Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Βαρθολομαίος
Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου
Από8 Οκτωβρίου 2021
ΠροκάτοχοςΕμμανουήλ
Ιεροσύνη
Χειροτονία16 Οκτωβρίου 2021
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΔημήτριος Γ. Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης
Γέννηση1969
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΣπουδέςΘεολογική Σχολή Αθηνών
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Δημήτριος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης, Θεσσαλονίκη, 1969) είναι Έλληνας επίσκοπος, μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε το 1969 στη Θεσσαλονίκη. Αφού περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Θεσσαλονίκη, φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας. Στη συνέχεια σπούδασε θεολογία, λαμβάνοντας πτυχίο από την Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1992, και πρεσβύτερος (λαμβάνοντας και το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη) το 1994, από τον ε­πίσκοπο Τράλ­λε­ων Ι­σίδωρο. Από το 1995 έως και την εκλογή του υπηρέτησε ως εφημέριος και ως προϊστάμενος του ιστορικού Ι­ε­ρού Να­ού Με­τα­μορ­φώ­σε­ως του Σω­τή­ρος Αθηνών στην Πλάκα.

Παράλληλα, από το 2001 υ­πη­ρέτησε στην Ιε­ρά Σύ­νο­δο της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος, ως Δι­ευ­θυν­τής του Γρα­φεί­ου Ε­πι­κυ­ρώ­σε­ων και Γραμ­μα­τεύς των Ει­δι­κών Συ­νο­δι­κών Ε­πι­τρο­πών Πο­λι­τι­στι­κής Ταυ­τό­τη­τος και Α­κα­δη­μί­ας Εκ­κλη­σι­α­στι­κών Τε­χνών, κα­θώς και ως Μέ­λος της Υ­πο­ε­πι­τρο­πής Καλ­λι­τε­χνι­κών Εκ­δη­λώ­σε­ων της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος. Ως αρχιμανδρίτης, εκπροσώπησε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, έχει συμμετάσχει ως Εισηγητής και Σύνεδρος σε Συνέδρια και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Τύπο[1].

Στις 8 Οκτωβρίου 2021, εξελέγη Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 16 Οκτωβρίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών[2][3][4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]