Ιερά Μητρόπολις Πριγκηποννήσων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιερά Μητρόπολις Πριγκηποννήσων
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση1924
XώραΤουρκία
ΈδραΠρίγκηπος
ΥπαγωγήΟικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Ενορίες5
Ναοί14
Μητροπολιτικός ναόςΑγίου Δημητρίου Πριγκήπου
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΔημήτριος
ΠρωτοσύγκελλοςΑρχιμανδρίτης Βασίλειος Καρατζίκος
Εφημέριοι5

Η Γεροντική Ιερά Μητρόπολις Πριγκηποννήσων είναι μια από τις Μητροπόλεις του Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Τουρκία. Έδρα της Μητροπόλεως είναι το νησί της Πριγκήπου.

Ιστορικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιδρυτικός Πατριαρχικός και Συνοδικός Τόμος για την ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 1924 από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ζ'.

Αρχικά, η Μητρόπολη περιελάμβανε την Πρώτη, την Αντιγόνη, την Χάλκη και την Πρίγκηπο. Τα υπόλοιπα νησιά των Πριγκηποννήσων (Οξειά, Νέανδρος, Πίτα, Τερέβινθος και Πλάτη) άνηκαν στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Χαλκηδόνος έως το 1924.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, υπήρχαν 4 Κοινότητες, 5 Ενορίες όπου υπηρετούσαν 5 εφημέριοι - ιερείς. Παράλληλα λειτουργούσαν 5 Δημοτικά Σχολεία, 2 Σωματεία Αγαθοεργίας και 3 Μορφωτικοί Σύνδεσμοι.

Η έδρα της Μητροπόλεως, επί Μητροπολίτου Αγαπίου (1977-1979) ήταν στο νησί της Αντιγόνης, ενώ επί Μητροπολίτου Καλλινίκου (1979-1985) στο νησί της Χάλκης.

Το 1989 υπάρχουν ιστορικές αναφορές για 4 Ορθόδοξες Κοινότητες με 5 ιερείς. Λειτουργεί μόλις ένα Δημοτικό Σχολείο ενώ τα Σωματεία παραμένουν ως είχαν. Ο συνολικός αριθμός του ποιμνίου της Μητροπόλεως έχει μειωθεί αισθητά ενώ αυξάνεται αρκετά κατά τους θερινούς μήνες.

Το 2002 υπάρχουν 4 Κοινότητες, 5 Ενοριακοί Ναοί, 3 Κοιμητήρια, ενώ υπηρετούν μίλος 3 ιερείς - εφημέριοι.

Σήμερα, η Ιερά Μητρόπολις αριθμεί 4 Κοινότητες, 7 Ιεροί Ναοί, 3 Κοιμητήρια με αντίστοιχους Ναούς και 4 Αγιάσματα. Ακόμα, λειτουργεί Αστική Σχολή στην Πρίγκηπο, Διακονία Αγάπης και Κατηχητικό Σχολείο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]