Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος
Николай (Хадзиниколау).jpg
Γέννηση
Θεσσαλονίκη
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ιδιότητα ιερέας
Σχολές Φοίτησης Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1954 στη Θεσσαλονίκη.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με Αριστα .Μετά την συμπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, συνέχισε με σπουδές Αστροφυσικής στο Harvard και Μηχανολογίας στο M.I.T. με Διδακτορικό (Η.Π.Α.), όπου και έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους (Master) και διδακτορικα (Ph.D). Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Αγγειολογικό εργαστήριο του New England Deaconess Hospital (Η.Π.Α.). Παράλληλα διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Διαστημικής Εταιρείας των Ηνωμένων Πολιτείων (NASA) και της εταιρείας Arthur D. Little όπου έλαβε master. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Harvard και του M.I.T., στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με Διπλώματα master και Didacticism. Σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη με άριστα, των Ηνωμένων Πολιτειών και master. Και Dsc και ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκκλησιαστική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκάρη μοναχός στις 18 Μαρτίου 1989 στην Ιερά Μονή Στομίου Κονίτσης και την επομένη χειροτονήθηκε διάκονος και εν συνεχεία πρεσβύτερος στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Αργότερα ενεγράφη στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Από το 1990 έως και το 2004 διακόνησε ως εφημέριος στο αγιορείτικο Μετόχι της Αναλήψεως (Μονής Σίμωνος Πέτρας) στο Βύρωνα.

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής εξελέγη στις 26 Απριλίου 2004. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 30 Απριλίου 2004 από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Ενθρονίστηκε στις 26 Ιουνίου 2004 στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπάτων. Είναι ο δεύτερος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, μετά τον κ. Αγαθόνικο και εκατοστός δέκατος έβδομος (117ος) από τον απόστολο Παύλο έως σήμερα.

Τον Φεβρουάριο του 2005, μετά την απομάκρυνση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, ορίστηκε τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής [1]. Στις 11 Μαρτίου 2009, ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, με επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο, παραιτήθηκε από τοποτηρητής[2], αναδεικνύοντας το πρόβλημα της παρατεταμένης χηρείας, πλέον των τεσσάρων ετών, της Μητροπόλεως Αττικής.

Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε στα Σπάτα Αττικής πρότυπη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας, με το όνομα «Γαλιλαία», η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και περιθάλπει σε ολιστική βάση και δωρεάν, καρκινοπαθείς της περιοχής των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης της Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε ο πλήρης εξοπλισμός της Μονάδας Ανάνηψης Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και προσφέρονται χορηγίες σε νοσοκομειακές μονάδες (Αγγειοχειρουργική, Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθήνας).[3]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]