Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Δαβίδ
Μητροπολίτης Γρεβενών
Metropolitan David of Grevena.jpg
Από12 Οκτωβρίου 2014
ΠροκάτοχοςΣέργιος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση12 Αυγούστου 1958 (1958-08-12) (64 ετών)
Λιτόχωρο Πιερίας, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Τζι­ου­μά­κας) (Λιτόχωρο, 12 Αυγούστου 1958) είναι Έλληνας θεολόγος και επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1979) και πτυχιούχος Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου (1983).

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης το 1980, υπηρετώντας ως Ηγουμενοσύμβουλος έως και το 1982. Το 1980 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Χρυσοφάκη, υπηρετώντας σε διάφορους Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Το 1983 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα, λαμβάνοντας το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και αναλαμβάνοντας καθήκοντα Ιερατικού Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, θέση την οποία διετήρησε έως της εκλογής του. Το 2004 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Από το 2010 έως της σε Επίσκοπο εκλογή του χρημάτισε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης.

Στις 10 Οκτωβρίου 2014 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Γρεβενών, λαμβάνοντας στη διαδικασία κατάρτισης του τριπροσώπου 53 ψήφους, ενώ στο τριπρόσωπο 41 σε σύνολο 78 παρόντων Μητροπολιτών[1]. Η χειροτονία του πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Μητροπολιτών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]