Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για προσωπικότητες με ίδιο επίθετο, δείτε: Τριανταφύλλου
Χρυσόστομος Τριανταφύλλου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1957
Βασιλικό Εύβοιας
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜητροπολίτης

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου) είναι Έλληνας επίσκοπος και σημερινός μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βασιλικό Χαλκίδας το 1957. Σπούδασε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και ακολούθως στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημιου Αθηνών. Το 1998 έλαβε το πτυχίο ειδίκευσης στην λατρεία, στην αρχαιολογία και τέχνη της Θεολογικής Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου το 1983, από τον Mητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομο Βεργή. Στις 13 Οκτωβρίου 1985 έλαβε το οφίκιο της πνευματικής πατρότητος υπό του ιδίου Επισκόπου. Μέχρι την εκλογή, πέρασε από διάφορες ποιμαντικές και διοικητικές θέσεις της Mητροπόλεως Χαλκίδος, όπως του Γραμματέα, του Ιεροκήρυκα και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2001 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων. Η χειροτονία του τελέσθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2001 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλο κι ενθρονίστηκε στις 12 Ιανουαρίου 2002 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]