Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Πλάτων
Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης
Από8 Οκτωβρίου 2021
ΠροκάτοχοςΙωάννης
Ιεροσύνη
Χειροτονία9 Οκτωβρίου 2021
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΒασίλειος Ι. Κρικρής
Γέννηση1962
Πάτμος, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Αθηνών,
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτων (κατά κόσμον Βασίλειος Κρικρής, Πάτμος, 1962), είναι Έλληνας επίσκοπος, μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Βασίλειος Κρικρής γεννήθηκε το 1962 στο νησί της Πάτμου, όπου και μεγάλωσε. Αφού αποφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές, λαμβάνοντας αριστούχος μεταπτυχιακό δίπλωμα (master) στην Εκκλησιαστική Ιστορία και τη Δογματική Θεολογία από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, το 1998. Το 2002, εκπονώντας διδακτορική διατριβή με θέμα Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος Β' Παγκώστας ο Πάτμιος (1805-1825) έλαβε αριστούχος διδακτορικό δίπλωμα (PhD), από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ[1].

Το 1979 εκάρη μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, λαμβάνοντας το όνομα Πλάτων. Αφού υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Μονής και Κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου, χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 στην Αθήνα και πρεσβύτερος το 1985, λαμβάνοντας παράλληλα και το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη. Από το 1985 έως το 1997 υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου. Από το 1997 υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων[2].

Από το 1998 έως το 2021 υπηρέτησε ως Γραμματέας του Ιδιαίτερου Γραφείου των Αρχιεπισκόπων Χριστοδούλου και του εν ενεργεία Ιερωνύμου, ως Εισηγητής της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου ως Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής γυναικείων θεμάτων, ως Υπεύθυνος του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών, καθώς και ως Επιμελητής εκδόσεων των Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος[3].

Στις 8 Οκτωβρίου 2021 εξελέγη Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 9 Οκτωβρίου 2021 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών[4][5][6].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]