Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας
Γενικές πληροφορίες
XώραΕλλάδα
ΈδραΠαραμυθιά
ΥπαγωγήΕκκλησία της Ελλάδος (επιτροπικώς)
Αρχιερατικές περιφέρειες5 (Παραμυθιάς, Ηγουμενίτσης, Πάργας, Καναλλακίου, Κεραμίτσης)
Ενορίες150
Ναοί897
Ιστοσελίδαimparamythias.gr
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΤίτος (Παπανάκος)
Γενικός Αρχιερατικός ΕπίτροποςΠρωτοπρεσβύτερος Βελισάριος Σάντας
Χάρτης των Νομών και Ιερών Μητροπόλεων της Ηπείρου. Η περιοχή που υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας είναι σημειωμένη με κόκκινο.

Η Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας είναι μία από τις νεότερες Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η έδρα της είναι στην Παραμυθιά και γεωγραφικά περιλαμβάνει τον Νομό Θεσπρωτίας, τους οικισμούς Πάργα, Αγία Κυριακή, Άγιος Γεώργιος, Μαράς, Χρυσογιάλι, Αγιά, Σαρακίνικο, Ανθούσα, Τρίκορφο, Βρύσες και Λιβαδάρι του Δήμου Πάργας που υπάγονται διοικητικά στο Νομό Πρεβέζης, και τους οικισμούς Αετόπετρα, Βερενίκη, Βροσίνα, Γρανίτσα, Ραδοβίζι και Χίνκα του Δήμου Ζίτσας που υπάγονται διοικητικά στο Νομό Ιωαννίνων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1895 η υφιστάμενη μέχρι τότε "Επισκοπή Βουθρωτού και Γλυκέος", που υπάγονταν στη Μητρόπολη Ιωαννίνων ανυψώθηκε σε Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Άνθιμο Ζ΄. Το όνομα της μητρόπολης δόθηκε από την ιστορική Μονή Παναγίας της Παραμυθίας. Το όνομα Φιλιατών και Γηρομερίου έλαβε μετά τη συγχώνευση της ομώνυμης βραχύβιας μητρόπολης που δημιουργήθηκε την περίοδο 1924-1929.

Έδρα Ι.Μ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως είναι η Παραμυθιά Θεσπρωτίας όπου και ο καθεδρικός ναός. Της Μητρόπολης προΐσταται ο Μητροπολίτης Τίτος Παπανάκος. Η Διοίκηση ασκείται από την Πρωτοσυγκελλία και τους αρχιερατικούς επιτρόπους:

Αρχιερατική Περιφέρεια Έδρα
α) Παραμυθιάς Παραμυθιά
β) Ηγουμενίτσης Ηγουμενίτσα
γ) Φιλιατών Φιλιάτες
δ) Πάργας Πάργα
ε) Καναλλακίου Καναλλάκι
στ) Κεραμίτσας Κεραμίτσα

Στην έδρα της Μητρόπολης υφίστανται: Γραφείο Αποστολικής Διακονίας, γάμων, ταμείο ΤΑΚΕ, φιλόπτωχο ταμείο καθώς και η έδρα του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.

Στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας ιερουργούν περίπου 125 εν ενεργεία κληρικοί και υπάγονται σ΄ αυτή: 150 ενοριακοί ναοί, 380 εξωκλήσια, 354 παρεκκλήσια, 50 ναοί κοιμητηρίων, 8 μοναστηριακοί ναοί, καθώς επίσης και 2 ανδρώαι μονές, 1 γυναικεία και 6 μετόχια (υπαγόμενα ανά τρία, στις ανδρώες μονές).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]