Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιερά Μητρόπολις
Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης
Metropolis Lagadas, Liti and Rendina.png
Γενικές πληροφορίες
Xώρα Ελλάδα
Έδρα Λαγκαδάς
Υπαγωγή Εκκλησία της Ελλάδος (επιτροπικώς)
Αρχιερατικές περιφέρειες
Ενορίες 48
Ναοί 48
Μονές 7 (5 ανδρικές και 2 γυναικείες)
Μητροπολιτικός ναός Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής
Ιστοσελίδα imlagada.gr
Ιεραρχία
Μητροπολίτης Ιωάννης
Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος
Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος
Εφημέριοι 74
Διάκονοι 5

Η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης είναι επισκοπή της Ορθόδοξης Εκκλησίας που ανήκει πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και διοικητικά στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Έχει έδρα τον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Λαγκαδά (πλην της Ενότητας Καλλινδοίων και των Κοινοτήτων Καρτερών, Λευκοχωρίου και Αρδαμερίου), την Ενότητα Μυγδονίας και τμήμα του Δήμου Βόλβης.

Μητροπολίτης Λαγκαδά από το Μάιο του 2010 είναι ο Ιωάννης Τασσιάς. Περιλαμβάνει 48 ενορίες και 7 Ιερές Μονές, εκ των οποίων πέντε ανδρικές και δύο γυναικείες.

Αγιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άγιος Δαμασκηνός ο Στουδίτης, επίσκοπος Λητής και Ρεντίνης, ο Θεσσαλονικεύς. Εικόνα δια χειρός Φίκου
  • Αγία Κυράννα, η νεομάρτυς εν Όσσα.
  • Αγιος Ακάκιος, επίσκοπος Λητής και Ρεντίνης.
  • Άγιος Δαμασκηνός Στουδίτης, επίσκοπος Λητής και Ρεντίνης, ο Θεσσαλονικεύς.
  • Άγιος Λάζαρος. Η ιερά εικόνα του είναι κειμήλιο Μικρασιατών εκ του Εσμέ Νικομηδείας της Μικράς Ασίας, μεταφέρθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή απο τους πρόσφυγες στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά.
  • Αγία Παρασκευή, πολιούχος Λαγκαδά.
  • Άγιοι νέοι Ιερομάρτυρες Αρκάδιος και Γαβριήλ οι Ιβηρίτες († 11/09/1922): Ο Αρκάδιος γεννήθηκε το 1893 στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Προσήλθε στη μονή Ιβήρων το 1912 κι εκάρη μοναχός σε αυτή το 1914. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε και διάκονος. Το 1916 μαθήτευσε στην Αθωνιάδα Σχολή. Κατά το μοναχολόγιο της μονής «εφονεύθη μαρτυρικώς εν Κυδωνίαις υπό των Τούρκων κατά την υποχώρησιν των Ελλήνων εκ Μικράς Ασίας το 1922». Ο Γαβριήλ γεννήθηκε στη Μπέροβα (σήμερα Βερτίσκος Λαγκαδά) το 1886. Προσήλθε στην Ιερά Μονή Ιβήρων το 1904. Εκάρη μοναχός το 1907 και κατόπιν χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Είχε το ίδιο τέλος με τον παραδελφό του Αρκάδιο, την ίδια ημερομηνία.Η μνήμη τους τιμάται μαζί με όλους τους Μικρασιάτες Νεομάρτυρες Την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάμεσα στις σημαντικές εικόνες που φυλάσσονται σε ναούς και μονές της Μητρόπολης βρίσκονται και οι εξής:

  • Παναγία η Βηματάρισσα (15ος αι.): Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Λαγκαδά, φυλάσσεται η Θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας, την οποία μετέφεραν οι πρόσφυγες από τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης.
  • Παναγία η Ασκονίτισσα (8ος αι.): Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Ασκονίτισσας είχε μεταφερθεί στις αρχές του 20ου αιώνα από τους Έλληνες πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό Ασκός και πανηγυρίζει κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής αλλά και στις 15 Αυγούστου.
  • Παναγία η Διασώζουσα του Σοχού: κατά θαυμαστό τρόπο αποτράπηκε το ολοκαύτωμα του Σοχού από τις κατοχικές δυνάμεις, με επέμβαση της Παναγίας της Διασωζούσης, την 23η Αυγούστου του 1944.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος (2008)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]