Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος Συνετός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασέβαστος
Χρυσόστομος Συνετός
Τιτουλάριος Μητροπολίτης Δωδώνης
Από13 Οκτωβρίου 2011
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση3 Μαΐου 1939 (1939-05-03) (83 ετών)
Ζάκυνθος, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλος
  • Τιτουλάριος Επίσκοπος Δωδώνης (1976-1991)
  • Τιτουλάριος Μητροπολίτης Δωδώνης (1991-1994)
  • Μητροπολίτης Ζακύνθου (1994-2011)

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος (κατά κόσμον Δημήτριος Συνετός, Ζάκυνθος, 1939) είναι Έλληνας αρχιερέας της Εκκλησίας της Ελλάδας, Μητροπολίτης Δωδώνης από το 2011 και πρώην Μητροπολίτης Ζακύνθου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1959 μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, όπου χειροθετήθηκε μοναχός. Το 1961 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1962 Πρεσβύτερος και τοποθετήθηκε στο Μετόχι της Ιεράς Μονής στη Ζάκυνθο, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1972. Το 1972 τοποθετήθηκε στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά στα Ιωάννινα. Το 1974 ανέλαβε καθήκοντα Ηγουμένου στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Το 1968, αφού αποφοίτησε το Λύκειο, σπούδασε θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας πτυχίο το 1972. Στη συνέχεια, εγγράφθηκε στην Νομική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου, την οποία παρακολούθησε έως και το 1974.

Το 1974 εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, θέση την οποία υπηρέτησε είκοσι (20) ολόκληρα χρόνια (1974-1994). Το 1976 χειροτονήθηκε Τιτουλάριος Επίσκοπος Δωδώνης από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το 1991, προήχθη σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη, φέροντας τον ίδιο τίτλο της Πάλαι ποτέ Διαλαμψάσης Μητροπόλεως Δωδώνης.

Το 1993 του ανατέθηκε η διακονία του Εκπροσώπου Τύπου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ. Το ίδιο έτος ανέλαβε με εντολή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, Τοποτηρητής Μητροπολίτης της Μητροπόλεως Αττικής και μετέπειτα Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της ίδιας Μητροπόλεως.

Στις 25 Μαΐου 1994 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου ενώ από το 2009 προΐσταται της Διοικούσας Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού).

Στις 18 Αυγούστου 2011, και με τη συμπλήρωση των 72 ακριβώς ηλικιακών ετών, παραιτήθηκε από Μητροπολίτης Ζακύνθου, όπως ήδη είχε προαναγγείλλει έξι (6) χρόνια νωρίτερα, αμφισβητώντας με συνέπεια λόγων και πράξεων, το ισόβιο του αξιώματος αυτού, εκφράζοντας την άποψη ότι ο επικεφαλής κάθε Μητρόπολης πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του όρθιος και υγιής και όχι άρρωστος σε βαθιά γεράματα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Κατά την διάρκεια της διακονίας του στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου ολοκληρώθηκε η νέα πτέρυγα της ιεράς μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου ενώ ανακαινίστηκαν εκ θεμελίων τα μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Λαγγάδα. Σε οικόπεδα που δώρισε η τοπική Εκκλησία, επί των ημερών του, κατασκευάσθηκαν: το νέο Νοσοκομείο Ζακύνθου, οι νέες εργατικές κατοικίες, σχολεία και γήπεδα, Τμήμα του Ιόνιου Πανεπιστημίου κ.α.. Υπήρξε Πρόεδρος του ΟΔΑΖ, του Κέντρου Πρόληψης ΣΤΟΡΓΗ και στυλοβάτης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Ζακύνθου ενώ η μεγαλύτερη προσφορά του στην τοπική κοινωνία υπήρξε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υποτροφιών, στo πλαίσιo του οποίου διατέθηκαν πάνω από 2.000.000 euro για την στήριξη 607 ζακυνθινών φοιτητών, προερχόμενων από άπορες ή φτωχές οικογένειας της τοπικής κοινωνίας.[εκκρεμεί παραπομπή]

Στις 13 Οκτωβρίου 2011 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του απέδωσε τον τίτλο του Μητροπολίτη της Πάλαι ποτέ Διαλαμψάσης Μητροπόλεως Δωδώνης.

Παραμένει επίτιμος πρόεδρος των Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων Ζακύνθου καθώς και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των ιερών μονών Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών και Υπεραγίας Θεοτόκου Αναφωνητρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.

Σε δηλώσεις του στις 2 Σεπτεμβρίου 2022, αναφερόμενος στις αμβλώσεις είπε πως δεν μπορεί να υπάρξει σύλληψη από βιασμό και πως «δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει». [1] Η δήλωσή του επικρίθηκε και από πολιτικούς,[2] ενώ ο ίδιος την ίδια ημέρα σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ζήτησε συγγνώμη «από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού».[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]