Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας
Arxiepiskopiaustraliaslogo.JPG
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση1924
XώραΑυστραλία
ΈδραSydney ( Αυστραλία )
ΥπαγωγήΟικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Αρχιερατικές περιφέρειες5
Ενορίες129
Μονές8
Μητροπολιτικός ναόςΕυαγγελισμού της Θεοτόκου
Ιστοσελίδαgreekorthodox.org.au
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΑρχιεπίσκοπος Μακάριος
Βοηθός Επίσκοπος
ΠρωτοσύγκελλοςΕπίσκοπος Απολλωνιάδος Σεραφείμ

Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας είναι Αρχιεπισκοπή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχει υπό την δικαιοδοσία της την Αυστραλία. Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, έχει πάνω από 120 ενορίες και οκτώ μοναστήρια στις πέντε Αρχιερατικές της Περιφέρειες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες ορθόδοξες εκκλησίες στην Αυστραλία ήταν η Αγία Τριάδα στο Surry Hills του Σίδνεϋ (1898) και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην Ανατολική Μελβούρνη (1900). Ο πρώτος ιερέας που κάλυψε τις θρησκευτικές ανάγκες των Ελληνορθοδόξων σε Σίδνεϋ και Μελβούρνη ήταν ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Μπακαλιάρος. Τον Μάρτιο του 1924, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ίδρυσε την «Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας» για να καλύψει τον αυξανόμενο ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος το 1927 αριθμούσε περί τους 10.000 και είχε ιδρύσει ναούς στο Σίδνεϋ, τη Μελβούρνη, το Brisbane, το Perth και το Port Pirie στην Νότια Αυστραλία. Πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου ήταν ο Χριστόφορος Κνήτης, ως τότε Μητροπολίτης Σερρών. Στις 4 Φεβρουαρίου 1928 εξελέγη Μητροπολίτης Βιζύης[1] και το 1929, εν μέσω κάποιου σκανδάλου[2], επέστρεψε στην πατρίδα του, την Σάμο, όπου και πέθανε στις 7 Αυγούστου 1958.

Το 1931, ο Τιμόθεος Ευαγγελινίδης εξελέγη δεύτερος Μητροπολίτης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Έφτασε στην Αυστραλία στις 28 Ιανουαρίου 1932 και εποίμανε την επαρχία ως το 1947, οπότε εξελέγη Μητροπολίτης Ρόδου. Στις 22 Απριλίου του ιδίου έτους, τρίτος Μητροπολίτης εξελέγη ο Θεοφύλακτος Παπαθανασόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει και πατριαρχικός επίτροπος ως την εκλογή του προκατόχου του. Στις 2 Αυγούστου 1958 σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και νέος Μητροπολίτης εξελέγη ο ως τότε επίσκοπος Ναζιανζού Ιεζεκιήλ Τσουκαλάς, ο οποίος αφίχθη στο Σίδνεϋ στις 27 Απριλίου 1959.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1959 η επαρχία προήχθη σε Αρχιεπισκοπή και ο Ιεζεκιήλ σε Αρχιεπίσκοπο. Η αρχιερατεία του συνέπεσε με μεγάλη αύξηση του αριθμού των Ελλήνων Ορθοδόξων του ποιμνίου του λόγω αυξημένης μετανάστευσης. Έτσι, πολλές από τις σημερινές ενορίες θεμελιώθηκαν υπό την καθοδήγησή του. Το 1970 αποσπάστηκε η Νέα Ζηλανδία και δημιουργήθηκε ανεξάρτητη Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας. Τον Αύγουστο του 1974, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον ανύψωσε σε Μητροπολίτη Πισιδίας. Πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1987.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1975, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας τον Μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Στυλιανό Χαρκιανάκη, Υφηγητή στην έδρα της Συστηματικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Στυλιανός έφτασε στο Σϊδνεϋ στις 15 Απριλίου 1975 και ενθρονίστηκε το Σάββατο του Λαζάρου, 26 Απριλίου 1975[3]. Πέθανε στις 25 Μαρτίου 2019 στο Σίδνεϊ σε ηλικία 83 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο[4].

Στις 9 Μαΐου 2019, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας τον ως τότε επίσκοπο Χριστουπόλεως Μακάριο Γρινιεζάκη[5].

Διατελέσαντες Αρχιερείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος

Μητροπολίτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχιεπίσκοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάρθρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχιερατικές Περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας υπάγονται πέντε Αρχιερατικές Περιφέρειες.

Αυτές είναι οι:

  • Α' Αρχιερατική Περιφέρεια Νέας Νότιας Ουαλίας και Καμπέρας
  • Β' Αρχιερατική Περιφέρεια Βικτώριας και Τασμανίας
  • Γ' Αρχιερατική Περιφέρεια Βόρειας και Νότιας Αυστραλίας
  • Δ' Αρχιερατική Περιφέρεια Κουίνσλαντ Νέας Γουινέας
  • Ε' Αρχιερατική Περιφέρεια Δυτικής Αυστραλίας

Βοηθοί Επίσκοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας διακονούν σήμερα τέσσερις Βοηθοί Επίσκοποι που φέρουν τους τίτλους παλαιών επισκοπών της Μικράς Ασίας:

  • Επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ
  • Επίσκοπος Απολλωνιάδος Σεραφείμ, Πρωτοσυγκελλεύων Ιεράς Αρχιεπισκοπής
  • Επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος
  • Επίσκοπος Μιλητουπόλεως Ιάκωβος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]