Κατάλογος Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στους παρακάτω δύο πίνακες παρουσιάζεται ο κατάλογος των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρισμένος διοικητικά στις Μητροπόλεις που ανήκαν στο ελληνικό κράτος ως τους Βαλκανικούς Πολέμους («Παλαιάς Ελλάδας») και αυτές των λεγομένων «Νέων Χωρών», οι οποίες προστέθηκαν μετά.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και οι οκτώ Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης. Η Εκκλησία της Κρήτης έχει σχετική αυτονομία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δική της Σύνοδο και Αρχιεπίσκοπο. Το ίδιο ισχύει και για τις πέντε Μητροπόλεις του Νομού Δωδεκανήσου: (Ιερά Μητρόπολις Ρόδου, Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου, Ιερά Μητρόπολις Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, Ιερά Μητρόπολις Καρπάθου και Κάσου και Ιερά Μητρόπολις Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου και την Ιερά Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου) οι οποίες υπάγονται διοικητικά απ' ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επειδή αποτελούσαν, μέχρι το 1947, Ιταλική κτήση, ενώ την επομένη χρονιά (το 1948) τα Δωδεκάνησα ήταν η τελευταία περιοχή που ενσωματώθηκε και επίσημα με την Ελλάδα.

Μητροπόλεις της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος (Παλαιάς Ελλάδας)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει τις έξης περιοχές:

Μητροπόλεις της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος (Παλαιάς Ελλάδας)
Νομός Ιερά Μητρόπολις Έδρα Μητροπολίτης
Νομός Αιτωλοακαρνανίας Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας Μεσολόγγι Κοσμάς (Κωνσταντίνος Παπαχρήστος), από το 2005
Ιερά Μητρόπολις Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ναύπακτος Ιερόθεος (Παναγιώτης Βλάχος), από το 1995
Νομός Αργολίδας Ιερά Μητρόπολις Αργολίδος Ναύπλιο Νεκτάριος (Αντωνόπουλος), από το 2013
Νομός Αρκαδίας Ιερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας Τρίπολη Αλέξανδρος (Παπαδόπουλος), από το 1995
Από Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου (1984)
Ιερά Μητρόπολις Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Δημητσάνα Ιερεμίας (Παναγιώτης Φούντας), από το 2006
Νομός Άρτας Ιερά Μητρόπολις Άρτης Άρτα Καλλίνικος (Κωνσταντίνος Κορομπόκης), από το 2016
Από Επίσκοπος Επιδαύρου (2009)
Νομός Αττικής Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών Αθήνα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (Ιωάννης Λιάπης), από το 2008
Από Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας (1981)
Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς Πειραιάς Σεραφείμ (Xρήστος Μεντζελόπουλος), από το 2006
Από Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως (2000)
Ιερά Μητρόπολις Περιστερίου Περιστέρι Κλή­μης (Κουτσομύτης), από το 2019
Ιερά Μητρόπολις Νέας Σμύρνης Νέα Σμύρνη Συμεών (Περικλής Κούτσας), από το 2002
Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού[1] Κηφισιά Κύριλλος (Κωνσταντίνος Μισιακούλης), από το 2010
Ιερά Μητρόπολις Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως[2] Ίλιον Αθηναγόρας (Γεώργιος Δικαιάκος), από το 2010
Ιερά Μητρόπολις Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Καισαριανή Δανιήλ (Διονύσιος Πουρτσουκλής), από το 2000
Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Νέα Ιωνία Γαβριήλ (Γεώργιος Παπανικολάου), από το 2014
Από Επίσκοπος Διαυλείας (2011)
Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Βούλα Αντώνιος (Αβραμιώτης), από το 2019
Ιερά Μητρόπολις Νικαίας Νίκαια Αλέξιος (Γεράσιμος Βρυώνης), από το 1994
Ιερά Μητρόπολις Μεγάρων και Σαλαμίνος Μέγαρα Κωνσταντίνος (Γιακουμάκης), από το 2014
Ιερά Μητρόπολις Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιόνιδος και Τροιζήνας Ύδρα Εφραίμ, από το 2001
Ιερά Μητρόπολις Κυθήρων και Αντικυθήρων Κύθηρα Σεραφείμ (Λάμπρος Στεργιούλης), από το 2005
Ιερά Μητρόπολις Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Σπάτα Νικόλαος (Χατζηνικολάου), από το 2004
Νομός Αχαΐας Ιερά Μητρόπολις Πατρών Πάτρα Χρυσόστομος (Χρήστος Σκλήφας), από το 2005
Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αίγιο Αμβρόσιος (Αθανάσιος Λενής), από το 1978
Από Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ταλαντίου (1976)
Νομός Βοιωτίας Ιερά Μητρόπολις Θηβών και Λεβαδείας Λιβαδειά Γεώργιος (Μαντζουράνης), από το 2008
Νομός Εύβοιας[3] Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χαλκίδα Χρυσόστομος (Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου), από το 2001
Ιερά Μητρόπολις Καρυστίας και Σκύρου Κύμη Σεραφείμ (Σωκράτης Ρόρης), από το 1968
Νομός Ευρυτανίας Ιερά Μητρόπολις Καρπενησίου Καρπενήσι Γεώργιος (Ρέμπελος), από το 2016
Νομός Ζακύνθου Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου και Στροφάδων Ζάκυνθος Διονύσιος (Δημήτριος Σιφναίος), από το 2011
Από Επίσκοπος Φωτικής (2009)
Νομός Ηλείας Ιερά Μητρόπολις Ηλείας και Ωλένης Πύργος Γερμανός (Ιωάννης Παρασκευόπουλος), από το 1981
Νομός Καρδίτσας[4] Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Καρδίτσα Τιμόθεος (Νικόλαος Άνθης), από 19-7-2014
Νομός Κέρκυρας Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Κέρκυρα Νεκτάριος (Δημήτριος Ντόβας), από το 2002
Νομός Κεφαλληνίας Ιερά Μητρόπολις Κεφαλληνίας Αργοστόλι Δημήτριος (Σπυρίδων-Ιωάννης Αργυρός), από το 2015
Νομός Κορινθίας Ιερά Μητρόπολις Κορίνθου, Συκιώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους Κόρινθος Διονύσιος (Δημήτριος Μάνταλος), από το 2006
Νομός Κυκλάδων Ιερά Μητρόπολις Θήρας, Αμοργού και Νήσων Φηρά Επιφάνιος (Μιχαήλ Αρτέμης), από το 2003
Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Νάξος Καλλίνικος (Νικόλαος Δεμενόπουλος), από το 2008
Ιερά Μητρόπολις Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου Ερμούπολη Δωρόθεος (Σταύρος Πολυκανδριώτης), από το 2001
Νομός Λακωνίας[5] Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας και Σπάρτης Σπάρτη Ευστάθιος (Κωνσταντίνος Σπηλιώτης), από το 1980
Ιερά Μητρόπολις Μάνης Γύθειο Χρυσόστομος (Χρήστος Παπαθανασίου), από το 2018
Νομός Λάρισας[6] Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου Λάρισα Ιερώνυμος (Νικολόπουλος) από το 2018
Νομός Λευκάδας[7] Ιερά Μητρόπολις Λευκάδος και Ιθάκης Λευκάδα Θεόφιλος (Κωνσταντίνος Μανωλάτος), από το 2008
Νομός Μαγνησίας Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος και Αλμυρού Βόλος Ιγνάτιος (Παναγιώτης Γεωργακόπουλος), από το 1998
Νομός Μεσσηνίας[8] Ιερά Μητρόπολις Μεσσηνίας Καλαμάτα Χρυσόστομος (Γεώργιος Σαββάτος), από το 2007
Ιερά Μητρόπολις Τριφυλίας και Ολυμπίας Κυπαρισσία Χρυσόστομος (Αλέξανδρος Σταυρόπουλος), από το 2007
Νομός Τρικάλων Ιερά Μητρόπολις Τρίκκης και Σταγών Τρίκαλα Χρυσόστομος (Γεώργιος Νάσης), από το 2015.
Ιερά Μητρόπολις Σταγών και Μετεώρων Καλαμπάκα Θεόκλητος (Δημήτριος Λαμπρινάκος), από το 2017
Νομός Φθιώτιδας Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος Λαμία Νικόλαος (Πρωτοπαπάς), από το 1996
Νομός Φωκίδας Ιερά Μητρόπολις Φωκίδος Άμφισσα Θεόκτιστος (Θεόδωρος Κλουκίνας), από το 2014
Από Επίσκοπος Ανδρούσης (2009)

Μητροπόλεις του Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου (Νέων Χωρών)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει τις περιοχές που απελευθερώθηκαν, από τους Βαλκανικούς πολέμους το 1913, δηλαδή:

Οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, παραχωρήθηκαν «επιτροπικώς» και υπό δέκα ρητούς όρους και υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο σύμφωνα με την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

Μητροπόλεις του Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου (Νέων Χωρών)
Νομός Ιερά Μητρόπολις Έδρα Μητροπολίτης
Νομός Γρεβενών Ιερά Μητρόπολις Γρεβενών Γρεβενά Δαβίδ (Κωνσταντίνος Τζι­ου­μά­κας), από το 2014
Νομός Δράμας Ιερά Μητρόπολις Δράμας Δράμα Παύλος (Αλέξανδρος Αποστολίδης), από το 2005
Νομός Έβρου Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Αλεξανδρούπολη Άνθιμος (Χρήστος Κουκουρίδης), από το 2004
Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Διδυμότειχο Δαμασκηνός (Μηνάς Καρπαθάκης), από το 2009
Από Επίσκοπος Διαυλείας (1995)
Νομός Ημαθίας[9] Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Βέροια Παντελεήμων (Ιωάννης Καλπακίδης), από το 1994
Νομός Θεσπρωτίας[10] Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Παραμυθιά Τίτος (Σωτήριος Παπανάκος), από το 1974
Νομός Θεσσαλονίκης Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης[11] Θεσσαλονίκη Άνθιμος (Διονύσιος Ρούσσας), από το 2004
Από Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης (1974)
Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης[12] Λαγκαδάς Ιωάννης (Τασσιάς), από το 2010
Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως[13] Νεάπολη Βαρνάβας (Μάρκος Τύρης), από το 2004
Ιερά Μητρόπολις Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς[14] Καλαμαριά Ιουστίνος (Μπαρδάκας), από το 2015
Νομός Ιωαννίνων Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Δελβινάκι Ανδρέας (Παναγιώτης Τρεμπέλας), από το 1995
Ιερά Μητρόπολις Ιωαννίνων Ιωάννινα Μάξιμος (Βασίλειος Παπαγιάννης), από το 2014
Νομός Καβάλας Ιερά Μητρόπολις Ελευθερουπόλεως[15] Ελευθερούπολη Χρυσόστομος (Ιωάννης Αβαγιανός), από το 2004
Ιερά Μητρόπολις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου[16] Καβάλα Στέφανος (Αριστοτέλης Τόλιος), από το 2017
Νομός Καστοριάς[17] Ιερά Μητρόπολις Καστορίας Καστοριά Σεραφείμ (Ιωάννης Παπακώστας), από το 1996
Νομός Κιλκίς Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου[18] Γουμένισσα Δημήτριος (Μπεκιάρης), από το 1991
Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου[19] Κιλκίς Εμμανουήλ (Σιγάλας), από το 2009
Νομός Κοζάνης Ιερά Μητρόπολις Σερβίων και Κοζάνης[20] Κοζάνη Παύλος (Παναγιώτης Παπαλεξίου), από το 2004
Ιερά Μητρόπολις Σισανίου και Σιατίστης[21] Σιάτιστα Αθανάσιος (Γιαννουσάς), από το 2019
Νομός Λάρισας[22] Ιερά Μητρόπολις Ελασσώνος και Δεσκάτης Ελασσόνα Χαρίτων (Χρήστος Τούμπας), από το 2014
Νομός Λέσβου Ιερά Μητρόπολις Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου[23] Μύρινα Ιερόθεος (Γαρύφαλλος), από το 1988
Ιερά Μητρόπολις Μηθύμνης Καλλονή Χρυσόστομος (Κυριάκος Καλαματιανός), από το 1984
Ιερά Μητρόπολις Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Μυτιλήνη Ιάκωβος (Κωνσταντίνος Φραντζής), από το 1988
Νομός Ξάνθης Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου Ξάνθη Παντελεήμων (Μιχαήλ Καλαφάτης), από το 1995
Νομός Πέλλας[24] Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Έδεσσα Ιωήλ (Παναγιώτης Φραγκάκος), από το 2002
Νομός Πιερίας Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Κατερίνη Γεώργιος (Χρυσοστόμου) , από το 2014
Νομός Πρέβεζας Ιερά Μητρόπολις Νικοπόλεως και Πρεβέζης Πρέβεζα Χρυσόστομος (Γεώργιος Τσιρίγκας), από το 2012
Νομός Ροδόπης Ιερά Μητρόπολις Μαρωνείας και Κομοτηνής Κομοτηνή Παντελεήμων (Σταύρος Μουτάφης), από το 2013
Νομός Σάμου Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Σάμος Ευσέβιος (Ευάγγελος Πιστολής), από το 1995
Νομός Σερρών Ιερά Μητρόπολις Ζιχνών και Νευροκοπίου[25] Νέα Ζίχνη Ιερόθεος (Δημήτριος Τσολιάκος), από το 2003
Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης[26] Σέρρες Θεολόγος (Ιωάννης Αποστολίδης), από το 2003
Από Επίσκοπος Σαλώνων (2001)
Ιερά Μητρόπολις Σιδηροκάστρου[27] Σιδηρόκαστρο Μακάριος (Σωτήριος Φιλοθέου), από το 2001
Νομός Φλώρινας[28] Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Φλώρινα Θεόκλητος (Θωμάς Πασσαλής), από το 2000
Νομός Χαλκιδικής Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου[29] Αρναία Θεόκλητος (Παναγιώτης Αθανασόπουλος), από το 2012
Ιερά Μητρόπολις Κασσανδρείας[30] Πολύγυρος Νικόδημος (Κωνσταντίνος Κορακής), από το 2001
Νομός Χίου Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Χίος Μάρκος (Βασιλάκης), από το 2011

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας Αττικής (Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως) προήλθαν από διάσπαση της πρώην Μητροπόλεως Αττικής, ύστερα από νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην βουλή τον Φεβρουάριο του 2010.
  2. Οι Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας Αττικής (Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως) προήλθαν από διάσπαση της πρώην Μητροπόλεως Αττικής, ύστερα από νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην βουλή τον Φεβρουάριο του 2010.
  3. Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων περιλαμβάνει γεωγραφικά και τα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλόννησος, Σκιάθος και Σκόπελος, τα οποία ανήκουν διοικητικά στον Νομό Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  4. Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων περιλαμβάνει ολόκληρη την έκταση του Νομού Καρδίτσας, τον σημερινό καλλικρατικό δήμο Φαρσάλων, το χωριό Μικρό Βουνό του Νομού Λάρισας και το χωριό Ροποτό της Νομού Τρικάλων.
  5. Η Ιερά Μητρόπολις Μάνης περιλαμβάνει γεωγραφικά τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Λακωνίας και του Μεσσηνίας.
  6. Δεν περιλαμβάνεται στην λίστα των μητροπόλεων της «Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος» η Ιερά Μητρόπολις Ελασσόνος και Δεσκάτης, η οποία υπάγεται στις «Νέες Χώρες», επειδή απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό Ζυγό το 1913, παρόλο που διοικητικά ανήκει στον Νομό Λάρισας.
  7. Η Ιερά Μητρόπολις Λευκάδος και Ιθάκης, εκτός από τον Νομό Λευκάδας, περιλαμβάνει και την Ιθάκη, η οποία διοικητικά ανήκει στον Νομό Κεφαλληνίας.
  8. Η Ιερά Μητρόπολις Τριφυλίας και Ολυμπίας περιλαμβάνει γεωγραφικά και την πρώην επαρχία Τριφυλίας που ανήκει διοικητικά στην Νομό Μεσσηνίας, αλλά και την πρώην επαρχία Ολυμπίας που ανήκει διοικητικά στην Νομό Ηλείας. Ουσιαστικά, η Ιερά Μητρόπολις Τριφυλίας και Ολυμπίας, ταυτίζεται γεωγραφικά με τον τέως Νομό Τριφυλίας, που υπήρχε από το 1899 μέχρι το 1909.
  9. Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας περιλαμβάνει ολόκληρο τον Νομό Ημαθίας και από τον νομό Θεσσαλονίκης, το Άδενδρο του δήμου Χαλκηδόνος και το Ανατολικό, τη Βραχιά, τα Κύμινα, τα Νέα Μάλγαρα και τη Χαλάστρα του δήμου Δέλτα.
  10. Η Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας περιλαμβάνει ολόκληρο τον νομό Θεσπρωτίας, τμήματα του νομού Ιωαννίνων καθώς και την Πάργα και το Φανάρι που ανήκουν στο νομό Πρέβεζας.
  11. Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει γεωγραφικά το κεντρικό τμήμα του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
  12. Η Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης περιλαμβάνει γεωγραφικά το κεντρικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης.
  13. Η Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως περιλαμβάνει γεωγραφικά την συνοικία Ξηροκρήνη του δήμου Θεσσαλονίκης, τους δήμους Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Κορδελιού - Ευόσμου, Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά, τη δημοτική ενότητα Εχέδωρου του δήμου Δέλτα, τη Νεοχωρούδα, τον Πεντάλοφο και το Ωραιόκαστρο του δήμου Ωραιοκάστρου, και από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη περιλαμβάνει το Ασβεστοχώρι, την Εξοχή, το Φίλυρο και τον Χορτιάτη.
  14. Η Ιερά Μητρόπολις Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς περιλαμβάνει γεωγραφικά τον δήμο Καλαμαριάς και το Αγγελοχώρι, την Αγία Τριάδα, την Επανωμή, τους Νέους Επιβάτες, τη Νέα Κερασιά και τη Νέα Μηχανιώνα του δήμου Θερμαϊκού.
  15. Η Ιερά Μητρόπολις Ελευθερουπόλεως περιλαμβάνει το δυτικό τμήμα του Νομού Καβάλας (Επαρχία Παγγαίου).
  16. Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου περιλαμβάνει γεωγραφικά το ανατολικό τμήμα του νομού Καβάλας και το νησί της Θάσου.
  17. Η Ιερά Μητρόπολις Καστορίας περιλαμβάνει ολόκληρο τον Νομό Καστοριάς και χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Αετού, Λεχόβου και Νυμφαίου του Νομού Φλώρινας.
  18. Η Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου περιλαμβάνει γεωγραφικά και τη Γέφυρα που διοικητικά ανήκει στον νομό Θεσσαλονίκης.
  19. Η Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου περιλαμβάνει γεωγραφικά και τον Άγιο Αθανάσιο που ανήκει διοικητικά στον νομό Θεσσαλονίκης.
  20. Η Ιερά Μητρόπολις Σερβίων και Κοζάνης περιλαμβάνει γεωγραφικά το κεντρικό και νότιο τμήμα του νομού Κοζάνης.
  21. Η Ιερά Μητρόπολις Σισανίου και Σιατίστης περιλαμβάνει γεωγραφικά το δυτικό τμήμα του νομού Κοζάνης (Επαρχία Βοΐου) και τους τρεις οικισμούς Σπήλιος, Κερασώνα και Άγιος Ηλίας του Δήμου Ορεστίδος που υπάγονται διοικητικά στο Νομό Καστοριάς.
  22. Οι κεντρικές και νότιες επαρχίες του νομού Λάρισας υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, ενώ η ιερά μητρόπολη Ελασσώνος περιλαμβάνει όλον τον δήμο Ελασσώνος, το Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου και απ' τον νομό Γρεβενών, τη Δεσκάτη, την Αγ. Παρασκευή, το Δασοχώρι και τον Γήλοφο.
  23. Η Ιερά Μητρόπολις Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου περιλαμβάνει γεωγραφικά μόνο τα νησιά Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος.
  24. Η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο τον Νομό Πέλλας, επτά χωριά του δήμου Νάουσας στο Νομό Ημαθίας, Επισκοπή, Πολλά Νερά, Ροδακινιά, Γιαννακοχώρι, Ροδοχώρι, Λευκάδια και Μαρίνα και χωριά του Δήμου Χαλκηδόνος στο Νομό Θεσσαλονίκης Κουφάλια, Χαλκηδόνα, Παρθένι, Ελεούσα, Λουδίας και Μικρό Μοναστήρι
  25. Η Ιερά Μητρόπολις Ζιχνών και Νευροκοπίου περιλαμβάνει το ανατολικό και νότιο τμήμα του νομού Σερρών (Αμφίπολη και Νέα Ζίχνη) και το δυτικό τμήμα του νομού Δράμας (Νευροκόπι).
  26. Η Ιερά Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης περιλαμβάνει το δυτικό και κεντρικό τμήμα του νομού Σερρών και το ανατολικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης (Ασπροβάλτα και Σταυρός).
  27. Η Ιερά Μητρόπολις Σιδηροκάστρου περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Σερρών (Επαρχία Σιντικής).
  28. Η Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του νομού Φλώρινας εκτός του νοτιοδυτικού τμήματος του νομού και το βόρειο τμήμα του νομού Κοζάνης (Πτολεμαΐδα) και χωριά του δήμου Έδεσσας στο Νομό Πέλλας Περαία, Ζέρβη, Άγιος Αθανάσιος και Γραμματικό
  29. Η Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου περιλαμβάνει γεωγραφικά το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νομού Χαλκιδικής και το νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης.
  30. Η Ιερά Μητρόπολις Κασσανδρείας περιλαμβάνει γεωγραφικά το δυτικό και κεντρικό τμήμα του νομού Χαλκιδικής και το νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος Μητροπόλεων από την επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος