Νομός Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Για την τοπική αυτοδιοίκηση του Νομού Καβάλας, δείτε: Π.Ε. Καβάλας και Π.Ε. Θάσου.
Νομός Καβάλας
Η θέση του νομού στην Ελλάδα
Διοίκηση
Χώρα: Ελλάδα
Περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Αριθμός δήμων: 4
Νομάρχης: Οι νομαρχίες
καταργήθηκαν στις
31 Δεκεμβρίου 2010
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα: Μακεδονία, Νησιά Αιγαίου πελάγους
Αριθμός επαρχιών: 4
Πρωτεύουσα: Καβάλα
Έκταση: 2.111 χλμ²
Άλλα
Ταχυδρομικοί κώδικες: 64* ** - 65* **
Τηλεφωνικοί κωδικοί: 2510***
Πινακίδες αυτοκινήτων: ΚΒ*,ΚΜ,ΚΝ,ΚΤ.
Κωδικ. ISO 3166-2: GR-55
Ιστοσελίδα
pekavalas.eu

O Νομός Καβάλας είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας. Αποτελούσε διοικητική διαίρεση της Μακεδονίας στο Ανατολικό τμήμα της, με πρωτεύουσα την Καβάλα. Συνορεύει με τους νομούς Σερρών στα Δυτικά, στα Νοτιοδυτικά του με το Νομό Δράμας, στα βορεοανατολικά με το Νομό Ξάνθης, ενώ προς Νότια βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Κατατάσσεται 34ος ως προς την έκταση έκταση νομός της χώρας και καταλαμβάνει επιφάνεια 2.111 τ.χμ., από τα οποία τα 18 τ.χμ. είναι εσωτερικά ύδατα, 4 επαρχίες και 4 δήμους. Η μεγαλύτερη πόλη του νομού είναι η Καβάλα (54.027) και ακολουθούν η Χρυσούπολη (8.885) και η Ελευθερούπολη (4.360).

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έδαφος του νομού είναι ορεινό κατά 55%, ημιορεινό κατά 24% και πεδινό κατά 21%. Στο ανάγλυφο του νομού δεσπόζουν τρεις μεγάλοι ορεινοί όγκοι: το Παγγαίο στο Δυτικό τμήμα, στα όρια με το νομό Σερρών, τα όρη της Λεκάνης στο Βορειοανατολικό τμήμα, στα όρια με τους νομούς Δράμας και Ξάνθης και το όρος Σύμβολο στο Νότιοδυτικό τμήμα, απέναντι και παράλληλα με το Παγγαίο. Μεταξύ των ορέων αυτών ή στα όριά τους σχηματίζονται οι πεδινές εκτάσεις του νομού. Σημαντικότερο υδάτινο ρεύμα του νομού είναι ο ποταμός Νέστος, ο οποίος ρέει στα όρια του νομού με το νομό Ξάνθης και αρδεύει την πεδιάδα της Χρυσουπόλεως.

Οι ακτές του νομού, που εκτείνονται μεταξύ των εκβολών του Στρυμώνα και του Νέστου, στο Δυτικό τμήμα τους είναι χαμηλές και μονότονες, κατόπιν, καθώς στρέφονται προς Βόρεια, όπου απολήγει το όρος Σύμβολο, γίνονται ψηλότερες, αλλά πάντα αλίμενες, ως το ακρωτήριο Βρασίδας, στην Νέα Πέραμο, δυτικό όριο του Κόλπου της Καβάλας, μετά το οποίο σχηματίζεται ο όρμος των Ελευθερών, του Παληού, της Τόσκας, του Μπάτη, της Καλαμίτσας ως τον μυχό, όπου βρίσκεται το λιμάνι της Καβάλας. Το κλίμα του νομού είναι μεσογειακό στην παράκτια ζώνη, με βροχοπτώσεις 400-600 χλστ., γίνεται όμως ηπειρωτικό προς Βόρεια με διπλάσιες βροχοπτώσεις.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης: Διοικητική διαίρεση νομού Καβάλας

Διοικητικώς ο Νομός Καβάλας περιελάμβανε τις επαρχίες Θάσου, Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου και τους Δήμους Θάσου, Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου.

Νομάρχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1998 μέχρι το 2010 νομάρχης ήταν ο Θόδωρος Καλιοντζής.[1]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]