Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου
Logo-imlarisis.png
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση324 μ.Χ. (4ος αιώνας)
ΙδρυτήςΆγιος Αχίλλειος
XώραΕλλάδα
ΥπαγωγήΕκκλησία της Ελλάδος
Αρχιερατικές περιφέρειες10
Μητροπολιτικός ναόςΙ.Ν. Αγίου Αχιλλίου
Ιστοσελίδαimlarisis.gr
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΙερώνυμος Α' (Νικολόπουλος)
Γενικός Αρχιερατικός ΕπίτροποςΑρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Μουρτζανός
Χειροτονία Λαρίσης και Τυρνάβου

Ο Κωνσταντίνος Α΄ στις 4 Νοεμβρίου του 324 μ.Χ. ίδρυσε στη Λάρισα Επισκοπή και αναγνώρισε ως πρώτο Επίσκοπο, τον Άγιο Αχίλλειο από την Καππαδοκία, ο οποίος παίρνοντας μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο διέπρεψε με τους λόγους και τα θαύματά του εναντίον του Αρείου και της αίρεσης του. Την ίδια περίοδο και από τον ίδιο τον ιδρυτή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η Επισκοπή της Λάρισας ανυψώνεται σε Αρχιεπισκοπή με όλα τα δικαιώματα της αυτονομίας, ανάμεσα στο πλήθος των Επισκοπών της Θεσσαλίας. Ενώ περίπου διακόσια χρόνια αργότερα και το 531 μ.Χ. μετά από τοπική σύνοδο των θεσσαλικών επισκοπών η Λάρισα ανυψώνεται σε Μητρόπολη.

Μέχρι τα χρόνια των Οθωμανικών επιδρομών η Λάρισα ήταν η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας οπότε και η πρωτεύουσα Μητρόπολη, όλων των Επισκοπών της. Στα χρόνια όμως του Βαγιαζήτ Α΄ και από το 1391, η Λάρισα λόγω των επιδρομών και των διώξεων κατέστη πόλη δίχως Χριστιανούς, οπότε και η έδρα της Μητροπόλεως μεταφέρεται στα Τρίκαλα. Μετά από τέσσερις αιώνες επέστρεψε η έδρα της Μητροπόλεως ξανά στη Λάρισα, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Νεόφυτος Γ΄ το 1739, με συνοδικό πατριαρχικό γράμμα του, επανασύστασε την Επισκοπή Τρίκκης. Έτσι ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιάκωβος Β΄ επανήλθε στην πόλη της Λάρισας. Από τότε η είναι η καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου όπως οριστικά ονομάζεται από το 1734 έως και σήμερα.

Αρχιεπίσκοποι και Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος

Αν ανατρέξει κανείς στο Συναξάρι της Εκκλησίας θα βρει πολλούς Αγίους και Μάρτυρες Αρχιεπισκόπους ή Μητροπολίτες Λαρίσης.

Πρώτος βέβαια ο Άγιος Αχίλλειος (15 Μαΐου) που ως Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης. Με τις άριστες θεολογικές του παρεμβάσεις, την επιμονή και υπομονή του, αντιμετώπισε τον Άρειο δίπλα στους Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου προκαλώντας τον θαυμασμό του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, ο οποίος κατά την επιστροφή του Αχίλλειου στην έδρα του γέμισε με δώρα και τιμές τον πρώτο Αρχιεπίσκοπο Λαρίσης.

Ακολουθεί ένας κατάλογος μακρύς με ονόματα Αγίων και Μαρτύρων Αρχιεπισκόπων και Μητροπολιτών, όπως οι Θωμάς ο Χωριάτης, Κυπριανός ο θαυματουργός, Αντώνιος ο Νέος Θεολόγος, Βησσαρίων ο Πρώην, Διονύσιος ο Ελεήμων Μάρκος ο Ησυχαστής και Βησσαρίων του Σωτήρος.

Επίσης ο Διονύσιος Β΄ ο Φιλόσοφος που μαρτύρησε στα Ιωάννινα το 1601 ο Διονύσιος Ζ΄ που όταν μετατεθείς στην Έφεσο απαγχονίστηκε το 1821, όπως ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄.[1]

Σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα νεώτερα χρόνια η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου έδωσε έναν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, τον Υδραίο λόγιο Δωρόθεο Κοταρά ο οποίος ήταν Μητροπολίτης Λαρίσης από το 1935 έως το 1956 όπου και ανέλαβε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Το 1968 όπου και παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Ιάκωβος Σχίζας - εξαναγκάσθηκε από το δικτατορικό καθεστώς των Απριλιανών και το νόμο της "απώλειας της έξωθεν καλής μαρτυρίας"- και από τα έτη 1989 όπου απεβίωσε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ έως και το 1994, ήταν κρίσιμα χρόνια για τη Μητρόπολη Λαρίσης, καθώς παρεμβάσεις της Πολιτείας οδήγησαν σε διχασμούς, έκτροπα και επικίνδυνες καταστάσεις για την εκκλησιαστική σταθερότητα στην περιοχή.

Το 1996 πέθανε ο πρώην Λαρίσης Μητροπολίτης Θεολόγος και έως τις 26 Ιουνίου 2018 ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, ήδη εκλεγμένος και ενθρονισμένος από το 1994 ήταν ο Ιγνάτιος Α΄ -κατά κόσμον Ιάκωβος Λάππας- από το νησί της Σαλαμίνας και ήταν ο μακροβιότερος Μητροπολίτης στη νεώτερη ιστορία της Μητρόπολης.

Από το 1989 έως το 1991, Μητροπολίτης ήταν ο Δημήτριος Μπεκιάρης, η εκλογή του οποίου ακυρώθηκε από το ΣτΕ και έλαβε τον τίτλο του τιτουλαρίου Μητροπολίτη Γαρδικίου, για να εκλεγεί στη συνέχεια Μητροπολίτης της τότε προσωποπαγούς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, που πλέον είναι μόνιμη. Την περίοδο 1991-1994 με απόφαση του ΣτΕ, κατέστη εκ νέου Μητροπολίτης, ο πρώην Λαρίσης Θεολόγος που έφερε τον τίτλο του Γαλάζιων, μέχρι την εκλογή του μακαριστού πλέον Ιγνάτιου. Σημερινός μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου είναι ο κ.κ. Ιερώνυμος (Νικολόπουλος).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]