Κατάλογος Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στους παρακάτω δύο πίνακες παρουσιάζεται ο κατάλογος των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρισμένος διοικητικά στις Μητροπόλεις που ανήκαν στο ελληνικό κράτος ως τους Βαλκανικούς Πολέμους («Παλαιάς Ελλάδας») και αυτές των λεγομένων «Νέων Χωρών», οι οποίες προστέθηκαν μετά.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία έχει σχετική αυτονομία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δική της Σύνοδο και Αρχιεπίσκοπο, καθώς και οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, οι οποίες υπάγονται απ' ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μητροπόλεις της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος (Παλαιάς Ελλάδας)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει τις έξης περιοχές:

(Να γίνουν Με αλφαβητική σειρά ανά περιφερειακή Ενότητα)

Μητροπόλεις της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος (Παλαιάς Ελλάδας)
Περιφερειακή Ενότητα Ιερά Μητρόπολις Έδρα Μητροπολίτης
Περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας Μεσολόγγι Κοσμάς (Κωνσταντίνος Παπαχρήστος), από το 2005
Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ναύπακτος Ιερόθεος ( Παναγιώτης Βλάχος), από το 1995
Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Σπάτα Νικόλαος (Χατζηνικολάου), από το 2004
Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας Αργολίδος Ναύπλιο Νεκτάριος (Αντωνόπουλος), από το 2013
Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας Μαντινείας και Κυνουρίας Τρίπολη Αλέξανδρος (Παπαδόπουλος), από το 1995
Από Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου (1984)
Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Δημητσάνα Ιερεμίας (Παναγιώτης Φούντας), από το 2006
Περιφερειακή ενότητα Άρτας Άρτης Άρτα Καλλίνικος (Κωνσταντίνος Κορομπόκης), από το 2016
Από Επίσκοπος Επιδαύρου (2009)
Περιφερειακή ενότητα Αχαΐας Πατρών Πάτρα Χρυσόστομος (Χρήστος Σκλήφας), από το 2005
Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αίγιο Αμβρόσιος (Αθανάσιος Λενής), από το 1978
Από Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ταλαντίου (1976)
Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας Θηβών και Λεβαδείας Λιβαδειά Γεώργιος (Μαντζουράνης), από το 2008
Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής Μεγάρων και Σαλαμίνος Μέγαρα Κωνσταντίνος (Γιακουμάκης), από το 2014
Περιφερειακή ενότητα Εύβοιας 4 Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χαλκίδα Χρυσόστομος (Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου), από το 2001
Καρυστίας και Σκύρου Κύμη Σεραφείμ (Σωκράτης Ρόρης), από το 1968
Περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας Καρπενησίου Καρπενήσι Γεώργιος (Ρέμπελος), από το 2016
Περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου Ζακύνθου και Στροφάδων Ζάκυνθος Διονύσιος (Δημήτριος Σιφναίος), από το 2011
Από Επίσκοπος Φωτικής (2009)
Περιφερειακή ενότητα Ηλείας Ηλείας και Ωλένης Πύργος Γερμανός (Ιωάννης Παρασκευόπουλος), από το 1981
Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας 6 Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Καρδίτσα Τιμόθεος (Νικόλαος Άνθης), από 19-7-2014
Περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Κέρκυρα Νεκτάριος (Δημήτριος Ντόβας), από το 2002
Περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας Κεφαλληνίας Αργοστόλι Δημήτριος (Σπυρίδων-Ιωάννης Αργυρός), από το 2015
Περιφερειακή ενότητα Κορινθίας Κορίνθου, Συκιώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους Κόρινθος Διονύσιος (Δημήτριος Μάνταλος), από το 2006
Περιφερειακή ενότητα Λακωνίας 3 Μονεμβασίας και Σπάρτης Σπάρτη Ευστάθιος (Κωνσταντίνος Σπηλιώτης), από το 1980
Μάνης Γύθειο Χρυσόστομος (Χρήστος Παπαθανασίου), από το 2018
Περιφερειακή ενότητα Λάρισας 5 Λαρίσης και Τυρνάβου Λάρισα Σε χηρεία
Τοποτηρητής ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος
Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας 7 Λευκάδος και Ιθάκης Λευκάδα Θεόφιλος (Κωνσταντίνος Μανωλάτος), από το 2008
Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας Δημητριάδος και Αλμυρού Βόλος Ιγνάτιος (Παναγιώτης Γεωργακόπουλος), από το 1998
Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας 2 Μεσσηνίας Καλαμάτα Χρυσόστομος (Γεώργιος Σαββάτος), από το 2007
Τριφυλίας και Ολυμπίας Κυπαρισσία Χρυσόστομος (Αλέξανδρος Σταυρόπουλος), από το 2007
Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιόνιδος και Τροιζήνας Ύδρα Εφραίμ, από το 2001
Κυθήρων και Αντικυθήρων Κύθηρα Σεραφείμ (Λάμπρος Στεργιούλης), από το 2005
Περιφερειακή ενότητα Τρικάλων Τρίκκης και Σταγών Τρίκαλα Χρυσόστομος (Γεώργιος Νάσης), από το 2015.
Σταγών και Μετεώρων Καλαμπάκα Θεόκλητος (Δημήτριος Λαμπρινάκος), από το 2017
Περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας Φθιώτιδος Λαμία Νικόλαος (Πρωτοπαπάς), από το 1996
Περιφερειακή ενότητα Φωκίδας Φωκίδος Άμφισσα Θεόκτιστος (Θεόδωρος Κλουκίνας), από το 2014
Από Επίσκοπος Ανδρουσης (2009)
Περιφέρεια Αττικής Αρχιεπισκοπή Αθηνών Αθήνα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (Ιωάννης Λιάπης), από το 2008
Από Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας (1981)
Πειραιώς Πειραιάς Σεραφείμ (Xρήστος Μεντζελόπουλος), από το 2006
Από Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως (2000)
Περιστερίου Περιστέρι Χρυσόστομος (Γεράσιμος Ζαφείρης), από το 1978
Νέας Σμύρνης Νέα Σμύρνη Συμεών (Περικλής Κούτσας), από το 2002
Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού 1 Κηφισιά Κύριλλος (Κωνσταντίνος Μισιακούλης), από το 2010
Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως 1 Ίλιον Αθηναγόρας (Γεώργιος Δικαιάκος), από το 2010
Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Καισαριανή Δανιήλ (Διονύσιος Πουρτσουκλής), από το 2000
Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Νέα Ιωνία Γαβριήλ (Γεώργιος Παπανικολάου), από το 2014
Από Επίσκοπος Διαυλείας (2011)
Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Βούλα Παύλος (Ευστράτιος Τσαούσογλου), από το 2002
Νικαίας Νίκαια Αλέξιος (Γεράσιμος Βρυώνης), από το 1994


Κυκλάδων Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου Ερμούπολη Δωρόθεος (Σταύρος Πολυκανδριώτης), από το 2001
Παροναξίας Νάξος Καλλίνικος (Νικόλαος Δεμενόπουλος), από το 2008
Θήρας, Αμοργού και Νήσων Φηρά Επιφάνιος (Μιχαήλ Αρτέμης), από το 2003

Κεντρικού Τομέα Αθηνών Νοτίου Τομέα Αθηνών Βορείου Τομέα Αθηνών Δυτικού Τομέα Αθηνών Πειραιώς



  1. Οι Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας Αττικής (Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως) προήλθαν από διάσπαση της πρώην Μητροπόλεως Αττικής, ύστερα από νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην βουλή τον Φεβρουάριο του 2010.
  2. Η Ιερά Μητρόπολις Τριφυλίας και Ολυμπίας περιλαμβάνει επίσης γεωγραφικά και την πρώην επαρχία Τριφυλίας που ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας άλλα και την πρώην επαρχία Ολυμπίας που ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
  3. Η Ιερά Μητρόπολις Μάνης περιλαμβάνει επίσης γεωγραφικά τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Λακωνίας και του Μεσσηνίας.
  4. Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων περιλαμβάνει γεωγραφικά και τα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλόννησος, Σκιάθος και Σκόπελος τα οποία αποτελούν διοικητικά την Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  5. Δεν περιλαμβάνεται στην λίστα των μητροπόλεων της «Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος» η Ιερά Μητρόπολις Ελασσώνος και Δεσκάτης, η οποία υπάγεται στις «Νέες Χώρες», επειδή απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό Ζυγό το 1913, παρόλο που διοικητικά ανήκει στον Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
  6. Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων περιλαμβάνει ολόκληρη την έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, τον σημερινό καλλικρατικό δήμο Φαρσάλων και το χωριό Μικρό Βουνό της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και το χωριό Ροποτό της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.
  7. Η Ιερά Μητρόπολις Λευκάδος και Ιθάκης εκτός από την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας περιλαμβάνει και την Ιθάκη η οποία οποία αποτελεί διοικητικά την ομώνυμη Περιφερειακή Ενότητα.

Μητροπόλεις του Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου (Νέων Χωρών)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει τις εξής περιοχές:

Οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, παραχωρήθηκαν «επιτροπικώς» και υπό δέκα ρητούς όρους και υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο σύμφωνα με την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

Μητροπόλεις του Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου (Νέων Χωρών)
Περιφερειακή Ενότητα Ιερά Μητρόπολις Έδρα Μητροπολίτης
Περιφερειακή ενότητα Γρεβενών Ιερά Μητρόπολις Γρεβενών Γρεβενά Δαβίδ (Κωνσταντίνος Τζι­ου­μά­κας), από το 2014
Περιφερειακή ενότητα Δράμας Ιερά Μητρόπολις Δράμας Δράμα Παύλος (Αλέξανδρος Αποστολίδης), από το 2005
Περιφερειακή ενότητα Έβρου Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Αλεξανδρούπολη Άνθιμος (Χρήστος Κουκουρίδης), από το 2004
Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Διδυμότειχο Δαμασκηνός (Μηνάς Καρπαθάκης), από το 2009
Από Επίσκοπος Διαυλείας (1995)
Περιφερειακή ενότητα Ημαθίας Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Βέροια Παντελεήμων (Ιωάννης Καλπακίδης), από το 1994
Περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Παραμυθιά Τίτος (Σωτήριος Παπανάκος), από το 1974
Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη Άνθιμος (Διονύσιος Ρούσσας), από το 2004
Από Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης (1974)
Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Λαγκαδάς Ιωάννης (Τασσιάς), από το 2010
Ιερά Μητρόπολις Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Καλαμαριά Ιουστίνος (Μπαρδάκας), από το 2015
Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Νεάπολη Βαρνάβας (Μάρκος Τύρης), από το 2004
Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Δελβινάκι Ανδρέας (Παναγιώτης Τρεμπέλας), από το 1995
Ιερά Μητρόπολις Ιωαννίνων Ιωάννινα Μάξιμος (Βασίλειος Παπαγιάννης), από το 2014
Περιφερειακή ενότητα Καβάλας Ιερά Μητρόπολις Ελευθερουπόλεως Ελευθερούπολη Χρυσόστομος (Ιωάννης Αβαγιανός), από το 2004
Ιερά Μητρόπολις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Καβάλα Στέφανος (Αριστοτέλης Τόλιος), από το 2017
Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς Ιερά Μητρόπολις Καστορίας Καστοριά Σεραφείμ (Ιωάννης Παπακώστας), από το 1996
Περιφερειακή ενότητα Κιλκίς Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Γουμένισσα Δημήτριος (Μπεκιάρης), από το 1991
Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου Κιλκίς Εμμανουήλ (Σιγάλας), από το 2009
Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης Ιερά Μητρόπολις Σερβίων και Κοζάνης Κοζάνη Παύλος (Παναγιώτης Παπαλεξίου), από το 2004
Ιερά Μητρόπολις Σισανίου και Σιατίστης Σιάτιστα Παύλος (Ιωάννου), από το 2006
Περιφερειακή ενότητα Λάρισας Ιερά Μητρόπολις Ελασσώνος και Δεσκάτης Ελασσόνα Χαρίτων (Χρήστος Τούμπας), από το 2014
Περιφερειακή ενότητα Λέσβου Ιερά Μητρόπολις Μηθύμνης Καλλονή Χρυσόστομος (Κυριάκος Καλαματιανός), από το 1984
Ιερά Μητρόπολις Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Μυτιλήνη Ιάκωβος (Κωνσταντίνος Φραντζής), από το 1988
Περιφερειακή ενότητα Λήμνου Ιερά Μητρόπολις Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Μύρινα Ιερόθεος (Γαρύφαλλος), από το 1988
Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου Ξάνθη Παντελεήμων (Μιχαήλ Καλαφάτης), από το 1995
Περιφερειακή ενότητα Πέλλας Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Έδεσσα Ιωήλ (Παναγιώτης Φραγκάκος), από το 2002
Περιφερειακή ενότητα Πιερίας Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Κατερίνη Γεώργιος (Χρυσοστόμου) , από το 2014
Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας Ιερά Μητρόπολις Νικοπόλεως και Πρεβέζης Πρέβεζα Χρυσόστομος (Γεώργιος Τσιρίγκας), από το 2012
Περιφερειακή ενότητα Ροδόπης Ιερά Μητρόπολις Μαρωνείας και Κομοτηνής Κομοτηνή Παντελεήμων (Σταύρος Μουτάφης), από το 2013
Περιφερειακή ενότητα Σάμου Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Σάμος Ευσέβιος (Ευάγγελος Πιστολής), από το 1995
Περιφερειακή ενότητα Σερρών Ιερά Μητρόπολις Ζιχνών και Νευροκοπίου Νέα Ζίχνη Ιερόθεος (Δημήτριος Τσολιάκος), από το 2003
Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης Σέρρες Θεολόγος (Ιωάννης Αποστολίδης), από το 2003
Από Επίσκοπος Σαλώνων (2001)
Ιερά Μητρόπολις Σιδηροκάστρου Σιδηρόκαστρο Μακάριος (Σωτήριος Φιλοθέου), από το 2001
Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Φλώρινα Θεόκλητος (Θωμάς Πασσαλής), από το 2000
Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Αρναία Θεόκλητος (Παναγιώτης Αθανασόπουλος), από το 2012
Ιερά Μητρόπολις Κασσανδρείας Πολύγυρος Νικόδημος (Κωνσταντίνος Κορακής), από το 2001
Περιφερειακή ενότητα Χίου Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Χίος Μάρκος (Βασιλάκης), από το 2011

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος Μητροπόλεων από την επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος