Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιερά Μητρόπολις Μεγάρων και Σαλαμίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιερά Μητρόπολις Μεγάρων και Σαλαμίνος
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση1974
XώραΕλλάδα
ΈδραΜέγαρα
ΥπαγωγήΕκκλησία της Ελλάδος
Μονές16
Μητροπολιτικός ναόςΚοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΚωνσταντίνος (Γιακουμάκης)
Βοηθός ΕπίσκοποςΕλευσίνος Δωρόθεος
ΠρωτοσύγκελλοςΑρχιμανδρίτης Πρόκοπιος Γεωργίου

Η Ιερά Μητρόπολις Μεγάρων και Σαλαμίνος, είναι μια από τις 81 Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σήμερα Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος είναι ο Κωνσταντίνος (Γιακουμάκης).

Ιστορικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιερά Μητρόπολις Μεγάρων και Σαλαμίνος δημιουργήθηκε μετά την τριχοτόμηση της μητρόπολης Αττικής και Μεγαρίδος το 1974. Πρώτος Μητροπολίτης της ήταν ο Βαρθολομαίος (Κατσούρης), ο οποίος ποίμανε την Μητρόπολη έως τον θανατό του, το 2014. Στις 10 Οκτωβρίου 2014 εξελέγη νέος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος ο Κωνσταντίνος (Γιακουμάκης).

Επισκοπικός κατάλογος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Όνομα Έτη Σημειώσεις
Βαρθολομαίος (Κατσούρης) 27 Μαΐου 1974 – 27 Αυγούστου 2014 †
Κωνσταντίνος (Γιακουμάκης) 11 Οκτωβρίου 2014 – σήμερα
  • Θεοτόκου Φανερωμένης, στην ομώνυμη μονή της Σαλαμίνας (23 Αυγούστου).
  • Θεοτόκου Γοργοεπηκόου, στην ομώνυμη μονή της Μάνδρας, όπου φυλάσσεται η ιερά εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου που προέρχεται από τη Σμύρνη (8 Σεπτεμβρίου).[1]
  • αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στον ομώνυμο Ναό στο Νέο Μελί Μεγάρων (26 Σεπτεμβρίου). Η εικόνα του Αγίου Ιωάννη Θεολογου μεταφέρθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922 από το Μελί Μικράς Ασίας στο Νέο Μελί Μεγάρων. Σε ανάμνηση του ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μελί Ερυθραίας Μικράς Ασίας, οι Μικρασιάτες έκτισαν τον ομώνυμο Ναό στο Νέο Μελί Μεγάρων, και εκεί φυλάσσουν την εικόνα του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου από την πατρίδα τους.[2]
  • οσίου Λαυρεντίου (+1707) προστάτου της ιεράς Μητροπόλεως: Δ΄ Κυριακή Νηστειῶν - 7 Μαρτίου στο ομώνυμο παρεκκλήσιο του επισκοπείου στα Μέγαρα - 10 Μαΐου στον ομώνυμο Ναό στη Σαλαμίνα (ανάμνηση θαύματος).
  • αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων (Αδριανού, Πολυεύκτου, Πλάτωνος, Γεωργίου) των εκ Σερρών της Μακεδονίας καταγομένων και εν Μεγάροις μαρτυρησάντων (4ος αι.) στο ομώνυμο παρεκκλήσιο στα Μέγαρα (1 Φεβρουαρίου).
  • αγίων Έξι Μαρτύρων (Δωροθέου, Σαράντη, Σεραφείμ, Ιακώβου, Βασιλείου και Δημητρίου) των εν Μεγάροις μαρτυρησάντων (4ος αι.) στο ομώνυμο παρεκκλήσιο στα Μέγαρα (16 Αυγούστου).
  • οσίου Μελετίου (+1105), στη μονή Κιθαιρώνος (1 Σεπτεμβρίου).
  • αγίου Ιεροθέου επισκόπου Αθηνών (1ος αι.), στην ομώνυμη μονή στα Μέγαρα (4 Οκτωβρίου). Το 1930 ο Μικρασιάτης αρχιμανδρίτης π. Πέτρος Βλοτίδης, από τη Σμύρνη, επανίδρυσε, αποκατέστησε και στελέχωσε με αδελφότητα μοναζουσών την κατεστραμμένη Μονή Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων, η οποία ήταν ερειπωμένη για έναν αιώνα. H Mονή προσέφερε πολλές υπηρεσίας στην Εθνική Αντίσταση και συνεχίζει να λειτουργεί έως σήμερα.[3]