Φηρά Θήρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 36°25′12″N 25°25′54″E / 36.42000°N 25.43167°E / 36.42000; 25.43167

Φηρά
Fira.jpg
Τα Φηρά από το Ακρωτήρι.
Χάρτης
Η θέση τους στην Ελλάδα
Φηρά στον χάρτη: Ελλάδα
Φηρά
Πληροφορίες
Χώρα: Ελλάδα
Γεωγρ. διαμέρισμα: Αιγαίο
Περιφέρεια: Νοτίου Αιγαίου
Νομός: Κυκλάδων
Δήμος : Θήρας
Πληθυσμός: 2.113 (2001)
Υψόμετρο (Μέσο): μ.
Ταχυδρομικός κώδικας:
Tηλεφωνικός κώδικας:
Πινακίδες αυτοκινήτων :
Δικτυακός τόπος: www.thira.gr

Ο οικισμός των Φηρών ή και Χώρα είναι η πρωτεύουσα του δήμου Θήρας της Σαντορίνης. Τα Φηρά είναι χτισμένα στο "φρύδι" της καλντέρας, σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρων και με βάση την απογραφή του 2001 έχουν 2.113 κατοίκους. Επίνειο τους είναι ο Όρμος Φηρών Θήρας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Φηρά ιδρύθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, το καστέλι του Σκάρου που βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Ημεροβιγλίου, η οποία είχε υποστεί ζημιές από σεισμούς. Στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η Σαντορίνη πέρασε στα χέρια των Τούρκων και οι κάτοικοι της έπαψαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με επιδρομές πειρατών, τα Φηρά έγιναν πρωτεύουσα του νησιού, καθώς είχαν πρόσβαση προς την θάλασσα, αντικαθιστώντας την τότε πρωτεύουσα, τον Πύργο Καλλίστης.

Μουσεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας εγκαινιάστηκε την Κυριακή 26 Μαρτίου του 2000 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου καθώς και ευρήματα από ορυχείο των Φηρών, την Θηρασία και τα Χριστιανά.[1]

Ανάμεσα στα εκθέματα που μπορεί να δει κανείς στο μουσείο είναι οι τοιχογραφίες των Γυναικών, των Παπύρων, των Κυανοπιθήκων και των Τετραπόδων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Φηρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φηρών στεγάζεται σε κτίριο που χτίστηκε το 1960. Στις προθήκες του υπάρχουν εκθέματα που καλύπτουν την μακραίωνη ιστορία του νησιού, από την αρχαϊκή έως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Πριν τον σεισμό του 1956 στεγαζόταν σε άλλο κτίριο, το οποίο είχε χτιστεί το 1902 χάρη στις προσπάθειες του Γερμανού καθηγητή Hiller von Gaertringen, ο οποίος είχε κάνει τις ανασκαφές στην Αρχαία Θήρα. Το κτίριο, όμως, αυτό καταστράφηκε από τον σεισμό του 1956.

Καθεδρικοί Ναοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καθολικός Καθεδρικός ναός.

Στα Φηρά είναι η έδρα τόσο της Ορθόδοξης, όσο και της Καθολικής Μητροπόλεως της Σαντορίνης.

Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ορθόδοξος καθεδρικός ναός είναι ναός της Υπαπαντής. Ο προσεισμικός ναός, η Παναγιά του Μπελώνια, κατέρρευσε με τον καταστροφικό σεισμό του 1956 και στην θέση του οικοδομήθηκε ο σημερινός ναός, του οποίου την εικονογράφηση επιμελήθηκε ο θηραίος ζωγράφος Χριστόφορος Ασίμης.

Καθολικός Καθεδρικός Ναός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καθολικός καθεδρικός ναός βρίσκεται στην καθολική συνοικία των Φηρών και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Ο προσεισμικός ναός υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές με τον σεισμό του 1956, αλλά αναστηλώθηκε.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]