Κατάλογος Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στους παρακάτω δύο πίνακες παρουσιάζεται ο κατάλογος των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρισμένος διοικητικά στις Μητροπόλεις που ανήκαν στο ελληνικό κράτος ως τους Βαλκανικούς Πολέμους («Παλαιάς Ελλάδας») και αυτές των λεγομένων «Νέων Χωρών», οι οποίες προστέθηκαν μετά. Οι τελευταίες όμως της παραχωρήθηκαν «επιτροπικώς» και υπό δέκα ρητούς όρους και υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο σύμφωνα με την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία έχει σχετική αυτονομία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δική της Σύνοδο και Αρχιεπίσκοπο, καθώς και οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, οι οποίες υπάγονται απ' ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μητροπόλεις της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος (Παλαιάς Ελλάδας)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητροπόλεις της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος (Παλαιάς Ελλάδας)
Νομός Ιερά Μητρόπολις Έδρα Μητροπολίτης
Αττικής Αρχιεπισκοπή Αθηνών Αθήνα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (Ιωάννης Λιάπης), από το 2008 Απο Θηβών και Λεβαδείας 1981
Πειραιώς Πειραιάς Σεραφείμ (Xρήστος Μεντζελόπουλος), από το 2006 Απο Επισκοπος Χριστιανουπόλεως (2000)
Περιστερίου Περιστέρι Χρυσόστομος (Γεράσιμος Ζαφείρης), από το 1978
Νέας Σμύρνης Νέα Σμύρνη Συμεών (Περικλής Κούτσας), από το 2002
Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού 1 Κηφισιά Κύριλλος (Κωνσταντίνος Μισιακούλης), από το 2010
Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως 1 Ίλιον Αθηναγόρας (Γεώργιος Δικαιάκος), από το 2010
Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Καισαριανή Δανιήλ (Διονύσιος Πουρτσουκλής), από το 2000
Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Νέα Ιωνία Γαβριήλ (Γεώργιος Παπανικολάου), από το 2014 Απο Επισκοπος Διαυλείας 2011
Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Βούλα Παύλος (Ευστράτιος Τσαούσογλου), από το 2002
Νικαίας Νίκαια Αλέξιος (Γεράσιμος Βρυώνης), από το 1994
Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Σπάτα Νικόλαος (Χατζηνικολάου), από το 2004
Μεγάρων και Σαλαμίνος Μέγαρα Κωνσταντίνος (Γιακουμάκης), από το 2014
Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Πόρου, Τροιζήνας και Μεθάνων Ύδρα Εφραίμ (Ευάγγελος Στενάκης), από το 2001
Κυθήρων Κύθηρα Σεραφείμ (Λάμπρος Στεργιούλης), από το 2005
Κυκλάδων Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Ερμούπολη Δωρόθεος (Σταύρος Πολυκανδριώτης), από το 2001
Παροναξίας Νάξος Καλλίνικος (Νικόλαος Δεμενόπουλος), από το 2008
Θήρας, Αμοργού και Νήσων Σαντορίνη Φηρά Επιφάνιος (Μιχαήλ Αρτέμης), από το 2003
Αχαΐας Πατρών Πάτρα Χρυσόστομος (Χρήστος Σκλήφας), από το 2005
Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αίγιο Αμβρόσιος (Αθανάσιος Λενής), από το 1978 Απο Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ταλαντίου (1976)
Αιτωλ/νίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας Μεσολόγγι Κοσμάς (Κωνσταντίνος Παπαχρήστος), από το 2005
Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ναύπακτος Ιερόθεος ( Παναγιώτης Βλάχος), από το 1995
Αρκαδίας Μαντινείας και Κυνουρίας Τρίπολη Αλέξανδρος (Παπαδόπουλος), από το 1995 Απο Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου (1984)
Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Δημητσάνα Ιερεμίας (Παναγιώτης Φούντας), από το 2006
Μεσσηνίας 2 Μεσσηνίας Καλαμάτα Χρυσόστομος (Γεώργιος Σαββάτος), από το 2007
Τριφυλίας και Ολυμπίας Κυπαρισσία Χρυσόστομος (Αλέξανδρος Σταυρόπουλος), από το 2007
Λακωνίας 3 Μονεμβασίας και Σπάρτης Σπάρτη Ευστάθιος (Κωνσταντίνος Σπηλιώτης), από το 1980
Μάνης Γύθειο κενές, από το 2017
Εύβοιας 4 Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χαλκίδα Χρυσόστομος (Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου), από το 2001
Καρυστίας και Σκύρου Κύμη Σεραφείμ (Σωκράτης Ρόρης), από το 1968
Τρικάλων Τρίκκης και Σταγών Τρίκαλα Χρυσόστομος (Γεώργιος Νάσης), από το 2015.
Σταγών και Μετεώρων Καλαμπάκα Θεόκλητος (Δημήτριος Λαμπρινάκος), από το 2017
Κορινθίας Κορίνθου, Σικιώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους Κόρινθος Διονύσιος (Δημήτριος Μάνταλος), από το 2006
Ηλείας Ηλείας και Ωλένης Πύργος Γερμανός (Ιωάννης Παρασκευόπουλος), από το 1981
Αργολίδας Αργολίδος Ναύπλιο Νεκτάριος (Αντωνόπουλος), από το 2013
Βοιωτίας Θηβών και Λεβαδείας Λιβαδειά Γεώργιος (Μαντζουράνης), από το 2008
Ευρυτανίας Καρπενησίου Καρπενήσι Γεώργιος Ρέμπελος από 2016
Φθιώτιδας Φθιώτιδος Λαμία Νικόλαος (Πρωτοπαπάς), από το 1996
Φωκίδας Φωκίδος Άμφισσα Θεόκτιστος (Θεόδωρος Κλουκίνας), από το 2014 (2009 Επίσκοπος Ανδρουσης)
Λάρισας 5 Λαρίσης και Τυρνάβου Λάρισα Ιγνάτιος (Ιάκωβος Λάππας), από το 1994
Μαγνησίας Δημητριάδος και Αλμυρού Βόλος Ιγνάτιος (Παναγιώτης Γεωργακόπουλος), από το 1998
Καρδίτσας 6 Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Καρδίτσα Τιμόθεος ( Νικόλαος Άνθης), από 19-7-2014
Άρτας Άρτης Άρτα Καλλίνικος (Κωνσταντίνος Κορομπόκης), από το 2016
Κέρκυρας Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Κέρκυρα Νεκτάριος (Δημήτριος Ντόβας), από το 2002
Λευκάδας 7 Λευκάδος και Ιθάκης Λευκάδα Θεόφιλος (Κωνσταντίνος Μανωλάτος), από το 2008
Κεφαλληνίας Κεφαλληνίας Αργοστόλι Δημήτριος (Σπυρίδων- Ιωάννης Αργυρός), από το 2015
Ζακύνθου Ζακύνθου και Στροφάδων Ζάκυνθος Διονύσιος (Δημήτριος Σιφναίος), από το 2011 Απο Επισκοπος Φωτικής (2009)

1 Οι Ιερές Μητροπόλεις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως προήλθαν από διάσπαση της Μητροπόλεως Αττικής, ύστερα από νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2010.
2 Η Ιερά Μητρόπολις Τριφυλίας και Ολυμπίας περιλαμβάνει την τέως επαρχία Τριφυλίας που ανήκει στον νομό Μεσσηνίας και την τέως επαρχία Ολυμπίας που ανήκει στον νομό Ηλείας.
3 Η Ιερά Μητρόπολις Μάνης περιλαμβάνει τμήματα του νομού Λακωνίας και του νομού Μεσσηνίας.
4 Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων περιλαμβάνει και τις Βόρειες Σποράδες που ανήκουν στον νομό Μαγνησίας.
5 Δεν περιλαμβάνεται η Ιερά Μητρόπολις Ελασσώνος, η οποία υπάγεται στις «Νέες Χώρες», αν και γεωγραφικά ανήκει στον νομό Λάρισας.
6 Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων περιλαμβάνει ολόκληρο τον νομό Καρδίτσας, τον σημερινό καλλικρατικό δήμο Φαρσάλων και το Μικρό Βουνό Λάρισας και το Ροποτό του νομού Τρικάλων.
7 Η Ιερά Μητρόπολις Λευκάδος και Ιθάκης εκτός από το νησί της Λευκάδας περιλαμβάνει και την Ιθάκη η οποία ανήκει στον νομό Κεφαλληνίας.

Μητροπόλεις του Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου (Νέων Χωρών)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Περιλαμβάνει 36 Μητροπόλεις, ανά περιφερειακή ενότητα
Περιφερειακή Ενότητα Μητρόπολη Έδρα Ιστοσελίδα Μητροπολίτης
Περιφερειακή ενότητα Γρεβενών Ιερά Μητρόπολις Γρεβενών Γρεβενά Δαβίδ (Κωνσταντίνος Τζι­ου­μά­κας), από το 2014
Περιφερειακή ενότητα Δράμας Ιερά Μητρόπολις Δράμας Δράμα Παύλος (Αλέξανδρος Αποστολίδης), από το 2005
Περιφερειακή ενότητα Έβρου Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Αλεξανδρούπολη Άνθιμος (Χρήστος Κουκουρίδης), από το 2004
Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Διδυμότειχο Δαμασκηνός (Μηνάς Καρπαθάκης), από το 2009 Απο Επίσκοπος Διαυλείας (1995)
Περιφερειακή ενότητα Ημαθίας Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Βέροια Παντελεήμων (Ιωάννης Καλπακίδης), από το 1994
Περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Παραμυθιά Τίτος (Σωτήριος Παπανάκος), από το 1974
Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη Άνθιμος (Διονύσιος Ρούσσας), από το 2004 Απο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως(1974)
Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Λαγκαδάς Ιωάννης (Τασσιάς), από το 2010
Ιερά Μητρόπολις Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Καλαμαριά Ιουστίνος (Μπαρδάκας), από το 2015
Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Νεάπολη Βαρνάβας (Μάρκος Τύρης), από το 2004
Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Δελβινάκι Ανδρέας (Παναγιώτης Τρεμπέλας), από το 1995
Ιερά Μητρόπολις Ιωαννίνων Ιωάννινα Μάξιμος (Βασίλειος Παπαγιάννης), από το 2014
Περιφερειακή ενότητα Καβάλας Ιερά Μητρόπολις Ελευθερουπόλεως Ελευθερούπολη Χρυσόστομος (Ιωάννης Αβαγιανός), από το 2004
Ιερά Μητρόπολις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Καβάλα Στέφανος (Αριστοτέλης Τόλιος), από το 2017
Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς Ιερά Μητρόπολις Καστορίας Καστοριά Σεραφείμ (Ιωάννης Παπακώστας), από το 1996
Περιφερειακή ενότητα Κιλκίς Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Γουμένισσα Δημήτριος (Μπεκιάρης), από το 1991
Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου Κιλκίς Εμμανουήλ (Σιγάλας), από το 2009
Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης Ιερά Μητρόπολις Σερβίων και Κοζάνης Κοζάνη Παύλος (Παναγιώτης Παπαλεξίου), από το 2004
Ιερά Μητρόπολις Σισανίου και Σιατίστης Σιάτιστα Παύλος (Ιωάννου), από το 2006
Περιφερειακή ενότητα Λάρισας Ιερά Μητρόπολις Ελασσώνος και Δεσκάτης Ελασσόνα Χαρίτων (Χρήστος Τούμπας), από το 2014
Περιφερειακή ενότητα Λέσβου Ιερά Μητρόπολις Μηθύμνης Καλλονή Χρυσόστομος (Κυριάκος Καλαματιανός), από το 1984
Ιερά Μητρόπολις Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Μυτιλήνη Ιάκωβος (Κωνσταντίνος Φραντζής), από το 1988
Περιφερειακή ενότητα Λήμνου Ιερά Μητρόπολις Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Μύρινα Ιερόθεος (Γαρύφαλλος), από το 1988
Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου Ξάνθη Παντελεήμων (Μιχαήλ Καλαφάτης), από το 1995
Περιφερειακή ενότητα Πέλλας Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Έδεσσα Ιωήλ (Παναγιώτης Φραγκάκος), από το 2002
Περιφερειακή ενότητα Πιερίας Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Κατερίνη Γεώργιος (Χρυσοστόμου) , από το 2014
Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας Ιερά Μητρόπολις Νικοπόλεως και Πρεβέζης Πρέβεζα Χρυσόστομος (Γεώργιος Τσιρίγκας), από το 2012
Περιφερειακή ενότητα Ροδόπης Ιερά Μητρόπολις Μαρωνείας και Κομοτηνής Κομοτηνή Παντελεήμων (Σταύρος Μουτάφης), από το 2013
Περιφερειακή ενότητα Σάμου Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Βαθύ Ευσέβιος (Ευάγγελος Πιστολής), από το 1995
Περιφερειακή ενότητα Σερρών Ιερά Μητρόπολις Ζιχνών και Νευροκοπίου Νέα Ζίχνη Ιερόθεος (Δημήτριος Τσολιάκος), από το 2003
Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης Σέρρες Θεολόγος (Ιωάννης Αποστολίδης), από το 2003 Απο Επισκοπος Σαλωνων (2001)
Ιερά Μητρόπολις Σιδηροκάστρου Σιδηρόκαστρο Μακάριος (Σωτήριος Φιλοθέου), από το 2001
Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Φλώρινα Θεόκλητος (Θωμάς Πασσαλής), από το 2000
Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Αρναία Θεόκλητος (Παναγιώτης Αθανασόπουλος), από το 2012
Ιερά Μητρόπολις Κασσανδρείας Πολύγυρος Νικόδημος (Κωνσταντίνος Κορακής), από το 2001
Περιφερειακή ενότητα Χίου Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Χίος Μάρκος (Βασιλάκης), από το 2011

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος Μητροπόλεων από την επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος