Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης
Ἱερά Μητρόπολις Γλυφάδας, Ἑλληνικοῦ, Βούλας, Βουλιαγμένης καί Βάρης
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση2002
XώραΕλλάδα
ΠεριοχήΔήμος Γλυφάδας, Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Δημοτική Ενότητα Ελληνικού
ΈδραΒασιλέως Παύλου 2, 166 73, Βούλα
ΥπαγωγήΕκκλησία της Ελλάδος
Έκταση66,81 τ.χλμ.
Αρχιερατικές περιφέρειες
Ενορίες20
Ναοί86
Μονές1
Μητροπολιτικός ναόςΙερός Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Ναός Αγίων Κωσταντίνου & Ελένης Γλυφάδας
Ιστοσελίδαimglyfadas.gr
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΑντώνιος (Αβραμιώτης)
ΠρωτοσύγκελλοςΑρχιμανδρίτης Νήφων Συριανός
Ιεροκήρυκες1
Εφημέριοι54
Διάκονοι1

Η Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης είναι μια από τις σαράντα έξι Μητροπόλεις της Παλαιάς Ελλάδας και ογδόντα δύο συνολικά της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Μητρόπολη καλύπτει έκταση 66,81 τ.χλμ. και περιλαμβάνει τους Δήμους Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και τη Δημοτική Ενότητα Ελληνικού του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης. Έχει προσωρινά έδρα την πόλη της Βούλας. Ο Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Ναός της Μητροπόλεως βρίσκεται στην Γλυφάδα και είναι αφιερωμένος στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Σημερινός Μητροπολίτης είναι ο Αντώνιος (Αβραμιώτης), από τις 20 Μαρτίου 2019, οπότε εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος[1].

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας είναι από τις Μητροπόλεις που ιδρύθηκαν τα τελευταία χρόνια από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Προέρχεται από τη διχοτόμηση της ενιαίας τότε Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης (των 9 Δήμων), κατόπιν εισήγησης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου και έγκρισης της Ελληνικής Κυβέρνησης και περιλαμβάνει 5 Δήμους των Νοτίων Προαστίων της Αττικής (Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης) και αποτελείται από 20 ενορίες.

Επισκοπικός κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Έτη Σημειώσεις
Παύλος (Τσαούσογλου) 11 Οκτωβρίου 2002 – 19 Φεβρουαρίου 2019
Αντώνιος (Αβραμιώτης) 20 Μαρτίου 2019 – σήμερα Από Σαλώνων[1]

Ιερά Μονή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου - Αγίας Τριάδος Τερψιθέας Γλυφάδαςː Ιδρύθηκε το 1993 και εγκαταβιώνουν 19 Μοναχοί.

Κειμηλιαρχείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας ίδρυσε χώρο διαφύλαξης αντικειμένων εκκλησιαστικής και λαογραφικής τέχνης, ως έναν τόπο ανάδειξης Πολιτισμού, με ενέργειες του πρώτου Μητροπολίτου Παύλου και χρηματοδότηση από τους Ευεργέτες Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου, οικοδομήθηκαν 2 όροφοι για το Κειμηλιαρχείο εντός των εγκαταστάσεων της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου.

Στους χώρους του Κειμηλιαρχείου φυλάσσονται προσωπικά κειμήλια και εκκλησιαστικά αντικείμενα του Μακαριστού Μητροπολίτου Γλυφάδας Παύλου, εκ των Ιερών Ναών της Μητροπόλεως καθώς και από δωρεές πιστών της τοπικής Εκκλησίας. Ο εκθεσιακός χώρος απλώνεται σε 4 αίθουσες και περιλαμβάνει 4 θεματικές ενότητεςː Α΄ Βυζαντινές εικόνες, Β΄ Ξυλόγλυπτα, Γ΄ Άμφια, Δ΄ Ιερά Σκεύη.

Ανάμεσα στους θυσαυρούς του Κειμηλιαρχείου συγκαταλέγονται ο Αρχιερατικός Σάκκος, το μικρό Ευαγγέλιο και ο Σταυρός Αγιασμού του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Τα εγκαίνιά του Κειμηλιαρχείου τελέστηκαν στις 24 Μαΐου 2017, από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο, παρουσία των Ευεργετών Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, των τοπικών Αρχών, του Κλήρου και των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αθλητικός Οργανισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2003, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Παύλου, ιδρύθηκε το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Μητροπόλεως «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΣΤΩΡ».

Σκοπός του Ιδρύματος είναι να συμβάλει στην πληρέστερη πνευματική, ποιμαντική, κατηχητική, πολιτιστική και κοινωνική διακονία στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Πίστης, Παράδοσης και Διδασκαλίας, ιδιαίτερα προς την ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης των νέων και της καλλιέργειας του αθλητικού ιδεώδους.

Στις δραστηριότητες του Οργανισμού είναι η διοργάνωση Διενοριακών Πρωταθλημάτων Αρρένων και Θηλέων μεταξύ των διαφόρων Ενοριών της Μητροπόλεως σε: α) Ποδόσφαιρο, β) Καλαθοσφαίριση, γ) Στίβο. Μεταξύ άλλων σκοπός του Οργανισμού, είναι η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για δημιουργική ψυχαγωγία των νέων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]