Ιερά Μητρόπολις Δέρκων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιερά Μητρόπολις Δέρκων
Imderkon.png
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση491 μ.Χ.
XώραΤουρκία
ΈδραΘεραπειά
ΥπαγωγήΟικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Ενορίες5
Ναοί8
Μητροπολιτικός ναόςΑγίας Παρασκευής Θεραπείων
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΑπόστολος
ΠρωτοσύγκελλοςΑρχιμανδρίτης Χρύσανθος Δημητριάδης
Εφημέριοι5
Διάκονοι1

Η Γεροντική Ιερά Μητρόπολις Δέρκων είναι μια εκ των εν Τουρκία ενεργών Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ιστορικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιερά Μητρόπολις πρωτοεμφανίζεται εκκλησιαστικά στο χωριό Δέρκος της Θράκης. Την ονομασία αυτή διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Η Επισκοπή Δέρκων ιδρύθηκε κατά πάσα πιθανότητα τον 6ο με 7ο αιώνα ως Επισκοπή Δέρκων και Χηλής υπό την Μητρόπολη Ηρακλείας. Αρχές του 8ου αιώνα προήχθη σε αυτοκέφαλη Αρχιεπισκοπή.

Το 1354, λόγω των σεισμών και των ασθενειών πού επικρατούσαν στην περιοχή, η Επισκοπή Δέρκων εμφανίζεται συγχωνευμένη με την Μητρόπολη Βιζύης. Γύρω στα 1380 επί Αυτοκράτορα Ανδρονίκου Παλαιολόγου του Γέροντος ανυψώθηκε σε Μητρόπολη.

Γύρω στα μέσα του 15ου αιώνα η Μητρόπολη εξέλιπε. Τον Ιούνιο του 1655 επί Πατριάρχου Ιωαννίκιου Β΄ ἐκδίδεται Πατριαρχικός και Συνοδικός Τόμος, σύμφωνα μέ τόν ὁποῖο ἀνασυστήνεται ἡ Μητρόπολη μέ τόν τίτλο «Δέρκων καί Νεοχωρίου», ενώ στη δικαιοδοσία της παραχωρούνται τα πατριαρχικά χωριά Θεραπειά καί Μπουγιούκντερε. Μετά τήν ἀπόφαση αὐτή ὁ Μητροπολίτης Δέρκων Ἀθανάσιος (1655-1660) μετέφερε ἀπό τούς Δέρκους τήν ἕδρα τῆς Μητροπόλεως στά Θεραπειά.

Τον Οκτώβριο του 1746 επί Πατριάρχου Παϊσίου Β΄ εκδόθηκε Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Προβιβασμού της Μητροπόλεως Δέρκων στον Όγδοο θρόνο μετά την Μητρόπολη Χαλκηδόνος και πριν από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ο Μητροπολίτης Δέρκων κατατάσσεται ως ένας από τους Γέροντες του Οικουμενικού Θρόνου. Η φήμη του ορίζεται «ὑπέρτιμος καί ἔξαρχος Βοσπόρου Θρακικοῦ καί Κυανέων».

Στις 15 Μαρτίου 1977 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χωρίς να προβεί σε νέα έκδοση Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης, αποφάσισε, μετά την παραίτηση, για λόγους υγείας, του Γέροντος Μητροπολίτου Δέρκων Ιακώβου, να αλλάξει το καθεστώς της μητροπολιτικής τάξεως. Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε ο Μητροπολίτης Δέρκων Κωνσταντίνος να καταλαμβάνει θέση στην τάξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σύμφωνα με την πρεσβεία χειροτονίας. Το καθεστώς αυτό διήρκεσε 30 χρόνια.

Στις 22 Ιουλίου 2008, με πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποκατέστησε την εκκλησιαστική τάξη της ιστορικής Μητροπόλεως Δέρκων, η οποία επανήλθε στον 8ο Θρόνο, την οποία κατείχε στο Συνταγμάτιο του Οικουμενικού Θρόνου των Γεροντικών Μητροπόλεων του Θρόνου. Έτσι εκ νέου ο Μητροπολίτης Δέρκων καλείται Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων.

Ενορίες - Κοινότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα υπάρχουν εν ενεργεία οι εξής Ναοί:

  1. Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Θεραπείων
  2. Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Βουγιούκδερε
  3. Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Γενή Μαχαλλέ
  4. Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Μακρυχωρίου
  5. Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου, ομωνύμου Κοινότητος
  6. Ιερός Ναός Θείας Αναλήψεως Μακρυχωρίου (Κοιμητηριακός)
  7. Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Βουγιούκδερε (Κοιμητηριακός)
  8. Ιερός Ναός Αγίας Ελένης Θεραπείων (Κοιμητηριακός)

Εξωτερικό Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]