Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτριος Αργυρός
Μητροπολίτης Κεφαλληνίας
Από11 Οκτωβρίου 2015
ΠροκάτοχοςΜητροπολίτης Γεράσιμος Φωκάς
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση27 Φεβρουαρίου 1958 (1958-02-27)
Λευκάδα, Λευκάδα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΑρχιμανδρίτης

Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος (κατά κόσμον Αργυρός, Λευκάδα, 27 Φεβρουαρίου 1958) είναι Έλληνας θεολόγος, Πανεπιστημιακός και επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Σπυρίδων-Ιωάννης Αργυρός γεννήθηκε στο Φτερνό Λευκάδας στις 27 Φεβρουαρίου 1958. Είναι πτυχιούχος των Τμημάτων Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη (1986-1991), στο Pontificio Instituto di Archeologia Cristiana με εξειδίκευση στην Παλαιοχριστιανική Αρχαιολογία και Τέχνη και ακολούθως αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Επίσης έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Εκκλησιαστική Ιστορία (Pontificio Instituto Orientale).

Στις 23 Δεκεμβρίου 1980 εκάρη μοναχός στην Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελλάς. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1980 και Πρεσβύτερος στις 26 Φεβρουαρίου 1987 από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο. Διετέλεσε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, Διευθυντής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς (1993-2007), και Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς από το 2007 έως το 2015. Το 2008 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής Χριστιανικής και Βυζαντινής Αρχαιολογίας στην Α.Ε.Α. Βελλάς. Ομιλεί την Ιταλική και Γαλλική γλώσσα.

Στις 8 Οκτωβρίου 2015 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας[1]. Η χειροτονία του σε επίσκοπο έγινε στις 10 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο[2]. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αργοστολίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο[3].

Είναι συγγραφέας Πανεπιστημιακών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας, Εκκλησία της Ελλάδος
  2. https://ikivotos.gr/post/518/xeirotonia-toy-neoy-mhtropolith-kefallhnias-dhmhtrioyΧειροτονία του νέου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημητρίου]
  3. https://www.inkefalonia.gr/koinonia/36578-enthronistike-me-lamprotita-o-neos-mitropolitis-kefallinias-dimitrios-eikones-kai-videoΕνθρονίστηκε με λαμπρότητα ο νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος]