Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μητροπολίτης Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους Διονύσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Διονύσιος Μάνταλος
Μητροπολίτης Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους
Από10 Οκτωβρίου 2006
ΠροκάτοχοςΠαντελεήμων
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΔημήτριος Μάνταλος
Γέννηση29 Οκτωβρίου 1952 (1952-10-29) (71 ετών)
Νέο Ψυχικό, Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους Διονύσιος (κατά κόσμον Δημήτριος Μάνταλος) είναι Έλληνας Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρώην Αρχιγραμματέας αυτής.

Βιογραφικά Στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1952 στο Νέο Ψυχικό, στην Αθήνα, από τον Γεώργιο και την Ασπασία Μάνταλου. Έλαβε το Πτυχίο της Θεολογίας από την Θεολογική Σχολή Αθηνών. Στη συνέχεια παρακολούθησε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα, Χριστιανική Φιλοσοφία και Παιδαγωγικά, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εκάρη Μοναχός το 1970. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1974 από τον Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιο και Πρεσβύτερος στις 11 Μαρτίου 1979 Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο, λαμβάνοντας και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Διακόνησε στη Μητρόπολη Χαλκίδος Ιεροκήρυκας από το 1977. Υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Μητρόπολη Χαλκίδος και από το 1992 ως Πρωτοσύγκελος αυτής. Επίσης από τον Μάιο του 2002 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Υπηρεσιών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από τις 13 Μαρτίου 2006 μέχρι την εκλογή του διετέλεσε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Διετέλεσε Διευθυντής του Οικοτροφείου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Οργάνωσε και λειτούργησε Σχολές Καταρτίσεως Στελεχών (Κατηχητών, Κατασκηνωτικών, Αντιαιρετικού Αγώνος). Υπήρξε Υπεύθυνος Νεότητος και των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και της δημιουργίας 25 Πνευματικών Κέντρων και των συγχρόνων Κατασκηνώσεων αυτής στον οικισμό Ήλια Ευβοίας. Από πολλών ετών διακονεί ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών Νομού Ευβοίας.

Το 2002 τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και Διευθυντής Υπηρεσιών αυτής. Ως Διευθυντής Υπηρεσιών της Αποστολικής Διακονίας είχε την ευθύνη της αποκαταστάσεως του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Βαρβάρας Αιγάλεω και των παρ’ αυτώ Φοιτητικού Θεολογικού Οικοτροφείου, της Αιθούσης Τελετών, του Μουσείου και των λοιπών χώρων αυτού.

Από τις 13 Μαρτίου 2006 μέχρι την εκλογή του διετέλεσε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου[1].

Στις 10 Οκτωβρίου 2006 εξελέγη Μητροπολίτης Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους, με 59 ψήφους (επί 75 ψηφισάντων)[2]. Στις 15 Οκτωβρίου 2006 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους, γενόμενος έτσι ο 89ος Επίσκοπος Κορίνθου μετά τον Απόστολο Παύλο. Στην Κορινθία το έργο του είναι μακρύ με οργάνωση συσσιτίων σε απόρους και άλλων φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, οργάνωση κατηχητικών, διαλέξεις και ομιλίες στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Επίσης, έχει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. in.gr (13 Μαρτίου 2006). «Ο αρχιμανδρίτης Διονύσιος Μάνταλος νέος αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου». in.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020. 
  2. «Νέος μητροπολίτης Κορίνθου ο αρχιμανδρίτης Διονύσιος Μάνταλος | naftemporiki.gr». m.naftemporiki.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020.