Επαρχία Βοΐου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Επαρχία Βοΐου ήταν μία από τις τρεις επαρχίες του Νομού Κοζάνης.

Η Επαρχία Βοΐου ήταν μία από τις τρεις επαρχίες του Νομού Κοζάνης. Καταλάμβανε το δυτικό τμήμα του νομού και έδρα της ήταν η Σιάτιστα.

Διοικητικές μεταβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1913 μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους με την οποία τα ελληνικά σύνορα επεκτάθηκαν μέχρι τον Νέστο και τα μικρασιατικά παράλια και ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα η Μακεδονία, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, η περιοχή της Ελασσόνας και μεγάλο τμήμα της Ηπείρου. Από το 1915 η επαρχία εντάχθηκε στον νομό Κοζάνης, παραμένοντας αμετάβλητη τα επόμενα χρόνια μέχρι την κατάργησή της με την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας το 1997. Στην θέση της δημιουργήθηκαν οι δήμοι Τσοτυλίου, Νεάπολης, Άσκιου και Σιάτιστας και η Κοινότητα Πενταλόφου. Με το σχέδιο Καλλικράτης που εφαρμόστηκε το 2011, η επαρχία αποτέλεσε πάλι αυτοδιοικούμενη μονάδα ως Δήμος Βοΐου με έδρα του νέου δήμου να ορίζεται ξανά η Σιάτιστα ενώ ιστορική έδρα ανακηρύχθηκε η Νεάπολη.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

βρίσκεται στους πρόποδες της Πίνδου. Εκεί ρέουν γνωστά ποτάμια όπως ο Αλιάκμονας και δυτικά του Βοΐου ξεκινά άλλος ένας ιστορικός ποταμός, ο Σαραντάπορος ο Πρασινονέρης, ο οποίος, διασχίζοντας την Ήπειρο, ενώνεται με τον Αώο.

Η γεωμορφολογία της γης του είναι έτσι, ώστε τα νερά της ανατολικής πλευράς του καταλήγουν στο Αιγαίο πέλαγος, ενώ αυτά της δυτικής πλευράς του στο Ιόνιο πέλαγος.

Στη γη του υπάρχουν πλούσια οικοσυστήματα, που περιλαμβάνουν πολλά μικτά δάση. Τα πιο διαδεδομένα δένδρα είναι η βελανιδιά, η καστανιά, η οξιά, το πεύκο, το έλατο, ενώ υπάρχουν επίσης και ρόμπολα. Η χαμηλή βλάστηση του βουνού περιλαμβάνει πλούσιο τσάι, σαλέπι, πρασσάκο και πολλές τριανταφυλλιές.

Το Βόιο αποτελεί βιότοπο για κάθε είδος άγριας πανίδας που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Βόρεια Ελλάδα. Κυριαρχεί ο λύκος, η αρκούδα και το ελάφι. Το κλίμα της περιοχής είναι εύκρατο ημιορεινό.

Πόλεις και χωριά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά χωριά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μονές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]