Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλα πρόσωπα με το όνομα Νίκος Χατζηνικολάου, δείτε: Νίκος Χατζηνικολάου (αποσαφήνιση).
Σεβασμιώτατος
Νικόλαος
Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
Από26 Απριλίου 2004
ΠροκάτοχοςΑγαθόνικος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση13 Απριλίου 1954
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT)
Θεολογικό Ινστιτούτο Βοστώνης (Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού)
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος (κατά κόσμον Νικόλαος Χατζηνικολάου, Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 1954) είναι Έλληνας θεολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου και Επίσκοπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής από το 2004. Έχει διδάξει στο Χάρβαρντ και το MIT, αλλά και στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1954 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας το πτυχίο του με άριστα. Μετά τη συμπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αστροφυσική (Πανεπιστήμιο Harvard) και βρέθηκε στη NASA για περισσότερο από έναν χρόνο. Σπούδασε επίσης Μηχανολογία και Βιοϊατρική Τεχνολογία (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ΜΙΤ)[1][2][3][4][5][6]. Ακολούθως και παράλληλα προς την επιστημονική του έρευνα σπούδασε την επιστήμη της Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη, από όπου και έλαβε τους τίτλους Master of Theological Studies και Master of Theology. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Harvard και του M.I.T., στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών[7][8][9][10][11][12].

Διάκονος και Πρεσβύτερος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκάρη μοναχός στις 18 Μαρτίου 1989 στην Ιερά Μονή Στομίου Κονίτσης και την επομένη χειροτονήθηκε διάκονος και εν συνεχεία πρεσβύτερος στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Αργότερα ανεγράφη στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Από το 1990 έως και το 2004 διακόνησε ως εφημέριος στο αγιορείτικο Μετόχι της Αναλήψεως (Μονής Σίμωνος Πέτρας) στο Βύρωνα.

Μητροπολίτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής εξελέγη στις 26 Απριλίου 2004. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 30 Απριλίου 2004 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ενθρονίστηκε στις 26 Ιουνίου 2004 στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2005, μετά την απομάκρυνση του τότε Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, ορίστηκε τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής.[13] Στις 11 Μαρτίου 2009 ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, με επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο, παραιτήθηκε από τοποτηρητής, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της παρατεταμένης χηρείας πλέον των τεσσάρων ετών της Μητροπόλεως Αττικής.

Το έτος 2007, ο Μητροπολίτης Νικόλαος δέχθηκε στην επισκοπή του 55 μοναχές που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης Σιδηροκάστρου, λόγω της συμπεριφοράς του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακαρίου ο οποίος επιχειρούσε πλήρη παρέμβαση στα εσωτερικά και τα οικονομικά του μοναστηριού. Σήμερα η αδελφότητα των μοναζουσών οργάνωσε με μέριμνα του Μητροπολίτη Νικολάου τη νέα Μονή Παντάνασσας Κερατέας και διαβιεί εκεί.[14][15][16][17][18]

Με πρωτοβουλία του, το 2014, και σε συνεργασία με το Αρχηγείο Στρατού και την ΑΣΔΕΝ κτίσθηκε στο πλέον απόμακρο νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στη νήσο Στρογγύλη του συμπλέγματος του Καστελλορίζου, μικρό πέτρινο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.[19][20]

Στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης της Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε ο πλήρης εξοπλισμός της Μονάδας Ανάνηψης Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και προσφέρονται χορηγίες σε νοσοκομειακές μονάδες (Αγγειοχειρουργική, Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθήνας).[21]

Απο τις 30 Μαΐου 2018 είναι υποστράτηγος επί τιμή κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτου Καμμένου.

Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία αποτελεί το μοναδικό κέντρο ανακούφισης ενήλικων ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα. Παρέχει υπηρεσίες εντελώς δωρεάν και ιδρύθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής τον Μάρτιο του 2010 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Νικόλαου. Στις δράσεις του Κέντρου Γαλιλαία περιλαμβάνονται:

  • Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας: το πρώτο Hospice στην Ελλάδα για ασθενείς με καρκίνο, που λειτουργεί στα Σπάτα.
  • Υπηρεσίες στήριξης και ανακούφισης ασθενών μέσω κατ’ οίκον φροντίδας.
  • Κέντρο ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης όπου συνδυάζεται η ανακουφιστική φροντίδα και υποστήριξη με δημιουργική απασχόληση των περιπατητικών ασθενών. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η παροχή υπηρεσιών και σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα.
  • Εκπαιδευτικό έργο και κοινωνική δικτύωση επί θεμάτων Ανακουφιστικής Φροντίδας και συνηγορεί προς την Πολιτεία για την ανάπτυξη του κατάλληλου νομικού πλαισίου.[22][23]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1]
  2. Do They See the Difference in Our Lives?: Encyclical on Ecumenism, the Pope and the Patriarch
  3. [2]
  4. [3]
  5. [4]
  6. [5]
  7. Christianity, Ed. Stephen Hunt
  8. The Monastic Magnet: Roads to and from Mount Athos, Ed. The Monastic Magnet: Roads to and from Mount Athos, σελ. 191
  9. Biography of Archimandrite Nikolaos Hatzinikolaou
  10. ANNOUNCEMENT: Lecture in Kyiv by Greek Orthodox Church Hierarch and Scientist Metropolitan Nikolaos (Hatzinikolaou) of Mesogaia and Lavreotiki[νεκρός σύνδεσμος]
  11. «Ο μητροπολίτης που θα μπορούσε να ήταν... αστροναύτης!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2018. 
  12. Τα λέει όλα για ομοφυλοφιλία, γάμο σε μόνο 5′ ο Μεσογαίας Νικόλαος Χατζηνικολάου
  13. «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ : Δελτία Τύπου». www.ecclesia.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2018. 
  14. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28.01.2007 Μοναχές εγκατέλειψαν μονή και χρέη, του Νικου Παπαχρηστου
  15. «14/12 ΕΚΤΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΙ ΜΟΝΑΧΕΣ ΛΟΓΩ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ - http://sidirokastro.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
  16. « Κλειδί οι επιστολές Μακάριου στην Χριστονύμφη sidirokastro.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. 
  17. Ένταση στην Ιερά Μονή Κηρύκου και Ιουλίττης στο Σιδηρόκαστρο, metadata.gr, ΕΡΑ
  18. «'Επιστολή συνταξιούχου ιερέα κατά του μητροπολίτη Μακάριου, sidirokastro.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2019. 
  19. Μεσογαίας Νικόλαος: Νήσος Στρογγύλη, το πολυτιμότερο κομμάτι της Ελληνικής γης, Λαυριακή, 29/11/2014
  20. Ι.Μ. Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς, Θυρανοίξια παρεκκλησίου Ἁγ. Νικολάου στὴ Στρογγύλη 14.10.2014
  21. «ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Μητροπολίτου Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικής Νικολάου». www.imml.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2018. 
  22. Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας "ΓΑΛΙΛΑΙΑ" της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
  23. Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε ο Ξενώ­νας Ανακουφιστικής Φροντίδας, ΤΑ ΝΕΑ, 12/2/19


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Αγαθόνικος
Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
2004-σήμερα
Διάδοχος
Εν ενεργεία