Ιερά Μητρόπολις Σικάγου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ιερά Μητρόπολις Σικάγου είναι μια εκκλησιαστική από τις Μητροπόλεις Ελληνικής Ορθόδοξης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Έδρα της Μητρόπολης είναι η πόλη του Σικάγου.

Η Μητρόπολη αποτελείται από 58 ενορίες και δύο μοναστήρια στο Ιλινόις, την Αϊόβα, τη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν, καθώς και τη βόρεια Ιντιάνα και το νοτιοανατολικό Μιζούρι.

Ιστορικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1923 εκλέγεται ο πρώτος Επίσκοπος Σικάγου, ο Φιλάρετος Ιωαννίδης (μετέπειτα Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου).

Σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, το Σικάγο έγινε η «2η Επισκοπική Περιφέρεια» της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Βόρειας & Νότιας Αμερικής. Αυτή η περιοχή θα συνέχιζε να συντονίζει την εκκλησιαστική ανάπτυξη αυτού του μεγάλου μεταναστευτικού, βιομηχανικού και σιδηροδρομικού κέντρου στις νοτιοδυτικές ακτές της λίμνης Μίσιγκαν.

Μέχρι το 1943 δεν υπήρχε Βοηθός Επίσκοπος Σικάγου. Το 1943 εκλέγεται ο Γεράσιμος Ηλίας ως Βοηθός Επίσκοπος Σικάγου υπό την Ιερά Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Το 1960 διορίζεται Αρχιερατικός Επίτροπος Σικάγου ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Μελέτιος (Τριποδάκης).

Στις 15 Μαρτίου 1979 εξελέγη Επίσκοπος Σικάγου ο Επίσκοπος Απαμείας Ιάκωβος Γκαρμάτης, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Στις 24 Νοεμβρίου 1997 ο Επίσκοπος Σικάγου εκλέγεται Μητροπολίτης Κρήνης και Πρόεδρος της Επισκοπής Σικάγου, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου 2002 εκλέγεται Μητροπολίτης Σικάγου, ποιμαίνοντας τη Μητρόπολη έως την κοίμησή του το 2017[1].

Στις 7 Φεβρουάριος 2018, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ (Συμεωνίδη)[2], χειροτονούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο πλαισιούμενος από μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, Ιεράρχες της Επισκοπικής Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Κανονικών Επισκόπων της Αμερικής και από άλλους Ιεράρχες, στον Καθεδρικό Αρχιεπισκοπικό Ναό Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν[3]. Ενθρονίστηκε στην πόλη του Σικάγου, στις 24 Μαρτίου 2018, στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου[4].

Στις 6 Οκτωβρίου 2020, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την εκλογή ενός Βοηθού Επισκόπου για την Μητρόπολη Σικάγου, τον μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλο αυτής Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Μπακάκο, ως Επίσκοπο Εξαμιλίου[5].

Μητροπολιτικό Συμβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο είναι το συμβουλευτικό και συμβουλευτικό όργανο του Μητροπολίτη για θέματα που αφορούν τη ζωή και την ανάπτυξη της Μητρόπολης και την οικονομική του κατάσταση.

Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Μητροπολίτη, τον Πρωτοσύγκελλο, οκτώ (8) Κληρικούς της Μητρόπολης και οκτώ (8) Λαϊκούς που εκλέγονται από τη Κληρικο-Λαϊκή Συνέλευση και οκτώ (8) διορισμένους από τον Μητροπολίτη.

Μητροπολιτικός Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητροπολίτης Ποιμαντορία Παρατηρήσεις
Ιάκωβος Γκαρμάτης 20 Δεκεμβρίου 2002 - 2 Ιουνίου 2017 Από Μητροπολίτης Κρήνης
Ναθαναήλ Συμεωνίδης 7 Φεβρουαρίου 2018 - σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος - 2017 - Greek Orthodox Archdiocese of America». www.goarch.org. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  2. «Νέος Μητροπολίτης Σικάγου ο Αρχιμ. Ναθαναήλ Συμεωνίδης». ROMFEA. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  3. «Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ (ΒΙΝΤΕΟ)». ROMFEA. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  4. Poimin.gr (25 Μαρτίου 2018). «Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαναήλ». poimin.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  5. Καρεκλάς, Ζάχος (6 Οκτωβρίου 2020). «Τρεις νέοι βοηθοί Επίσκοποι για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής». ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου