορμή της πρότινος συναφθείσης συμμαχίας των Σπαρτιατών με τους Βοιωτούς και την άρνηση των Βοιωτών να παραδώσουν των φρουρίων της Πανάκτου και της Αμφίπολης στους Αθηναίους, είχε σκοπό να διαπραγματευτεί συμμαχία αντιπερισπασμού με τους Αργείους και τους συμμάχους των. Στην Αθήνα είχανε δε καταφτάσει την άνοιξη του 420 π.Χ. πρέσβεις των Αργείων. Οι Αθηναίοι ήταν πρόθυμοι και έτοιμοι να δεχτούν τους όρους της συμμαχίας, όταν η γη ξαφνικά άρχισε να τρέμει και οι εκκλησία διακόπηκε.

Το μέγεθος του σεισμού δεν ήταν μεγάλο. Λόγος λοιπόν της διάλυσης της εκκλησίας δεν ήταν ο τρόμος ή ο πανικός, αλλά το φαινόμενο αυτό καθεαυτό του σεισμού που θεωρήθηκε ως θεϊκό σημάδι (διοσημία) και επέβαλε την διάλυση της συγκέντρωσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Θουκυδίδης Ε' 45
  2. Πλούταρχος Νικ 10

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παύλος Διομήδης, επιμ. (1881). Εικονογραφημένη Εστία. Ιανουάριος - Ιούνιος 1881. Αθήνα: Γεώργιος Δροσίνης, Τυπογραφείο της Εστίας. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2010.