Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Απίθανοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Οι απίθανοι)
Οι Απίθανοι
ΣκηνοθεσίαΜπραντ Μπερντ[1]
ΠαραγωγήΤζον Γουόκερ, Τζον Λάσιτερ, Katherine Sarafian και Kori Rae
ΣενάριοΜπραντ Μπερντ
Ηθοποιοί φωνήςΚρεγκ Τ. Νέλσον, Χόλυ Χάντερ, Sarah Vowell[2], Σπένσερ Φοξ, Τζέισον Λι, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Ελίζαμπεθ Πένια, Μπραντ Μπερντ, Νίκολας Μπερντ, Τζον Ρατζενμπέργκερ και Γουάλας Σον
ΜουσικήΜάικλ Τζακίνο και Μπράιαν Τάιλερ
ΦωτογραφίαJanet Lucroy
ΜοντάζΣτίβεν Σάφερ
Εταιρεία παραγωγήςPixar Animation Studios και Walt Disney Pictures[3]
ΔιανομήInterCom, Disney+ και Walt Disney Studios Motion Pictures[3]
Πρώτη προβολή12  Νοεμβρίου 2004 (Σουηδία)[4], 9  Δεκεμβρίου 2004 (Γερμανία)[5], 24  Νοεμβρίου 2004 (Γαλλία), 5  Νοεμβρίου 2004 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[6], 27  Οκτωβρίου 2004 (Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου)[7] και 2004
Διάρκεια115 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιΟι Απίθανοι 2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι απίθανοι (αγγλικά: The Incredibles) είναι αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων παραγωγής 2004 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Μπραντ Μπερντ, σε παραγωγή της Pixar, στην πέμπτη μεγάλου μήκους ταινίας της και τη χρηματοδότησε η Disney. Ένας υπερήρωας, ονόματι Ρόμπερτ Παρ (κατά κόσμον Κύριος Απίθανος) με ασύλληπτη σωματική δύναμη, αναγκάζεται αφού παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του Έλεν Παρ (Ελαστίνα) να ζήσει μια ήσυχη ζωή στα προάστια, απομακρυσμένος από κάθε είδους ηρωική δραστηριότητα. Αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα καθώς ένας εχθρός από το παρελθόν, έρχεται να ανατρέψει την ηρεμία της "σούπερ" οικογένειάς του. Ακούγονται οι ηθοποιοί Κρεγκ Τ. Νέλσον, Χόλι Χάντερ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Σάρα Βόουελ, Σπένσερ Φοξ, Ελίζαμπεθ Πένια και Τζέισον Λι.

Ο Μπραντ Μπερντ είχε την ιδέα για την δημιουργία των Απίθανων σε ταινία κινουμένων σχεδίων δύο, και όχι τριών, διαστάσεων. Η παραγωγή της ταινίας από την Pixar, έγινε επειδή η Warner Bros. ανέστειλε την λειτουργία του τμήματος κινουμένων σχεδίων και ανάγκασε τον σκηνοθέτη να μετακινηθεί στην Pixar.

Η ταινία ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ στις κατηγορίες ήχος και πρωτότυπο σενάριο, κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και μοντάζ ηχητικών εφέ.

Το 2018 κυκλοφόρησε μία δεύτερη ταινία, Οι απίθανοι 2.

Ο Κύριος Απίθανος (Κρεγκ Τ. Νέλσον) και η γυναίκα του Ελαστίνα (Χόλι Χάντερ) είναι δύο σούπερ ήρωες που την ημέρα είναι απλοί άνθρωποι και τη νύχτα σώζουν τον κόσμο. Όμως, το Πρόγραμμα Απόκρυψης Μαρτύρων ανάγκασε όλους τους σούπερ ήρωες να ζήσουν μια κανονική ζωή. Μετά απο δεκαπέντε χρόνια ο Κύριος Απίθανος και η Ελαστίνα έχουν αποκτήσει τρία απίθανα παιδιά: τον δεκάχρονο Ντας (Σπένσερ Φόξ), την έφηβη Βιολέτα (Σάρα Βόουελ) και τον μπέμπη Τζακ-Τζακ.

Ο Κύριος Απίθανος (Μπομπ Παρ) απολύεται από τη δουλειά του και αφού δέχεται ένα μήνυμα από μια μυστηριώδη γυναίκα, την Μιράζ (Ελίζαμπεθ Πένια), αποφασίζει να μην πει τίποτα στην γυναίκα του (Έλεν Παρ). Το μήνυμα έλεγε πως ένα ρομπότ κατασκευασμένο από μία μυστική εταιρία απειλούσε τώρα τις εγκαταστάσεις της (που βρισκόντουσαν σε ένα ερημικό νησί) και πως χρειαζόντουσαν την βοήθεια του Μπομπ. Εκείνος φεύγει για το νησί με την πρόφαση πως πηγαίνει σε συνέδριο και αντιμετωπίζει το ρομπότ με επιτυχία. Επιστρέφοντας κάνει γυμναστική και τα περνάει φίνα με την οικογένεια του ενώ αποφασίζει να πάρει καινούρια στολή από την "Ε" (Μπραντ Μπερντ), σχεδιάστρια στολών σούπερ ηρώων. Ο Μπομπ φεύγει για την καινούρια αποστολή που του ανέθεσε η Μιράζ στο νησί και βρίσκεται αντιμέτωπος με το ρομπότ αλλά και με έναν σούπερ ήρωα χωρίς υπερφυσικές δυνάμεις, τον Σύνδρομο (Τζέισον Λι) που του αποκαλύπτει πως έγινε σούπερ ήρωας με τις εφευρέσεις του και πως σκότωνε όλους τους σούπερ ήρωας με το ρομπότ του για να μείνει ο μόνος κι έπειτα να εξαπολύσει το ρομπότ ενάντια στον κόσμο κι έπειτα να το νικήσει και να αναδειχτεί ο σούπερ ήρωας. Στη συνέχεια "σκοτώνει" τον Κύριο Απίθανο ο οποίος όμως γλυτώνει ενώ η Έλεν που έχει καταλάβει τον Μπομπ, χάρη στην "Ε", μαζί με την Βιολέτα και τον Ντας κατευθύνονται προς το νησί.

Μετά από πολλές περιπέτειες η σούπερ οικογένεια φτάνει στην Νέα Υόρκη όπου ο Σύνδρομος έχει εξαπολύσει το ρομπότ και με την βοήθεια του Ψύχτρα (Σάμιουελ Τζάκσον), ενός άλλου σούπερ ήρωα, το νικάει. Αυτό το γεγονός σηματοδότησε την επάνοδο των σούπερ ηρώων που ξανάρχισαν να αγρυπνούν για τη σωτηρία του κόσμου απ' το κακό.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Κρεγκ Τ. Νέλσον (Δημήτρης Σταρόβας στη μεταγλώττιση) στο ρόλο του Μπόμπ "Ρόμπερτ" Παρ/Κύριου Απίθανου. Ο Κύριος Απίθανος έχει ύψος 2.01 μέτρα και βάρος 159 κιλά. Ο Μπομπ κατέχει εξαιρετική σωματική δύναμη και εξαιρετική αντοχή στα χτυπήματα από άλλους ανθρώπους. Παγιδευμένος ως απλός ασφαλιστής σε μια ασφαλιστική εταιρία (Ασφαλιστική Μέριμνα), προσπαθεί να αναβιώσει τον "παλιό καιρό", όταν δηλαδή επευφημούταν για την σωτηρία ανθρώπων χάρη στις δυνάμεις του. Είναι παντρεμένος με την Έλεν Παρ, και μάλιστα στο γάμο τους παρευρέθηκαν πολλοί υπερήρωες και η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Έντνα "Ε" Μοντ. Απο τον γάμο τους, προέκυψαν τρία παιδιά: Ο Ντας, η Βιολέτα και ο Τζακ-Τζακ.
  • Χόλι Χάντερ (Σμαράγδα Καρύδη στη μεταγλώττιση) στο ρόλο της Έλεν Παρ/Ελαστίνα. Η Ελαστίνα έχει ύψος 1.73 μέτρα και ζυγίζει 57 κιλά. Η ικανότητά της είναι ότι μπορεί να τεντώσει οποιοδήποτε άκρο της μέχρι και 30 μέτρα, ή έως ότου γίνει 1 χιλιοστό λεπτό. Μπορεί επίσης να ανασχηματίσει το σώμα της, για παράδειγμα να γίνει αλεξίπτωτο. Είναι εξαιρετική σύζυγος αν και νευριασμένη με την προσπάθεια του συζύγου της Μπομπ Παρ να ξαναζήσει τις μέρες της δόξας.
  • Σάρα Βόουελ στο ρόλο της Βιολέτα Παρ. Η Βιολέτα με ύψος 1.60 και βάρος 52 κιλά είναι η έφηβη της οικογένειας Παρ. Θέλει να είναι σαν όλους τους άλλους, παρά την ιδιοσυγκρασία της. Συγκεκριμένα, μπορεί να δημιουργεί σφαιρικά δυναμικά πεδία (όπως και η Αόρατη Γυναίκα από τους Fantastic Four) και να γίνεται αόρατη. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, ενώνει τις δυνάμεις της με τον αδελφό της, Ντας, για να δημιουργήσουν την απιθανόσφαιρα. Δημιουργεί ένα δυναμικό πεδίο γύρω από αυτήν και τον Ντας, ο οποίος τρέχει και κάνει την σφαίρα να στροβιλίζεται με μεγάλη ταχύτητα. Παρ' όλα αυτά, η Βιολέτα μοιάζει με μία πολύ συνηθισμένη ντροπαλή έφηβη, με ότι συνεπάγεται αυτό.
  • Σπένσερ Φοξ στο ρόλο του Ντάσιελ Ρόμπερτ "ντας" Παρ. Ο Ντας με ύψος 1.30 και βάρος 29 κιλά έχει την ταχύτητα ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου. Θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, αλλα λόγω της ιδιαιτερότητάς του η μητέρα του δεν τον αφήνει για να μην αποκαλυφθεί η πραγματική του ταυτότητα.
  • Τζέισον Λι (Τηλέμαχος Κρεβάιχας στη μεταγλώττιση) στο ρόλο του Μπάντι Πάιν/Σύνδρομου. Ο Σύνδρομος, γνωστός στον Κύριο Απίθανο ως "κολλητός", στην πραγματικότητα δεν έχει καμία υπερδύναμη, αν εξαιρέσουμε τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης του που του επιτρέπει να εφεύρει εξελιγμένου τύπου όπλα. Το πραγματικό του όνομα είναι Μπάντι Πάιν. Ενώ κάποτε ήταν θαυμαστής του κυρίου Απίθανου, λόγω ορισμένων συγκυριών, κατέληξε να γίνει εχθρός του και να βάλει ως σκοπό της ζωής του να τον εξοντώσει
  • Σάμιουελ Λ. Τζάκσον (Νέστορας Κοψίδας στη μεταγλώττιση) στο ρόλο του Λούσιους Μπεστ/Ψύχτρα
  • Ιλάι Φούσιλ και Μιβ Άντριους στο ρόλο του Τζακ-Τζακ Παρ
  • Ελίζαμπεθ Πένια στο ρόλο της Μιράζ
  • Μπραντ Μπερντ (Σταύρος Μαυρίδης στη μεταγλώττιση) στο ρόλο της Έντνα "Ε" Μοντ

Η ταινία με προϋπολογισμό 92 εκατομμύρια δολάρια[8] έκανε άνοιγμα στη 1η θέση το πρώτο σαββατοκύριακο με 70,4 εκατομμύρια δολάρια.[8] Στις ΗΠΑ οι συνολικές εισπράξεις έφτασαν τα 261,4 εκατομμύρια δολάρια ενώ παγκοσμίως απέφερε 631,6 εκατομμύρια δολάρια.[8]

Εβδομάδα Έσοδα Η.Π.Α. Έσοδα Παγκοσμίως
$ 70.467.000 (1) $ 93.004.000 (1)
$ 143.255.000 (1) $ 156.898.000 (1)
$ 177.555.000 (3) $ 203.000.013 (2)
$ 214.294.000 (2) $ 276.028.000 (1)
20η $ 260.658.000 (20) $ 631.151.000 (22)

Για τις Η.Π.Α. και για την παγκόσμια κατάταξη, οι εβδομάδες τελειώνουν Πέμπτη, ξεκινώντας από τις 5 Νοεμβρίου 2004. Οι αριθμοί στις παρενθέσεις καταδεικνύουν την θέση της ταινίας στην εβδομαδιαία κατάταξη.

Βραβεία & Υποψηφιότητες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων νίκη
Πρωτότυπο Σενάριο Μπραντ Μπερντ υποψηφιότητα
Ήχος Ράντι Τομ, Γκάρι Ρίτσο & Ντοκ Κέιν υποψηφιότητα
Μοντάζ Ηχητικών Εφέ Μάικλ Σίλβερς & Ράντι Τομ νίκη
Χρυσές Σφαίρες Καλύτερη Ταινία Κωμωδία/Μιούζικαλ υποψηφιότητα

Το 2004, η ταινία παρουσιάστηκε στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε ειδική προβολή. [9]

Τεχνικά χαρακτηρηστικά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Χρώμα: Εγχρωμη
  • Αναλογία Πλευρών: 2.35:1
  • Ηχος: Dolby Digital 5.1
  • Καταλληλότητα: Κ (Κατάλληλο)

Το 2004, όταν η Disney απέκτησε τα δικαιώματα για την παραγωγή συνεχειών των ταινιών της Pixar, ανακοινώθηκε ότι υπάρχει πιθανότητα μιας συνέχειας των ταινιών Οι Απίθανοι και Ψάχνοντας τον Νέμο (Finding Nemo) χωρίς τη συμμετοχή της Pixar. Λίγο καιρό αργότερα η ιδέα αυτή απορρίφθηκε. Όταν η Disney απέκτησε την Pixar το 2006, υπήρχε η προσδοκία από την Pixar να προχωρήσουν σε πιθανές συνέχειες των επιτυχημένων ταινιών τους.[10] Ο Μπραντ Μπερντ δήλωσε το 2007 ότι είναι ανοιχτός στην ιδέα της ταινίας Οι Απίθανοι 2 αν σκεφτεί μια ιδέα ανώτερη της πρωτότυπης ταινίας. "Έχω σκεφτεί πράγματα που νομίζω ότι είναι καλά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί όλα", είπε ο Μπερντ.[11]

  1. www.adorocinema.com/filmes/filme-53096/. Ανακτήθηκε στις 15  Ιουλίου 2021.
  2. www.imdb.com/name/nm1102970/.
  3. 3,0 3,1 catalog.afi.com/Film/54376-THE-INCREDIBLES.
  4. sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=59471&type=MOVIE&iv=Basic.
  5. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0317705/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  6. www.boxofficemojo.com/movies/?id=incredibles.htm.
  7. www.imdb.com/title/tt0317705/releaseinfo.
  8. 8,0 8,1 8,2 «Οι Απίθανοι στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2011. 
  9. Κιτροέφ, Μ. (2004). 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού. σελ. 140. 
  10. «Pixar Shows Increasing Reliance on Sequels». Los Angeles Times. 2010-06-17. http://www.latimes.com/business/la-fi-ct-toystory-20100617,0,2854793.story. Ανακτήθηκε στις 2011-05-06. 
  11. «Bird on Toy Story 3 and Incredibles 2». 22 Ιουνίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]