Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Ιερόθεος
Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου
Από22 Ιουλίου 2003
ΠροκάτοχοςΣπυρίδων
Ιεροσύνη
Χειροτονία17 Μαΐου 2003
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΔημήτριος Τσολιάκος
Γέννηση1945
Μέγαρα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος (κατά κόσμον Δημήτριος Τσολιάκος, Μέγαρα, 1945) είναι Έλληνας θεολόγος και επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1945. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1969 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1974 Πρεσβύτερος. Υπηρέτησε ως Εφημέριος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος. Από το έτος 1989 υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο ως Γραμματέας – Πρακτικογράφος.

Στις 16 Μαΐου 2003 εξελέγη Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και την επόμενη ημέρα χειροτονήθηκε επίσκοπος, από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών[1][2][3].

Δράση ως Μητροπολίτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με μέριμνά του αναδείχθηκαν πολλοί τοπικοί άγιοι της Μητροπόλεως:

 • Απόστολος Παύλος ιδρυτής της Εκκλησίας της Αμφιπόλεως (29 Ιουνίου).
 • Άγιος Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Δράμας & Ζιχνών και μετέπειτα Σμύρνης, ο Ιερομάρτυρας (+1922), ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας και Ζιχνών κατά τα έτη 1902 έως 1910 (η μνήμη του τιμάται την Κυριακή προ της Υψώσεως - Σεπτέμβριος).
 • Άγιος Ιωάννης επίσκοπος Ζιχνών (11 Δεκεμβρίου).
 • Όσιος Θεόφιλος Μυροβλύτης ο εκ Ζιχνών (8 Ιουλίου).
 • Άγιος Ιερομάρτυρας Μώκιος ο εν Αμφιπόλει Πρεσβύτερος (11 Μαΐου).
 • Αγία μάρτυς Θεσσαλονίκης και οι συναθλητές αυτής Άγιοι Αύκτος και Ταυρίων οι εν Αμφιπόλει (7 Νοεμβρίου).[4]

Με ενέργειες του Μητροπολίτη Ιερόθεου τέθηκε η μηχανοργάνωση στα γραφεία και το λογιστήριο της Μητρόπολης που δεν υπήρχε πριν. Επίσης δημιούργησε Γενικό Ταμείο Κοινωνίας και Αγάπης προς βοήθεια ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, εγκαινίασε 5 ναούς ενώ με προσωπικά του έξοδα ανακαίνισε 7 παρεκκλήσια. Ακόμη δημιούργησε την «Ουζούνειο Στέγη Φιλοξενίας και Αγάπης» μετά από στατική ενίσχυση, αναδιαμόρφωση και ανακαίνιση αξιοποιώντας υπάρχον τριώροφο κτίσμα. Ενέταξε τη Μητρόπολη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία» και έτσι ψηφιοποιήθηκαν και δημοσιεύθηκαν σε ειδική ιστοσελίδα μνημεία της περιοχής. Με προσωπικά του έξοδα εξόπλισε ναούς με μικροφωνικές εγκαταστάσεις και συστήματα κωδωνοκρουσίας. Ταυτόχρονα με πρωτοβουλία του συντηρήθηκαν πλεόν των εκατό εικόνων που πριν βρίσκονταν διασκορπισμένες και αφύλακτες σε διάφορους ναούς[5][6].

Τον Σεπτέμβριο του 2023 καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για υπόθεση υπεξαίρεσης θρησκευτικών κειμηλίων[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Ανακοίνωση, Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ecclesia.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2020. 
 2. «Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου, Εκκλησία της Ελλάδος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2020. 
 3. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΕΝ ΤΑΙΣ ΝΕΑΙΣ ΧΩΡΑΙΣ Ζιχνῶν καί Νευροκοπίου κ. Ἱερόθεος
 4. Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος έτους 2020, εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας
 5. «Η πρόταση για μεταθετό στηρίζεται από πολλούς ιεράρχες, 05/09/2014, ΙΕΡΟ ΒΗΜΑ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2020. 
 6. «Ι.Μ. Ζιχνών και Νευροκοπίου, voria.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2020. 
 7. «Ένοχοι σε δεύτερο βαθμό ο Μητροπολίτης και ο Πρωτοσύγκελλος Ζίχνης για υπεξαίρεση μνημείων από Ναό». Orthodox Times. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023.