Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Άνθιμος Κουκουρίδης
Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Από9 Οκτωβρίου 2004
ΠροκάτοχοςΆνθιμος
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΧρήστος Κουκουρίδης
Γέννηση2 Ιανουαρίου 1962 (1962-01-02) (62 ετών)
Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
ΣπουδέςΠαιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης
Α.Π.Θ.
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Άνθιμος (κατά κόσμον Χρήστος Κουκουρίδης, Αλεξανδρούπολη, 2 Ιανουαρίου 1962), είναι Έλληνας επίσκοπος και Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Είναι Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, από τον Οκτώβριο του 2004.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Χρήστος Κουκουρίδης, γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1962, στην Αλεξανδρούπολη, με γονείς θρακικής-προσφυγικής καταγωγής από το Μεγαρήσι Κεσσάνης της Ανατολικής Θράκης.[1]

Το 1981 αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Ξάνθης, το 1983 έλαβε το πτυχίο της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρουπόλεως και στη συνέχεια ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ' όπου αποφοίτησε πτυχιούχος το 1987.

Στις 6 Οκτωβρίου 1985 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο (μετέπειτα Θεσσαλονίκης), οπότε μετονομάσθηκε Άνθιμος. Το 1989 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και τοποθετήθηκε Εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως. Το 1990 διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και το 2000, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού.

Από το 1993 υπήρξε ο πνευματικός των Κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και από το 2000 μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Έβρου.

Πραγματοποίησε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές επί σειρά ετών σε τοπικούς περιφερειακούς Σταθμούς. Επισκέφθηκε με διάφορες ευκαιρίες τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας (2008), Αντιοχείας (2009) και Ιεροσολύμων, το Σινά και τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας (το 1991 εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου σε Σεμινάριο Νεότητας και πρόσφατα το 2009), της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Αμερικής.

Συμμετείχε στην ακολουθία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στη Ρώμη για την επιστροφή των λειψάνων των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου 2004. Συνόδευσε επίσης, τον Μάιο 2010, τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο ταξίδι του στη Βουλγαρία. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2007 συμμετείχε στην τριμελή Αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ενθρόνιση του νέου Πατριάρχου Ρουμανίας Δανιήλ στο Βουκουρέστι. Τον Ιούνιο του 2008 μετέβη στο ιεραποστολικό κλιμάκιο στην πόλη Κιπούσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό όπου εγκαινίασε το σχολείο με το όνομα "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ", προσφορά των πιστών της Μητροπόλεώς.

Στις 6 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Η χειροτονία σε Επίσκοπο έγινε στις 9 Οκτωβρίου 2004 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Η ενθρόνιση στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2004, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

Το 2016 ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης[2].

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέγραψε τα κεφάλαια περί της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου στο συλλογικό τόμο «Θράκη Ελλάδα μου, Ελλάδα πατρίδα μου» (1994) και αρθρογράφησε επί δεκαετία σε έντυπο περιοδικό και εβδομαδιαίο Τύπο (περιοδικό «Γνωριμία», Εφημερίδα «Πρώτη»). Εξέδωσε τα εξής βιβλία:

  • «Λόγος κοινωνός και οδοιπόρος» («Παλίμψηστο» 2001) με 20 εποικοδομητικές ομιλίες.
  • «Παναγία Κοσμοσωτήρια Φερών» (2001) που αποτελεί ιστορικο αρχαιολογικό οδηγό για το ομώνυμο βυζαντινό μνημείο του ιβ΄ αιώνος.
  • «Μελάνι και θυμίαμα» («Ενδοχώρα 2004») με σειρές επίκαιρων άρθρων που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Πρώτη».
  • «Ανθίμω γέροντι, άνθη υϊικά» (2005), με ομιλίες αφιερωμένες στον γέροντά του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο Ρούσσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. paratiritis-news.gr
  2. «Delegations». Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]