Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημήτριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Δημήτριος
Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου
Από10 Σεπτεμβρίου 1991
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1 Ιανουαρίου 1948 (1948-01-01) (75 ετών)
Λουτράκι, Κορινθία, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΜητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου (1989-1991), Τιτουλάριος Μητροπολίτης Γαρδικίου (1991)

Ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημήτριος (κατά κόσμον Δημήτριος Μπεκιάρης, Λουτράκι Κορινθίας, 1948) είναι Έλληνας επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, «Υπέρτιμος και Έξαρχος δυτικής Μακεδονίας».

Γεννήθηκε το 1948 στο Λουτράκι Κορινθίας. Αποφοίτησε το 1972 από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε καθηγητής στη Μέση και την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 8 Σεπτεμβρίου 1975 και Πρεσβύτερος στις 14 Ιανουαρίου 1976 στην Καβάλα. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας των Ιερών Μητροπόλεων Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου καθώς και Λαρίσης και Τυρνάβου (1978-84) και ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1984-1989). Στις 20 Νοεμβρίου 1984 εξελέγη Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων ­Πετράκη. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και του Ιδρύματος Νεότητος και Διευθυντής Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και κατόπιν πρώτος Γενικός Διευθυντής του.

Στις 10 Οκτωβρίου 1989 εξελέγη Μητροπολίτης Λαρίσης. Η εκλογή του ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οπότε έλαβε τον τίτλο του Μητροπολίτη Γαρδικίου. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1991 εξελέγη από την Ιεραρχία Μητροπολίτης της νεοσύστατης προσωποπαγούς Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, η οποία αποσπάστηκε από την Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου. Η Μητρόπολη είναι πλέον μόνιμη.

Ως Μητροπολίτης, επισκέπτηκε την Εκκλησία της Σερβίας ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στις 5 Μαΐου 1999 υποδέχθηκε στην Ιερά Μητρόπολη τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ιδιαίτερη είναι η φροντίδα του για τη συντήρηση των μεταβυζαντινών μνημείων και την ανέγερση νέων Ναών, είναι δε κτίτορας της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ Γρίβας, χτισμένη στο όρος Πάικο του Νομού Κιλκίς.

Στις 23 Ιουνίου 2021, έπεσε θύμα επίθεσης με καυστικό υγρό μαζί με άλλους μητροπολίτες στην Μονή Πετράκη, ενώ είχε παρεβρεθεί εκεί για συνοδικό δικαστήριο.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Η ζωή εκ τάφων» (οι θαυμαστές εμφανίσεις και ευρέσεις των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στην Θερμή (Λέσβος), κατά τα έτη 1959-1962) με 24 επανειλημμένες ανατυπώσεις.
  • «Θαύματα Αγίων - Σημεία Θεού» (σύγχρονα θαυμαστά σημεία της παρουσίας του Θεού)
  • «Η ταυτότητά μας» (κείμενα της περιόδου 1990-1999).
  • «Ζητήματα αυτοκριτικής και επαναπροσδιορισμού της επισκοπικής μας ευθύνης».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]